Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

1. Sopp i skjeden er ikke farlig

Sopp i skjeden oppstår på grunn av en infeksjon med gjærsoppen Candida Albicans. Alle kvinner har gjærsopp på slimhinnen i skjeden; det er helt naturlig. Men skjer det en endring av bakteriefloraen i skjeden slik at soppen får litt for gode vekstbetingelser, kan det føre til utvikling av en soppinfeksjon i skjeden.

Sopp i skjeden er en ufarlig lidelse, men svien, kløen, utfloden og de øvrige symptomene er svært ubehagelige, Du bør derfor alltid sørge for straks å behandle sopp i skjeden hvis du får det.

Les også: Hvordan kan man behandle kløe i skjeden?


2. Symptomer på sopp i skjeden kan ikke overses

Symptomene på sopp i skjeden er ikke mulig å overse – de er ubehagelige og sjenerende. Du vil ikke være i tvil om at der er noe i veien hvis du har fått sopp i skjeden. Og har du opplevd det før, vil du uten tvil gjenkjenne symptomene med det samme.

De hyppigste symptomer på sopp i skjeden er:

  • Kløe, svie, ømhet, irritasjon og ofte et rødlig utslett omkring skjedeåpningen.
  • Utflod, som minner om pultost – hvitaktig og tykt i konsistensen. Det gir normalt ikke lukt fra skjeden.
  • Smerter og ubehag ved samleie.
  • Svie når du skal tisse.

3. Alle kvinner kan få sopp i skjeden

Alle voksne kvinner kan få sopp i skjeden (også kalt skjedesopp, vaginal sopp eller underlivssopp) – og tre av fire kvinner vil oppleve å få sopp i skjeden minst en enkelt gang i livet.

Sopp i skjeden oppstår når den naturlige balansen i skjeden er blitt forstyrret, slik at det ellers sure miljøer ikke lenger er surt nok. Det gir soppen litt for gode vekstbetingelser.

TIPS:

Har du problemer med kløe, svie, ømhet og irritasjon i intimområdet? Da kan du velge et produkt som inneholder tea tree oil. Denne er kjent for å virke mot irritasjon og kløe. Det kan være produktet Femigel fra Australian Bodycare.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet

4. De hyppigste årsaker til at man får sopp i skjeden

Miljøet i skjeden er normalt surt (med en lav pH-verdi). Forstyrres pH-balansen slik at mange av de naturlige melkesyrebakteriene i skjeden drepes, kan det føre til sopp. Det kan være forskjellige grunner til at dette skjer.

Noen av de hyppigste årsakene er:

– Behandling med penicillin, kortison og immundempende medisin, for eksempel i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi.

– Samleie (den basiske sæden kan virke forstyrrende på den naturlige, syrlige balansen i skjeden).

– Hormonelle forandringer under graviditet.

 Diabetes (den forhøyede mengden av sukker i blodet virker fremmende for veksten av sopp).

– Overdreven hygiene med bruk av parfymerte produkter.

– Bruk av tettsittende truser og/eller stramme bukser, som gir et alt for innelukket og fuktig miljø.

– Bruk av truseinnlegg, bind og tamponger som holder miljøet konstant fuktig og innelukket.


5. Sopp i skjeden er ikke en smittsom kjønnssykdom

Kvinner kan smitte menn med sopp, men menn kan ikke smitte kvinner. Sopp i skjeden er altså ikke en seksuelt overførbar kjønnssykdom.

Du bør imidlertid alltid sørge for å få behandlet sopp i skjeden, både for å unngå de ubehagelige plagene og for å unngå å smitte partneren din. Er han blitt smittet og opplever symptomer på sopp, bør han også søke behandling for å unngå ubehagelige plager.


6. Sopp i skjeden bør alltid behandles

Sopp i skjeden bør behandles. Det er veldig sjeldent at det går over av seg selv. Det er ingen grunn til å lide i stilhet, mens du venter på det.

Er det første gang du opplever symptomene på sopp i skjeden, kan du gå til legen din for å få det konstatert med sikkerhet. Det gjør han eller hun ved en gynekologisk undersøkelse og ved å ta en mikroskopi av utfloden din. Får du sopp i skjeden en annen gang, vil du helt sikkert gjenkjenne symptomene. Da vet du også at det gjelder å komme i gang med behandlingen så fort som mulig (Skjedesopp krem kan du få uten resept).

Du kan velge tradisjonelle midler som krem eller stikkpiller som du får på apoteket. Du bør alltid oppsøke legen din hvis du er i tvil.

TIPS: Problemer med kløe, irritasjon og tørrhet ved samleie? 

Mange kvinner opplever kløe, svie og irritasjon etter sex, og det kan være ganske ubehagelig. Hvis sex er årsaken til problemene, kan det hjelpe å bruke en gel som avhjelper vaginal tørrhet og intimt ubehag. Australian Bodycare har utviklet en gel som inneholder tea tree oil. Intim glide er dermatologisk testet og kan avhjelpe tørrhet og intimt ubehag, samt gi dere begge en sensuell opplevelse.

Intimvask til intimbarbering
Intimsåpe mot inngrodd hår, røde nupper etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Intimvask til intimbarbering - Intimsåpe mot inngrodd hår, røde nupper etter intimbarbering


7. Behandling av sopp i skjeden

Der finnes forskjellige midler til behandling slik den naturlige balansen i skjeden gjenopprettes:

– Du kan få en krem som smøres direkte på området. Du kan velge et medisinsk produkt som kan fås reseptfritt på apoteket.

– Du kan få stikkpiller som skal settes inn i skjeden. Akkurat som kremen kan stikkpillene fås reseptfritt på apoteket. Ofte vil det være en god idé å kombinere piller og krem.

– Du kan få tabletter som kan inntas. Tablettbehandlingen får du hos legen din da tablettene er reseptpliktige. Det er typisk en behandling legen gir hvis krem mot sopp i underlivet og stikkpiller ikke har hjulpet.

Les også: Hvordan kan man behandle kløe i skjeden?


8. Sopp i skjeden bør ikke behandles med yoghurt

Kanskje har du hørt et gammelt husråd om yoghurt eller andre syrlige melkeprodukter som en effektiv kur mot sopp i skjeden? Det er ikke et råd som kan anbefales, da det ikke er vitenskapelige beviser for effekten. Men det kan selvfølgelig ikke utelukkes at rådet faktisk har hjulpet noen kvinner.

Foretrekker du behandling med naturlige produkter, kan du i stedet velge utprøvde og veldokumenterte produkter med naturlig innhold. Spør legen din, på apoteket eller i din helsekostbutikk.

Tea tree oil er kjent som et effektivt middel mot kløe og irritasjon. Tea tree oil finner du blant annet i et produkt som Femigel fra Australian Bodycare.


9. Forebygg sopp i skjeden

Det er alltid bedre å forebygge enn å helbrede. Og hører du til de kvinner som får sopp i skjeden igjen og igjen, er det særlig viktig å være oppmerksom på hva du selv kan gjøre for å unngå tilbakevendende infeksjoner:

– Sørg for å unngå overdreven hygiene nedentil. Nøy deg med vann, eventuelt supplert med en mild uparfymert intimsåpe eller hudkremer som ikke ødelegger den naturlige balansen i skjeden.

– Sørg også for å unngå daglig bruk av truseinnlegg og tettsittende truser i syntetisk materiale. Alt dette gjør miljøet i skjeden alt for fuktig og innelukket.

Har du ofte problemer med kløe og irritation omkring skjeden, kan du velge å bruke et forebyggende produkt som Femi daily med innhold av tea tree oil. Det kan du bruke hele tiden, og tea tree oil virker effektivt mot kløe og irritasjon.

Femigel naturlig intimpleie
Intimpleie til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 139,00 kr
Salgspris Fra 139,00 kr Vanlig pris
Femigel naturlig intimpleie - Intimpleie  til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram