Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

1) Hvorfor får man kviser?

Kviser eller akne er en hudsykdom. Det kalles pilosebaceous unit, som består av hårsekken og talgkjertelen. Det er en betennelsestilstand og oppstår på grunn av flere faktorer.

Bakterien Propionibacterium acnes, som finnes på huden, antas å spille en viktig rolle i utviklingen av kviser og akne fordi den produserer stoffer som fremmer betennelse. Mengden av denne bakterien øker når man kommer i puberteten", sier Kristian Bakke Arvesen.

Det er også andre faktorer som arv, hormoner, kosthold og andre bakterier som spiller en rolle, både i kombinasjon og hver for seg.

2) Hva er det hvite i en kvise? 

Når kviser oppstår, skjer det en overproduksjon av talg i talgkjertlene. De produserer olje som gjør at huden føles fet.

"Overproduksjon av talg og endringer i hudcellene rundt hårsekken gjør at hårsekkens åpning lukker seg. Dette fører til at talg og bakterier samler seg, noe som du ser som hvite prikker", forklarer Kristian Bakke Arvesen.

3) Hva er forskjellen på akne og uren hud?

Ifølge Kristian Bakke Arvesen er ordet "akne" et litt misforstått begrep:

"Når man hører ordet akne, tenker de fleste på store, gule kviser. Men akne i medisinsk forstand består av et spekter fra små hvite hudormer til store dype cyster av kviser. I medisinske termer kalles kviser for komedoner, som er hudormer."

4) Hvor oppstår kviser typisk

"Kviser er vanligst i ansiktet, på halsen, brystet/ryggen og overarmene. Det skyldes at talgkjertlene i disse områdene er større og flere enn andre steder på kroppen."

5) Hvordan ungår man kviser?

Ifølge Kristian Bakke Arvesen handler det om å ta best mulig vare på huden din. Det innebærer blant annet å rense huden med en mild rensesåpe.

Du bør også unngå parfymerte såper, oljebasert sminke og veldig fete hudprodukter. Unngå også å skrubbe huden, da dette kan forverre akne.

6) Bør man presse kviser?

"Nei, det anbefales ikke, ettersom det øker risikoen for arrdannelse og infeksjon", sier hudlegen.

7) Hva hjelper mot kviser?

"Avhengig av type og alvorlighetsgrad av akne kan du bruke ulike reseptbelagte produkter. Det kan være alt fra ansiktsrens og krem/gel til antibiotikatabletter og A-vitaminpiller", sier Kristian Bakke Arvesen.

Om Kristian Bakke Arvesen 

Kristian Bakke Arvesen er spesialist i hudsykdommer og eier/CEO av Fluffbrow.no. Han har lang erfaring innen dermatologi fra både private og offentlige sykehus.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram