Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan kan blødende tannkjøtt forebygges og behandles?

Hvis du er plaget av blødende tannkjøtt, finnes det heldigvis mange gode råd. For dette problemet kan du komme til livs ved å gjøre en innsats selv. 

Det aller beste du kan gjøre for å behandle og forebygge blødende tannkjøtt, er å sørge for en god munnhygiene

Det gjør du ved å pusse tennene dine grundig to ganger om dagen og supplere med tanntråd, siden tannbørsten ikke kommer til bakteriene mellom tennene. 

Puss med myk tannbørste og effektiv tannpasta 

Det er viktig at du bruker en myk tannbørste som er varsom mot tannkjøttet. Med den myke tannbørsten kan du massere tannkjøttet, slik at oppsamlede avfallsstoffer fjernes samtidig med at du pusser bort plakk og bakterier. 

Til den grundige tannpussen kan du for eksempel bruke Australian Bodycares tannpasta med tetreolje, som er spesielt utviklet til å motvirke og forebygge irritert tannkjøtt. Tetreolje virker bakteriehemmende, så du effektivt kan bekjempe bakterier og plakk

Tannkrem med tetreolje
Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 69,00 kr
Salgspris 69,00 kr Vanlig pris
Tannkrem med tetreolje - Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt

Bruk munnskyll for å sikre den sunne munnhygienen

Etter tannpussen kan det være en god idé å skylle munnen med munnskyll. Munnskyllet vårt arbeider effektivt med tannkjøttproblemer, ømme gommer og blødende tannkjøtt, takket være innholdet av tetreolje, som i tillegg til å hemme bakteriedannelse, også virker lindrende og beroligende

Som bonus får du en ren følelse i munnen og frisk ånde. For hvis du har blødende tannkjøtt, kan du også være plaget med dårlig ånde

Gurgle 20 ml. munnskyll i munnen i ca. 1 minutt – spytt ut. Du skal ikke skylle med vann etterpå, og du bør vente 30 minutter eller lenger før du drikker eller spiser. På den måten får du best effekt av pleien. Bruk munnskyllet to ganger daglig. 

Munnskyll & Munnskyllevann
Munnskyll med Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 159,00 kr
Salgspris 159,00 kr Vanlig pris
Munnskyll & Munnskyllevann - Munnskyll med Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne

Suppler med munngel 

Hvis du har omfattende tannkjøttproblemer, kan du supplere med vår munngel, som på samme måte er bakteriehemmende, takket være den unike tetreoljen. 

Fordel ca. 2 cm av gelen på fingeren eller tannbørsten og smør på tannkjøttet ditt. Du skal ikke skylle etter, og du bør vente med å spise eller drikke til det har gått minst 30 minutter etter at du påførte munngelen for å få optimal effekt.

Bruk den gjerne 1-4 ganger om dagen, alt avhengig av behovet ditt. 

Munngel for mundpleie
Gel for daglig pleie for munntørrhet og tannkjøttproblemer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 119,00 kr
Salgspris 119,00 kr Vanlig pris
Munngel for mundpleie - Gel for daglig pleie for munntørrhet og tannkjøttproblemer

Andre gode råd for å forebygge blødende tannkjøtt

  • Drikk mindre brus – spesielt cola er tøft mot tenner og tannkjøtt. 
  • Dropp røyking – det belaster munnens evne til å løse munnproblemer. 
  • Stress mindre, hvis det er mulig. Stress kan ha negativ innflytelse på tannkjøttet ditt, så prøv å få nok søvn og gjør noe fint og avstressende for deg selv. 

Få profesjonell behandling

Det er alltid viktig å behandle blødende tannkjøtt og tannkjøttbetennelse. Hvis du lar det være ubehandlet i lang tid, kan du risikere at det utvikler seg til periodontitt

Hvis din egen behandling med økt fokus på munnhygiene og grundig tannpussing ikke hjelper i løpet av 2-3 uker, bør du få tannlegen din til å undersøke tannkjøttproblemene dine. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Hva er blødende tannkjøtt? 

Blødende tannkjøtt er kort sagt blod som oppstår i tannkjøttet. Det viser seg som blødning i tannkjøttet ved kanten av tennene. 

Du kan ha blødende tannkjøtt ett eller flere steder i munnen.


Hva er årsakene til blødende tannkjøtt? 

Det kan være flere forskjellige grunner til at tannkjøttet ditt blør. Her kan du lese mer om det. 

Tannkjøttbetennelse og dårlig munnhygiene 

Blødende tannkjøtt er i de aller fleste tilfeller et tegn på at det er betennelse i tannkjøttet ditt (gingivitt). 

Tannkjøttbetennelse  er en av de mest vanlige sykdommene i tenner og munn Derfor vil mange av og til være plaget av tannkjøttbetennelse og blødende tannkjøtt. Blødningene oppstår gjerne når du pusser tenner, renser tennene med tanntråd eller for eksempel biter i en hard frukt. 

Betennelsen og blødningen skyldes som regel at du ikke har vært omhyggelig nok med tannpussing og munnhygienen. For hvis bakterier og matrester har fått sitte lenge uten å bli pusset bort, kan du risikere at det setter seg som en betennelse i tannkjøttet – og deretter gi deg blødende tannkjøtt.

Hormonelle endringer 

Faren for blødende tannkjøtt øker også hvis du opplever hormonelle endringer i kroppen. Det gjelder for eksempel spesielt under en graviditet, da kroppens hormoner endres drastisk. 

Det betyr at noen gravide kvinner har tendens til blødende tannkjøtt. Plagene i tannkjøttet fortsetter gjerne helt til kvinnen avslutter ammingen av barnet sitt. 

Røyking 

Hvis du røyker, gir du munnen din dårligere forutsetninger for å opprettholde en god og sunn hygiene. Det blir vanskeligere å vedlikeholde munnen, og den sliter også med å løse munnproblemer på egen hånd. 

Røyking nøyer seg ikke med å være årsaken til at du får blødende tannkjøtt, men kan også forverre tilstanden på kortere tid. Derfor er det superviktig at du som røyker tar ekstra godt vare på tennene og tannkjøttet ditt. 

Medisiner 

Hvis du opplever at tannkjøttet ditt blør, kan det også komme av at du tar en spesiell type medisin. 

Enkelte preparater kan gjøre tannkjøttet mer følsomt, og da øker faren for at det blør. Det står alltid oppført hvilke bivirkninger alle medisiner har, så det er verdt å være oppmerksom hvis du bruker medisiner og opplever at tannkjøttet ditt blør. 

Stress 

Stress kan være immunforsvarets verste fiende. Hvis du opplever mye stress i lange perioder, kan det påvirke immunforsvaret ditt i så høy grad at også munnen din lider. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram