Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Vi har alle i større eller mindre grad hatt problemer med de små, gulaktige bakteriebombene. Kviser er aldri velkomne, og vi vil gjerne enten unngå dem eller i det minste bli kvitt dem igjen lynraskt.

Kviser på ryggen kan spesielt gi problemer for unge mennesker og andre som rammes. Det kan gjøre vondt, det irriterer og det plager oss både fysisk og psykisk.

Men hvorfor får du kviser på ryggen? Hvorfor får du dem oftere på ryggen enn andre steder?

Og ikke minst – hvordan blir du kvitt kvisene?

Disse viktige spørsmålene får du svar på i denne guiden, så du kan lettere kan ta knekken på kvisene dine og få pen, myk og behagelig hud på ryggen igjen.

Vi starter med begynnelsen og ser nærmere på hva kviser egentlig er for noe.


Hva er kviser på ryggen?

Kviser på ryggen er egentlig ikke noe annet enn kviser alle andre steder på kroppen. Det er nemlig samme prosess som gir deg kviser på ryggen, som når du får dem i ansiktet, på skuldrene eller andre steder.

Kviser på ryggen dukker opp fordi porene i huden din blir tette. Porene går tette når kroppen produserer for mye hudfett som må finne veien ut av porene.

Hvis det ekstra fettet ikke klarer å komme ut og vekk, vil det oppstå betennelser akkurat der. Det er så denne betennelsen som gir deg kviser på ryggen.

Kort fortalt handler det med andre ord om å unngå at porene på ryggen din blir tette av hudfett og døde hudceller. Huden skal holdes frisk og ren, og porene skal holdes åpne så det ekstra hudfettet ikke samler seg og tetter dem.


Hvorfor får man kviser på ryggen?

Mange mennesker vil i løpet av livet oppleve å få kviser på ryggen. Det vil skje oftere enn forekomsten av kviser andre steder på kroppen.

Men hvorfor det?

Det er vanskelig å gi et entydig svar på det, men vi kan i det minste slå fast at porene på ryggen er større enn de fleste andre stedene på kroppen.

Samtidig sitter de største talgkjertlene også på ryggen, og dermed øker faren for å oppleve overproduksjon av hudfett.

Til syvende og sust betyr det at sjansen for å få kviser på ryggen er vesentlig større enn mange andre steder.


Hvorfor behandler man kviser på ryggen?

Det er aldri noe gøy å gå rundt med plagsomme kviser, og spesielt på ryggen kan det være guffent for mange.

Dels fordi kvisene kan være vonde og gi direkte fysisk ubehag, men også at det kan være vanskelig å unngå å komme borti ryggen, for eksempel når du legger deg, kler på deg og så videre.

I tillegg kan kviser på ryggen føre til psykiske frustrasjoner og utfordringer, siden kviser får oss til å bøye nakken litt, pakke oss inn og gjemme oss.

Ingen skal se kvisene, og for alt i verden vil vi prøve å unngå en mer belyst fremvisning av aknen enn høyst nødvendig.

I verste fall kan kvisene gi lavt selvbilde og depresjon. Det er derfor usannsynlig viktig å behandle problemet med kviser på ryggen så fort som mulig.

Sånn behandles kviser på ryggen

Daglig hudpleie – det første skrittet er så sørge for at det er kontroll på de daglige hudpleierutinene. De fleste former for uren hud, også kviser, kan lettes med daglig pleie. Vask problemområdet to ganger daglig for å fjerne overflødig hudfett, døde hudceller og bakterier. På den måten reduserer du sjansen for at talgkjertlene går tette og det oppstår kviser.

  • Naturproduktet tetreolje har en antiseptisk virkning som effektivt hemmer bakterier – Derfor anbefaler vi å bruke produkter med tetreolje i kampen mot kviser på ryggen.
  • Reseptfrie medisiner mot kviser – En annen tilnærming er å bruke et reseptfritt legemiddel mot kviser på ryggen, også kjent som kvisekrem. Men vær oppmerksom på at mange kvisekremer kan ha bivirkninger og virke uttørkende på huden. Alternativt kan de brukes på avgrensede problemområdet eller til spotbehandling hvis huden er sart. Husk å alltid tilføre ekstra fukt hvis du velger å bruke et av de reseptfrie legemidlene mot kviser. Påfør en god ansiktskrem som er spesiallaget til uren hud både morgen og kveld for å sikre at huden ikke tørker ut.
  •  Lege – Hvis kremen ikke virker, og du fortsatt sliter med kviser på ryggen etter behandling, kan du kontakte fastlegen din. Legen din vil enten skrive ut medisin til behandling selv, eller du kan bli henvist til en dermatolog, altså en hudlege, som kan hjelpe deg med produkter mot akne.
  •  Laserbehandling – Laserbehandling mot kviser er blitt mer og mer vanlig. Det er en kostbar behandling, så du bør alltid prøve andre alternativer før du velger denne. I alvorlige tilfeller med akne eller andre løsninger kan likevel laserbehandling være den eneste effektive løsningen. Laserbehandling er til gjengjeld en behandling som kan fjerne kviser på ryggen, enten helt eller delvis.

Kviser, uren hud og hudormer på ryggen
3 produkter med naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Kviser, uren hud og hudormer på ryggen - 3 produkter med naturlig tetreolje

I tillegg til de metodene som er nevnt her, er det også noen flere ting du kan prøve. La oss ta en titt på dem nedenfor her.


Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis du vil ta knekken på kvisene her og nå, eller om du mener at legebesøk og laserbehandling blir for voldsomt, kan du lese videre her.
Det finnes nemlig en masse ting du kan gjøre selv for å behandle eller forebygge kviser på ryggen:

  • Peeling av ryggen
  • Grundig vask
  • Rene klær
  • Vær obs på styrketrening og proteinpulver
  • Melk og laktose
  • Unngå tøy som sitter for stramt

I de følgende avsnittene utdypes disse rådene. Enkelte ting skal du begynne med, mens det er andre du skal være oppmerksom på eller unngå helt.

Det avhenger av situasjonen og hvor alvorlige problemer du opplever med kvisene du har på ryggen.

Peeling av ryggen

Peeling av ryggen innebærer at du bruker et peelende middel eller redskap til å rense og skrubbe huden på ryggen.

Du kan for eksempel bruke peelende, grove materialer som såpe med små slipekort, en børste, ru og grove vaskesvamper eller en god vaskehanske. Vår Body Scrub passer spesielt godt til dette.

Målet med å peele ryggen er å fjerne skitt, smuss og døde hudceller. De døde hudcellene er nemlig med på å øke muligheten for kviser, og siden det er store mengder talg på ryggen, vil det også forekomme flere døde hudceller.

Du skal ikke peele samme området på kroppen – i dette tilfellet ryggen – for ofte. Du bør gjøre det 1-2 ganger i uken etter behov.

Hvis du opplever at huden blir rød, irritert eller direkte øm, bør du vurdere å bruke et annet produkt neste gang du peeler, eller også å gjøre det sjeldnere. 

Kviser, uren hud og hudormer på ryggen
3 produkter med naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Kviser, uren hud og hudormer på ryggen - 3 produkter med naturlig tetreolje

Vask ryggen skikkelig

Kviser på ryggen er som sagt et resultat av for mye hudfett som tetter porene. Men når vi svetter, kommer svetten også ut av porene og legger seg på huden.

Derfor må du sørge for at du alltid vasker deg godt over hele kroppen, og spesielt på ryggen, etter at du har svettet. Bruk gjerne en body wash som fjerner overflødig hudfett og uønskede bakterier.

Hvis du har vært på treningsstudio, fotballtrening eller hvilken som helst annen fysisk aktivitet, må du være ekstra oppmerksom på å vaske ryggen godt for å bli kvitt all svetten.

Et godt råd er å bruke Australian Bodycare Body Scrub, som forebygger kviser på ryggen.

OBS: Du skal heller ikke vaske ryggen for mye, som for eksempel å vaske den mer enn 1-2 ganger om dagen, for da kan du faktisk forverre situasjonen med å skape uttørket hud.

Naturproduktet tetreolje har en antiseptisk virkning som effektivt hemmer bakterier – Derfor anbefaler vi å bruke produkter med tetreolje i kampen mot kviser på ryggen.

Sørg for at klærne dine er rene

Det er et godt utgangspunkt å sørge for at klærne dine er så rene som mulig. Men hvis du sliter med kviser på ryggen, skal du være ekstra oppmerksom på å vaske klærne dine ofte og selvfølgelig kun bruke helt rene klær.

Når du trener eller bare bruker klærne i det daglige, blir det etterlatt svette og bakterier i alt fra treningstøy til T-skjorter, BH-er og gensere.

Også sengetøy og andre tekstiler du er i direkte kontakt med kan være bakteriebomber hvis du ikke sørger for å holde det rent.

Bakterier og svette kan først og fremst være med på å lage kviser på ryggen, samt at de kan forverre situasjonen hvis du allerede har problemer.


Styrketrening og proteinpulver skader

Styrketrening kan både direkte og indirekte gi kviser på ryggen. Treningen i seg selv er ikke problemet, men den kan gi bivirkninger og andre indirekte, medvirkende faktorer til akne og kviser på ryggen.

Først og fremst svetter du mer når du trener. Hvis du ikke sørger for å vaske deg umiddelbart etter trening, eller hvis du ikke vasker treningstøyet ditt ofte nok, vil svette og bakterier kunne sette seg i huden og gi kviser.

I tillegg kan kostholdet ditt, som proteinpulver og andre kosttilskudd, forstyrre kroppens balanse og gi kviser blant annet på ryggen.

Hvis du har behov for å innta store mengder protein for treningens skyld, samtidig som du har problemer med kviser, kan du prøve å erstatte hele eller deler av proteinpulveret med andre proteinrike matvarer.

Sist, men ikke minst, kan styrketreningen påvirke kroppen sin sånn at den øker konsentrasjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron når du trener. Den økte konsentrasjonen er en hormonell endring, og det kan i seg selv gi flere kviser.


Melk og andre laktoseprodukter utvikler akne

I 2005 ble det foretatt en undersøkelse ved Harvard University i USA. Den påviste en mulig sammenheng mellom inntak av laktose og utviklingen av akne.

Det er med andre ord god grunn til å være forsiktig med spesielt melk og andre laktoseholdige produkter, siden det kan være en potensiell risiko for å få flere kviser eller å forverre den nåværende situasjonen din.

Det mest utbredte proteinpulveret, myseprotein (whey protein), er også laget av melkeprotein, og dermed kan det være laktose i pulveret. Dette er også en god grunn til å følge med på inntaket av proteinpulver hvis du trener styrke og samtidig opplever kviseproblemer.


Bruk klær som sitter ledig rundt kroppen

Sist, men ikke minst, skal du sørge for at klærne dine ikke er for trange. Hvis klærne sitter tett mot kroppen, og dermed mot huden, kan det gi deg flere kviser.

Hvis du sliter med kviser på ryggen, samtidig som du bruker ettersittende tøy som topper, skjorte, T-shirts og treningstøy, kan det lønne seg å prøve å skifte ut de klærne en periode.

Begynn å trene i noe som sitter løsere, og skift for eksempel topper og T-shirts ut med ledigere gensere i en periode.

På den måten kan du gi ryggen din en nødvendig pause fra det trange tøyet for å se om det forbedrer kvisesituasjonen din.

Kviser, uren hud og hudormer på ryggen
3 produkter med naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Kviser, uren hud og hudormer på ryggen - 3 produkter med naturlig tetreolje

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram