Vink farvel til hælsprekker og sprukne hæler
Hælsprekker og sprukne hæler er et problem mange sliter med. Det gjelder både kvinner og menn. Det er ikke bare sjenerende rent kosmetisk, men kan også være svært plagsomt. Heldigvis er det mulig å komme problemet til livs. Her kan du lese mer om hælsprekker og hvordan du best kan behandle dem.
Innhold på siden
Hva er hælsprekker og sprukne hæler?
Hælsprekker og sprukne hæler er åpninger i den harde huden på hælene. Åpningene viser seg som sprekker, og de befinner seg gjerne på undersiden av hælen. De sprukne hælene har harde kanter, og sprekkene kan strekke seg dypt inn i huden og gi blødninger.
Huden er kroppens største organ. Det er samtidig et stort sanseorgan, siden du merker berøring, trykk og smerte på huden. Med sine tre lag er huden en komplisert konstruksjon som består av overhud, lærhud og underhud. Og det er i disse lagene at hælsprekker og sprukne hæler kan gi problemer.
Tørre hæler ender ofte opp som hælsprekker, siden det er brudd i overhuden (epidermis) på hælen. Ofte sprekker huden kun i overhuden, og da er det et kosmetisk problem. Men når sprekkene når helt ned i lærhuden (dermis) kan sprekkene gi blødninger og smerter som blir verre når du tråkker på hælen.
Hælsprekker går ikke bort av seg selv, men krever behandling for å bli borte. Og spesielt hvis sprekkene går helt ned i lærhuden og får huden til å blø, er det risiko for infeksjoner og andre komplikasjoner. Derfor er det viktig å behandle hælsprekker i tide.
Resultatet etter 2 ukers bruk av Heel Repair & Foot Cream
Hvorfor får man hælsprekker og sprukne hæler?
Hælsprekker oppstår av at hælene blir belastet for mye, eller at du har fått et støt på hælen. Hælene dine blir lettere utsatt for støt når du går i sko uten hæl. Da er det ikke noe som beskytter hælene dine, og etter støtene dannes det tørr, hard hud.
Hælene dine bærer hele kroppsvekten din. Det gjelder både når du står og går. Her strekkes huden en liten anelse, og det belaster dermed huden rundt hælene.
Hvis du ikke pleier føttene dine riktig, har huden lett for å bli veldig tørr – og det er en vanlig årsak til at hælsprekkene oppstår. Hudens naturlige fuktnivå kommer ut av balanse, og så blir huden sårbar og skrøpelig på hælene dine. En dehydrert hud er ikke på langt nær så sterk som en godt fuktet hud. Og når den naturlige fuktbalansen er brutt, vil hælene dine dannet et tykt lag hard hud. Det er en form for forsvarsmekanisme, men den harde huden er samtidig til hinder for helbredelsesprosessen.
Oversikt over årsaker til hælsprekker:
- Belastning av huden på hælene. Hælene dine blir kraftig belastet når du står i lengre perioder. Det samme gjelder hvis du er overvektig. Hvis du veier for mye vil fettputene under hælene dine bli mer belastet enn de har godt av. Det gjør det umulig for huden å være fleksibel på grunn av den store vekten, og dermed kan det oppstå hælsprekker.
- Nedsatt fuktnivå. Hvis huden under foten er tørr, og derfor hard, vil det resultere i en mer sårbar hud. En gjennomfuktet hud er mer motstandsdyktig, og hvis huden på hælene dine mangler fukt vil de være mindre elastiske. Resultatet er at huden sprekker.
- Hyppig bruk av vann. Vann tørker ut huden, så den naturlige olje- og fuktbalansen forstyrres. Hvis du utsetter føttene dine for vann, for eksempel ved å oppholde deg lenge i fuktige miljøer, har hælene dine lett for å bli tørre og dermed sprekke.
- Feil fottøy. Hvis du bruker feil sko, sko som er for små eller klemmer rundt hælene, kan de resultere i belastning på huden – og dermed sprekker. Hvis du til og med gjerne går i åpne sko, vil huden rundt hælen være mer utsatt for belastning og fare for sprukne hæler.
Genetiske sprekker. Genetikk kan også være en årsak til at du får sprekker i hælene dine. Hvis du fra naturens side er utstyrt med tørr, tykk hud på hælene, er du trolig mer sårbar for å få hælsprekker.
Hvem rammes oftest av hælsprekker?
Hælsprekker og sprukne hæler kan ramme folk i alle aldre. Det gjelder både kvinner og menn.
Folk med tendens til tørr hud på hælene vil oftere være tilbøyelig til å bli rammet av hælsprekker. Det gjelder ofte personer som er genetisk disponert for tørr hud. Men også eldre har en tendens til å danne tørr og flassende hud. Huden mister nemlig elastisitet etter hvert som årene går, og derfor er hælsprekker et problem for mange eldre.
Hvis du for eksempel har en jobb der du går og står mye – som frisør, butikkansatt eller noe annet som betyr at du ikke sitter særlig mye i løpet av dagen – strekker huden seg enormt mye rundt hælene dine. Dermed blir huden overbelastet og skrøpelig. Derfor er mennesker med ikke-sittende arbeid også mer utsatt for å få de irriterende hælsprekkene.
Symptomer på hælsprekker
Det finnes noen tydelige symptomer på at du har hælsprekker. Sprukne hæler vil fra starten av føles stramt og som om huden er mindre fleksibel. Det er et av de første tegnene på at du er i ferd med å utvikle hælsprekker. Det er gjerne ledsaget av tørr hud, kløe og ikke minst hard hud. I tillegg kan du få ømhet og smerter i hælen etter hvert som huden blir mer og mer belastet og mindre og mindre fleksibel.
Huden blir hardere, men den får også en gulaktig farge, og de tørre, sprukne hælene kan etter hvert begynne å flasse. Sprekkene er kanskje ikke direkte ubehagelige i begynnelsen, kun litt plagsomme. Men hvis de ikke behandles, vil huden sprekke dypere og dypere, til de begynner å blø, og med det kommer det risiko for infeksjon med bakterier i huden.
Kort oversikt over symptomer på hælsprekker:
- Huden er stram og mindre fleksibel.
- Hælene klør.
- Huden på hælene er tørr og hard.
- Ømhet og smerter – spesielt når hælen berøres eller belastes.
- Hælene dine blør.
Hva slags behandling finnes?
For at hælsprekkene dine ikke skal bli så ille at det gjør vondt å gå selv korte turer, er det viktig at du behandler med en krem som er beregnet til sprukne hæler. Med behandling kan du effektivt bli kvitt hælsprekker og sprukne hæler, så du igjen får velpleide og fleksible hæler uten sprekker og eventuelle smerter.
Krem til hælsprekker er den rette behandlingen
Hvis du sliter med tørre og sprukne hæler, skal du ikke velge fotbad og en fil. Faktisk vil et fotbad tørke ut føttene og hælene enda mer. I stedet skal du behandle med en hælkrem. Prøv for eksempel Heel Repair fra Australian Bodycare, som er en krem som er spesielt utviklet til behandling av tørre hæler med hard hud og sprekker.
Kremen inneholder mange aktive ingredienser, som urea og tetreolje, som effektivt beskytter de sprukne hælene dine mot bakterieangrep. Samtidig gir kremen masse fukt og pleie til den sprukne, sårbare huden, så den får mulighet til å gjenopprette sitt naturlige fuktnivå.
Suppler gjerne pleien med Australian Bodycares Foot Cream, som med sitt innhold av sheasmør, urea og tetreolje gir hælene den beste daglige pleien. Sammen og hver for seg oppløser de hard og tørr hud, samtidig som de motarbeider dannelsen av nye hælsprekker.
Den beste behandlingen er rett og slett en krem og en stor porsjon tålmodighet. For huden på hælen din spretter ikke tilbake til sin naturlige balanse over natten. Det krever lengre tids pleie og behandling med en nærende hælkrem.
Snakk med legen
Hvis plagene og hælsprekkene ikke gir seg etter intensiv fuktpleie, er det viktig at du konsulterer fastlegen din. Da kan det utelukkes om det ligger andre, mer alvorlige helseplager bak sprekkene i hælen din. Sammen kan dere avtale den videre behandlingen.
Forebygging av sprekker i hælen – hva kan du gjøre?
Forebygging er som vanlig den aller beste behandlingen. Det er mye enklere å pleie føttene dine enn å skulle reparere skadene. Derfor er det så viktig at du hver eneste dag gir føttene dine den rette pleien, for på den måten å unngå hælsprekker og ømme, vonde hæler.
Fukt utenpå og inni
Det er smart å fukte kroppen din innenfra og ut. På den måten sikrer du at huden ikke dehydreres og mister fukt. Det gjør du ved å drikke masse vann, og samtidig smøre føtter og hæler daglig med en fuktgivende fotkrem. Gjør det til en vane å smøre føttene dine med en hælkrem både morgen og kveld, så de er gjennomfuktet både natt og dag.
Velg riktige sko
I tillegg kan du forebygge hælsprekker ved å velge skoene dine med omhu. Dropp sko som enten sitter for løst eller for stramt rundt foten. Skoene skal passe til foten din, og de skal verken klemme eller føles for store. Du kan hjelpe føttene dine godt på vei ved å redusere bruken av åpne sko så godt du kan. Med lukkede sko bevarer du bedre fukten i huden din, og den blir heller ikke belastet i samme grad.