Sånn kan du fjerne hudormene dine
Uren hud med hudormer og kviser er et plagsomt og ubehagelig problem for mange. Her kan du lese mer om hvordan du kan fjerne de forskjellige typene hudormer, og på den måten også hindre at de utvikler seg til kviser.
Innhold på siden
Hva er hudormer?
Hudormer kalles også komedoner. Det er de små sorte eller hvite prikkene som mange av oss har i ansiktet, primært på og rundt nesa, i pannen og på haken. Det er her hudormene oftest dukker opp, men de kan også finnes andre steder i ansiktet og på kroppen, blant annet som uren hud på ryggen og brystet.
Hudormer er egentlig et skikkelig dårlig navn på et hudproblem som mange kjenner til. La oss slå det fast først som sist at hudormer ikke har det aller minste med verken ormer eller andre levende vesener å gjøre.
Hudormer kommer ene og alene fra en tett talgkjertel, og det er derfor de som oftest dukker opp der vi har flest talgkjertler.
LES OGSÅ: Sånn unngår man å få hudormer?
Hudormer og hormoner
Når det er hormonell ubalanse i kroppen, forekommer det gjerne en overproduksjon av hormoner. Den økte hormonproduksjonen medfører også en økt talgproduksjon, og det kan gi tette talgkjertler.
Den hormonelle ubalansen hos unge dukker som regel opp i puberteten, og innebærer ofte uren hud med hudormer og kviser. Men ubalanse i hormonproduksjonen kan også forekomme på senere tidspunkter i livet, både hos kvinner og menn. Med andre ord kan alle få hudormer.
Gå direkte til: Sånn blir du kvitt hudormer – Klikk her
Hvordan ser hudormer ut – og hvordan føles de?
De aller færreste av oss går gjennom hele livet uten å ha fått en hudorm. En enkel hudorm i ny og ne er også til å leve med, men det er ikke så artig når det hele tiden dukker opp nye hudormer rundt omkring i ansiktet, og kanskje også på kroppen.
Hudormer kan oppstå overalt der det finnes talgkjertler, og det har vi over hele kroppen, bortsett fra i håndflatene og under føttene. Vi har altså talgkjertler overalt, både der vi har hår og der vi ikke har det.
LES OGSÅ: Sånn unngår du å få hudormer
Hudormer i ansiktet
Hudormer i ansiktet er svært synlige, så nettopp derfor kan det være ekstra plagsomt å ha hudormer der. De sitter gjerne i den såkalte T-sonen, som strekker seg som en T fra pannen, ned over nes og til haken. Der er her vi har flest talgkjertler, og der huden har størst tendens til å bli fet.
Hudormer kan du få i hele pannen. På nesa er det gjerne på nesetippen og begge sidene at de fleste hudormene dukker opp. Og på haken er det hele hakeområdet som kan være utsatt, muligens med størst konsentrasjon på øvre del.
Selv om hudormene gjerne dukker opp i T-sonen, kan du fint oppleve å få hudormer andre steder i ansiktet: i tinningene, på kinnet og rundt ørene. Det er veldig irriterende, men på ingen måte uvanlig.
Hudormer på kroppen
Hudormer kommer som regel der vi har flest talgkjertler. På kroppen gjelder det spesielt på ryggen og brystet. Men du kan få hudormer over hele kroppen: på overarmene, lårene, rumpa og stort sett alle steder du kan tenke deg.
På kroppen er det litt enklere å skjule hudormene. Men hvis de utvikler seg til kviser, som noen hudormer gjør, blir de temmelig synlige selv om de sitter på kroppen.
Sorte hudormer
Det finnes to typer hudormer: de sorte hudormene og de hvite hudormene. De sorte hudormene er dem vi gjerne ser for oss når vi snakker om hudormer, og de er også kjent som blackheads eller åpne hudormer. De sitter rundt i ansiktet og på kroppen som små, sorte prikker, og de har lett for å sitte i ganske tette klynger. De er ikke hevet over huden, så det er ikke så lett å føle dem, men de er tydelige å se.
De oppstår på grunn av tette talgkjertler. Når noe av det innelukkede talget kommer opp til hudoverflaten, møter det oksygen, og dermed oppstår den sorte fargen. De sorte hudormene er med andre ord ikke sorte på grunn av manglende renslighet eller dårlig hygiene. Og generelt kommer ikke uren hud, hudormer og kviser av mangel på renslighet og hygiene, men ene og alene som følge av overproduksjon av talg so gjør huden fet og uren.
Det er ikke bakterier i de sorte hudormene. Men hvis det kommer bakterier ned i en tett talgkjertel/hudorm, kan den utvikle seg til en betent kvise. Derfor er det viktig å sørge for at huden er ren for bakterier som ellers kan trekke ned i talgkjertelen.
Hvite hudormer
De hvite hudormene kalles også milier, whiteheads eller lukkede hudormer. De kan være litt vanskeligere å få øye på, siden de er hvite. Det er de små hvite og harde nuppene i huden som gjerne dukker opp under øynene, på pannen og kinnet. Hvis du fører fingertuppen over en hvit hudorm vil du kjenne en bitteliten kul i huden. I motsetning til de sorte hudormene, er det ikke mulig å klemme ut de hvite.
De hvite hudormene kommer også av en opphopning av talg og døde hudceller. Når de er kapslet inn under hudens overflate uten å slippe ut, dannes det en liten hvit, hard nupp.
Hvorfor får man hudormer?
Hudormer oppstår i tette talgkjertler i ansiktet eller på kroppen. Hudormer har med andre ord ikke noe å gjøre med manglende renslighet eller dårlig hygiene. God renslighet og hygiene, samt en god hudpleie er likevel viktige midler i kampen mot hudormene, noe du kan lese mer om senere i denne artikkelen.
Hudormer og uren hud er en svært utbredt hudlidelse som rammer både jenter og gutter, kvinner og menn.
Det rammer spesielt unge i puberteten, men det er så langt i fra kun et tenåringsproblem. For enkelte er dette noe som varer livet ut.
Økt talgproduksjon
Talg produseres i talgkjertlene av fett og døde hudceller. Talg er på en måte kroppens egen fuktighetskrem. En balansert produksjon av talg er derfor nødvendig, for ellers ville huden vært både tørr og tynn. Men når talgkjertlene produserer for mye talg, bygger det seg opp i porene i huden. Talgkjertelen blir så tett, siden talget ikke kommer opp til hudoverflaten og videre ut, og så har det oppstått en hudorm.
Økt talgproduksjon skyldes typisk en overproduksjon av hormoner i forbindelse med en hormonell ubalanse. Det ser vi blant annet i puberteten, men kan også forekomme andre ganger, som ved p-pillestopp, under en graviditet eller i forbindelse med stress (hos begge kjønn).
Akne er altså en hormonelt betinget hudlidelse. Men det er også andre faktorer som har innflytelse på hvem som får hudormer og uren hud, og hvem som slipper unna.
Genene våre spiller en stor rolle. Det er noen familier som er mer plaget av hudormer, kviser og uren hud enn andre. Stress påvirker også hormonproduksjonen vår, og dermed også hudens tilstand. Derimot spiller kosthold, kremer og sminke kun en begrenset rolle i forhold til utviklingen av hudormer og uren hud.
Hvordan blir man kvitt hudormer
Alle som er plaget med hudormer, kviser og uren hud er naturlig nok veldig opptatt av hvordan de skal bli kvitt hudlidelsen sin. Det kan være vanskelig for andre med ren og glatt ferskenhud å forstå problemet. Men hvis du har prøvd å ha hodet og kroppen fylt med hudormer og kviser, så vet du hvor plagsomt og ubehagelig det er - og hvor mye det opptar deg i hverdagen.
Det er forskjell på hudormer og kviser
Hudormer kan være forstadiet til en egentlig kvise, men det er langt fra alle hudormer som blir til røde og betente kviser med gult puss. Det er først når bakteriene trekker ned i talgkjertelen eller hårsekken til hudormen av den utvikler seg til en kvise.
Det er med andre ord ikke bakterier i en hudorm, men hvis det trekker bakterier ned i talgkjertelen til hudormen, oppstår det en infeksjon som blir til en kvise. En hudorm skyldes heller ikke skitt som kan vaskes vekk. Men det er viktig å bruke produkter mot hudormer som fjerner bakterier og samtidig holder huden sunn.
Mange produkter på markedet
Det finnes en overflod av midler og produkter på markedet som lover raskt behandling av hudormer, kviser og uren hud. Men det aller beste rådet er å bruke din sunne fornuft, så du ikke kjøper deg fattig og blir altfor skuffet.
Generelt finnes det dessverre ingen raske behandlinger som fjerner problemet på et blunk. Så du må uansett væpne deg med tålmodighet og huske at det viktigste rådet er å vaske og rense huden din godt for å sikre at den er ren. Start alltid med en såpe mot hudormer – og deretter tilfører du fukt.
Bruk gjerne vaske- og renseprodukter som er spesielt utviklet til uren hud med hudormer og kviser. Det kan være tradisjonelle produkter eller det kan være naturmidler med for eksempel tetreolje, som er kjent for sin antibakterielle effekt.
Krem og salve
På apoteket kan du få forskjellige kremer mot hudormer og salver mot uren hud. Hvis du kun har hudormer, er det viktig at du får et produkt som er spesielt rettet mot det. Det vil gjerne være midler som inneholder A-vitaminsyre. Hvis du også har betente kviser, vil du trenge et antibakterielt middel.
Peeling
Du kan ikke vaske eller skrubbe bort hudormer med tøffe skrubbekremer eller -hansker. Du skal faktisk være litt forsiktig, så du ikke blir for tøff mot huden din. Men du kan bruke en peelingkrem eller Peiling en ansiktsmaske som er egnet til hudormer og uren hud.
Når du peeler huden, løsner du samtidig skitt, fett og døde hudceller ved å skrubbe huden varsomt med små slipekjerner. Du kan kjøpe en peelingmaske eller -krem hos apoteket eller en kosmetolog. Du kan også kjøpe salisylsyre på apoteket. Den er peelende.
LES OGSÅ: Sånn eksfolierer du ansiktet – trinn for trinn.
Du skal være forsiktig når du peeler huden, og det holder med én gang i uken. Ellers blir det for tøft for huden. Etterpå skal huden ha masse fukt så den ikke tørker.
Ansiktsmaske mot hudormer
En ansiktsmaske er mildere mot huden enn en peeling, men den skal du jo uansett ikke bruke hver dag.
Det finnes mange forskjellige ansiktsmasker mot hudormer som er laget spesielt til å motvirke hudormer og uren hud. Her må du prøve deg frem til du finner en som virker for deg.
Du kan også lage din egen ansiktsmaske. Det er mye rimeligere, og det er slett ikke så vanskelig som det høres ut. Du kan finne mange forskjellige oppskrifter på hjemmelagde ansiktsmasker med så forskjellige ingredienser som olivenolje, honning, bakepulver, eggehviter, papaya, grønn te, havregryn, kanel, agurk, avokado og yoghurt. Her er vi over i avdelingen for kjerringråd. Noen av dem virker kanskje, andre ikke. Så her er det ikke annet å gjøre enn å prøve seg fram. Men vær forsiktig så du ikke bruker noe som er for tøft for huden – målet er å gjøre huden finere, ikke å ødelegge den.
Hvis du ikke har lyst til å lage din egen ansiktsmaske mot hudormer og uren hud, kan du se et utvalg av ansiktsmasker her.
Nesestrips
Det finnes spesielle nesestrips eller plastre du kan bruke på nesa, men også på haken og i pannen. De små stripsene kan fjerne de sorte hudormene på et blunk. Du kan kjøpe dem hos Vita, og siden de ikke koster en formue kan de være vel verdt et forsøk.
Damping av ansiktet
Et gammelt kjerringråd er å dampe huden for å rense den. Det gjør du ved å fylle en kjele med dampende vann, plassere ansiktet ditt over kjelen og legge et håndkle over hodet for å samle dampen. Dampen løsner opp døde hudceller, skitt, fett og lignende på huden, og etterpå er det enklere å klemme ut hudormene hvis du vil det. Husk å tilføre huden fukt etterpå.
Laserbehandling
Hudormer, kviser og akne/uren hud kan behandles med laser. Ved laserbehandling eller IPL-lysbehandling kan man redusere størrelsen på talgkjertlene og nedsette produksjonen av talg i kjertlene. Laserbehandling kan også fjerne eventuelle arr etter akne.
Kan man klemme ut hudormene?
Det kan være nærmest umulig å holde fingrene unna de små hudormene rundt i ansiktet og på kroppen. De sorte hudormene er stort sett enkle å klemme eller skvise ut, og så er den hudormen historie. Men er det lurt?
Du kan fint klemme ut de sorte hudormene som er enkle å klemme ut, spesielt hvis du passer godt på huden så du ikke skaper sår eller arr. Du skal også passe godt på så det ikke kommer bakterier ned i poren, så den lille hudormen i stedet blir til en diger kvise. Det fikser du ved å bruke et rent papir eller et rent lommetørkle. Det finnes også en spesiell hudormfjerner du kan bruke. Det kalles også et komedonspyd. Det finner du på apoteket.
De hvite hudormene må du derimot aldri prøve å klemme ut, for det er ikke mulig. Da risikerer du bare å ødelegge huden og forårsake sår og arr. Du kan i stedet få dem fjernet his en kosmetolog.
Hvordan unngår man å få hudormer?
Generelt er det vanskelig å styre helt unna hudormer, siden det er en hormonelt betinget hudlidelse. Likevel finnes det en lang rekke råd for både behandling og forebygging av hudormer. Det viktigste middelet til både forebygging og behandling, er og blir grundig vask og rens av huden.
Det er viktig at du får innarbeidet en god daglig rutine:
- Husk å vaske og rense huden to ganger om dagen, morgen og kveld. Når du vasker huden, fjerner du de døde hudcellene, overflødig fett, skitt og eventuelle sminkerester. Og det er et viktig grep i kampen mot hudormene. Vi anbefaler at du vasker ansiktet to ganger om dagen med Face Wash fra Australian Bodycare, og at du vasker kroppen med Body Wash. Begge inneholder antibakteriell tetreolje.
- Rens huden i dybden. Når du har vasket ansiktet, er det viktig at du bruker en skintonic uten alkohol, som fjerner de siste restene av skitt og fett. Hell litt skintonic på en vattrondell og klapp den over hele ansiktet ditt. Sørg for at du ikke bruker en skintonic mot akne som tørker ut huden din. Vår skintonic mot hudormer inneholder ikke alkohol og er mild mot huden.
- Tilfør ny fukt til huden din. Det er viktig å vaske og rense huden – men det er like viktig å ikke overdrive det, for du fjerner fukt fra huden når du vasker og renser. Derfor er det like viktig at du tilfører huden ny fukt etterpå. Velg en god fuktighetskrem som er spesielt godt egnet til en uren hud med hudormer. Hvis ikke er det fare for at huden selv begynner med å produsere mer fett for å kompensere for den manglende fukten. Og så blir problemet med hudormer bare enda verre. Face Cream fra Australian Bodycareer godt egnet til både hudormer og uren hud, samtidig som kremen motarbeider at bakterier setter seg på huden en periode etter påføring.
I tillegg til daglig vask, rens og pleie av huden, kan du en gang i uken bruke en ansiktsmaske eller peelingkrem for å rense i dybden. Du kan også velge å bruke en krem mot akne som forebygging mot nye hudormer og kviser.
FAQ om hudormer
Hvordan fjerner man hudormer?
Det finnes mange forskjellige midler mot hudormer på markedet. Noen virker kanskje for deg, mens andre er helt uten effekt. Så du må prøve deg frem. Det viktigste rådet er og blir å vaske og rense huden to ganger om dagen, og deretter å fukte huden med en god fuktighetskrem som er spesielt tilpasset uren hud med hudormer. Det kan være en god krem med tetreolje.
Hvordan fjerner man hudormer på nesa?
Hudormer på nesa kan fjernes på samme måte som hudormer alle andre steder i ansiktet og på kroppen. Det finne mange forskjellige produkter på markedet, men det aller viktigste er å huske å vaske og rense huden hver dag, og deretter tilføre huden fukt.
Hvordan unngår man hudormer?
Det er vanskelig å unngå hudormer helt, siden fremveksten av hudormer primært er hormonelt betinget. Men det beste du kan gjøre for å unngå hudormer, er å vaske og rense huden grundig hver dag - og selvfølgelig tilføre fukt etterpå.
Hvordan fjerner man hudormer i øret?
Hudormer i øret kan være litt vriene å komme til men i prinsippet kan de fjernes på samme måte som hudormer alle andre steder i ansiktet og på kroppen. Du kan også klemme ut hudormene, så lenge du er forsiktig og ikke ødelegger huden.
Hvordan fjerner man hudormer på haken?
Hudormer på haken kan fjernes på samme måte som hudormer alle andre steder i ansiktet og på kroppen. Det finnes mange forskjellige midler på markedet, og mange gode råd. Det viktigste rådet er å sørge for å rense og vaske huden hver dag, og å bruke en god og velegnet hudkrem etterpå.
Hvordan fjerner man hudormer permanent?
Hvis en hudorm skal fjernes permanent, må man endre talgproduksjonen, siden det er den som gir hudormer. Det kan man muligens gjøre med en laserbehandling eller med forskjellige kremer og salver. Hvis du har alvorlig akne kan du få en tablettkur på resept fra fastlegen din i kampen mot problemet.
Kan barn få hudormer?
Barn får svært sjelden hudormer, siden hudormer og uren hud er en hormonelt betinget hudlidelse i forbindelse med en overproduksjon av hormoner som igjen fører til overproduksjon av talg. Den endrede hormonproduksjonen dukker som regel opp i forbindelse med puberteten.
Hvor kommer hudormene fra?
Hudormer kommer fra tette talgkjertler etter en hormonell ubalanse i kroppen, med overproduksjon av hormoner til følge. Den økte hormonproduksjonen medfører også en økt talgproduksjon, og det kan gi tette talgkjertler.
Hvordan ser hudormer ut?
Hudormer kan være hvite eller sorte. De sorte hudormene sees som små, sorte prikker på huden, og kalles derfor også blackheads. De hvite hudormene, også kalt whiteheads, er derimot ikke like synlige, men du kan kjenne den som en liten kul i huden.