Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kviser på nesa?

Kviser på nesa er, akkurat som alle andre steder på kroppen, en betennelsestilstand i huden. Det skyldes en bakterie ved navn propionebacterium acnes, som lever av hudfett og gir betennelse i huden. Kviser på nesa er røde hevelser i huden med underliggende, gult puss som dokumenterer at det er en betennelse i huden.

Den medisinske betegnelsen på kviser er akne, men det kan være litt misvisende. For et par kviser på nesa er ikke nødvendigvis akne, selv om det er diagnosen hvis du har mer enn 10-40 kviser. Kviser på nesa forbindes ofte med de små, sorte hudormene som kalles komedoner. Hudormer er små, sorte prikker i huden, og de er gjerne forstadiet til skikkelige kviser.

Hva er kviser på nesa ikke?

Kviser på nesa kan lett forveksles med en annen hudsykdom, perioral dermatitis. Denne hudsykdommen kan også ligne små kviser på og rundt nesa og munnen. Men det er en selvstendig sykdom som krever en annen form for behandling hos legen.

Hva er forskjellen på kviser i nesa og utenpå nesa?

Kviser utenpå nesa viser seg som en rød, betent hevelse i den utvendige huden på nesa. Men du kan også få kviser inne i nesa. Her er det vanskeligere å se kvisen, men den sitter gjerne rett innenfor inngangen til neseboret. En innvendig kvise er ofte mer smertefull enn en utvendig kvise, og nesen kan føles helt skjev fordi den innvendige kvisen «trekker» i nesa.


Hvorfor får man kviser på nesa?

Akkurat som mange andre har du sikkert fått en rød kvise midt på nesa i tiden opp mot en viktig begivenhet. Kviser kan dukke opp på de mest ubeleilige tidspunktene. Men hvorfor oppstår de?

Fett fanges i bestemte områder i ansiktet

Pannen, nesa og haken utgjør ansiktets såkalte T-sone. Hos mange er den sonen mer fet enn resten av ansiktshuden. Her sitter det store porer og talgkjertler som kan være årsaken til at kviser på nesa er et stort problem for mange.

Huden er full av talgkjertler, og de er der for å sikre at huden ikke tørker ut, men holdes sunn og fuktet. I T-sonen er talgkjertlene gjerne enda mer uttalt, og det kan dukke opp en kvise på nesa hvis talgkjertlene tettes med fett. Hvis fettet ikke kommer raskt vekk fra utgangen til talgkjertelen og langs de bittesmå dunene du har i ansiktet, samler det seg opp i kjertelen. Det ender opp som en kvise.

Talgkjertelen blir nemlig irritert og infisert med en bakterier, og det er nettopp den som gir betennelsen og dermed kvisen på nesa.

Hormoner i ubalanse

Vi har alle sammen hormoner i kroppen. De er en slags kjemiske budbringere som sender beskjeder rundt i kroppen. På den måten fungerer de som regulatorer for kroppens funksjoner, via blodet.

Men den naturlige hormonbalansen kan bli forstyrret, og det viser seg fort som kviser på nesa og andre steder på kroppen. Hormoner og kviser henger derfor uløselig sammen. Og når det skjer hormonforandringer i kroppen, som ved menstruasjon, graviditet eller stress, kan det påvirke talgproduksjonen din og gi deg kviser på nesa eller andre steder.

Mat kan påvirke hormonene

Selv om du ikke får kviser på nesa av litt chips eller en kakebit, kan store mengder sukker- og fettholdig mat påvirke blodsukkeret. Når blodsukkeret settes i gang, vil det påvirke hormonene, og da får talgproduksjonen lov til å løpe løpsk så du ender opp med kviser.

Spesielt melk er en synder når det gjelder påvirkning av hormonene. Hvis du drikker 1 liter melk eller mer om dagen, kan det irritere huden din. Årsaken er at kumelk inneholder naturlige hormoner som ikke er farlige, men som kan skape en ubalanse i dine egne hormoner, og til syvende og sist føre til kviser.

Hår og nesepilling

Hvis du får en innvendig kvise i nesa, er det ofte hår som er synderen. Vi har hår i nesa, og hvis et hår vokser feil kan det irritere huden og skape en øm, betent kvise.

Nesepilling er en annen årsak til at du får kviser inne i nesa. Det sitter massevis av bakterier på fingrene våre, og hvis du stikker en finger inn i nesen, overfører du disse bakteriene – det kan være nok til å utvikle en kvise i nesa.


Hvem får kviser på nesa?

Kviser på nesa kan ramme alle – både voksne og unge i alle aldre. De fleste har sikkert opplevd å få en kvise på nesa akkurat når det passer skikkelig dårlig. Det er ikke det minste unormalt. Likevel er det gjerne unge mennesker som sliter med kviser på nesa.

Hvorfor får unge kviser?

Kviser på nesa og i resten av ansiktet og på kroppen er noe som gjerne rammer unge mennesker i puberteten. I disse årene økes kjønnshormonene hos begge kjønn, og det setter i gang talgproduksjonen.

Den økte mengden talg gjør huden fet, og talgkjertlene får problemer med å lede bort alt talget – derfor samler det seg opp og gir kviser. Hele 80 % av tenåringer har en eller annen gang slitt med kviser i større eller mindre grad. Kviser er derfor et helt vanlig problem for de aller fleste i puberteten.

Hvorfor får voksne kviser?

Men det er ikke kun tenåringer som kan få kviser på nesa. Det kan også voksne i alle aldre. Men det er oftere kvinner som sliter med kviseproblemer når de blir voksen, og det er anslått av rundt 5 prosent av voksne kvinner har problemer med kviser. For menn er tallet ca. 1 prosent.

Siden kviser som regel bunner i hormoner, er også det årsaken til at kvinner slåss mot problemet også som voksne. Kroppen skiller nemlig ut flere hormoner under menstruasjon, i tillegg til at hormonene raser i kroppen når en kvinne er gravid.


Symptomer på kviser på nesa

Kvisene er lette å kjenne igjen, og en kvise på nesa viser seg som en rød hevelse i huden. Midt i den røde hevelsen er det gjerne litt gulaktig puss. Det er selve betennelsen.

Kviser kan være veldig forskjellige. Noen er helt overfladiske, mens andre stikker dypt. Derfor kan en kvise på nesa også fremstå som en fortykkelse under huden. Kviser på nesa er nesten alltid ømme – spesielt hvis du berører nesa.


Behandling av kviser på nesa

Kviser på nesa er en irriterende hudtilstand som de fleste vil bli kvitt kjapt. Nesa er så utrolig eksponert, så derfor handler det om å sette i gang riktig behandling. Du kan heldigvis selv utføre effektiv behandling av kviser, men du må huske at det krever tålmodighet og konsekvente handlinger.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Hudpleie til behandling av kviser

Gode hudpleieprodukter er dine viktigste verktøyer i behandlingen av kviser på nesa og i ansiktet. Mange lover mer enn de kan holde. Derfor er det viktig å lete opp de skikkelig gode produktene som ikke bidrar til å gjøre problemet verre.

Australian Bodycare har for eksempel utviklet en Face-serie til behandling av urenheter og kviser. Serien er en komplett kur mot kviser og består av de fire produktene Face Wash, Face Tonic, Face Cream og Spot Stick. Alle bidrar i kampen mot uren hud. Felles for produktene er at alle inneholder den naturlige, aktive ingrediensen australske tetreolje, som er kjent for sine antibakterielle egenskaper. Det innebærer at produktene motarbeider bakterier ved å legge en tynn, beskyttende hinne over huden for å hindre at bakterier trenger inn i porer eller kjertler og forårsaker kviser.

Face Wash bruker du til å vaske ansiktet rent for fett, skitt og urenheter. Den renser mildt og effektivt, men uten å tørke ut huden. Med Face Tonic sikrer du at porene dine renses helt ned i dybden, så det ikke blir sittende igjen blokkerende skitt. Smør ansiktet i lette strøk med Face Cream, som både fukter, pleier og mykgjør huden, samtidig som hudens naturlige balanse gjenopprettes og huden får en beskyttende overflate. Pleieproduktene skal brukes morgen og kveld for den mest effektive behandlingen av kviser.

Hvis du har en øm kvise på nesen, fungerer Spot Sticken som en effektiv førstehjelp. Bruk den i tillegg til de andre produktene i pakken. Den lindrer og beroliger irritert og betent hud.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Salve- eller pillekur mot kviser

Hvis du har større problemer med kviser på nesa eller i ansiktet, kan det hende du trenger ytterligere behandling. For hvis du er hardt rammet av kviser, kreves det tøffere midler.

I de tilfellene er det viktig at du oppsøker fastlegen din, som kan henvise deg til en spesialist. Hudlegen kan skrive ut reseptpliktige midler, som piller eller tøffe salver, som kan hjelpe mot problemet ditt.


Hvordan forebygger du kviser på nesa?

Hvis du vil unngå kviser på nesa og ellers i ansiktet, krever det forebygging:

  • Sørg for å ha en god hudpleie med produkter som passer til huden din. Rens huden morgen og kveld for å bli kvitt fett, skitt og urenheter.
  • Hold deg unna tunge, oljeholdige sminkeprodukter. Hvis du sliter med kviser på nesa kan det være en god idé å ta en nærmere titt på sminken din. Velg vannbaserte produkter over dem som inneholder mye olje.
  • Spis sunt og variert. En sunn kost gir en vakker hud. Derfor er det en god idé å spise vitamin- og mineralholdige matvarer som er bra for huden din. Det kan være for eksempel nøtter eller grønnsaker.
  • Skift putetrekk. Det sitter så mange bakterier på putetrekket ditt – og dem gnir du ansiktet ditt rundt i hver natt. Sørg derfor for at huden din ikke hviler mot en bakteriefylt pute ved å skifte putetrekket jevnlig.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram