Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan blir du kvitt kviser på rumpa?

Når man har fått kviser, vil man gjerne gjøre alt for å bli kvitt dem. Men dessverre finnes det ingen raske løsninger eller quick fix-kurer. Det beste du kan gjøre er derfor å væpne deg med en porsjon tålmodighet mens du sørger for å rense og pleie huden din med gode produkter mot kviser på rumpa. Morgen og kveld – hver dag.

Huden skal vaskes, renses og pleies

De fleste vet at det er viktig å rense og pleie huden i ansiktet hvis man er plaget av kviser der. Men det er faktisk minst like viktig hvis problemet er kviser på rumpa.

En kjapp tur under dusjen er ikke nok til å fjerne overflødig fett og skitt fra huden. Det trengs også vaskeprodukter. Det optimale er hvis du kan finne milde og hudvennlige vaskeprodukter som virker mot bakterier. Du kan for eksempel prøve body wash fra Australian Bodycare. Den renser effektivt, men uten å tørke ut huden. I tillegg til den daglige vasken, kan du med én gang i uken gjerne bruke en peelingkrem, for eksempel Body Scrub fra Australian Bodycare, som renser i dybden.

Men løsningen er ikke å skrubbe i vei. Da ødelegger du bare huden, uten å fjerne kvisene. For å unngå uttørking etter vask og rens, må huden tilføres fukt med en god krem mot kviser.

Men det må være den riktige typen, den som passer til en uren hud med kviser. I Body-serien finner du en body lotion og body cream, som fukter, pleier og samtidig virker aktivt mot bakterievekst – for når vi snakker om kviser, så snakker vi også om bakterier.

Kviser, støt og uren hud på rumpa og ryggen
3 produkter mot kviser og uren hud på rumpa og ryggen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Kviser, støt og uren hud på rumpa og ryggen - 3 produkter mot kviser og uren hud på rumpa og ryggen

Unngå syntetiske og trange klær

Hvis du sliter med mye kviser på rumpa, kan det være smart å ta en titt på hva slags klær du bruker. Bruker du for eksempel undertøy av syntetiske materialer.? Bruker du ettersittende klær? Syntetiske materialer gjør det vanskelig for huden å puste, og ettersittende klær skaper friksjon mot huden. Det irriterer, og kan bidra til at det oppstår kviser. Bomull og litt ledigere klær kan derfor være et bedre valg.

Piller eller salve mot kviser på rumpa

Hvis du er hardt angrepet av kviser på rumpa – og sikkert også andre steder i ansiktet og på kroppen – kan det være nødvendig med medisinsk behandling av kvisene. Da må du ta turen til fastlegen eller en hudlege som skriver ut resept på enten piller eller salve/krem.

Fordelen med piller er at de virker over hele kroppen samtidig. Salve/krem kan brukes lokalt alle steder der det finnes kviser, og dermed altså også mot kviser på rumpa. Selv om du får behandling, må du likevel vaske, rense og tilføre huden fukt hver eneste dag.

Påvirkning fra kost og livsstil

Det blir ofte sagt at man får kviser av fet og usunn mat. Men det foreligge ingen undersøkelser som kan påvise en direkte sammenheng mellom kviser og kosten. Samtidig kan det forekomme en liten sammenheng mellom inntak av meieriprodukter og utvikling av kviser.

Så du kan selvfølgelig prøve å utelate melk og andre meieriprodukter fra kostholdet for å se om det utgjør en forskjell. Stress kan påvirke hormonbalansen, og dermed kan stress også påvirke forekomsten av kviser. Samtidig er det ingen tvil om at hormoner er den største skurken når det er snakk om kviser.

I tillegg er det også mulig å ha en viss genetisk disponering for å få kviser. Hvis mor eller far har slitt med kviser, er det også mer sannsynlig at du vil få det sammen problemet.

» SE MER: Effektive produkter mot kviser på rumpa


Hvem får kviser på rumpa?

Kviser på rumpa er akkurat like irriterende og plagsomt som kviser andre steder. Og det er like vanlig å få kviser på rumpa som å få kviser i ansiktet eller andre steder på kroppen. Alle kan få kviser på rumpa, både kvinner og menn, men unge i puberteten opplever det oftere enn andre, på samme måte som unge gjerne er mer plaget av kviser generelt.


Hvordan ser kviser på rumpa ut?

Kviser er en plagsom hudlidelse som heldigvis er helt ufarlig. Men det er likevel utrolig frustrerende å ha kviser, også når du har dem på rumpa.

Fordelen med kviser på rumpa er at de mesteparten av tiden kan skjules av klær, men det gjelder ikke når man står i garderoben. Og da er ikke kvisene lenger bare en hudlidelse, men også en psykisk belastning. Hvis kvisene er skikkelig ømme og store, kan det i tillegg gjøre vondt å sitte på for eksempel sykkelen.

Kviser på rumpa ser ut akkurat som alle andre kviser. De starter gjerne som en liten, rød og hoved flekk i huden, som så blir større, ømmere og til slutt fylt med gult puss.

Hvis du ikke klarer å stå imot fristelsen det er å klemme ut en kvise, bør du i det minste være forsiktig, så du ikke ødelegger huden og lager arr.


Hvorfor får man kviser på rumpa?

Kviser er en hormonelt betinget hudlidelse, og det er derfor de fleste har størst problemer med kviser i puberteten. Når kroppen danner ekstra mange hormoner, dannes det også ekstra mye talg i talgkjertlene, som så blir tette fordi talgen ikke klarer å komme ut til overflaten og ut.

Dersom det så kommer bakterier ned i talgkjertelen – og det kan det være vanskelig å unngå – oppstår det en betennelse, og plutselig har du en kvise. Kviser kommer som regel der vi har flest talgkjertler. Det har vi på rumpa, i ansiktet, på ryggen og på brystet.

De fleste av oss slipper heldigvis kvisene etter at tenårene er over. Men noen mennesker, spesielt menn, kan oppleve at mens de stort sett er kvitt kvisene i ansiktet, så fortsetter de dessverre å ha kviser på rumpa, og kanskje også kviser på ryggen. Det er irriterende, men nok en gang er daglig vask, rens og pleie av huden det viktigste våpenet i kampen mot kvisene.

Kviser, støt og uren hud på rumpa og ryggen
3 produkter mot kviser og uren hud på rumpa og ryggen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Kviser, støt og uren hud på rumpa og ryggen - 3 produkter mot kviser og uren hud på rumpa og ryggen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram