Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er uren hud?

Uren hud kalles også akne, eller Acne Vulgaris på latin. Huden skinner når du har uren hud, og det dannes hvite eller sorte hudormer (også kalt komedoner), røde nupper eller kviser med gult puss. Det kan skje i ansiktet, men også andre steder på kroppen. For eksempel på ryggen, på overarmene, på brystkassen og andre steder på kroppen. De stedene der vi har flest talgkjertler.

Finn: Produkter mot uren hud

Les også – Sånn behandler du uren hud

Uren hud oppstår på grunn av en overproduksjon av talg som fører til at talgkjertlene tettes. Hvis det så kommer bakterier ned i talgkjertelen, kan det oppstå betennelse, og dermed uren hud Alle mennesker produserer talg, men hos noen er det en ubalanse i talgproduksjonen som oppstår fordi huden enten er for fet eller for tørr. Hvis huden er fet, finnes årsaken i en overproduksjon av talg som eventuelt kan komme av at hormonene er ute av balanse.

Har du derimot tørr hud, vil huden prøve å kompensere for den tørre huden ved å øke produksjonen av talg. Det medfører risiko for overproduksjon av talg, og dermed økt risiko for uren hud. Løsningen er å sørge for å holde huden ren, fjerne overflødig fett og sørge for å fukte huden med en god ansiktskrem til uren hud.

Kviser og uren hud rammer ofte unge mennesker i puberteten, men det kan også komme på andre tidspunkter i livet. For eksempel rammes gjerne kvinner i forbindelse med hormonelle forandringer, som graviditet eller avslutning av p-piller. Men det kan også ramme begge kjønn, for eksempel i forbindelse med stress.

Alle kan få uren hud

Uren hud dukker ofte opp i ansiktet, og er spesielt plagsomt siden det er så synlig for alle. Her er det ikke mulig å dekke det til eller skjulte det, sånn du kan hvis du har uren hud andre steder på kroppen.

Men uansett hvor den urene huden dukker, opp, er det både plagsomt og irriterende.

Uren hud, både i ansiktet og på kroppen er svært vanlig – ikke minst hos tenåringer. Og det rammer både jenter og gutter, kvinner og menn. For de aller fleste går det over etter noen år, men for andre vedvarer den urene huden lengre, og noen få bli aldri helt kvitt problemet.

Uren hud er med andre ord ikke kun et tenåringsproblem. Mange voksne sliter med uren hud gjennom hele livet.


Hvordan fjerner man uren hud? Se trinn for trinn i videoen

Sånn bruker du Face Wash mot uren hud

Fremgangsmåte:

  1. Fordel såpen på den urene huden i ansiktet.
  2. Masser lett.
  3. Skyll ansiktet med lunkent vann.
  4. Gjenta morgen og kveld.
  5. Påfør så face tonic og face cream for å gi huden ekstra pleie.

Face Wash fra Australian Bodycare er en mild og antiseptisk ansiktsvask til uren hud med tetreolje som fjerner urenheter og holder huden sunn. Face Wash opprettholder hudens naturlige fuktbalanse.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Se også: Sånn bruker du en ansiktsmaske mot hudormer

Les mer: Slipp uren hud og kviser


Uren hud påvirker psyken

Uren hud er ikke kun en hudlidelse. Det kan også gi problemer på andre fronter. For mange vil den urene huden påvirke den psykiske tilstanden deres og gi problemer med selvbildet. Og nettopp derfor er det viktig å holde motet oppe og huske at det faktisk er mulig å gjøre noe med det. Les mer om behandling og forebygging senere i artikkelen.


Hvorfor slipper noen mennesker uren hud?

Mens noen slipper unna plagene med kviser og uren hud, både i tenårene og senere i livet, blir andre mennesker hardt rammet. Vi vet ikke sikkert hvorfor noen blir rammet mens andre slipper unna.

Det er ingen tvil om at uren hud er hormonelt betinget. I tillegg kan livsstil og bruk av kremer og sminke også spille inn. Og til slutt har genene dine noe å si. Det er rett og slett noen familier som er mer plaget av uren hud enn andre. Så uren hud er til en viss grad arvelig.

De fleste mennesker vil oppleve å få en og annen kvise på et eller annet tidspunkt, men alle som har vært alvorlig angrepet av uren hud og kviser vet at det er uendelig stor forskjell på følelsen av å få en liten kvise en sjelden gang, til daglige, massive kviseangrep i ansiktet og på kroppen.


Hva er kviser?

Kviser er en hormonelt betinget hudlidelse. Når det dannes ekstra mange hormoner, som i puberteten, innebærer det at det også blir dannet ekstra mye talg i hårsekken eller talgkjertelen. Hårsekken blir tett, talget kan ikke komme opp til huden og ut, og derfor blir talget i hårsekken – og det danner en hudorm.

Når en hudorm utvikler seg til en kvise, er det bakterier involvert. Hvis bakterier kommer seg ned til hudormer, vil det til slutt utvikle seg en rød og hoven kvise med gult puss.

Produkter mot kviser som fjerner de bakteriene som gir deg kviser.


Hva er hudormer?

En hudorm er første skritt på veien til en kvise. En hudorm er en tett talgkjertel eller hårsekk, og det er overproduksjonen av talg som har tettet den. Hudormer har altså ikke noe som helst med ormer å gjøre, så det er egentlig et skikkelig dårlig navn på de små sorte, hvite eller røde prikkene på huden.

Hudormer skyldes altså tette hårsekker eller talgkjertler, som følge av en overproduksjon av talg fordi huden enten er fet eller tørr. Overproduksjon av talg kan også skyldes hormoner, som er årsaken til at mange rammes av uren hud i puberteten. Men det kan også skje senere i livet.


Uren hud i ansiktet

Uren hud oppstår ofte i ansiktet. Det kan være på pannen, på nesa, på haken eller andre steder, og noen ganger alle steder samtidig. Det er vanskelig å skjule uren hud i ansiktet, og derfor kan det føles skikkelig plagsomt. Panne, nese og hake utgjør en T i ansiktet, så derfor omtaler vi gjerne dette området som T-sonen. Les mye mer om uren hud i ansiktet her.

LES OGSÅ: Sånn behandler du kviser i ansiktet


Uren hud i pannen

Noen av oss får uren hud i ansiktet kun på bestemte steder, som for eksempel i pannen, mens andre blir angrepet i hele ansiktet.

Hvis du har lett for å få kviser og uren hud i pannen, er det ikke det minste merkelig. Pannen er en del av det vi kaller T-sonen. T-sonen er det området i ansiktet der huden har størst tendens til å bli fet. Derfor er det også nettopp her den urene huden har lett for å dukke opp. T-sonen strekker seg fra pannen, ned over nesa og til haken.


Uren hud på nesa

Nesa er et område som lett får sorte hudormer, de såkalte komedonene. De dannes her fordi nesa og områdene på siden av nesa har en tendens til å bli fete i løpet av dagen.

Sammen med pannen og haken utgjør nesa den såkalte T-sonen i ansiktet. Det er det området i ansiktet der huden er aller mest oljet.

En hudormfjerner kan være effekt for å fjerne hudormer – les mer her


Uren hud på haken

Det kan være skikkelig plagsomt å ha kviser på haken, siden det er så vanskelig å skjule dem der. Der kviser i pannen kan dekkes med pannelugg, er det mye vanskeligere å skjule det hvis man rammes av kviser lenger ned på ansiktet, som for eksempel haken eller nesa.

Det er også denne delen av ansiktet som oftest påvirkes av hormonelle forandringer. Derfor er det ofte mulig å finne en årsak til kvisene på haken. Hos kvinner har det gjerne sammenheng med den månedlige syklusen, men kan også komme av stress.


Uren hud i resten av ansiktet

Selv om de fleste får uren hud og kviser i T-sonen, er det slett ikke uvanlig å få kviser andre steder i ansiktet også. Det kan være på kinnet og i tinningene, i ørene og ned langs halsen.


Uren hud i hodebunnen

Uren hud forekommer der huden er fetest. Det kan være i ansiktet og på kroppen, men faktisk også i hodebunnen.

Når vi snakker om fett hår, snakker vi jo egentlig om hodebunnen, som er fet på grunn av overproduksjon av talg i hårsekkene. Og når hodebunnen er fet, er det også gode vilkår for kviser og uren hud i hodebunnen, på samme måte som på resten av kroppen.

LES OGSÅ: Kviser i hodebunnen– Sånn behandler du kvisene


Uren hud på kroppen

Det er vanlig å ha uren hud på kroppen. Som oftest er det ryggen som angripes, men det kan også være brystet, overarmene og skuldrene. Det er heller ikke uvanlig med kviser på bena og rumpa.


Uren hud på ryggen

Hvis du er en av dem som sliter med kviser og uren hud i ansiktet, er sannsynligheten stor for at du også opplever kviser på ryggen - enten hele tiden eller innimellom.

Årsaken til kviser og uren hud på ryggen, er den samme som årsaken til uren hud og kviser i ansiktet og alle andre steder. Nemlig at huden produserer for mye fett, som så tettet hudens porer. Dermed oppstår det betennelsestilstander, og det gir kviser i huden.

Kviser, uren hud og hudormer på ryggen
3 produkter med naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Kviser, uren hud og hudormer på ryggen - 3 produkter med naturlig tetreolje

Sånn kan du behandle og forebygge uren hud

Det er ikke mulig å bestemme seg for å få uren hud eller ikke. Men du kan gjøre mye for å behandle den urene huden så du kommer den til livs, og du kan gjøre mye for å forebygge at den urene huden kommer tilbake.

Det finnes mange myter og historier og kviser og uren hud. Blant dem finner vi historiene om at du får uren hud og kviser av å spise fet mat, krydret mat, sjokolade og chips. Et annet tilbakevendende spørsmål er om melk påvirker uren hud, og akkurat dette er et tema det kan være lurt å prøve seg litt frem med.

Det krever mer forskning for å kunne slå fast at det finnes en sammenheng mellom melk og uren hud, men det kan være verdt å prøve å skjære ned på melkeprodukter en periode hvis du sliter med uren hud. Det finnes ingen forskning som tyder på at man får uren hud av kostholdet, som sagt muligens med et unntak for melk. Så en omlegging av kostholdet vil ikke hjelpe noe særlig. Den riktige hudpleien kan derimot raskt utgjøre en stor forskjell.


Hudpleie mot uren hud

Riktig pleie av huden kan utgjøre hele forskjellen mellom uren hud og ren hud. Det handler først og fremst om å holde huden ren. Det kan du gjøre ved å vaske ansiktet ditt to ganger om dagen – hver eneste dag. Lunkent vann og en god ansiktsvask er de viktigste ingrediensene i kampen mot uren hud. Det er viktig at vannet er lunkent. Huden din blir irritert hvis vannet er for varmt eller kaldt, og det vil føre til at huden produserer ekstra talg og starter en ond sirkel i kampen mot den urene huden din.

Hvis du har uren hud andre steder enn i ansiktet, gjelder samme regel: Sørg for at huden er ren, så fjerner du overflødig fett. Og selv om huden føles fet, er det viktig at du ikke renser så mye at huden blir tørr. Og du skal aldri skrubbe huden. Selv om huden din er uren og føles fet, trenger den likevel å få tilført fukt. Det er med andre ord viktig å bruke en god ansiktskrem mot kviser eller en body lotion mot uren hud for å holde huden sunn. Ansiktskremen må passe til uren hud, med andre ord være lett og ikke tette porene. Bruk gjerne en krem som effektivt bekjemper bakterier hele dagen.

LES OGSÅ: Tetreolje er naturens våpen mot uren hud

LES OGSÅ: Effektiv behandlingspakke mot uren hud og kviser


Ansiktsmaske mot uren hud

Det finnes mange forskjellige ansiktsmasker mot uren hud, som er laget spesielt til uren hud. Her må du prøve deg frem til du finner en som virker for deg.

En hjemmelaget ansiktsmaske er faktisk også en mulighet. Det er et noe rimeligere alternativ, og er faktisk ikke så vanskelig å lage som det kanskje høres ut som. Du finner mange forskjellige oppskrifter på hjemmelagde ansiktsmasker på nett.

Mange bruker også peeling i kampen mot uren hud. Det er en effektiv skjønnhetskur som fjerner de døde hudcellene og renser porene. 


Video: Sånn fjerner du hudormer med en ansiktsmaske fra Australian Bodycare

 

Ansiktsmaske mot kviser og uren hud
Dyprensende ansiktsmaske med Tea Tree Oil mot hudormer og kviser
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 199,00 kr
Salgspris 199,00 kr Vanlig pris
Ansiktsmaske mot kviser og uren hud - Dyprensende ansiktsmaske med Tea Tree Oil mot hudormer og kviser

Spesielt alvorlige tilfeller av uren hud

Ved spesielt alvorlige tilfeller av uren hud eller akne, kan det bli nødvendig å oppsøke fastlege eller hudlege. Her kan du eventuelt få reseptpliktige midler mot akne eller midler mot uren hud. For kvinner kan p-piller være en løsning. P-piller er kjent for å ha en gunstig effekt på huden.


Røyking og uren hud

Røyking er en dårlig vane av mange grunner, og når du røyker blir også huden din påvirket. Huden blir grovere, gråere og ikke minst uelastisk.

Muligheten for en vakrere hud er altså enda en grunn til å stumpe sigarettene. Mange opplever for øvrig at de får mer uren hud og flere kviser i noen uker etter at de har lagt sigarettene på hyllen. Årsaken er at kroppen skal bli kvitt en masse avfallsstoffer, og det går også ut over huden. Men fortvil ikke: Det blir bedre etter en stund.


Uren hud under graviditet

Under en graviditet foregår det en lang rekke hormonelle forandringer i kroppen. Som en konsekvens av det, blir morens hud ofte påvirket av at den lille er på vei. Det er en helt naturlig prosess som vil endre seg igjen etter fødselen. Det beste tipset er å holde huden ren og fuktig som vanlig, og ellers drikke masse vann.


7 myter om uren hud

Myte 1: Du får uren hud av sjokolade

Det finnes ikke forskning som kan påvise at kosten har noen stor betydning for utvikling av uren hud og kviser. Det er noen som mener at for mye sjokolade kan gi kviser. På den annen side er det de som mener at mørk sjokolade kan hjelpe mot kviser. Det finnes ikke nok beviser for noen av teoriene.

Myte 2: Du får uren hud av chips og fet mat

Det finnes ingen beviser for at usunn mat som chips og fete matvarer gir flere kviser. Hvis du spiser usunn i ekstreme mengder, kan det muligens ha en effekt. Men hvis du hovedsakelig spiser sunt, og bare litt usunt innimellom, er det ikke noe som tyder på at det påvirker huden din.


Myte 3: Uren hud smitter

Uren hud smitter ikke. Den bakterien vi finner i kviser og uren hud, er ikke en bakterier du kan smitte andre med. Så det er en myte vi kjapt kan avlive.


Myte 4: Du får mer uren hud når du klemmer ut hudormer og kviser

Det er en myte som er litt sann og litt usann. Det kan være usannsynlig vanskelig å holde fingrene unna en kvise eller hudorm som er moden og klar til å bli skvist. Hvis du gjør det forsiktig, og bruker litt rent papir, kan du klare å gjøre det uten å skade huden. Men du kan også ende opp med å skape mer betennelse, og dermed også arr i huden. Husk alltid å vaske hendene både før og etter, så du ikke sprer bakteriene. Men det aller beste er faktisk å la være å pirke. Rens huden i stedet – det er langt mer effektivt.


Myte 5: Tannkrem virker mot uren hud

Tannkrem er et viktig produkt for god tannpleie og munnhygiene, men hold tannkremen i munnen. Det er en seiglivet myte at tannkrem kan bidra til å kjempe kviser ved å tørke dem ut. I stedet for å ta knekken på kvisen, risikerer du å irritere huden unødvendig og ende opp med rød, irritert hud. Så det er ikke en god idé å bruke tannkrem på huden – og det hjelper heller ikke mot kviser eller uren hud.


Myte 6: Du får uren hud av sminke

Du får ikke uren hud av sminke, så lenge du velger gode produkter uten olje for å unngå å tilføre mer fett til huden din. Det er viktig at du holder huden ren og sunn under sminken – de daglige rutinene med ansiktsvask, skin tonic og en god krem som hemmer bakteriene, både morgen og kveld, er grunnleggende for å unngå uren hud.


Myte 7: Du får uren hud av stress

Det er korrekt at langsiktig stress kan påvirke huden, på samme måte som stress påvirker psyken og kroppen ellers. Men det er også stressende og gir dårligere livskvalitet å ha en hudlidelse som uren hud, så det finnes mange gode grunner til å gjøre noe med den urene huden din.

FAQ om uren hud


Hvorfor får man uren hud?

Uren hud oppstår som følge av overproduksjon av hormoner, som fører til tette talgkjertler (eller porer) i huden, økt talgproduksjon og bakterier i huden. Uren hud rammer gjerne unge i puberteten, men kan ramme i alle aldre.


Hvordan blir man kvitt uren hud?

Det beste du kan gjøre når du har uren hud, er å vaske og rense ansiktet to ganger om dagen, for på den måten å fjerne fett og skitt fra huden. Her er det viktig å bruke produkter som er spesielt utviklet til uren hud. Rens med en mild ansiktsvask som fjerner uønskede bakterier, og bruk deretter en ansiktskrem.


Hva betyr uren hud på haken?

Uren hud oppstår gjerne i den såkalte T-sonen i ansiktet. Det er i pannen, på nesten og på haken, der huden har størst tendens til å bli fet. Den nedre delen av ansiktet, og spesielt haken, rammes hardt i forbindelse med hormonelle endringer. Derfor vil kvinner ofte ha en tendens til uren hud på haken i forbindelse med deres månedlige sykluser eller andre hormonelle ubalanser. Nettopp på haken kan den urene huden også bli enda verre av at man sitter og hviler haken mot en skitten hånd.


Hva hjelper mot tørr og fet hud?

Det beste middelet mot både tørr og fet hud er å holde huden ren. Det gjør du ved å vaske og rense huden to ganger om dagen med en spesiell ansiktsvask som fjerner uønskede bakterier og overflødig hudfett. Selv om huden er fet og uren, kan den uten problemer også være tørr enkelte steder, så det er viktig å bruke en krem som passer til nettopp din hudtype.


Hva er bra mot uren hud?

I kampen mot uren hud er regelmessig rens ditt aller beste våpen. Det beste du kan gjøre for huden din er å rense den to ganger om dagen, så du fjerner overflødig fett, skitt og uønskede bakterier. Deretter bør du rense porene i dybden med en antibakteriell skin tonic. For å unngå å irritere huden, bør du bruke en skin tonic som ikke inneholder alkohol. Til slutt må du huske å fukte og pleie huden med en spesialkrem mot uren hud. På den måten sørger du for å både forebygge og behandle den urene huden.


Hvorfor får jeg uren hud på ryggen?

Uren hud kan oppstå over hele kroppen. Som oftest skjer det der huden har størst tendens til å bli fet. I ansiktet, i hodebunnen, på overarmene, på brystet og på ryggen. Det er altså helt normalt å få uren hud på ryggen.


Kan p-piller hjelpe mot uren hud?

Ja, det finnes faktisk forskning som viser at p-piller i mange tilfeller kan ha en gunstig effekt mot uren hud. Det kan være en mulig løsning hvis du er hardt angrepet av uren hud. Snakk med legen din om muligheten for å få p-piller mot uren hud.


Hva er uren hud?

Uren hud er sorte hudormer (såkalte komedoner), røde nupper eller kviser med gult puss. Uren hud kan dukke opp over hele kroppen, men sees gjerne i ansiktet, på ryggen, på overarmene og på brystet. Der for huden har en tendens til å bli fet.


Hvorfor får jeg uren hud på halsen?

Uren hud på halsen oppstår av akkurat samme årsak som uren hud andre steder på kroppen. Det dannes for mye talg i en hårsekk eller talgkjertel. Hårsekken blir tett, talget kan ikke komme opp til huden og ut, og derfor blir talget i hårsekken – og det danner en hudorm eller kvise.


Hvordan dekker man uren hud?

Uren hud er plagsomt og ubehagelig. Og mens man kanskje klarer å dekke den urene huden på kroppen, kan det være vanskelig å med uren hud i ansiktet. Det beste middelet er å bruke en dekkstift som er spesielt beregnet til uren hud – og som kanskje til og med behandler samtidig som den dekker.


Når forsvinner uren hud?

Den urene huden forsvinner for de aller fleste når de forlater puberteten. Men det finnes mennesker som må slite med uren hud også etter puberteten.


Kan fiskeolje/tran gi uren hud?

Det er ikke noe som tyder på at kosten har stor innflytelse på uren hud. Store omlegginger av kostholdet kan kanskje påvirke, men det å innta enkelte matvarer, som for eksempel tran, gir ikke uren hud.


Kan kaffe gi uren hud?

Kaffe gir ikke uren hud. Generelt finnes det ingen enkeltmatvarer som gir uren hud. Det hjelper med andre ord ikke å unngå enkelte matvarer.


Kan man få uren hud av stress?

Stress påvirker både psykisk og fysisk, og stress kan også til en viss grad påvirke huden til å bli mer uren enn ellers. Hvis du plutselig begynner å få uren hud, kan det være en god idé å se på hvordan du generelt lever og har det.


Kan uren hud være tegn på graviditet?

Uren hud oppstår gjerne i forbindelse med hormonelle endringer. Nettopp derfor rammer uren hud ofte de unge i puberteten – og derfor kan du også oppleve uren hud i forbindelse med en graviditet. En uren hud som plutselig dukker kan likevel skyldes mange andre ting enn en graviditet.


Kan uren hud smitte?

Uren hud smitter ikke. Det bakteriene som finnes i uren hud, er ikke bakterier som smitter videre til andre. Du trenger med andre ord ikke frykte at du skal smitte andre med din urene hud – og det er heller ingen grunn til å frykte at andre med uren hud skal smitte deg.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Finn mer informasjon her:

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram