Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Vond lukt i underlivet hos kvinner

Det intime området til hver kvinne har en naturlig lukt, som også kan endre seg. Men når dette blir ubehagelig eller illeluktende, kalles det intim lukt, et problem som kan skyldes en rekke årsaker.

Årsakene til ubehagelig intim lukt kan variere fra en bakteriell ubalanse, til dårlig hygiene, infeksjoner og kjønnssykdommer.

Heldigvis er de fleste av disse årsakene ikke farlige, og det finnes enkle og effektive måter å forhindre dette problemet, samt å behandle årsakene om nødvendig.

I den følgende veiledningen vil du lære hvordan du forhindrer vond lukt i underlivet, hvordan du behandler den og hva som kan forårsake den.


Bli kvitt vond lukt i underlivet - de beste tipsene og produktene

Forebygg vond lukt i underlivet

Som med de fleste problemer er forebygging den beste beskyttelsen når det kommer til vond lukt i underlivet. For helt å unngå vond lukt i underlivet trenger du en tilstrekkelig hygienerutine og bruk av egnede pleieprodukter som er spesielt egnet for de sensitive områdene rundt det kvinnelige kjønnsorganet.

Australian Bodycare tilbyr en intimpleieserie spesielt utviklet for bruk på kjønnsorganene for å skånsomt og effektivt rense og pleie de sensitive områdene. Som alle produktene fra Australian Bodycare inneholder også denne pleieserien naturlig, australsk tea tree olje, som med sine naturlige antibakterielle egenskaper gir optimal og skånsom rengjøring av huden.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Intimpleieserien består av tre spesialdesignede produkter:

1)  Intim Wash

Australian Bodycare Intim Wash er en skånsom vaskekrem for daglig bruk.  Vaskegelen inneholder naturlig tea tree olje og er designet for å grundig rense intimområdet.

Siden det sensitive området rundt skjeden har en naturlig bakterieflora som inneholder blant annet viktige melkesyrebakterier, er det viktig å bruke produkter som ikke ubalanserer melkesyrebakteriene i skjeden med kunstige eller uegnede ingredienser.

Sørg derfor alltid for å bruke produkter som er spesielt utviklet for bruk i intimområdet.  Australian Bodycare Intim Wash inneholder blant annet melkesyre for å beskytte denne helt naturlige balansen av bakterier.

2)  Femi Daily

For å unngå vond lukt i underlivet, samt andre vanlige symptomer som tørrhet, kløe eller irritasjon, kan du bruke pleiende geler og kremer spesielt utviklet for bruk i intimområdet i din daglige rutine.

Australian Bodycare Femi Daily er en vaginal gel med naturlig australsk tea tree olje som påføres eksternt på huden i intimområdet. Den kan brukes daglig, og flere ganger om dagen om nødvendig.  Et eksempel på dette er i svømmehallen, hvor du bør påføre gelen både før og etter badet, da pH-verdien og bakterier i badevannet kan ha innvirkning på den naturlige balansen av bakterier i skjeden.

3)  Intim deo

Spray med Intim Deo flere ganger daglig ved behov. Intim Deo frisker opp intimområdet – raskt og enkelt. Du sprayer direkte på områdene der du sliter med uønsket lukt, kløe eller irritasjon. Den intime deodoranten absorberes raskt og holder intimområdet friskt i opptil flere timer. 

Du kan for eksempel bruke Intim Deo om morgenen for å holde intimområdet friskt i løpet av dagen, og så bruke Femi Daily om kvelden før sengetid, så produktet får god tid til å virke.

Alle tre produktene kan brukes som en pleierutine i daglige behov i tre trinn.  Brukt som sett gir de passende og skånsom pleie og rens for hele intimområdet for å unngå vond lukt i underlivet.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Årsaker til vond lukt i underlivet

Hvorfor oppstår det egentlig vond lukt i underlivet?

Det kan være en rekke årsaker til dette, som kan skyldes dårlig hygiene, men også sykdommer eller infeksjoner.

Her finner du en oversikt over vanlige årsaker som fører til en endring av den naturlige lukten i intimområdet til vond lukt i underlivet:

1)  Samleie

Ved samleie utveksles en rekke bakterier og mikroorganismer mellom seksuelle partnere. Hvis du ikke bruker kondom under sex, kan disse bakteriene og væskene lett komme inn i skjeden og spre seg.

Siden det naturlige miljøet i skjeden naturlig reagerer på disse nye stoffene og inntrengerne, kan den intime lukten endre seg når kroppen prøver å kvitte seg med disse fremmedstoffene.

Derfor er det i tillegg til tilstrekkelig prevensjon også ekstremt viktig, spesielt ved samleie uten kondom, at du vasker deg grundig etter sex for å unngå at bakterier setter seg fast, samt å forhindre utviklingen av vond lukt i underlivet.

For optimal og skånsom rens, bruk en egnet vaskegel, for eksempel Australian Bodycare Intim Wash, som skånsomt renser den sensitive huden i intimområdet med naturlig tea tree olje og ikke forårsaker ytterligere irritasjon.

2)  Svangerskap

Det skjer mye i kvinnekroppen under svangerskapet. Hormonbalansen endres kraftig, og dermed gir endringer også fysiologiske symptomer. En vond lukt i underlivet kan være en av disse mange endringene. For å bli kvitt den vonde lukten i underlivet som følge av svangerskapet, anbefales det å bruke egnede pleieprodukter som Femigel, en skånsom pleiegel for intimområdet. I tillegg til den vonde lukten i underlivet hjelper dette også mot tørrhet og irritasjon.

I tillegg er det, spesielt under svangerskapet, ekstremt viktig å snakke om endringer i kroppen og mulige problemer med din behandlende lege for å få en profesjonell diagnose og hjelp med eventuelle svingninger.

3)  Skjedesopp

Skjedesopp eller vaginal sopp, er en bakteriell infeksjon forårsaket av gjærbakterien Candida Albicans. Soppen utvikler seg på grunn av endringer i den naturlige bakteriefloraen i skjeden, som endrer syreforholdet og gjør at pH-verdien i utfloden blir lav eller sur. Herved gis den naturlig forekommende gjærsoppen gunstige vekstforhold og spres utover det naturlige nivået.

Ubalansen i bakteriefloraen kan oppstå av mange årsaker. Den vanligste er medisiner som penicillin, ubeskyttet samleie, hormonelle endringer eller diabetes.

Vaginal sopp har flere karakteristiske symptomer, som kløe og svie under vannlating, men også den vonde lukten i underlivet som skyldes den endrede utfloden.

4)  Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er også et fenomen forårsaket av en bakteriell ubalanse i skjeden.  Selv om det ikke er en kjønnssykdom, kan det påvirkes av seksuell atferd.

I utgangspunktet betyr bakteriell vaginose at det er ubalanse mellom de naturlige bakteriene i skjeden, med mangel på melkesyrebakterier som ligger i skjeden, slik at andre bakterier kan spre seg og vokse mer.

Symptomer som endret utflod og vond lukt i underlivet er karakteristiske for bakteriell vaginose, som oppleves tilbakevendende av ca. 15-30 % av alle kvinner mellom 15 og 50 år.   


Hva skal man gjøre med vond lukt i underlivet?

Mange kvinner opplever vond lukt i underlivet minst én gang i løpet av livet.  Men det er først og fremst ingen grunn til bekymring hvis du oppdager vond lukt i underlivet, da det finnes enkle måter og produkter for å bli kvitt vond lukt i underlivet.

For å bekjempe vond lukt i underlivet anbefales det å bruke spesielle kremer og geler, for eksempel Australian Bodycare Femigel. Basert på naturlig tea tree olje hjelper den den sensitive huden rundt skjeden å kvitte seg med uønskete bakterier, samt å pleie den.

Femigel påføres direkte på steder der du opplever symptomer. Den kan påføres hver 2. eller 3. dag for tørrhet og kløe.

For mer akutte symptomer, som vond lukt i underlivet, svie eller irritasjon, kan du også bruke den daglig eller flere ganger om dagen på de irriterte stedene i intimområdet.

Hvis symptomene som vond lukt i underlivet, kløe, svie, tørr skjede eller irritasjon ikke lindres selv etter gjentatt bruk av egnede pleieprodukter, bør du oppsøke lege.  Mange av symptomene skyldes også bakterielle eller hormonelle endringer, samt mulige kjønnssykdommer, som kan ha langsiktige konsekvenser. Hvis du er usikker på om en sykdom eller et dypere problem kan være årsaken til ubehagelig lukt, endret utflod eller irritasjon, snakk med legen din om det for å få en profesjonell diagnose og passende behandling, med medisiner om nødvendig.

Utover direkte behandling av symptomer er det også viktig å fortsette å opprettholde god intimhygiene for å forhindre gjentakelse av problemer.

Sørg for å vaske deg grundig med jevne mellomrom, bruk produkter som er tilpasset det sensitive intimområdet.

Australian Bodycare Intimpleiesettet som består av en vaskekrem, en daglig pleiegel og en spesiell deo for selektiv påføring, tilbyr deg en passende all-roundpakke med naturlig tea tree olje for effektivt å rense skjeden uten å forstyrre den sårbare balansen av naturlige bakterier.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram