Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er inkontinens?

Vanligvis tisser du 5-7 ganger i døgnet, tilsvarende hver 3.-4. time i løpet av dagen. Blæren din har plass til 300-500 ml, og de fleste av oss kan styre tissetrangen. Men mer enn 400.000 voksne kvinner og menn lider av en form for inkontinens. I tillegg er det en del barn som har problemer med ufrivillig vannlating.

Mange går og skjuler problemet og er pinlig berørte over det, og dermed søker de heller ikke hjelp mot urininkontinensen sin. Det er dumt, for det er et problem som kan gå ut over livskvaliteten din. I de aller fleste tilfeller er det mulig å gjøre noe med problemet. 

Det finnes tre typer urininkontinens. Stressinkontinens, urgency inkontinens, også kalt trang-inkontinens og overløps-inkontinens. Du kan også ha en blanding av alle tre, så det er viktig å ta kontakt med fastlegen din og bli undersøkt. På den måten kan du få riktig hjelp mot problemene med ufrivillig vannlating.


Hva er symptomene på inkontinens?

Symptomer på inkontinens kan være:

  • Du sliter med å bli kvitt all urinen når du er på toalettet
  • Det smådrypper litt urin ut hele tiden
  • Du klarer ikke å holde deg, og tisser før du kommer frem til toalettet
  • Søvnen din blir avbrutt flere ganger fordi du må opp i løpet av natten for å tisse

Pakke til pleie ved inkontinens
3 produkter for å redusere lukt i underlivet ved inkontinens
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til pleie ved inkontinens - 3 produkter for å redusere lukt i underlivet ved inkontinens

Hva er stressinkontinens?

Du tisser litt når du nyser, ler eller trener. Stressinkontinens kommer av en svakhet i støtten under urinrøret, og du kan med fordel trene opp bekkenbunnen din for å øke sjansene for å bli kvitt det.

Hvis ikke det hjelper, kan du få hjelp gjennom operasjon eller du kan behandles med hormonstikkpiller. Det er vanligvis kvinner som rammes av stressinkontinens, men også menn kan få det.


Trang-inkontinens er en kraftig tissetrang

Hvis du ofte opplever tissetrang, og trangen er så kraftig at du ikke rekker frem til toalettet tidsnok, kan det hende du har urgency inkontinens. Det blir også kalt trang-inkontinens, og det er når blæren din ufrivillig trekker seg sammen eller når lukkemuskelen din ikke lukkes helt tett. Du kan gjøre en del selv for å forbedre situasjonen, blant annet endre drikkevanene dine eller trene opp blæren.

Det kan også bli nødvendig med medisin som får blæren din til å slappe av. Et annet alternativ er elektrostimulering, der skjedens slimhinner stimuleres med svak strøm via noen små elektroder, alternativt hormonstikkpiller hvis du er kvinne og har kommet i overgangsalderen. Det kan også hende du trenger en operasjon for å bli helt kvitt problemet.


Overløps-inkontinens – når du glemmer å lytte til kroppen din

Blæren blir ikke helt tømt når du er på toalettet. Grunnen kan være at du i lang tid har glemt å lytte til signalene fra kroppen. På den måten kan du ha utviklet en stor og for slakk blære, og opplever en sivende, ufrivillig vannlating.


Inkontinens hos kvinner

Urininkontinens opptrer hos kvinner i alle aldersgrupper, men det er flest eldre kvinner som har problemer med ufrivillig vannlating. Blant kvinner på 40-60 år opplever rundt 16 % symptomer minst én gang i uken.


Inkontinens hos menn

Inkontinens hos menn kan skyldes en forstørret prostata. Da kan det være vanskelig å tømme blæren helt, og strålen blir heller ikke så kraftig som den pleier å være. Et lite triks er at du hjelper til ved å presse litt under pungen etter vannlating, for å få ut den siste resten med urin.


Inkontinens hos barn

Ufrivillig vannlating hos barn over 5 år kalles inkontinens, og deles inn i dag- og natt-inkontinens.

Hvis barnet ditt har vært renslig i over 6 måneder, og så begynner å tisse i buksene på dagen eller natten, bør du først forsikre deg om at barnet ikke har fått en infeksjon, sukkersyke eller har problemer med å konsentrere urinen. Du skal også vurdere om barnet ditt kan være utsatt for følelsesmessig stress. Det kan nemlig også føre til ufrivillig vannlating.


Hvorfor får man urin-inkontinens?

Det kan være mange årsaker til at du lider av ufrivillig vannlating. Men i langt de fleste tilfellene kan problemet gjøres mindre, så du skal slippe å slåss med det som problem.

Pakke til pleie ved inkontinens
3 produkter for å redusere lukt i underlivet ved inkontinens
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til pleie ved inkontinens - 3 produkter for å redusere lukt i underlivet ved inkontinens

Sykdom kan gi ufrivillig vannlating

Hvis du har diabetes, Parkinsons sykdom, multippel sklerose eller ryggproblemer av forskjellige slag, kan det ha en negativ innvirkning på blæren din med etterfølgende inkontinens i større eller mindre grad.

Inkontinens når du tar medisin

Noen former for medisin har inkontinens som bivirkning.

Er du i overgangsalderen?

Hvis du er i overgangsalderen kan slimhinnene i skjeden og rundt urinrøret bli tynnere. Da kan du samtidig miste evnen til å stenge av for tisset i urinrøret. Symptomer på endringer i slimhinnene kan merkes ved kløe og svie, hyppige urinveisinfeksjoner, blødning eller irritasjon ved samleie.


Hva kan jeg gjøre selv ved ufrivillig vannlating?

Det er mye du kan gjøre for å få inkontinensen til å få en mindre viktig rolle i hverdagen din. Men spørsmålet om hva som virker, er tett knyttet sammen med hvilken form for ufrivillig vannlating du sliter med. Så det kan være en god idé å legge en plan for innsatsen sammen med fastlegen din.


Vektnedgang kan redusere inkontinens

Hvis du er overvektig, kan inkontinensen reduseres hvis du går ned i vekt.


Drikk mindre kaffe, brus og alkohol

I kaffe er det koffein, i te er det thein og brus inneholder kullsyre, sitrus og kunstige søtningsstoffer. Alle disse innholdsstoffene, samt alkohol, kan utløse en uheldig reaksjon i blæren din. Du kan prøve meg én drikk om gangen, for å finne frem til og utelukke den som gir deg ufrivillig vannlating.


Bruk et godt bind ved urin-inkontinens

Et vanlig sanitetsbind vil raskt komme til kort ved ufrivillig vannlating, for det er rett og slett ikke designet til den slags bruk. Derfor er det lurt å velge et urinbind som kan suge til seg tynne væsker, som urin. Samtidig hindrer bindet luktproblemer i forbindelse med inkontinens.


Hvor mye bør jeg drikke i løpet av en dag?

Det anbefalte er at du drikker mellom 1½ og 2 liter væske daglig. Da skal du telle med all væske, også kaffe og te. Når det er sommer og veldig varmt, eller hvis du trener mye eller ammer, skal du opp på mellom 2 og 2½ liter væske fordelt over hele dagen.

En huskeregel er: Det du drikker etter klokken 18, kommer ut om natten. Så det er smart å droppe kveldskaffen og den halve literen med cola til bollen med popcorn når dere ser film hvis du skal unngå å få nattesøvnen forstyrret av et toalettbesøk.


Hvor ofte bør jeg gå på toalettet?

Det er alltid bra med regelmessige vaner for toalettbesøkene dine. Du skal selvfølgelig ikke følge en fast timeplan for når du skal på toalettet, men ca. hver 3. til 4. time er bra for blæren – selvfølgelig alt etter hvor mye du har drukket.

Du skal bruke god tid på toalettet. Hvis blæren ikke blir helt tømt, kan du få blærekatarr. Hvis du ikke har klart å tisse deg helt tom, er det et tips å reise deg opp og gå litt rundt. Så kan du prøve igjen om du får ut den siste resten med tiss.


Trening av bekkenbunnen din

Sterke muskler i bekkenbunnen er med på å forhindre ufrivillig vannlating. For det er musklene som lukker urinrøret.


Vaginaltampong eller vaginalring

Du kan bruke en vaginaltampong som støtter blærehalsen og reetablerer lukkemekanismen, så du slipper ufrivillig vannlating.

Du kan også få satt en vaginalring opp i skjeden. Den gir livmoren og skjedeveggene støtte, så de ikke synker ned og resulterer i urininkontinens.


Medisinsk behandling

Behandlingen av inkontinens kan skje på flere måter. Kvinner som har problemer med ufrivillig vannlating etter overgangsalderen kan få glede av lokal østrogenbehandling med stikkpiller eller krem når det gjelder stress- og urgency-inkontinens. Det tar gjerne noen måneder før du merker om behandlingen virker, og så skal du fortsette med medisinen. 

Ved stressinkontinens kan du få medisin som virker på urinrørets små muskler, og urgency-inkontinens kan behandles med legemidler som får blæren din til å slappe mer av.


Operasjon er effektivt

Hvis ikke noe annet hjelper, er operasjon en mulighet. Det gjelder spesielt for kvinner med stressinkontinens. Operasjonene er generelt svært effektive.


Botox kan hjelpe

Hos kvinner med urgency-inkontinens kan injeksjon av botulinumtoksin, som for eksempel Botox, i blæreveggen være en svært effektiv behandlingsmetode, og den behandlingen skal gjentas etter ca. et halvt års tid.


Motvirker lukt, tørrhet og irritasjon

Barrier Cream fra Australian Bodycare kan du bruke i intimområdet hvis du opplever rød hud, irritasjon og svie i forbindelse med for eksempel urininkontinens.

Barrier Cream er pH-regulert til intim bruk, så du unngår hudproblemer som kløe og irritasjon. Ved daglig bruk kan du oppnå en sunn og god intimhygiene som motvirker luktproblemer, tørrhet og intimt ubehag.

Suppler gjerne med en god intimsåpe som skånsomt og effektivt fjerner lukt. Intim Wash fra Australian Bodycare bruker naturlig tetreolje, melkesyre og C-vitamin fra kakaduplomme for å gi en ren og frisk følelse i intimområdet ditt. Sammensetningen av ingredienser renser effektivt huden i dybden og frisker opp området så du slipper ubehagelige luktproblemer.

Pakke til pleie ved inkontinens
3 produkter for å redusere lukt i underlivet ved inkontinens
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til pleie ved inkontinens - 3 produkter for å redusere lukt i underlivet ved inkontinens

Vask uten vann ved irritasjon og rød hud

Hvis det intime området er svært rødt og irritert i forbindelse med ufrivillig vannlating, kan det være smart å unngå å vaske deg med vann. Det kan nemlig få irritasjonen til å bli verre. Cleansing Micellar Gel er en rensegel som skånsomt fjerner urenheter og bakterier, så den kan fungere som en god erstatning for vaskekluten.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram