Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Har du problemer med hodebunnen din?

Hører du til dem som har hår på hodet, er hodebunnen sikkert ikke noe du skjenker så mange tankene. Med mindre det altså plutselig begynner å klø i hodebunnen, eller du merker noe annerledes som ikke pleier å være der. Er du skallet, er det en helt annen utsikt til hodebunnen. Det betyr selvfølgelig at du fort ser det hvis noe forandrer seg. Det betyr også at det er vanskelig å skjule problemene i hodebunnen.

Problemer relatert til hodebunnen handler typisk om at hodebunnen føles tørr, klør, føles fett eller at det oppstår eksem eller utslett.

Alle kan i perioder oppleve problemer med hodebunnen; for noen er problemene dessverre mer konstante. Men uansett hva problemene skyldes, er det gode muligheter for å behandle de fleste hodebunnsproblemer – eller i hvert fall å lindre plagsomme symptomer.

Hodebunnsproblemer handler hverken om alder eller kjønn. Både menn og kvinner kan få problemer med hodebunnen. Og problemene kan ramme alle aldersgrupper fra nyfødte barn, unge og voksne til eldre.


Tørr hodebunn

I hodebunnen har vi masser av talgkjertler, slik vi også har i huden på resten av kroppen (bortsett fra håndflatene og fotsålene). Talgkjertlene genererer talg, som produseres av fett og døde hudceller. Talgen sørger for å smøre og beskytte huden, slik at den er vanntett, ikke tørrer ut og ikke blir for skrøpelig.

Symptomer og årsaker

Når vi vasker håret, avfetter vi hodebunnen. Vasker vi håret for ofte eller bruker vi for sterk sjampo, kan det resultere i en tørr hodebunn. Det kan også være andre årsaker til tørr hodebunn. Sykdommer som lavt eller høyt stoffskifte, diabetes, lever- eller nyresykdommer, astma, eksem og allergi og visse typer medisin kan gi tørr hud. Hvis du ikke drikker nok vann, får feil kost eller mangler vitaminer, kan det også gi tørr hud. Eldre mennesker produserer ikke lenge så mye talg. Derfor er de særlig utsatt for å få tørr hud.

Generelt ses tørr hud og tørr hodebunn oftere om vinteren enn om sommeren. Det skyldes at kulde, blest og lav luftfuktighet tørrer ut huden. Om vinteren har vi derfor bruk for ekstra pleie av huden og hodebunnen.

Når man har tørr hodebunn, vil det ofte klø. Utover det kan man oppleve at det drysser tørre hvite flak med flass. Tørr hodebunn og flass er dog ikke det samme. Flass skyldes en soppinfeksjon og gir fett gulaktig flass, mens tørr hodebunn skyldes tørrhet i huden.

Forebyggelse og behandling

De fleste oppdager at hodebunnen er tørr fordi det begynner å klø. Opplever du det, bør du selvfølgelig først få på det rene at det ikke er snakk om lus. Er det det, skal lusene behandles med kjemning og en lusesjampo. Er det ikke lus, kan du prøve å skifte til en mildere sjampo mot tørr hodebunn og å hoppe over hårvasken noen dager, slik at du ikke vasker håret hver dag.

Når huden føles tørr, kan vi smøre den inn i en god og pleiende krem. Men det blir vanskeligere i hodebunnen så lenge du har hår på hodet. I stedet må vi pleie hodebunnen med den sjampoen og balsamen til tørr og sart hodebunn, som vi ellers bruker. Det er viktig at du bruker en mild og pleiende sjampo som ikke bidrar ytterligere til uttørringen. Vår hair clean sjampo vasker håret rent for stylingprodukter og andre urenheter. Den inneholder Tea Tree Oil som motvirker bakterier og andre mikroorganismer, som er medvirkende til problemer og irritasjon i hodebunnen. Ved alvorlige problemer med hodebunnen anbefaler vi vår Scalp Cure treatment mask. Det er en hodebunnskur som effektivt fjerner bakterier og virker beroligende og lindrende.

Det er viktig at du gjør noe med den tørre hodebunnen din. For det er ikke bare ubehagelig, men du risikerer også å lage sår i hodebunnen hvis du klør og krafser mye. Og det kan gi adgang for bakterier.

LES OGSÅ: Slik behandler du og blir kvitt tørr hodebunn

Video: Slik blir du kvitt tørr hodebunn – 3 enkle og effektive trinn

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Slik bruker du hårproduktene mot tørr hodebunn

Fremgangsmåte:

  1. Påfør Scalp cure i den tørre hodebunnen som vist i videoen. Masser den varsomt inn i hodebunnen. La masken sitte natten over for å oppnå best resultat.
  2. Vask håret med Hair Clean Sjampo.
  3. Fordel Hair Care Conditioner i det våte håret. La det virke i minst 2 minutter og skyll deretter grundig.

Scalp cure fra Australian Bodycare hjelper mot tørr hodebunn, da den er med på å opprettholde hodebunnens naturlige fuktighet samtidig med at den motvirker flass og kløende hodebunn.

Produktene fra Australian Bodycare kan også kjøpes på apoteket, i helsekostforretninger og direkte i vår webbutikk.

Sopp i hodebunnen

Sopp i hodebunnen er en generende lidelse som ledsages av ubehag og gjerne en voldsom kløe. Alle mennesker kan få sopp i hodebunnen, men særlig er det barn som rammes av soppinfeksjonen.

Infeksjonen skyldes hudsoppen dermatofyt, og i langt de fleste tilfeller er smitten overført fra husdyr som marsvin, katter, hunder, kaniner eller andre smådyr. Huden i hodebunnen er ofte irritert og med kløende klatter, som i noen tilfeller kan utvikle seg til betennelsestilstander og i verste fall en væskefylt byll.

Hodebunnssopp forsvinner ikke av seg selv, og derfor er det viktig at du behandler den. En ubehandlet soppinfeksjon i hodebunnen kan nemlig i ytterste konsekvens føre til plettvis skallethet og varig hårtap. Samtidig er det også viktig å behandle, ettersom du kan smitte andre. I denne guiden kan du lese mer om behandling og forebyggelse av sopp i hodebunnen.

Tea Tree Anti Flass Sjampo
Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Tea Tree Anti Flass Sjampo - Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn

Sår i hodebunnen

Alle mennesker opplever fra tid til anden å få et sår i hodebunnen. I mange tilfeller oppstår et sår som følge av en kløende hodebunn. Jo mer det klør, desto mer klør vi også – eksempelvis hvis du har fått et myggestikk, hvis du lider av psoriasis, eller du har fått en soppinfeksjon i hodebunnen. Den kløende fornemmelsen kan føre til at du til slutt krafser hull på huden – og dermed oppstår det sår.

Du kan også få et sår i hodebunnen hvis du har brukt sterke stylingmidler eller hårfarge. Særlig bleking er hardt for huden, og hvis blekemidlet er kommet i kontakt med huden i hodebunnen, kan det hos noen forårsake en etsningsskade og dermed et sår.

Uansett hvordan du har fått et sår i hodebunnen, skal du være oppmerksom på det. Hvis et sår ikke heler, kan det i verste tilfelle være et tegn på kreft – derfor er det også en god idé å konsultere legen din. Les mer om sår i hodebunnen, og hvordan du behandler det.


Kløende hodebunn

En kløende hodebunn er en hodebunn hvor huden er irritert. Har du problemer med hodebunnen, vil kløe derfor ofte være det første symptom på at det er noe i veien. Kløe er et symptom på noe annet – og derfor er det viktig at man finner årsaken og ikke bare behandler symptomene.

Symptomer og årsaker

Det kan være mange forskjellige årsaker til kløe i hodebunnen. Lus kan gi en voldsom kløe i hodebunnen. Utover det kan kløe skyldes alt fra en ufarlig allergisk reaksjon til en mer alvorlig sykdom.

Kløe, svie og irritasjon i hodebunnen kan for eksempel skyldes sopp. Flass kan også gi kløe. Har du en tørr eller en fett hodebunn, vil hodebunnen typisk begynne å klø. Forskjellige former for eksem og psoriasis vil også medføre at hodebunnen begynner å klø.

Det kan altså være mange forskjellige grunner til at hodebunnen klør. Utover kløen kan du også oppleve irritasjon og smerte. Klør og krafser du så mye at det går hull på huden, kan det gjøre vondt. Men utover det risikerer du også at såret blir infisert med bakterier. Derfor er det viktig å gjøre noe med kløen så snart du merker den.

Forebyggelse og behandling

Se her: Slik behandler man en kløende hodebunn

Det første du bør gjøre når det klør i hodebunnen, er å undersøke om det er lus (medmindre du er skallet, da behøver du ikke å være redd for lus). Er det lus, vil det forklare hvorfor det klør. Og er lusene årsaken til kløen, vil kløen raskt forsvinne når lusene er vekk. Har du ikke lus, kan du overveie om du bruker for sterk sjampo i hodebunnen. Og ellers bør du la en lege se på kløen.

Det kan være mange forskjellige årsaker til en kløende hodebunn, så det kan være vanskelig selv å finne grunnen.

Når kløen sitter i hodebunnen, er det opplagt å ta en titt på sjampoen din. Men hjelper det ikke å skifte sjampo, og skyldes kløen for eksempel eksem, psoriasis eller allergi, er det viktig at du søker lege for å bli kvitt kløen.

Løsningen kan være en tablettbehandling med antihistaminer eller en salve eller krem mot kløe.

Ved kløe som skyldes sopp i hodebunnen, kan en sjampo med soppdrepende ingredienser ofte løse problemet. Flass skyldes også en sopp, og derfor kan en flassjampo eller en sjampo mot sopp i hodebunnen ofte få bukt med flassdannelsen. Er du hardt angrepet av flass, kan det være nødvendig med en tablettbehandling eller krem/salve.

Mange foretrekker dog i stedet å bekjempe flass med naturlige alternativer. Vår Scalp Cure er en effektiv hodebunnskur mot tørr hodebunn med den naturlige, antiseptiske Tea Tree Oil.

Hodebunnskuren motvirker kløe samt virker beroligende og lindrende.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt kløende hodebunn


Eksem i hodebunnen

Eksem er en veldig vanlig hudlidelse som mange mennesker har. Man kan ha eksem over hele kroppen, og altså også i hodebunnen. Når man har eksem, blir huden rød, irritert og kløende, og kanskje hever den også. Senere kan huden bli tørr og flassende. Noen får eksem kun en enkelt gang, mens andre lider av det hele livet.

Det finnes flere forskjellige typer eksem som kan ramme hodebunnen. Generelt gjelder det at eksem i hodebunnen er verre om vinteren, hvor luftfuktigheten er lav og det er kaldt med mye vind.

Eksem i hodebunnen skal behandles med fukt. I hodebunnen kan man derfor skifte til en sjampo som ikke tørrer ut hodebunnen i samme grad. Vår Hair Clean Sjampo vasker effektivt håret rent, virker kløestillende og inneholder den antibakterielle Tea Tree Oil som effektivt motvirker bakterier.

Flasseksem

Flasseksem, også kalt seboroisk eksem, kan gi flassdannelse og kløe i hodebunnen. Flasseksem ses ofte hos spedbarn (her kalles det gjerne arp) og hos yngre menn og voksne for øvrig. Flasseksem skyldes en gjærsopp som lever i fettet hud, kalt Pityrosporum Ovale.

Ved flasseksem i hodebunnen kan man bruje en hårsjampo og/eller olje med soppdrepende effekt.

LES MER: Slik blir du kvitt flasseksem

Soleksem

Ved soleksem klør huden, og man får et rødlig utslet med små knopper eller blærer. Soleksem skyldes en reaksjon mot solstråler, fordi man ikke tåler sola eller fordi oppholdet i sola har vart for lenge. Mennesker uten hår på hodet er selvfølgelig særlig utsatte for å få soleksem i hodebunnen, men alle andre kan også få soleksem i hodebunnen. Behandlingen er fukt – og utover der selvfølgelig å unngå sol i en periode.


Fett hodebunn

Fett hodebunn er et problem som mange sliter med. Har du problemer med en fett hodebunn, vil håret også bli fett og klaske sammen. For å unngå det vasker du sikkert håret hver dag.

Symptomer og årsaker

Hyppig hårvask er faktisk bare med på å gjøre det hele verre. Når vi vasker håret, avfetter vi hodebunnen og fjerner dermed det naturlige fettlaget. For kroppen er det et signal om at talgkjertlene skal begynne å produsere mer talg, som har til formål å beskytte hårbunnen mot å bli for tørr. Når hodebunnen produserer mer talg, blir hodebunn og hår enda mer fettet. Har du problemer med fett hår. så les her hvordan du blir kvitt fett hår.

Alle kan ha en fettet hodebunn, men ofte er det en sammenheng mellom en fettet hodebunn og fettet og uren hud, som skyldes en økning av talgproduksjonen og tilstoppede talgkjertler.

Forebyggelse og behandling

Det beste du kan gjøre mot en fettet hodebunn, er å hoppe over hårvasken annehver dag. I begynnelsen kan det føles ubehagelig fordi håret fetter, men etterhvert vil det gå bedre. Du kan eventuelt bruke en tørrsjampo de dagene du ikke vasker håret, fordi den absorberer fettet fra hodebunnen.

Man kan godt ha fettet hodebunn og tørt hår. Men sjampoen skal ta hensyn til hodebunnen, og så må du behandle spissene med conditioner og hårkurer. Husk at conditioner kun skal brukes i hårspissene og ikke i hodebunnen – ellers risikerer du at fette hodebunnen unødig.

Det finnes mange milde sjampoer til fett hodebunn og hår, også sjampoer med naturlig innhold. Blant annet er vår Hair Clean sjampo god på å fjerne fett og stylingprodukter fra hodebunn og hår.

Skyldes den fettete hodebunnen problemer med kviser og uren hud, kan legen din hjelpe deg. Kanskje vil en behandling med piller også hjelpe mot problemene i hodebunnen. Salve eller krem mot uren hud kan også brukes i hodebunnen.

Psoriasis i hodebunnen

Psoriasis er en inflammasjonssykdom, hvor det er tale om en betennelsestilstand i huden. Symptomene på psoriasis er røde, tykke pletter på huden, som er tydelig avgrensede. Plettene vil oftest være dekket av et hvitaktig, glinsende flass. De angrepne områdene kan klø.

Hårbunnspsoriasis er en veldig vanlig type psoriasis som rammer omkring hver annen psoriasis-pasient. Den opptrer typisk i hårgrensen bak ørene, i nakken eller i pannen, hvor den ses som svakt røde pletter eller kløende, fortykkede områder med flass.

Psoriasis kan ikke helbredes, men symptomene kan behandles. Det kan blant annet være med kremer, salver, sjampo, skum og linimenter. Utover det kan lysbehandling, klimabehandling med bad eller systemisk behandling med tabletter eller innsprøytninger være en løsning. Vår hårserie tilfører fukt til hodebunnen og virker kløestillende.


Kviser i hodebunnen

Vi mennesker kan få kviser overalt på kroppen – også i hodebunnen. Uansett hvor de sitter, er det et skjemmende problem for mange. Og selv om de er mindre synlige i hodebunnen – hvis du har hår naturligvis – kan de stadig være ømme, betente og ubehagelige. Det er særlig i pubertetsalderen at kvisene pipler fram på kinn, panner, rygg og i hodebunn. Men også voksne kan slite med disse betente pestilensene.

Unngå så langt mulig å klemme kvisene ut, da det fort kan komme skitt og bakterier i, som både kan forårsake arrdannelse og smertefulle infeksjoner. Den rette behandling og forebyggelse er en god rensning, som du kan lese mer om her i guiden om kviser i hodebunnen.

Kviser i hodebunnen oppstår akkurat som kviser alle andre steder på kroppen fordi talgkjertlene tilstoppes. Og når du produserer hormoner danner du også mye talg, som stopper porene til. Slik oppstår det en mindre betennelsestilstand i huden.


Flass i hodebunnen

Små, hvite hudflak på skuldrene er et tegn på at du har flass i hodebunnen. Flass er nemlig døde hudceller som skaller av og drysser ut i hårstråene og ned på klærne. Mengden av flass kan variere mye. De menneskene som har mye flass, er også ofte dem som opplever hvitdekkede skuldre.

Både menn, kvinner og unge kan lide av flass, som hverken er en sykdom eller smitter. Det gjør det dog ikke mindre skjemmende. Med Australian Bodycares hårpakke kan du få den nødvendige pleie til den flassende hodebunn.

Flass betegnes ofte som de hvite flakene, men faktisk kan flass også være en mer fettet tilstand i hodebunnen som ledsages av en gulbrun fettet overflate, som du kan krafse vekk med en negl. Uansett hvilken form for flass det er tale om, vil det ofte gjøre hodebunnen tørr og kløende.

Derfor er det også viktig at du med en kløende hodebunn får fastlagt om det er tale om flass, og at du ikke løper rundt med lus, som smitter lett og kjapt. Få innblikk i årsaken til flass, og hva du kan gjøre med det i denne guiden om flass i hodebunnen.


Vondt i hodebunnen

De fleste har prøvd det å ha vondt i hodebunnen. Kanskje har du ei kvise, eller du kan ha fått en soppinfeksjon eller en for sterk farging av håret. I alle tilfeller kan det gi en øm hodebunn.

Mange kvinner kjenner sikkert også til problemet med vondt i hodebunnen etter en dag med håret i en stram hestehale. Når håret løsnes, gir det en øm og smertefull fornemmelse, som kjennes i både hodebunn og hår. Faktisk er det hårsekkene som gjør vondt. For hver hårsekk er utstyrt med en nerveende, og hele håret inngår derfor i et samlet nervesystem. Med en stram frisyre river det derfor i nerveendene, og når håret løsnes vil nerveendene igjen få «luft» – og det kan gi en øm følelse.

Hva årsaken til smerten i hodebunnen enn er, vil den ofte være forbundet med hodepine. Det skyldes at huden på den ene eller andre måten påvirkes.

Tea Tree Anti Flass Sjampo
Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Tea Tree Anti Flass Sjampo - Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn


Øm hodebunnen

Har du en sensitiv hodebunn, vil den ofte føles tørr og øm. Akkurat som huden i ansiktet kan føles kløende, tørr, stram og irritert, kan huden i hodebunnen det også. Hver dag utsettes den for flere forskjellige påvirkninger som for eksempel forurensing og stress – og det kan gjøre den særlig sensitiv.

Det kan gi den kløende og tørr følelse, hvor den føles øm. Her kan det også oppstå flass fordi hodebunnens mikroorganismer formerer seg og utvikler seg langt hurtigere, slik at det oppstår enten en fettet eller tørr flass.

Hvis du spiser en ensformig kost og bruker sterke sjampoer og stylingprodukter, kan det være en medvirkende årsak til at hodebunnen din føles øm. Derfor er det blant annet viktig å spise en sunn og variert kost og unngå stress. Du kan eksempelvis pleie med Australian Bodycares hårpakke, som effektivt lindrer og kjøler en irritert hodebunn. 


Arp i hodebunnen

Arp i hodebunnen er en meget utbredt lidelse. Men hva er arp egentlig? Arp er en opphopning av hudfett og døde hudceller, som normalt avstøtes fra hodebunnen. Lidelsen kan ramme alle, men ses oftest hos spedbarn.

Det er en form for flasseksem som gir den rammede fettet flass, som både kan være gult brunt eller rødlig. Betegnelsen arp anvendes ofte for barn med disse symptomene, mens flasseksem brukes om tilstanden hos voksne. Typisk skyldes tilstanden gjærsoppen Pityrosporum Ovale som lever naturlig på huden i hodebunnen, men som ved gode vekstbetingelser vil utvikle seg til flasseksem.

Arp krever behandling, og det er viktig å opprettholde en god hygiene i hodebunnen. Det kan du eksempelvis gjøre med en hårpakke fra Australian Bodycare, som har antibakterielle egenskaper. Samtidig virker lindrende på den ubehagelige fornemmelsen arp forårsager.


Ateromer i hodebunnen

Oppdager du en knute i hodebunnen, bør du la en lege se på den. Det kan være tale om et såkalt aterom. Det er et annet navn for en talgknute, talgcyste eller hårsekkcyste.

Et aterom er en cyste (et væskefylt hulrom) som er dannet på grunn av en tilstoppet talgkjertel, som er fylt opp med opphopede avstøtte hudceller og talg. Et aterom kan være fra få millimeter og opp til 5-10 mm eller til og med enda større.

Ateromer er ufarlige, men hvis de sitter et sted hvor de sjenerer eller er kosmetisk skjemmende, kan de fjernes ved et kirurgisk inngrep. Blir ateromet infisert, vil symptomene være som ved en byll. Huden vil føles varm, heve seg, bli rød og øm. Et infisert aterom bør fjernes. Foretrekker du alternativ behandling, hevdes blant annet tea tree oil å kunne virke mot ateromer og byller.


FAQ om hodebunnen

Hva er forskjellen på flass og tørr hodebunn?

Når man har en tørr hodebunn, kan man oppleve at det klør og drysser tørt hvitt flass. Tørr hodebunn og flass er dog ikke det samme. Flass skyldes en soppinfeksjon og gir typisk fett gult flass, mens tørr hodebunn skyldes tørrhet i huden.

Hva gjør jeg med tørr hodebunn?

Det første du kan prøve hvis din hodebunn er tørr, er å skifte til en mildere sjampo og å hoppe over hårvasken noen ganger. Du kan også bruke en olje mot tørr hodebunn. Virker det ikke, bør du la en lege se på hodebunnen din, da det kan være forskjellige andre årsaker til tørr hodebunn.

> Hårkur til tørr hodebunn

Hva skyldes tørr hodebunn?

Tørr hodebunn skyldes at talgkjertlene ikke produserer nok talg, og derfor blir huden tørr. Forskjellige sykdommer kan også være årsaken til tørr hodebunn. Og endelig er vinteren hard mot huden og hodebunnen, som oftest blir tørrere i det kalde været med mye vind.

Hvorfor gjør hodebunnen min vondt?

Hodebunnen kan gjøre vondt fordi det klør, fordi huden er sart og irritert, fordi du har eksem eller av en helt annen grunn. Det kan være mange grunner, og det kan også skyldes en sykdom. Derfor bør du alltid gå til legen og bli undersøkt hvis du har vondt i hodebunnen over lengre tid og av uforklarlige årsaker.

Hvorfor klør hodebunnen min?

Der kan være mange grunner til at hodebunnen din klør. Det kan blant annet skyldes tørr hodebunn, fettet hodebunn, sopp, psoriasis, eksem eller noe helt annet. Og det kan selvfølgelig også skyldes lus. Vår hair clean sjampo motvirker effektivt de bakterier i hodebunnen som er årsaken til flass, kløe og irritasjon.

Hvorfor lukter hodebunnen min?

Der kan være flere forskjellige grunner til at du opplever at hodebunnen din lukter. Det kan blant annet skyldes sopp, fettet hodebunn eller eksem. Kort sagt: En hodebunn som ikke helt er i balanse. Og det kan selvfølgelig også skyldes at du ikke vasker håret ofte nok

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram