Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kviser i øret?

Kviser, akne og urenheter - det er mange navn på dem. Imidlertid refererer de alle til de irriterende røde ujevnhetene som kan dukke opp på huden din på de mest upassende tidspunktene, som når du skal på en stor fest eller et viktig jobbintervju. Men for å forstå hva kviser er, er det først viktig å forstå hva en kvise er i utgangspunktet.

En kvise er en urenhet i huden som blir betent og hovent. Kviser vises ofte med en rød eller gulaktig farge på grunn av den underliggende betennelsen i huden.

Kviser er derfor kort sagt en urenhet som fører til en betennelsestilstand i huden. Og de kan dukke opp i øret så vel som andre steder på kroppen der det er talgkjertler. Øre kviser kan være plassert inne i øregangen, så vel som på kanten av øret eller på øreflippen. Imidlertid er de ofte mest plagsomme inne i øret.


Hvorfor får man kviser i øret?

Hvorfor får du kviser i ørene, spør du kanskje? Vel, det er en rekke grunner, som du kan finne ut mer om her.

Talg og bakterier

Årsaker til kviser i ørene kan finnes i hudens produksjon av talg. Når en kvise dukker opp, skyldes det en overproduksjon av talg i huden. Overalt i huden er det talgkjertler som fukter huden og håret. Hvis du ikke hadde dem, ville huden din tørke ut og bli irritert. Talg er en type væske som består av fett, kolesterol, voks og triglyserider, som alle smører huden og håret ditt fra innsiden. Talgkjertler og talg er derfor uunnværlige for en sunn hud.

Men når talgkjertlene produserer en økt mengde talg og hudolje, blir utløpene fra talgkjertlene smalere, noe som gjør det vanskelig for talg å komme ut. Dette fører til opphopning av talg - fordi produksjonen ikke stopper selv om talget ikke kan forlate utgangene.

Hvis en talgkjertel blir tilstoppet på grunn av overflødig talg, blir den sårbar. Kroppen prøver å bryte ned hudoljen, men under denne prosessen produseres avfallsprodukter og fettsyrer, som er urenheter og bakterier, i talgkjertelen. Bakterien heter propionebacterium acnes og lever av oljen i huden din.

Bakterien irriterer kjertelen, noe som til slutt fører til betennelse og en kvise som består av nedbrutt hudfett. Det er også betennelsen i huden som forårsaker de ømme, røde klumpene på huden, ofte ledsaget av gult puss.

Smuss og irritasjon

Kviser i øret oppstår fordi talgkjertlene og porene fylles opp med smuss, bakterier eller skitt, noe som forårsaker betennelse. Så når du får kviser i øret, er det ofte fordi skitten kommer inn i det. Dette kan være fordi du glemmer å vaske ørene (som mange gjør), eller fordi mobiltelefonen din er skitten.

Hører du på musikk med små ørepropper? I så fall kan de fylle ørene dine med skitt og bakterier når du tar dem inn og ut av lommen og ørene. Og hvis du har langt hår, kan det også føre bakterier inn i øret ditt hvis håret ikke er rent, men fettete. Samtidig tror du kanskje at bomullspinner holder ørene dine fri for bakterier og smuss, men de har faktisk motsatt effekt. I stedet irriterer bomullspinner øret ditt, og i stedet for å bli kvitt smusset i øret ditt, vil pinnen bare skyve det lenger inn i øregangen. Dette er grunnen til at bomullspinner også kan være en medvirkende faktor til kviser i øret.

Matvarer kan ha en effekt

Kanskje du har bekjente som ofte klandrer bollen med chips når en kvise dukker opp på øret, pannen eller et annet sted på kroppen? Mange tror at fet mat er ansvarlig for utseendet på kviser. Men dette er en sannhet. Det er ikke noe definitivt bevis på at burgere, chips og annen usunn mat gir deg kviser. En person som spiser et sunt og næringsrikt kosthold kan også lide av uren hud og kviser.

Imidlertid kan huden din reagere negativt på de store mengdene fett du spiser, så det er opp til deg å teste og se om det virkelig er chipsene som forårsaker kvisene.

Når det er sagt, er det noen matvarer som kan ha en negativ effekt på huden og kan forårsake kviser - selv i øret. Melk kan for eksempel påvirke talgproduksjonen på samme måte som hormoner. Fordi kumelk inneholder store mengder hormoner og bioaktive molekyler, kan huden din reagere på kumelk.

Gener kan ha en effekt

Genetikk kan også spille en viktig rolle når det gjelder kviser i øret og andre steder på kroppen.

Det er mer sannsynlig at du har problemer med kviser hvis foreldrene dine også hadde det. Dette kan skyldes at du arver din mors eller fars økte talgproduksjon eller tendens til tette porer.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Hvem er oftest rammet av kviser i øret?

Er du plaget av kviser i ørene? Da er du absolutt ikke alene. Akne i øret rammer mennesker i alle aldre og er derfor et vanlig problem som mange lider av fra tid til annen.

Kviser i puberteten

Selv om kviser kan ramme mennesker i alle aldre, er det vanligvis forbundet med unge mennesker i tenårene. Dette er fordi hormonbalansen til tenåringer kan forstyrres når kroppen øker produksjonen av hormoner. Ubalansen i hormoner påvirker produksjonen av talg, og derfor har huden en tendens til å bli mer fet hos ungdom i puberteten. Ofte forsvinner eller avtar problemet med kviser i øret rundt 19-årsalderen.

Kviser hos voksne

Selv om kviser i øret og andre steder på kroppen ofte er et problem i puberteten, betyr ikke det at de ikke også kan være et problem for voksne.

En kvinne kan for eksempel få uren hud og kviser i øret når hun er gravid eller menstruerer. Dette skyldes en ubalanse i hormonene som forårsaker overproduksjon av talg og dermed kviser.


Symptomer på kviser i øret

Hvordan vet du om du har en kvise i øret? Symptomene på en kvise i øret vises som en rødlig kul på huden, som kan være gulaktig i midten. Kvisen kan være rett inne i øregangen, der du kan se den røde hevelsen i huden. Noen ganger kan imidlertid kvisen også være vanskelig å få øye på. Et annet symptom på en kvise i øret er ømhet og smerte i øret - spesielt når du berører det.

Men hvor lenge varer symptomene? Vanligvis varer symptomene og kvisen i øret i noen dager til uker, hvoretter betennelsen løser seg selv.


Hvilken behandling finnes?

Selv om kviser er en vanlig tilstand for mange mennesker, er de likevel irriterende. Heldigvis finnes det gode alternativer for å behandle kviser i øret og andre steder på huden, men det krever litt innsats fra din side.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Hold bakteriene på avstand

Akkurat som med kviser andre steder på kroppen, er det viktig å holde huden og ørene rene hvis du vil bli kvitt kviser i ørene. Med Australian Bodycares Face Series får du fire produkter i én pakke som effektivt motvirker kviser i øret og andre steder på huden.

Alle produktene i serien inneholder Australian Tea Tree Oil, en naturlig ingrediens med unike egenskaper og uten parabener. Oljen bekjemper effektivt bakterier samtidig som den skånsomt fjerner overflødig olje. Oljen skaper en antibakteriell film på huden, noe som gjør det vanskelig for bakterier å trenge inn i hudens porer og kjertler.

Hvis du merker de første tegnene på en kvise i øret, kan du behandle den raskt med seriens Spot Stick, som fungerer som en effektiv førstehjelp. Sticken gir umiddelbar lindring. Vask ørene med Face Wash hver gang du dusjer for å holde ørene rene. Face Wash kan brukes i ørene og er mild og skånsom mot huden, slik at den ikke irriterer den og gjør mer skade enn nytte. Avslutt med Face Tonic for å rense porene i dybden og påfør en liten mengde Face Cream for å skape et beskyttende lag over huden i øregangen.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Medisinsk behandling

Ofte kan det hjelpe mye å behandle kviser i øret med god hudpleie og gode hygienerutiner. Problemet kan imidlertid være så alvorlig at det krever medisinsk behandling med sterke kremer eller tabletter.

I så fall bør du snakke med legen din, som vil henvise deg til en spesialisert hudlege som kan vurdere hvilken behandling som er best for deg.


Forebyggelse av kviser i øret – hva kan jeg selv gjøre mot kviser i øret?

Den beste behandlingen for øreakne er forebygging. Heldigvis er det flere måter å gjøre dette på:

  • Hold huden i ørene rene med milde produkter.
  • Ikke bruk bomullspinner til å rengjøre øret.
  • Hold håret rent og unngå å bruke voks i håret så mye som mulig.
  • Rengjør hodetelefoner og ørepropper regelmessig.
  • Minimer inntaket av meieriprodukter.
  • Unngå å bruke hodeplagg.
Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram