Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er periodontitt? 

Du kjenner kanskje til sykdommen periodontitt? Det er en sykdom i munnen som oppstår i forbindelse med en tannkjøttbetennelse

Hvis du har gått med tannkjøttbetennelse i lang tid uten å få hjelp til behandling, kan det dessverre utvikle seg til periodontitt. Når bakterier oppholder seg uforstyrret i tannkjøttet ditt, har de en tendens til å spre seg utover. Hvis de sprer seg til det dypereliggende vevet ved tannroten, kalles det periodontitt. 

Betennelsestilstanden kan innebære at knokkelvevet nedbrytes, og dermed kan du risikere at tennene dine løsner. I verste fall kan tennene dine fall ut fordi evnen til å sitte fast er altfor skadet. 

I følgende avsnitt skal vi ta en nærmere titt på følgende: 

  • Hva er symptomene på periodontitt?
  • Hvordan oppstår periodontitt?
  • Hvem får periodontitt?
  • Hvordan kan periodontitt behandles?

Vi kommer også inn på hvordan vår tannpasta og munnskyll med tetreolje kan bli en trofast følgesvenn i din fremtidige munnpleie-rutine både morgen og kveld. Det er nemlig mye du selv kan gjøre for å forebygge periodontitt. 

Og så er det selvfølgelig symptomene du skal være oppmerksom på.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Hva er symptomene på periodontitt?

Hvis en tannkjøttbetennelse blir behandlet, kan du unngå periodontitt. Derfor vil vi starte med å beskrive symptomene på tannkjøttbetennelser, og deretter for periodontitt. 

Den spede starten på tannkjøttbetennelse

Det er god grunn til å være oppmerksom hvis tannkjøttet ditt endrer farge eller plutselig blir ømt og hovent. Blødende tannkjøtt kan være et tegn på tannkjøttbetennelse, og derfor bør du være oppmerksom hvis det skjer. 

Det kan hende tannkjøttet blør når du pusser tennene dine. Hvis du nettopp har begynt å bruke tanntråd, kan det også blø de første gangene. Det er helt normalt. Men det skal ikke vare så lenge. Derfor skal du følge med på om du blør hver gang du bruker tanntråd. Det kan være et tegn på tannkjøttbetennelse, og hvis det ikke behandles kan det utvikle seg til periodontitt. 

Kanskje det er periodontitt

Hvis du har oversett nevnte symptomer, kan det gi periodontitt. Du oppdager kanskje at tannkjøttet ditt er litt hovent og at ånden din er dårlig. Ved periodontitt vil du ofte ha dårlig smak i munnen og tenner som flytter på seg. 

Ved periodontitt dannes det små lommer mellom tannkjøttet og tennene, og det kan være vondt. Hvis du opplever noen av de nevnte symptomene, er det kjempeviktig at du oppsøker tannlegen din med det samme. Tennene dine kan falle ut hvis du ikke får behandling. 

Faktisk kan du ha periodontitt uten å vite det. Derfor bør du besøke tannlegen så dere kan oppdage tilstanden før den blir kritisk.


Hvordan oppstår periodontitt?

Det er naturlig at det er bakterier i munnen vår. Bakteriene legger seg på tennene og kalles plakk. Hvis de ikke blir fjernet, vil de spre seg til tannkjøttet, og det er da tannkjøttbetennelsen utvikler seg, som igjen kan gi periodontitt. 

Bakterier bidrar nemlig til at tannkjøttlommene blir dypere. Dermed skapes det plass til at plakk og tannstein kan kose seg nede i disse lommene. Betennelsen sprer seg, og begynner gradvis å bryte ned knokkelen. 

Den primære årsaken til tannkjøttbetennelse er dårlig munnhygiene


Hvem får periodontitt?

Periodontitt er ikke forbeholdt noen spesielle grupper. Faktisk er både tannkjøttbetennelse og periodontitt utbredt i hele befolkningen. 9 av 10 vil oppleve å få tannkjøttbetennelse og 4-5 av 10 vil få periodontitt. 

Derfor er det ikke unormalt hvis også du blir rammet av periodontitt. Det betyr selvfølgelig ikke at du bare skal lene deg tilbake og vente på at det skjer. For det er mye du kan gjøre for å forebygge tannkjøttbetennelse og dermed også periodontitt. 

Det er selvfølgelig også hjelp å få hvis du får periodontitt. Les mer her. 


Hvordan kan periodontitt behandles?

Når det gjelder behandling av periodontitt, heter det seg at forebygging er den aller beste behandlingen. Og det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å forebygge det. 

Hva kan du gjøre selv for å forebygge eller stoppe utviklingen av periodontitt? 

En sunn munn og god munnhygiene er alfa og omega når det gjelder forebygging av tannkjøttbetennelse og periodontitt. Derfor anbefaler vi tre enkle trinn du med fordel kan gjøre hver morgen og kveld. 

Puss tennene dine

Det er viktig å sørge for at plakk ikke får altfor gode betingelser i munnen din. Derfor bør du pusse tennene to ganger daglig. Bruk vår tannpasta med tetreolje, som er utviklet spesielt for å forebygge periodontitt. Vær oppmerksom på at du skal pusse i varsomme sirkelbevegelser. Hvis du pusser for hardt kan det skade tennenes emalje og tannkjøttet. 

Tannkrem med tetreolje
Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 69,00 kr
Salgspris 69,00 kr Vanlig pris
Tannkrem med tetreolje - Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt

Husk tanntråden

Tannlegene sier det alltid, men de aller fleste av oss glemmer det. Husk å bruke tanntråd. Tanntråden kommer til der tannbørsten din må melde pass. Tanntråden sørger for at de siste matrestene blir fjernet, og det gir bakteriene dårligere forutsetninger. 

Rund av med munnskyll

Avslutt rutinen din med vårt munnskyll, som også inneholder tetreolje, som stammer fra det australske treet Melaleuca Alternifolia. Bladene fra treet har antiinflammatoriske egenskaper, og er i mange år blitt brukt i behandlingen av infiserte sår. 

Nå har man utvunnet oljen, og dermed er det mulig å tilby tannpasta og munnskyll som hjelper deg til en sunn munn. Med et munnskyll kan du til og med starte dagen med en ekstra god ånde. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Medisinsk behandling

Det er alltid smart å ta turen innom tannlegen din hvis du mistenker tannkjøttbetennelse eller periodontitt. Faktisk bør du legge opp til hyppige undersøkelser for å være sikker på at det ikke skjuler seg noe under overflaten. 

Hvis du har periodontitt er det tannlegen som kan hjelpe deg. Det kan være nødvendig å operere i tannkjøttet for å fjerne plakk og tannstein som sitter dypt nede i lommene. I noen tilfeller vil også behandling med antibiotika være nødvendig, men det er sjelden. 

Snakk med tannlegen din og legg en plan for hvordan behandlingen din skal se ut fremover. Og puss tennene dine morgen og kveld med vår tannpasta med tetreolje

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram