Hvordan fjerner du hard hud på føttene?
Hvis du sliter med hard hud på føttene, vet du sikkert også at det ikke er så lekkert å ikle seg et par luftige sko når sandalsesongen melder sin ankomst. Men det finnes det heldigvis råd for.
Selv om hard hud er både irriterende og sjenerende, er det ikke farlig – i hvert fall ikke så lenge det ikke forårsaker smerte. Likevel ønsker spesielt kvinner å bli kvitt den harde huden på føttene. Og det er faktisk ikke så vanskelig. Men det krever en litt annen behandling enn du kanskje tror. Mange kvinner er vant til å sette føttene i bløt i et varmt fotbad i timevis, etterfulgt av en tøff omgang med pimpsten og fotfil.
Hvis du filer den døde huden av føttene dine, fjerner du problemet akkurat nå. Men på lengre sikt har du kun gjort problemet med hard hud verre. Når du filer eller skraper huden med en pimpsten eller fotfil, setter du nemlig i gang en stimulering av huden som bare gir deg enda mer hard hud på føttene. Og det var jo ikke det du ville oppnå.
Fjerne hard hud på føttene
1. Skrubb
Start kampen mot den harde huden med en god skrubb til føttene. Bruk body scrub fra Australian Bodycare som skånsomt fjerner de døde hudcellene, så den påfølgende pleien trekker bedre inn. Masser føttene godt med skrubben, så er du klar til trinn 2.
2. Fotbad mot hard hud
Fotbad er et effektivt verktøy i kampen mot hard hud på føttene. Fyll en balje med varmt vann. Tilsett litt fotbadolje og tetreolje og nyt 10 minutters ren avslapping med føttene i vann. Tørk føttene godt etter fotbadet.
TIPS: Hvis du har mye hard hud på føttene kan du bruke noe så enkelt som en kjøkkenskuresvamp til å peele vekk de døde hudcellene. Bruk den grove siden av svampen etter fotbadet. Det er en mildere metode enn fotfil og pimpsten. Bare husk at du trenger en god porsjon tålmodighet. Du blir ikke kvitt hard hud fra den ene dagen til den neste, så start gjerne i god tid før du vet at sandalene skal ut på årets første luftetur.
3. Plei med krem mot hard hud på føttene
For å få et vellykket resultat av behandlingen av den harde huden på føttene, er det avgjørende å bruke en god krem etter fotbadet. Bruk for eksempel Australian Bodycare Foot Cream, som er en intensiv reparasjon til tørr og skadet hud.
Kremen gir de tørre føttene dine et fuktighetsboost, så huden blir sterkere og kan stå imot skader. Hard hud skyldes nemlig at huden blir tørr, og når huden først er blitt tørr, er den mer mottakelig for nye skader siden den ikke er sterk nok til å forhindre det.
Foot Cream hjelper med å gjenoppbygge huden din så du kan få tilbake mykheten. Med naturlige ingredienser som australsk tetreolje motvirker kremen effektivt bakterier. Dermed får huden ro til å reparere seg selv raskt, mens trollhassel effektivt lukker porene i huden så den ikke tørker ut. Smør kremen på de tørre føttene med den harde huden. Bruk masserende bevegelser.
Bruk den minst én gang om dagen, og gjerne to ganger, så du får gitt den harde huden din den best tenkelige førstehjelpen. Påfør gjerne morgen og kveld. Den klisser ikke, og trekker raskt inn i den tørre huden.
Hvorfor får du hard hud?
Huden er kroppen største organ, og den består av hele tre lag. Overhud, lærhud og underhud. Når du får hard hud, er det overhuden som blir tykkere. Huden din er tynnest på øyenlokkene og håndryggen, og tykkest i håndflatene og på fotsålene. Derfor er det også der folk har lett for å få hard hud.
Hard hud er vanlig hos mange mennesker. Det oppstår fordi huden din blir utsatt for trykk over lengre tid. Hvis huden på hendene eller føttene dine utsetter for overbelastning over en lengre periode, tar huden skade og blir helt hard. Hvis huden kun får vanlig belastning i små doser, vil den fortsette å være myk. Men når huden belastes for hardt, begynner den å fortykke seg – og det er det vi kjenner som hard hud. Hvis du har hard hud, er det altså kroppen sin måte å fortelle deg at noe er galt og at du skal avlaste den skadde huden.
Hard hud på stortå, hæl, føtter og hender
Det er særlige steder på kroppen der huden er spesielt utsatt for dannelse av hard hud. Det gjelder spesielt stortå, hæl, føtter og hender. Det er nemlig på disse kroppsdelene et huden har lett for å bli utsatt for ekstra trykk eller blir ekstra hardt belastet, så den harde huden oppstår. Det kan det være flere grunner til.
Hard hud på hender
Hvis du løfter vekter på treningsstudio, har du sikkert opplevd at håndflatene dine trekker seg sammen av hard hud. Det gjør de fordi huden jevnlig blir belastet på samme sted – og det liker den ikke.
Hard hud på hendene oppstår gjerne hvis du har et hardt fysisk arbeid. Her er murere og tømrere eksempler på yrker som utsetter huden på hendene for hardt press. Over tid dannes det hard hud i håndflatene fordi tømrere og murere daglig utsetter huden sin for den samme belastningen, som å skru, sparkle osv.
Hard hud på stortå
Hvis du bruker feil fottøy som ikke passer helt til foten din, for eksempel for små sko, vil skoen presse inn mot tåen din så det dannes hard hud. Det samme skjer hvis du ofte går i spisse sko som er for smale rundt foten. Den smale formen presser tærne dine sammen så de utsettes for et stort tykk, og det gir over tid hard hud på stortåen.
Det samme gjelder for dem som har en skjev stortå som bøyer seg inn mot tåen ved siden av. Den bøyde stortåen gir ofte problemer med dannelse av hard hud. Det danner nemlig et konstant trykk på tåen, så huden reagerer ved å danne et tykt, forhornet lag.
Hard hud på hælene
De fleste av oss kjenner til følelsen av å stikke de tørre og sprukne hælene og føttene i et par sandaler. Etter en lang vinter, godt pakket inn i sko og støvler, er hælene blitt helt glemt bort. Nå dukker de frem igjen, tørre og grove.
Men også feil sommersko kan forårsake den harde huden på hælene. Noen sandaler og sommersko er designet med høy kant rundt hælen. Og hvis sandalen i tillegg er kjøpt en liten anelse for liten, støter du foten og hælen mot kanten ved hvert eneste skritt – og den friksjonen gir deg hard hud på hælene.
Hard hud under foten
Akkurat som hard hud på stortå og hæl, er det ofte fottøyet som forårsaker hard hud under foten. Hvis du får mye, utsettes huden under foten din hele tiden for belastning – spesielt hvis fottøyet ditt ikke er riktig til foten din.
Men også hvis du har nedsunket forfot eller skjeve fettputer uten føttene på grunn av høyhælte sko, er det større tendens til at det dannes hard hud under foten. Det belaster føttene på utsatte steder, og det betyr også at føttene trenger støtte for å unngå disse belastningene. En innleggssåle kan hjelpe til med å gjenskape fotens korrekte stilling, samt at den støtter og avlaster føttene så foten opplever færre harde støt som kan gi hard hud under foten.
Liktorner på føttene
Hard hud er plagsomt, men hvis du ikke gjør noe med det, kan det faktisk utvikle seg til liktorner. Hva er så det? Liktorner er en lidelse som oppstår hvis den harde huden blir utsatt for kontinuerlig trykk og belastninger. Da svarer huden ved å starte produksjonen av celler og hornstoff.
Det innebærer at den harde huden trekker seg sammen i små hornklumper på mindre områder – spesielt under føttene og på tærne hvis skoen din fortsetter å klemme. Til slutt blir den harde klumpen presset inn i huden, og det er da den begynner å gi smerter fordi den presser mot de følsomme cellene i lærhuden.
Les også: Behandling av liktorner – Sådan gjør du
Forebygging av hard hud og liktorner
Forebygging er den beste behandlingen av hard hud og liktorner. Og det krever faktisk ikke mer enn at du er oppmerksom på å pleie huden på føttene i tillegg til på resten av kroppen. Sørg for å smøre inn huden din med en god og fuktgivende krem hver dag. Gjør det til en vane å sette kremen på nattbordet, så husker du det før du legger deg.
Det er også viktig at du finner de riktige skoene til føttene dine, så du unngår unødvendig klemming. Det er ikke farlig å gå med spisse sko en gang i blant, men du skal kreve at det i det minste er plass til føttene dine i dem. Finn frem de spisse, smale skoene når du skal på fest, og bruk gode sko med stor vidde til hverdag. I tillegg er det en god idé å investere i en innleggssåle til skoene dine. Da får du et mykt underlag til foten, sånn at det ikke utsettes for altfor tøffe belastninger.
Les også: Sånn forebygger du liktorner