Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kviser på brystet?

Kviser dukker som regel opp i ansiktet, men det er ikke uvanlig at du også får dem på brystet. Kviser på brystet er, akkurat som i ansiktet og på resten av kroppen, en rød hevelse i huden med et underliggende, gult puss, og de oppstår som regel på de mest uheldige tidspunkter.

Ofte er de forbundet med skam, og i alvorlige tilfeller med sosial angst. Kviser på brystet er et stort problem for mange, og kan innebære at den som rammes ikke tør å kaste t-skjorten i fellesbadet eller på stranden om sommeren. Derfor kan de være et stort problem i hverdagen, og ikke minst i sosiale sammenhenger.

Kviser på brystet er en urenhet i hudens porer og talgkjertler på brystet, og er en betennelsestilstand under huden. Den viser seg nettopp som en rød hevelse, ledsaget av gult puss. Hvis du har kviser på brystet, har du med andre ord en urenhet som gir en betennelse i huden din på denne delen av kroppen.

For å forstå hva kviser på brystet faktisk er, krever det en forståelse for hvordan de oppstår. Det ser vi nærmere på nedenfor.

Pakke for peeling av kropp
3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke for peeling av kropp - 3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen

Hva forårsaker kviser på brystet?

Hvilke årsaker finnes det til kviser på brystet? Det kan være flere grunner til at kvisene pipler frem på brystet.

Store porer og overproduksjon av talg

Kviser oppstår når skitt og fett tetter porene. Det danner en liten, svart prikk, også kalt en hudorm, som utvikler seg videre til en ekte kvise. Kviser sees gjerne på brystet, siden det er et område på kroppen med store porer, så her kan det samle seg masse skitt, svette og bakterier.

Samtidig er overproduksjon av talg i talgkjertlene dine også medansvarlig for kviser på brystet. Talg finnes naturlig i huden, og er et stoff som medvirker til å holde huden fuktet og sunn. Talg er en væske som består av kolesterol, fett og forskjellige vokstyper, og den smører hud og hår fra innsiden, så huden din ikke tørker ut.

Men hvis du danner for mye talg, klarer ikke talgkjertlene å holde tritt. Det innebærer at talgkjertlenes utganger overbelastes, og at fettet ikke kan transporteres vekk. På den måten hoper fettet seg opp, fordi talgproduksjonen bare fortsetter og fortsetter. Talgkjertelen svekkes og avfallsstoffer og fett setter seg som bakterier i kjertelen, som blir irritert. Irritasjonen setter seg som en betennelse rett under huden, og det gir deg en rød og øm kvise.

Hormonell ubalanse

Kviser på brystet oppstår ofte som følge av hormonell ubalanse. Det kan for eksempel være stress- og kostavhengig, og for kvinner kan det også bli rot i hormonene i forbindelse med en graviditet.

Det er ikke vitenskapelig bevist at chips og andre fettrike matvarer har innflytelse på dannelsen av kviser, for selv om du spiser en sunn og variert kost med massevis av næringsrike råvarer, kan også du bli plaget av kviser på brystet.

Men det finnes noen matvarer som bidrar til at enkelte får kviser på brystet eller andre steder på kroppen. Det gjelder spesielt melk og melkeprodukter, siden de på samme måte som hormoner kan endre produksjonen av talg. Kumelk er rik på bioaktive molekyler og hormoner, så derfor kan huden din reagere på det med små, røde og irriterende kviser på brystet.

Pakke for peeling av kropp
3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke for peeling av kropp - 3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen

Hvem får oftest kviser på brystet?

Kviser på brystet kan være et stort problem, og det rammer både kvinner og menn i alle aldre. Ofte får unge jenter og gutter i puberteten kviser på brystet fordi kroppens hormonproduksjon øker i denne livsfasen, og det skaper en ubalanse i hormonsystemet. Det påvirker dermed produksjonen av talg, så huden blir fetere og mer utsatt for kviser.

Men kviser på brystet for kvinner og menn er også et problem som ikke er isolert til tenårene. Spesielt kvinner og menn som trener mye, der porene tettes av svette og skitt, kan være utsatt for å få kviser på brystet. Kviser på brystet hos kvinner er også nært forbundet med graviditet, siden det fører til at hormonene raser rundt i kroppen.

Symptomer på kviser på brystet

Det er ikke vanskelig å slå fast om du har kviser på brystet eller ei. Kviser på brystet viser seg som røde knupper med et gulaktig, betent puss. De kan også være store og dype fortykkelser som inneholder et gult og slimete sekret. Kvisene kan både vise seg på brystkassen og mellom brystene.

Kvisen kan føles øm på grunn av betennelsen, men ikke alltid. Betennelsen og symptomene går over av seg selv etter noen dager eller uker – avhengig av dybden og graden av betennelse.

Hvilken behandling finnes mot kviser på brystet?

Kviser på brystet kan være skikkelig plagsomme, men det finnes heldigvis mulighet for å behandle dem effektivt med den rette innsatsen.

Pakke for peeling av kropp
3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke for peeling av kropp - 3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen

Hold huden ren

En av de viktigste metodene for å ta knekken på kviser på brystet, er å holde huden ren og fri for bakterier. Det gjelder spesielt hvis du har trent og svettet mye. Men husk at huden ikke skal vaskes for mye, for det kan også irritere den.

Med Australian Bodycares komplette pakke, bestående av Body Scrub, Body Wash og Body Lotion får du en helstøpt dyprens av huden. Alle de tre produktene inneholder den naturlige ingrediensen Tea Tree Olje, som effektivt hemmer bakterier og legger en beskyttende hinne over huden, så bakteriene sliter med å trekke inn i porene og kvisene får problemer med å utvikle seg på huden.

Bruk bodyscrubben til å rense huden effektivt fri for døde hudceller og skitt, så alle urenheter fjernes. Scrubben fukter huden så den føles myk, samtidig som naturlig allantoin i produktene virker lindrende på kløe og fremmer hudens naturlige celledeling. Bruk den i milde sirkelbevegelser og vask bort med rennende vann. Bodyscrubben er andre skritt på veien til å bli kvitt kviser på brystet. Vask først huden med den effektive Body Wash, som mildt vasker huden ren og gjør den glatt og fin. Avslutt med Body Lotion, som legger det siste beskyttende laget over for å beskytte mot nye bakterieangrep.

Behandling med medisin

De gode pleierutinene i hverdagen er ofte en effektiv behandling i bekjempelsen av kviser på brystet. Men hvis problemet ditt er stort, kan det bli nødvendig med medisinsk behandling. Her kan en tablett- eller krembehandling med sterkere midler være på sin plass.

I så tilfelle skal du kontakte fastlegen din, som vil henvise deg til en hudlegespesialist. Han eller hun vil undersøke huden din og vurdere hvilken behandling som er best for deg.

Forebygging av kviser på brystet

Hva kan jeg selv gjøre for å forebygge kviser på brystet, tenker du kanskje? Faktisk kan du forebygge ganske mye selv. Men noen ganger er selv de beste pleierutiner og den sunneste kosten ikke nok, i de tilfellene da hormonene leker med deg. Her får du likevel et par gode råd for forebygging av kviser på brystet.

  • Ikke dusj for lenge eller for varmt. Varmt vann er deilig på kroppen, men det tørker ut huden så din egen fukt- og fettproduksjon setter i gang.
  • Vask deg alltid godt når du har trent og svettet mye. Svetten kan sette seg som bakterier og gi deg kviser på brystet.
  • Spis sunt og variert, med masse vitaminer og mineraler.
  • Unngå stress ved å planlegge tiden din bedre. Stress kan få fart på hormonene, og det gir kviser.
  • Velg løstsittende tøy i bomull, så både du og huden din kan puste.
  • Ikke klem på kvisene dine. Det gjør bare vondt verre, kan gi stygge arr, irritasjon og spredning av bakterier som kan gi enda flere kviser.

Pakke for peeling av kropp
3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke for peeling av kropp - 3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram