Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er forskjellen på fluorid og fluor?

Fluor er overordnet sett et grunnstoff, som finnes i skjellett, drikkevann og flere matvarer. Det kalles også fluorid, fordi det er et ion, som med andre ioner danner salt slik som natriumfluorid – og det er akkurat det kjemiske stoffet, fluoridsalt, som finnes i tannkrem.

Det finnes flere typer fluorstoffer, og derfor er fluoren i tannkremen din ikke den samme, som fluoren i pizzaesker og poser med mikroovn popkorn.

Overordnet sett kan stoffet deles opp i problematiske og uorganiske stoffer. Her kan du lese mer om de ulike typene.

De giftige fluorstoffene

Mange forveksler fluoriden som finnes i tannkrem, med de giftige fluorerende stoffene, kjent som PFAS. Fluorstoffer er kjemiske stoffer, som er kunstig framstilt og som har en lang nedbrytingstid i naturen.

De kan samle seg i organene til både dyr og mennesker, hvor de blant annet er mistenkt for å senke immunforsvaret, forårsake kreft og gi anledning til økt kolesterolnivå.

Fluorstoffer brukes ofte til å gjøre regntøy eller bakepapir vann- og fettavvisend. De er blant annet å finne i teflon og i forskjellige typer matvare emballasjer (for eksempel pizzaesker) og rengjøringsmiddel. De finnes også i skadelige produkter som rottegift og nervegass.  

Fluorstoffene, som finnes i tannkrem

De uorganiske fluorstoffene har, i motsetning til den giftige fluorvarianten, positive egenskaper. Uorganisk fluor finnes i form av fluorid, som er blitt bevist hemmende mot utviklingen av caries (hull i tennene), som er årsaken til at du oftest ser tannkrem, som inneholder fluor.

Av samme årsak er det typisk den type tannkremen, som de fleste tannlegene anbefaler. Derfor inneholder Australian Bodycares tannkrem også fluor.

Tannkrem med tetreolje
Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 69,00 kr
Salgspris 69,00 kr Vanlig pris
Tannkrem med tetreolje - Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt

Fluor i tannkrem er ikke farlig

Fluor eller fluorid har vært et veldig medieomtalt tema. For selv når det ikke forveksles med fluorerende giftstoffer, kan en stor mengde forårsake mageproblemer og i alvorlige tilfeller føre til en livstruende forgiftning.

Men dette krever et svært høyt inntak på et gram fluor.

Fluor i tannkrem er kun tillatt hvis det inneholder maks 0,15 gram per 100 gram, noe som betyr at du skal innta en svært stor mengde tannkrem på samme dag for å stå i fare for fluorforgiftning.

Det svarer til, at du skal spise seks tuber tannkrem innenfor kort tid.

Du kan derfor trykt pusse tennene med fluor tannkrem, ettersom den lave konsentrasjonen gjør stoffet helt ufarlig.

Det anbefales å bruke det, som tilsvarer en liten ert eller lillefingernegl, hver gang du pusser tennene. Derfor er det ikke realistisk å snakke om, at en tannkrem med fluor kan utgjøre en helserisiko. Det krever at du inntar utrolig store mengder i løpet av en dag, for at det skal bli tilfellet.

Hvorfor er det fluor i tannkrem?

Fluor har en unik evne til å beskytte tennene dine effektivt mot caries og stopper utviklingen av hull i tennene tidlig. Utover dette beskytter det mot syreangrep fra mat- og drikkevarer.

Fluor tannkrem beskytter emaljen på tennene, som kan merkes når du bruker tannkremen over en lengre periode. Drikker du mange syreholdige drikker, slik som brus og jus, kan det derfor være en god ide å bruke fluor tannkrem.

Fordi stoffet også stopper utviklingen av hull i tennene, er det også en god ide å bruke tannkrem til forebyggelse, så du unngår tannproblemer.

Hva er fordelene med fluor i tannkrem?

Her er en liste over fordelene ved fluor i tannkrem:

  • Forebyggelse av caries: Hjelper med å styrke emaljen på tennene og gjør dem motstandsdyktig, slik at du kan forebygge de tidligere stadiene av hull.
  • Bekjempelse av plakk: Kan hjelpe med å redusere mengden av plakk, som kan samle seg på tennene, ved å drepe bakterier og hemme veksten deres.
  • Økt estetikk: Kan hjelpe med å forbedre utseende av tennene dine ved å forhindre misfarge, slik at tennene dine holder seg hvite og pene

Tannkrem med tetreolje
Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 69,00 kr
Salgspris 69,00 kr Vanlig pris
Tannkrem med tetreolje - Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt

Forebygg tannproblemer med vår tannkrem med fluor

Hvis du ønsker å forebygge caries og styrke emaljen til tennene dine, bør du bruke tannkrem med fluor, slik de fleste tannleger anbefaler.

Du kan også slå to fluer i en smekk og bruke vår Tea Tree Oil tannkrem, som inneholder 1450 ppmm fluor og hjelper deg, som sliter med blødende tannkjøtt eller dårlig ånde.

1450 ppm betyr at 1450 gram ut av 1.000.000 gram tannkrem er fluor. Det er den mengden, som du typisk finner i de fleste tubene med tannkrem, og selv om det er ganske lite, er det nok til å gi tennene dine optimal beskyttelse.

Utover fluor og zink inneholder tannkremen Tea Tree Oil, som motvirker bakterier og beskytter tannemaljen mot caries. Samtidig hjelper den med å holde ånden din frisk i løpet av dagen, når du børster tennene om morgenen.

Bruk tannkremen i din daglige pleie av tennene

Tannkrem fra Australian Bodycare kan brukes til ømt tannkjøtt og til pleie ved blødende tannkjøtt og periodontitt. Du kan børste tennene med tannkremen to ganger om dagen – morgen og kveld.

Følg disse enkle trinnene:

  1. Fukt tannbørsten og påfør ca en centimeter tannkrem
  2. Puss tennene grundig i minst to minutter. Det er viktig at du kommer over alle tennene med kosten – også de bakerste rekkene.
  3. Spytt ut overflødig tannkrem

La være å skylle munnen, ettersom det er sunt for tennene, hvis tannkremen får lov til å sitte på tennene. Derfor er det en god idé å vente i minst 30 minutter, før du spiser, drikker eller bruker munnskyll.

Er tannkremen uten fluor effektiv?

Forskningen på verdensplan er så utrolig overbevisende, at det ikke er noe tvil. I mer enn 100 forsøk viser det seg, at folk har langt flere hull, hvis de ikke har brukt tannkrem med fluor, sammenliknet med de, som har brukt tannkrem med fluor.

Men frykten for fluorforgiftning har gjort at mange har begynt å bruke tannkrem uten fluor – til tross for, at det går imot den generelle anbefalingen.

Hver enkelt er nødt til å overveie, om den gode, forebyggende effekten mot hull ikke gjør opp for den lille risikoen det er for fluorforgiftning, hvis du inntar en enorm mengde tannkrem på en gang.

Husk at du alltid kan spørre tannlegen din om råd.

FAQ

Hvor mye tannkrem skal man bruke?

Du skal bruke ca en centimeter tannkrem hver gang, du pusser tennene. Dette tilsvarer typisk en ert eller fingernegl.

Hva er fluor?

Fluor er et grunnstoff, som beskytter tennene og styrker emaljen mot bakterier.

Hva er fluorid?

Fluorid er et kjemisk stoff, som også kalles fluor. Det skal ikke forveksles med de giftige fluorerende stoffene, som blant annet finnes i rengjøringsmidler, pizzabakker og emballasje til mikrobølge popkorn.

Hvor mye fluor skal det være i tannkrem?

Mengden av fluor står alltid på innholdsfortegnelsen på tuben med tannkrem. Voksne bør pusse tennene med 1450 til 1500 ppm fluor tannkrem (og bruke ca en cm tannkrem til hver tannpuss)

Det anbefalte innholdet i tannkrem til barn under tre år er oftest på maksimum 1100 ppm, men kan variere avhengig av fluorinnholdet i drikkevannet i din kommune.

Tannkrem med tetreolje
Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 69,00 kr
Salgspris 69,00 kr Vanlig pris
Tannkrem med tetreolje - Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt

 

 

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram