Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er anal kløe?

Kløe i endetarmen, også kalt analkløe, er en plage som rammer mange nordmenn. Tilstanden kan være tilbakevendende eller til og med bli kronisk. Og det er altså en følelse av kløe, som både kan være en lettere eller sterkere kløe rundt endetarmsåpningen. Uansett medfører analkløe ubehag.

Det er helt normalt at kløen varierer i løpet av dagen. Eksempelvis opplever mange at analkløen tar til i løpet av natten. Og det er også meget karakteristisk at endetarmskløen kan forsvinne i flere dager og uker for så å komme tilbake.

Krem & Såpe til pleie av Analkløe
2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Krem & Såpe til pleie av Analkløe - 2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen

Hvorfor oppstår kløe i endetarmen?

Endetarmskløe oppstår i et eller annet omfang hos alle. Likesom det kan klø andre steder på kroppen en gang imellom, kan det også gjøre det i endetarmen. Men hvis det blir et tilbakevendende problem, og kløen ikke stopper igjen, kan det være flere årsaker som krever behandling

Hemoroider

En av de vanligste årsakene til kløe i endetarmen er hemoroider, som er små blodåreutposninger i endetarmen. Derfor er hemoroider også ofte ledsaget av blodsprut i skålen eller små stenk av blod på toalettpapiret. For når du har avføring, går det hull på blodutposningen, slik at friskt blod kan ses i skålen. Det er dog viktig å oppsøke lege hvis du opplever blod i forbindelse med dine toalettbesøk. Det kan være en helt ufarlig tilstand, men det kan også være symptomer på alvorlige sykdommer som eksempelvis kreft i tarmen. Hemoroider er dog helt ufarlige, selv om de er veldig sjenerende. De kan gjøre vondt og de klør forferdelig.

Rift i endetarmen

Analkløe kan også oppstå etter en sprekk eller rift i endetarmens slimhinne. Lidelsen kalles også analfissur. En rift i endetarmen er ofte ledsaget av en sterk kløende fornemmelse, og det er samtidig veldig smertefullt å gå på toalettet. Riften kommer normalt fordi du har hatt forstoppelse – og den harde avføringen har derfor revet et hull i slimhinnen. Akkurat som ved hemoroider vil en revne i endetarmen gi en smule friskt rødt blod på avføringen eller på toalettpapiret. Men det er også her viktig å la en lege undersøke deg for å utelukke alvorlige sykdommer.

Eksem ved endetarmen

Hvis du opplever sjenerende kløe ved endetarmen, kan årsaken også være en hudsykdom som eksempelvis eksem. Kanskje har du eksem andre steder på kroppen, som også viser seg som eksem ved endetarmsåpningen. Eksemen kan dog også oppstå ved økt fuktighet i endetarmsområdet – og det gir anledning til en sterkt kløende fornemmelse.

Barneorm eller sopp

Barneorm kan være grunnen til kløe i endetarmen. Selv om navnet viser til en lidelse for barn, kan voksne også være smittet av ormen. Den viser seg som hvite tråder i avføringen eller ved endetarmen. Lidelsen gir ofte økt kløe om kvelden og natten. Dertil kan sopp ved endetarmen være årsak til en sjenerende fornemmelse av kløe. Sopp oppstår hvis du gjennom lenger tid har et veldig fuktig område omkring endetarmen.

Overdreven eller dårlig hygiene

Hvis du ikke vasker deg tilstrekkelig i endetarmsområdet, kan det fort komme til å klø. Det skyldes at rester fra eksempelvis avføring sitter og irriterer huden din. God personlig hygiene er derfor viktig, men faktisk kan overdreven hygiene også være årsak til at det klør bak. Hvis du vasker deg for mye med såpe, fjerner du nemlig hudens naturlige fettlag. Det gjør huden din irritert, slik at kløe oppstår.


Behandling av kløe i endetarmen

Felles for alle ovenstående lidelser er altså at de klør ved endetarmsåpningen. Og selv om du klør, fører det gjerne ikke til noe annet enn at du blir trukket inn i en ond sirkel. Når du klør, blir analkløen bare verre.

For å lindre kløe og irritasjon ved endetarmen kan du i stedet bruke Australian Bodycares Tea Tree Oil produkter. Bruk eksempelvis denne analkløe kremen som fukter huden din tilstrekkelig og hjelper med å opprettholde hudens egen fuktbalanse. Gelens aktiver er naturlige, slik at du kan bruke den uten å bekymre deg om sterke kjemiske midler. I stedet kan du fokusere på å lindre analkløen effektivt. Gelen virker også kjølende, slik at ubehag og brennende fornemmelse minskes, likesom de aktive ingrediensene hjelper til med å gjenoppbygge en sunn og frisk hud uten bakterier. Smør forsiktig kremen omkring endetarmsåpningen i små sirkulære bevegelser, slik at kremen arbeides godt inn i huden. Utover det anbefaler vi at du daglig vasker deg med intim wash, som er en effektiv intimsåpe og kan brukes ved analkløe.

Krem & Såpe til pleie av Analkløe
2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Krem & Såpe til pleie av Analkløe - 2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen

Unngå analkløe

Tea Tree Oil-kremen er førstehjelp til analkløe, men du kan også supplere din behandling av kløen på andre måter.

Toalettbesøk

Ved kløe i endetarmsåpningen som er forårsaket av hemoroider og rifter, er det viktig at du får innarbeidet gode toalettvaner. Begge lidelser oppstår normalt etter forstoppelse, og derfor er det viktig at du går på toalettet så snart trangen oppstår. Holder du deg, blir avføringen nemlig hard og knudrete, slik den blir vanskeligere å få ut.

For å behandle rifter og hemoroider skal du spise mer fiber, det vil si grovt brød og masser av grønnsaker. Du skal også drikke rikelig med vann i løpet av dagen, slik at du «smører» tarmene dine innvendig. Når du sitter på toalettet, er det også viktig å sitte riktig. Det er ingen lenestol hvor du sitter tilbakelent med et blad – selv om det er fristende. Sitt i stedet lett foroverbøyd. På den måten hjelper du fordøyelsen på vei. Dessuten skal du også unngå å sitte for lenge på toalettet.

Kjøp også det rette toalettpapiret. Mange kjøper billig toalettpapir fordi det jo kun skal brukes til å tørke baken med. Men faktisk gjør du klokt i å tenke ekstra over forbruket ditt av toalettpapir. Sørg for å kjøpe papir som er mykt. Grovt toalettpapir er hardt for bakdelen og endetarmen, og du risikerer derfor irritert hud. Gå også etter uparfymert toalettpapir, selv om det er fristende å gi et friskt piff med en parfymert variant. Toalettpapir med parfyme irriterer huden din og gir dermed anledning til ubehagelig kløe.

Hygiene

Hygienen er som sagt også altavgjørende for et sunt analområde uten irritasjon og kløe. Sørg derfor for å vaske deg jevnlig – gjerne morgen og kveld. Du skal helst bruke en effektiv såpe. Til det kan du bruke Australian Bodycare Intim Wash som effektivt renser huden fri for bakterier. Såpen inneholder aktiver som er gode for huden din, men hard mod bakterier. Såpen motvirker bakterier. Bakterier kan sette seg fast og formere seg i området, slik de kan sitte og forårsake kløe. Fordel en liten mengde såpe i hånden og vask forsiktig området – skyll deretter grundig med vann.

Et fuktig område omkring endetarmen gir som sagt også anledning til kløe og irritasjon. Derfor bør du unngå undertøy i syntetiske stoffer og generelt stramtsittende klær. Gå for bomullsundertøy og løstsittende klær, så huden din kan puste og ikke blir innelukket i et materiale som ikke leder svetten bort. For kvinner er det også en god idé å bruke tamponger fremfor bind. Med et bind i trusene dannes ekstra fukt, og det kan føre til sopp i skjeden og endetarmen.

For å bli kvitt analkløe er det også viktig at du lar være å klø, selv om det er vanskelig og krever stor selvbeherskelse. Kløing vil kun gjøre det verre.

Intimvask til intimpleie
Intimsåpe motvirker kløe, svie og fiskelukt i underlivet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Intimvask til intimpleie - Intimsåpe motvirker kløe, svie og fiskelukt i underlivet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram