Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan ser fett hår ut – og hvordan føles det?

Håret vårt er synlig for de fleste, så det kan være skikkelig ubehagelig å vite at det ikke ser ut sånn vi gjerne vil. Og et sunt og velpleid hår står øverst på de aller flestes ønskeliste.

Derfor er det ikke noe hyggelig når hodebunnen er fet, for da vil det nyvaskede håret raskt falle sammen og se kjedelig ut. Mange forbinder også fett hår med upleid hår. Og selvfølgelig kan håret bli fett hvis du ikke vasker det ofte nok. Men det motsatte kan faktisk også være tilfelle. Håret blir fett fordi vi vasker det altfor mye.

Alle vil få fett hår hvis det går mange dager mellom hårvaskene. Men for noen er håret fett igjen allerede etter en halv dag, og det er ikke noe hyggelig. Det er først og fremst unge og voksne som har dette problemet kort tid etter hårvasken.

Heldigvis er det mulig å komme det fete håret til livs. Det handler stort sett om å følge en rekke gode råd om hår og hårvask.

Har du problemer med hodebunnen i stedet Så kan du lese guiden vår om problemer med hodebunnen.

2 produkter til fett hår
Tea Tree–sjampo og skrubb til fett hår og fet hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2 produkter til fett hår - Tea Tree–sjampo og skrubb til fett hår og fet hodebunn

Hva er årsaken til fett hår?

Hodebunnen har mange talgkjertler, akkurat som vi har på resten av kroppen (bortsett fra i håndflatene og under føttene). Talgkjertlenes funksjon er å generere talg, som produseres av fett og døde hudceller. Talgen skal beskytte huden vår så den er vanntett og ikke tørker ut og blir skrøpelig.

Hyppig hårvask

Når vi vasker håret, avfetter vi samtidig hodebunnen ved å fjerne det naturlige fettlaget. For kroppen er det et signal til talgkjertlene (hårsekkene) at de skal sette i gang arbeidet med å produsere mer talg for å beskytte hodebunnen mot å bli for tørr. Når hodebunnen produserer mer talg, blir både hodebunnen og håret fetere. Så skynder vi oss å vaske håret for å bli kvitt det fete utseendet. Og dermed er den onde sirkelen i gang.

Hyppig hårvask er derfor en av de største synderne når det gjelder fett hår. Hårvask er generelt tøft for både hår og hodebunn, og hyppig hårvask er enda tørrere, så da sier det seg selv at daglig hårvask ikke er noen god idé.

Hormonelle påvirkninger

I puberteten skjer det mange endringer i kroppen, og det dannes ekstra mange hormoner. Når det er overproduksjon av hormoner, produseres det også mer talg i talgkjertlene. Det kan gjøre talgkjertlene tette, og så oppstår det en hudorm eller kvise. I håret og hodebunnen vil den økte talgproduksjonen gi fett hår. En overproduksjon av hormoner kan altså være årsaken til både fet og uren hud og til fett hår.

Det er ikke kun i puberteten vi kan oppleve hormonelle forandringer, og dermed også økt tendens til fett hår. Det kan også skje senere i livet. For kvinners vedkommende kan det skje i forbindelse med avslutning av p-piller eller en graviditet. Og for begge kjønn kan det skje i forbindelse med stress, som også påvirker hormonbalansen.

På samme måte som enkelte kan være genetisk disponert for uren hud, kan du også være genetisk disponert for å produsere mer talg, og som følge av det få fett hår.

Stress

Stress påvirker ikke bare psyken. Det kan også gi fysiske følger. Hormonbalansen påvirkes av stress, og det kan som nevnt ovenfor ha innvirkning på håret. Håret kan ha en tendens til å bli mer og raskere fett når vi er stresset.

Sunn kost og en sunn livsstil

Det er mange grunner til at det er viktig å både leve og spise sunt. For kost og livsstil kan også påvirke håret ditt.

Mange tomme karbohydrater, for mye sukker og for få grønnsaker er ikke bra for kroppen, håret eller hodebunnen. Det kan faktisk gi økt tendens til fett hår.


Hva kan du gjøre med fett hår?

Hvis du har fett hår skal du behandle og pleie håret ekstra godt. Men det betyr ikke at du skal vaske det ekstra mye. Tvert imot.

Unngå daglig hårvask

Det kan være mer enn vanskelig å stå imot fristelsen til å vaske det fete håret. Men det aller beste du kan gjøre er faktisk å utsette hårvasken. Det optimale er å vaske håret to ganger i uken. Men hvis du er vant til å vaske håret hver dag fordi det blir fort fett, har du trolig lite lyst til å gå fra sju hårvasker i uken til bare to. Men du kan arbeide deg frem til det over tid. Start med å vaske håret annenhver dag i stedet for hver dag. Når du har gjort det i et par uker, kan du prøve å hoppe over enda en dag, så du kun vasker håret hver tredje dag.

Velg sjampo etter hodebunnen

Du bør droppe den faglige hårvasken når håret er fett. Men når du vasker håret, er det viktig at du velger en sjampo som tar utgangspunkt i hodebunnen.

Mange av oss har en tendens til å velge hårsjampo etter håret, men du skal faktisk velge sjampo etter hvordan hodebunnen din har det. Hvis håret er tørt og slitt oi tuppene og hodebunnen er fet, skal du altså velge en sjampo til fett hår, og så får du heller pleie tuppene med andre hårpleieprodukter.

2 produkter til fett hår
Tea Tree–sjampo og skrubb til fett hår og fet hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2 produkter til fett hår - Tea Tree–sjampo og skrubb til fett hår og fet hodebunn

Sjampo til fett hår

Du skal med andre ord velge en spesialsjampo til fett hår. Det finnes en overflod av forskjellige merker på markedet, og i mange forskjellige prisklasser. Det eneste du kan gjøre er å prøve deg frem til du har funnet den beste sjampoen mot fett hår som passer til ditt hår.

SE OGSÅ: Sjampo mot fett hår

Det kan være lurt å spørre frisøren din om råd. Frisøren er ekspert på hår og hodebunn og kan lede deg til de rette produktene.

Det finnes en rekke sjampoer som inneholder naturlige ingredienser eller urteekstrakter som skal være gunstige i kampen mot fett hår. Tetreolje er blant annet kjent for sin effektive effekt over lang tid på en lang rekke hudproblemer, og er også god til å fjerne fett fra hårrøttene. Urter, som brennesle, rosmarin og kamille, er også kjent for å være effektive.

LES OGSÅ: Sånn får du vakkert, sunt og sterkt hår

Tørrsjampo til dager uten hårvask

De dagene da du ikke vasker håret, kan du bruke en tørrsjampo i håret. Den absorberer fett fra hodebunnen, og på den måten kan du fjerne mye av det fete utseendet. En tørrsjampo bruker primært i hodebunnen ved hårrøttene, men du kan også bruke den i resten av håret hvis du synes det ser fett ut.

Hodebunnsskrubb spesielt til fett hår

1-2 ganger i uken bør du eksfoliere hodebunnen med hodebunnsskrubben. 

Scalp Scrub renser i dybden og fjerner varsomt – men effektivt – døde hudceller, talg, skitt og resten av stylingprodukter, som sammen kan forårsake fett hår.

Fukt håret godt og fordel Scalp Scrub i hele hodebunnen ved hjelp av fingrene eller hodebunnsbørsten. Gi deg selv en velfortjent hodebunnsmassasje mens du skrubber, så får du dekket hele hodet og renset i dybden. Skyll godt ut så både produkt og skrubbekorn fjernes. 

2 produkter til fett hår
Tea Tree–sjampo og skrubb til fett hår og fet hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2 produkter til fett hår - Tea Tree–sjampo og skrubb til fett hår og fet hodebunn

Dropp hårvasken

Det finnes også de som oppfordrer deg til rett og slett å droppe hele hårvasken for å unngå kjemikalier i håret, siden de kan forstyrre den naturlige balansen og den naturlige produksjonen av talg. ’No poo’ heter bevegelsen.

De mener håret og hodebunnen etter en stund finner en naturlig balanse, der det ikke produseres for mye talg. Veien dit vil trolig være både lang og en anelse illeluktende. Mange stiller seg imidlertid skeptiske til tanken om at det er mulig å gjøre håret fullstendig selvrensende.

En middelvei kunne være å vaske håret mye sjeldnere enn i dag, og sørge for å velge en sjampo med så få kjemikalier som mulig, kun basert på naturlige ingredienser.


Gode råd mot fett hår

Når du har fett hår er du trolig tilbøyelig til å vaske håret ofte. Men det er ikke smart, siden håret bare blir fetere av det. Hva annet skal du så gjøre for å bli kvitt det fete håret?

Gode råd for å unngå fett hår

  1. Først og fremst skal du unngå å vaske håret hver dag. To ganger i uken er perfekt.
  2. Lev og spis sunt, for stress og usunn kost og livsstil påvirker også hårets tilstand.
  3. Velg en god sjampo og balsam til fett hår, og bruk tørrsjampo de dagene du ikke vasker håret.
  4. Bruk en god hårkur som kan bidra til å rette opp i fettbalansen i hodebunnen.
  5. Innimellom kan du prøve å ha sjampo i tørt hår, la det sitte en stund og så vaske håret. På den måten får sjampoen tid til å virke litt lengre enn ved vanlig hårvask under dusjen.
  6. Det er de færreste av oss som husker det i farten. Men du bør faktisk alltid vaske håret ditt to ganger. Ved første vask renser du håret for fett, skitt, forurensning og stylingprodukter. Ved andre vask kan sjampoen gå inn og pleie håret, og ikke minst hodebunnen.
  7. Hvis du har en tendens til å få fett hår og hodebunn, skal du ikke massere altfor mye med fingertuppene i hodebunnen når du har i sjampo, for det kan stimulere produksjonen av fett i hodebunnen.
  8. Husk at balsam kun skal brukes i hårtuppene. Balsamen skal ikke gnis inn i hodebunnen, da det kan gjøre hodebunnen enda fetere. Derfor er det også smart å bruke en balsam til fett hår.
  9. Hårføneren er tøff mot håret. Det tørker håret, men den kan faktisk få det til å bli fetere, også. Så spar håret for føneren og la det i stedet lufttørke så ofte som mulig.
  10. Vask alltid håret i lunkent vann, ikke for varmt, for det varme vannet vil gjøre håret fetere.

FAQ om fett hår

Jeg har fett hår – hva skal jeg gjøre?

Det viktigste rådet i kampen mot fett hår, er å la være å vaske det hver eneste dag. Det får bare hodebunnen til å produsere mer fett. I starten kan det være vanskelig, siden håret vil se fett ut, men etter hvert vil du se gode resultater. Bruk eventuelt en tørrsjampo de dagene da du ikke vasker håret. Og husk å velge en sjampo som er spesiallaget til fett hår.


Hvorfor er håret mitt fett?

Håret er fett fordi talgkjertlene (hårsekkene) i hodebunnen produserer for mye talg. Det kan komme av at du vasker håret ditt for ofte, siden det avfetter hodebunnen og gir et signal til kroppen om at den skal reagere med ekstra talgproduksjon. Overproduksjon av talg kan også være hormonelt betinget eller komme av stress, usunn livsstil eller usunt kosthold.


Et fett hår sunt?

Fett hår er ikke usunt. Det er kun et uttrykk for at håret og hodebunnen produserer for mye fett. Faktisk er det noen som mener at det er sunt.


Hva er fett hår?

Fett hår kommer av at hodebunnen produserer for mye talg i talgkjertlene (hårsekkene). Årsaken kan være at du vasker håret for mye. Det tørker ut hodebunnen, som så vil begynne å produsere mer fett (talg) for å kompensere. Overproduksjonen av fett kan også være et resultat av hormonell ubalanse, stress eller usunn kost og livsstil.


Hva hjelper mot fett hår?

Det beste middelet mot fett hår er å kutte ned på antall hårvasker, så du kun vasker håret to ganger i uken. I tillegg kan du med fordel bruke en sjampo, balsam og hårkur som er laget med spesielt fokus på hodebunnen.


Hva forårsaker fett hår?

Fett hår skyldes en overproduksjon av talg i talgkjertlene (hårsekkene) i hodebunnen. Når hodebunnen produserer for mye fett, vil fettet spre seg til håret, så blir seende fett ut.


Hvordan unngår man fett hår?

Det beste middelet mot fett hår, er å unngå at hodebunnen produserer for mye talg. Det krever at du ikke bidrar til å avfette hodebunnen unødvendig. Hyppig hårvask avfetter hodebunnen, så det bør du unngå. Dessuten bør du velge en sjampo, balsam og hårkur som både er mild og pleier hodebunnen.


Kan man arve fett hår?

Fett hår kan til en viss grad være arvelig, siden du kan være genetisk disponert for å produsere for mye talg. I de fleste tilfeller handler det heller om faktorer som for hyppig hårvask, feil sjampo til hårtypen, stress, usunn kost og livsstil eller en hormonell ubalanse i kroppen.

2 produkter til fett hår
Tea Tree–sjampo og skrubb til fett hår og fet hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2 produkter til fett hår - Tea Tree–sjampo og skrubb til fett hår og fet hodebunn

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram