Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Det håret vi drømmer om

Det finnes dem som nærmest er fri for hår på hodet, mens andre bare drømmer om mer hår på hodet uansett hvordan håret måtte se ut. De fleste av oss med rikelig hår på hodet drømmer derimot om å ha et flott og kraftig hår som ser sunt og velpleiet ut. For noen er drømmen allerede gått i oppfyllelse – andre av oss drømmer stadig videre om sunt hår som er glansfullt. Hår som ikke fetter eller ligger i klaser. Hår det er «liv» og bevegelse i.

Se også: Hårsjampo | En god hårsjampo uten parabener

Det er stor forskjell på hvor mye hår vi har på hodet, om det er tynt eller tykt, fint eller kraftig, krøllet eller glatt, og hvilken farge det har. Hårkvalitet, tendens til skallethet, krøller eller glatt hår og hårfarge er i høy grad arvelig. Og det arvelige kan vi selvfølgelig ikke endre så mye på. Vi bestemmer heller ikke selv om vi har en sykdom som påvirker håret. Men vi kan selv gjøre mye for å få et sunnere, sterkere og vakrere hår.

Hører du til dem som er klar til å gjøre en innsats for å få det vakre og sunne håret du drømmer om, så les her og få gode råd om hår, hårpleie, hårprodukter og mye mer.


Opplevelse av hårtap

Håret betyr mye for vårt velvære fordi det er noe av det som synes mest. Det handler ikke bare om at vi gjerne vil ha den rette frisyren, men også om at vi gjerne vil ha vakkert, sunt og velpleiet hår. Derfor påvirker det oss når vi mister håret eller når håret ser livløst, tynt og usunt ut.

Hår vokser cirka en centimeter i måneden. Hvert enkelt hårstrå vokser i to til seks år, deretter faller det av. Det er normalt å miste 50-100 hårstrå om dagen.

Med alderen vil de fleste oppleve et større hårtap enn da de var yngre. Men mister du plutselig mange hår i en yngre alder, kan det være tegn på at der er noe i veien i kroppen. Det kan for eksempel skyldes stofskiftelidelser, vitaminmangel og hormonelle ubalanser. For menns vedkommende kan det selvfølgelig også skyldes en arvelig tendens til tidlig skallethet.

Årsaker til hårproblemer

En usunn livsstil og dårlig kosthold er skyld i mange sykdommer og lidelser, for kostholdet og livsstilen har stor betydning for hvordan vi har det. Vår allmenne helsetilstand blir påvirket av hva vi spiser og drikker, og hvordan vi lever. Det gjør huden og håret også.

Det kan gi problemer med hårtap, men vi kan også problemer med flass, fett hår, tørt hår, tynt og livløst hår, slitt hår eller noe helt annet.

Årsakene til våre hårproblemer kan blant annet finnes her:

  • Kjemi fra hårsjampo, stylingprodukter, hårfargingsmidler og lignende.
  • Varme fra hårtørrer, glattejern og krøllejern.
  • Sol og kulde.
  • Hormonell ubalanse, herunder graviditet.
  • Medisin
  • Vitaminmangel.
  • Stress.
  • Feil kosthold.

Det er mye som påvirker håret

Hårsjampo og diverse hårprodukter kan være hard kost for håret. Det samme kan varmen fra hårtørrer, glattejern og krølljern. Alt sammen tørrer ut og sliter på håret.

Sol, kulde og blest krever ekstra pleie av huden slik at den ikke blir for tørr. Men vær og vind kan faktisk også tørre ut håret. Det kan man se om sommeren hvor sol, saltvann og klorvann medfører at håret bør få ekstra pleie. Og man kan se det om vinteren hvor håret kanskje blir ekstra tørt i kulden, akkurat slik huden også gjør det.

Den hormonelle balansen i kroppen har innflytelse på hvordan vi har det. Huden kan for eksempel bli påvirket av en hormonell ubalanse i kroppen, slik at vi får flere kviser og mer uren hud. Håret kan også bli påvirket når hormonbalansen i kroppen endres. Det skjer for eksempel i puberteten hvor mange plutselig opplever at ikke bare huden, men også håret, begynner å fette. Noen kvinner opplever et voldsomt hårtap når de begynner å ta p-piller. Under en graviditet vil noen kvinner også oppleve at håret endrer seg. Noen får kraftigere hår. Og etter fødselen opplever mange at de feller usedvanlig mye. Så hormonbalansen i kroppen har altså stor innflytelse på håret vårt.

Medisiner kan påvirke håret, akkurat som det kan påvirke huden. Er det nødvendig medisin, er det ikke mye å gjøre ved det. Det kan være medisin mot gikt, for høyt blodtrykk og kreft. For eksempel ser vi det jo i sin ytterste konsekvens når kreftpasienters som får kjemoterapi mister håret.

Jernmangel og mangel på især vitamin B og D påvirker hårets utseende. Ut over vitaminmangel påvirker også stress, feil kosthold og en usunn livsstil hele kroppen, herunder håret. Man sier at håret er et speil på hvordan vi har det. En sunn livsstil og en sunn og variert kost påvirker således håret i en positiv retning.

Tea Tree Anti Flass Sjampo
Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Tea Tree Anti Flass Sjampo - Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn

Bruk de riktige hårproduktene

Har du ingen problemer med håret ditt, kan du jo rolig fortsette med å bruke de hårprodukter du allerede bruker og for øvrig gjøre som du pleier. Men opplever du problemer med fett hår, flass, tørt hår, slitt hår, tynt hår eller annet, er det verdt å kikke nærmere på hva du utsetter håret – og kroppen din – for.

Er det noe du kan gjøre i forhold til hormonell balanse, medisin, vitaminer, stress og kosthold, bør du selvfølgelig løse det først. Deretter kan du kikke på hvordan du behandler håret.

Hår er forskjellig, og skal derfor behandles forskjellig. Det er ikke likegyldig hvilken hårsjampo og hvilke stylingprodukter du bruker. Det skal passe til ditt hår og din hodebunn.

Det er altså ikke en god idé å kjøpe én sjampo til hele familien. I stedet bør hver person i familien ha sin egen personlige sjampo som passer akkurat til ham eller henne. Mange menn spesielt har det med å gripe ut etter den første og den beste sjampoen som er i nærheten, men de bør også bruke en sjampo som passer til nettopp deres hårtype. For alle er det den beste veien til å sikre seg et sunt hår.

SE MER: Hårkur – Denne skal du bruke hvis du vil ha sunt hår

Kjøp hårsjampo etter din hodebunn

Når vi kjøper hårsjampo er de fleste av oss tilbøyelige til å se på håret. Men i virkeligheten burde vi først og fremst konsentrere oss om hodebunnen og så velge sjampo ut fra hodebunnens tilstand.

Har du for eksempel et hår som er slitt og tørt i spissene, kanskje på grunn av hyppige farginger eller sol og saltvann, vil du sikkert tenke at du skal ha en virkelig pleiende sjampo som tilfører masser fukt. Men hvis du samtidig har fett hodebunn og hår som fetter ved hodebunnen, vil det være en altfor tung sjampo for deg. I stedet skal du ha en sjampo til fett hår som tar høyde for en fett hodebunn. Og så må du deretter pleie hårspissene med andre hårpleieprodukter. Ellers risikerer du bare at hodebunnen din fetter enda mer.

LES OGSÅ: Unngå kviser i hodebunnen

Gode råd til fett hår

Har du fett hår og hodebunn, vasker du sikkert håret hver dag. Men det er faktisk en dårlig idé. Når vi vasker håret avfetter vi hodebunnen og fjerner dermed det naturlige fettlaget. For kroppen er det et signal til talgkjertlene (hårsekkene) om at de skal begynne å produsere mer talg, som har til formål å beskytte hårbunnen mot å bli for tørr. Når hodebunnen produserer mer talg, blir hodebunnen og håret mer fettete.

Du bør derfor hoppe over hårvasken annenhver dag. I begynnelsen kan det føles ubehagelig fordi håret fetter, men etterhvert vil det gå bedre. Bruk eventuelt en tørrsjampo de dagene du ikke vasker håret. Den absorberer fettet fra hodebunnen.

Det finnes mange produkter til fett hår og hodebunn, også sjampoer med naturlig innhold, hvis du foretrekker det. Blindt annet er ingredienser som kamille, tea tree oil, brennesle og rosmarin kjent for å være gode til å fjerne fett fra hodebunn og hår.

SE MER: Sjampo til fett hår

Fra tørt hår til velpleiet og sunt hår

Hår har ikke godt av å bli vasket for ofte. Det kan gi problemer med fett hår og hodebunn, fordi det skjer en overproduksjon av fett i hodebunnen. Det kan faktisk også gi problemer med tørt hår og tørr hodebunn fordi hodebunnen blir avfettet.

Tørt hår og tørr, og kanskje irritert, hodebunn har behov for fukt. Det finnes mange sjampoer til tørt hår – velg en av dem. Foretrekker du en sjampo med naturlige ingredienser, er shea butter, tea tree oil, kokosolje og olje fra nøtter gode ingredienser til tørt hår.

Sunt hår uten flass

Flass i hodebunnen skyldes i de fleste tilfeller en gjærsopp. Derfor er det godt å få en sjampo som motvirker bakterier og som er kløestillende. Naturmidlene tea tree oil og aloe vera er blant annet kjent for å virke kløestillende. Er du hardt angrepet av flass, kan du ha bruk for en medisinsk sjampo med innhold av tjære, svovel eller zink. Den får du på apoteket.

Når du har flass, har håret og hodebunnen godt av luft og lys. Så la lua ligge så mye som mulig. Få frisk luft. Og sørg for at stylingproduktene dine kun brukes i håret og hårspissene og ikke i hodebunnen.

Fra livløst og glansløst hår til levende, glansfullt og sunt hår

Har du tynt og livløst hår uten glans, skal du velge hårsjampo, conditioner og hårpleieprodukter som ikke er for tunge.  Da vil håret bare klase seg sammen. Foretrekker du naturprodukter, er produkter med innhold av Tea Tree Oil og aloe vera et godt valg.

Tenk også over om du tørrer ut og sliter på håret fordi du alltid bruker hårtørrer, glattejern og krølljern – kanskje til og med uten å beskytte håret med pleie- og stylingprodukter på forhånd.

Gode råd til alle hårtyper

Uansett hvilken hårtype du har, sliter varmen fra hårtørrer, glattejern og krølljern mye på håret. Når du bruker den slags, er det derfor viktig at du bruker et stylingprodukt som beskytter håret mod varmen.

Både sol og kulde krever ekstra pleie til alle hårtyper. Husk det når solen steker om sommeren og håret er vått av saltvann, og når vinterens kulde biter i hår og hud. Det skal ekstra pleie til slik at håret ikke blir slitt og trett, men i stedet sunt og velpleiet.


Kort eller langt hår, krøller eller glatt hår

Hårsjampoen skal først og fremst velges etter hodebunnens tilstand. Men utover det kan du også skjele til hårlengden, hårets struktur og hårkvaliteten når du velger sjampo. Kort og langt hår krever ikke det samme. Krøller og glatt hår har heller ikke bruk for de samme produktene. Og tynt og fint hår skal ha en annen form for pleie enn et stort og kraftig hår som er tungt å kjemme.

Både kort og langt hår skal pleies, men det er ingen tvil om at langt hår krever en smule ekstra tid i det daglige. Det tar lenger tid å vaske og tørke langt hår. Det tar tid å børste håret grundig. Og spissene skal pleies godt så de ikke fliser seg opp. Uansett hvor godt du pleier det skal håret dog klippes en gang imellom hvis det lange håret fortsatt skal se velpleiet, flott og sunt ut. Kort hår er raskere å vaske når du står i dusjen, det tørker fort, og det tar ikke lange tida å gre det. Vet du at du ikke ønsker å bruke alt for lang tid på håret, kan kort hår være praktisk. Slik foretrekker mange menn håret sitt: Kort, raskt og enkelt å vaske og style.

Krøllete hår og glatt hår har slett ikke samme struktur. Derfor kan ulike produkter gjøre litt forskjell på håret. Glatt eller fint hår skal kanskje tilføres volum, mens krøllete eller kraftig hår skal temmes, slik at det ikke kruser.

Når det kommer til tynt og fint hår skal man ikke bruke for tunge produkter, for da klaser håret seg bare sammen. I stedet skal man bruke lette produkter som løfter håret. Omvendt skal et stort og kraftig hår kanskje temmes en smule, så det ikke blir alt for stort. Her kan der være bruk for fukt og litt tyngre produkter.


FAQ om sunt hår

Hvordan får jeg sunt hår?

Sunt hår er hår som er stelt og pleiet godt med gode hårprodukter. Men sunt hår handler også om å ha det godt, spise og leve sunt og unngå stress. Vår generelle helsetilstand påvirker håret.

Hvordan får man langt og sunt hår?

Et langt hår krever masser av tid og stell hvis det skal se sunt og velpleiet ut. Selv om du gjerne vil ha langt hår, skal spissene likevel klippes med jevne mellomrom så de ikke fliser seg opp og blir tynne. Utover det skal du pleie håret med de riktige produktene som passer til din hårtype. Husk også å skylle håret godt etter hårvask. Det kan være vanskelig å få skylt sjampo og conditioner ut av et langt hår, men det er viktig at det ikke sitter noe igjen, ellers kan håret og hodebunnen fette.

Er fett hår sunt?

Fett hår er ikke usunt. Det er et uttrykk for at håret og hodebunnen produserer for mye fett. Hvis du gjerne vil ha bukt med fett hår, skal du faktisk vaske det mye mindre enn du sikkert gjør i dag. Hårvask tørrer ut hodebunnen, og det er et signal til kroppen om at den skal produsere mer fett i hodebunnen.

Der er til og med dem som mener at det ville være sunnere å la være å vaske håret overhodet, og la det bli så fett som det vil. Med tiden vil fettbalansen komme i orden av seg selv slik at håret ikke fetter lenger. Det er dog de færreste som har lyst til det.

Hvordan finner jeg riktig hårsjampo?

Når du skal velge hårsjampo bør du ta utgangspunkt i hodebunnens tilstand, for det er først og fremst hodebunnen som skal vaskes og pleies ved hårvask. Resten av håret og hårspissene kan du pleie etterpå med de riktige produktene. Ofte kan du imidlertid finne en sjampo som passer til både hodebunnen og håret på samme tid.

Hodebunnsserum med Tea Tree Oil
Hjelper mot flass, tørr og kløende hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 179,00 kr
Salgspris Fra 179,00 kr Vanlig pris
Hodebunnsserum med Tea Tree Oil

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram