Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er flass?

Flass er avskalning av døde hudceller fra hodebunnen. Typiske tegn på flass er små hvite tørre flak i hodebunnen som drysser ned på ryggen og skuldrene.

Når du får flass i håret skyldes det i langt de fleste tilfeller en overvekst av gjærsoppen Pityrosporum Ovale. Den finnes i hårbunnen på alle voksne, likesom vi har flere andre sopper rundt på kroppen. Det er helt normalt. Det er først når det skjer en overvekst av soppene det bliver sjenerende.

I noen tilfeller kan flass skyldes tilstander som seboroisk eksem (flasseksem), psoriasis og ringorm. Visse sykdommer gir også større tendens til flassdannelse. Det er blant annet sykdommer som parkinsons, apopleksi og hiv/aids.


Hvem får flass?

Flass er litt av en folkesykdom – faktisk sies det at opptil hver femte nordmann lider av flass. Så er du plaget av flass, har du altså mange lidelsesfeller rundt omkring! Men har du svært mye flass i hodebunnen og store problemer med det, er det en god idé å få legen din til å kikke på saken.

Flass er imidlertid ikke farlig, og det smitter ikke selv om det kan være plagsomt.

Alle kan få problemer med flass, både menn og kvinner, men det starter tidligst i puberteten. Det ser ut til at menn får flass litt oftere enn kvinner.

Spedbarn kan få det som kalles arp og regnes også som en type flass. Det er gulbrune, fettete flassflak som dannes i hodebunnen.


Hvordan ser flass ut – og hvordan føles det?

Ofte kan du kjenne flass på de små hvite flakene som ligger pent drysset ut øverst på trøya, blusen eller skjorta. De små hvite hudflakene er som regel det tydeligste symptomet på flass.

Flassdannelse kan imidlertid også ses som gulbrune, mer fastsittende, fettete «kaker» eller skorper i hodebunnen og som klør.

Når du har flass, enten det er tørr flass eller fettet flass, vil du typisk oppleve at hodebunnen klør og er irritert. Klør det mye i hodebunnen din, er det selvfølgelig viktig at du først får slått fast at det ikke er snakk om lus, som krever en helt annen behandling.

Produkter med Tea Tree Oil fra Australia er kjent for å motvirke irritasjon og kløe i hodebunnen og motvirke bakterier.

Flass kan opptre i større eller mindre grad, og vi danner alle flass. Men plages du spesielt mye av flass, kan det være snakk om lidelsen seboroisk eksem/seboroisk dermatitis, også kalt flasseksem. Har du ikke bare flass i hodebunnen, men også flass, rødme og kløe i ansiktet, ørene, øyenbrynene og kanskje på overkroppen, kan det nettopp skyldes flasseksem. Ofte er lidelsen verre om vinteren og bedre om sommeren, når sola virker uttørrende på eksemen.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hvorfor får du flass?

Langt den vesentligste årsaken til flass er gjærsoppen Pityrosporum Ovale. Vi har alle sammen bakterier og sopp over hele kroppen, og Pityrosporum Ovale er en sopp som finnes i hodebunnen på alle voksne. Vi danner derfor alle flass i større eller mindre grad. Men når det skjer en overvekst av soppen kan det bli plagsomt.

Sopp og sykdommer

Kroppen sørger normalt selv for å regulere at det ikke skjer en overproduksjon av de forskjellige soppsporene. Overveksten kan derfor skyldes en ubalanse i kroppen, et nedsatt immunforsvar, penicillinbehandling, hormonelle forandringer eller annet.

I noen tilfeller kan det være andre årsaker til flass. Det kan være seboroisk eksem (flasseksem) som gir mye flass. Men også sykdommen psoriasis kan være årsak til flass. Ringorm, som er en soppinfeksjon, kan også gi flass. Endelig er det noen sykdommer som kan forårsake større flassdannelse. Det er blant andre sykdommer som parkinsons, apopleksi og hiv/aids.

Kontakteksem, for eksempel på grunn av permanentvæske eller en sterk sjampo, kan også være årsak til flass.

Tørr hodebunn

Mange tror at flass skyldes en tørr hodebunn, eller at tørr hodebunn og flass er det samme. Det er kanskje fordi en tørr hodebunn også kan forårsake kløe. Men det er ikke det samme. I langt de fleste tilfellene er det som nevnt Pityrosporum Ovale-soppern som er skyld i flassdannelsen.

Hvis du unnlater å vaske håret for ofte fordi du tror at flass skyldes tørr hodebunn, kan du faktisk være med på å danne mer flass. En god hodebunnshygiene er tvert imot viktig. En ren og sunn hodebunn gir nemlig ikke så god grobunn for soppvekst og flassdannelse.

En tørr hodebunn mangler talg og fett. En hodebunn med flass har derimot typisk en høy produksjon av talg.

LES OGSÅ: Slik behandler du tørr hodebunn

Når man skal velge hårsjampo bør man huske å velge ut fra hodebunnens tilstand, og ikke ut fra hårets tilstand. Det er det mange som ikke tenker over. Derfor kan man for eksempel lett komme til å tørke ut en tørr og irritert hodebunn enda mer ved å velge en sterk sjampo fordi håret virker fettet, mens hodebunnen er tørr. Man kan også ha et hår som virker tørt og slitt, kanskje på grunn av hårføner og glattejern, selv om hodebunnen er fettet. Bruker man en sjampo til tørt hår, vil man kunne risikere at hodebunnen får tilført for mye fett.

Fett hår

Fett hår skyldes en overproduksjon av talg i hodebunnen. Når man har flass er det også ofte en overproduksjon av talg i hodebunnen. Fett hår og flass kan altså ses sammen, men det er imidlertid ikke alltid tilfellet. Man kan saktens ha fett hår og flass, men man kan også ha flass uten å ha fett hår.

LES OGSÅ: Hvorfor håret blir fett, og hvordan du kan komme fett hår til livs.

Flass, talg og uren hud

Menn får hyppigere flass enn kvinner. Det skyldes at produksjonen av mannlige kjønnshormoner stimulerer produksjonen av talg. En høy talgproduksjon gir en god grobunn for økt soppvekst.

En forøket talgproduksjon skyldes en økt produksjon av hormoner. Det ses ikke minst hos unge i puberteten, og derfor ser man nettopp ofte at mange tenåringer blir rammet av både uren hud og flass på samme tid.


Hvordan kan du behandle flass?

Flass er heldigvis en ufarlig lidelse, og i langt de fleste tilfeller kan det forholdsvis lett la seg gjøre å fjerne flass naturlig.

Video: Slik fjerner du lett og effektivt flass.

Slik bruker du scalp cure mot flass

Fremgangsmåde:

 1. Fordel Scalp serum i håret.
 2. La den virke i minst 5 minutter – La den gjerne bli i håret natten over hvis problemet er stort.
 3. Vask håret med hair clean Sjampo.
 4. Skyll grundig.
 5. Avslutt evt. med Hair conditioner

Scalp serum fra Australian Bodycare er en effektiv og pleiende hårkur mot flass. Scalp serum inneholder den naturlige Tea Tree Oil som er antiseptisk og som bekjemper årsaken til flass.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Bruk av flassjampo

Ved lettere tilfeller av flass vil du oftest kunne slippe av med flasset ved å bruke en mild flassjampo. Den kan du få der du pleier å kjøpe sjampo. Er du litt hardere angrepet av flass, kan du bruke en flassjampo som inneholder tjære, svovl eller zink. Det virker mot så vel flass som bakterier og sopp. Her kan du ta en tur på apoteket for å få den rette flassjampoen.

Du kan også få andre typer flassjampo med innhold av naturlige ingredienser. Det kan for eksempel være en sjampo med innhold av tea tree oil, som nettopp er kjent for å motvirke bakterier. Les mer her om hvordan du finner den beste flassjampo.

Salve og tablettbehandling

Kan du ikke se noen virkning når du bruker en helt vanlig flassjampo eller en litt sterkere flassjampo, kan du ha bruk for et dedikert soppmiddel. Det kan du få på resept fra legen din. Det kan være i form av en salve eller krem eller kanskje en litt sterkere medisinsk sjampo. Endelig kan det også være nødvendig med en tablettbehandling mot sopp hvis du er virkelig hardt angrepet av flass, og alt annet ikke virker.

Eddik, kokosolje og annet

Du kan finne mange gode råd mot flass. Noen av dem virker kanskje for deg, mens andre slett ikke har noen virkning. Det er ikke annet å gjøre enn å prøve seg frem, hvis rådene da virker fornuftige.

Aloe vera, tea tree oil og arganolje er naturmidler som virker mot en lang rekke forskjellige problemer og lidelser, heriblant også flass. Tea Tree Oil motvirker bakterier og kløe – og nettopp derfor er den velegnet mot flass.

Eddik sies også å ha en god virkning mot flass. Ulempen er imidlertid den kraftige lukten, som eddik har. Kokosolje er sunt og godt i forhold til mange ting, og det nevnes også som et godt og naturlig middel mot flass. Egg og majones kan man også støte på som midler mot flass. Og slik har det gjennom tidene oppstått mange forskjellige husråd mot flass fordi det er så utbredt et problem.

Sørg for luft i håret

Hodebunnen har godt av luft og lys. Kan du unngå å bruke lue eller hatt, er det derfor en god idé fordi håret og hodebunnen vil få mer luft.

Mange opplever at de har mindre flass om sommeren når håret og hodebunnen får luft og godt med sol. Det ser ut til å ha en hjelpsom effekt mot flass. Men nyt sola med omtanke. For selv om den er god mot flass, er den jo farlig for kroppen hvis vi nyter for mye av den.

LES OGSÅ: Slik får du sunt hår

Kan du forebygge og unngå flass?

Det beste du kan gjøre for å forebygge flass, er å holde hodebunnen din ren og sunn. Det er ikke noen garanti mot flass – og det kan være vanskelig å kjempe mot de faktorene som kan utløse flass – men det er et godt skritt på veien.

Det er først og fremst viktig at du velger en sjampo, som passer til nettopp din hodebunn. Hvis du for eksempel bruker en sjampo som er alt for sterk, kan det være med på å tørke ut hodebunnen. Da vil huden i hodebunnen selv begynne å produsere mer hudfett for å bekjempe den tørke huden – og en fett hodebunn kan så medvirke til dannelsen av flass.

> Produkter mot fett hår

Gode råd til forebyggelse av flass

Det er forskjellige ting du kan tenke over i hverdagen – og som kan være med på å forebygge dannelsen av flass. Det er blant annet følgende:

 • Vask håret ditt med en god sjampo – og sørg for å få skylt sjampoen godt ut hver gang du vasker det.
 • La håret få luft, og la det gjerne lufttørke. Bruk hatt eller lue så lite som mulig.
 • Sørg for å slappe av og lade opp. Stress har også innvirkning på håret ditt, huden din og dannelsen av flass.
 • La håret få lys og sol. Sola har en god virkning mot flass, så nyt den i begrensede mengder.
 • Masser hodebunnen din når du vasker håret – eller få en hodebunnsmassasje. Det gir god blodsirkulasjon og er godt for hodebunn og velvære.
 • Bruk kun hårprodukter i hårspissene, slik at du ikke irriterer og fetter hodebunnen unødig.
 • Hold hårbørster, glattejern og annet som kommer i berøring med håret rene, slik at de ikke er fylt med fett, hårprodukter og lignende.
 • Bruk en flassjampo eller en sjampo som bekjemper sopp- og bakterievekst innimellom som forebyggelse dersom du har tendenser til flass.

FAQ om flass

Hvorfor får man flass?

Alle får flass, men hvis du får mye flass skyldes det i langt de fleste tilfeller en overvekst av gjærsoppen Pityrosporum Ovale. Det er en sopp som alle voksne har i hodebunnen i moderate mengder.


Hva er flass?

Flass er avskalning av døde hudceller fra hodebunnen. Flass kan ses som tørre, hvite flak som faller av, eller som fettede, gulbrune skorper i hodebunnen.


Hva er forskjellen på flass og tørr hodebunn?

Flass og tørr hodebunn er slett ikke det samme. Du kan ha flass og tørr hodebunn på samme tid, men du kan også ha flass og fett hodebunn.


Hvordan fjerner man flass?

Det mest effektive middelet mot flass er en god flassjampo som motvirker bakterier og stabiliserer balansen i hodebunnen.


Hvorfor klør flass?

Flass klør fordi hodebunnen blir irritert når man har flass. Det blir fort en ond sirkel. Jo mer du klør, desto mer irritert og kløende blir huden i hodebunnen.


Hvordan ser flass ut?

Flass ses typisk som hvite hudflak som dels kan ses i håret og hodebunnen, og dels kan ses øverst på blusen eller skjorten der de drysser ned. Flass kan imidlertid også være fete, gulbrune skorper som sitter fast i hodebunnen.


Kan barn få flass?

Man får først flass etter man har kommet i puberteten. Spedbarn kan imidlertid få den type flass som kalles arp. Det viser seg som gulbrune, fettete flassflak som dannes i hodebunnen.


Kan flass gi hårtap?

I alvorlige tilfeller kan flass eller flasseksem forårsake hårtap, men det hører absolutt til sjeldenhetene og er ikke noe du skal være redd for hvis du har flass i vanlig omfang som mange mennesker har.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Finn mer informasjon her:

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram