Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er neglerotbetennelse?

Neglerotbetennelse, også kjent som paronychia, er en betennelsestilstand i negleroten. En betent neglerot kan være både akutt og kronisk.

Ved paronychia blir negleroten infisert med en bakterie, noe som kan påvirke både hender og føtter. Betennelse i neglen er en av de vanligste bakterielle infeksjonene i hånden. Skaden oppstår ved kanten av neglen og er vanligvis overfladisk. I de aller fleste tilfeller oppstår skaden i vevet og huden rundt finger- eller tåneglen.

Neglepleie til gule negler
2 produkter til pleie ved neglesopp
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,95 kr
Salgspris 349,95 kr Vanlig pris 407,95 kr
Neglepleie til gule negler - 2 produkter til pleie ved neglesopp

Akutt neglerotbetennelse

Neglerotbetennelse, også kjent som paronychia, er en betennelsestilstand i negleroten. En betent neglerot kan være både akutt og kronisk.

Ved paronychia blir neglesengen infisert med en bakterie, som kan påvirke både hender og føtter. Betennelse i neglen er en av de vanligste bakterielle infeksjonene i hånden. Skaden oppstår ved kanten av neglen og er vanligvis overfladisk. I de aller fleste tilfeller oppstår skaden i vevet og huden rundt finger- eller tåneglen.

Kronisk neglerotbetennelse

En kronisk neglbetennelse, i motsetning til en akutt infeksjon, utvikler seg ikke plutselig. I stedet utvikler den seg saktere over tid - og hevelse og ømhet vil øke over tid. Ofte er kronisk neglebetennelse forbundet med soppen Candida, som ofte rammer flere fingre eller tær samtidig.

Betennelse i bunnen av neglen bør ikke ignoreres, men behandles når du merker infeksjonen. Ellers kan det føre til permanent skade og deformitet av negleplaten.


Hvordan ser neglerotbetennelse ut– og hvem får det?

Neglerotbetennelse viser seg ofte som rødhet i kanten av negleroten. Hvis negleleiet er skadet, kan neglen gradvis utvikle hvite flekker.

Neglerotbetennelse kan ramme mennesker i alle aldre - barn, ungdom, voksne og eldre. Kvinner har imidlertid en tendens til å lide av neglerotbetennelse oftere enn menn.


Hvorfor får man neglerotbetennelse?

Neglerotbetennelse kan oppstå av en rekke forskjellige årsaker. Felles for alle årsakene er at de forårsaker skade på negleleiet. Skade på negleleiet betyr at barrieren mellom neglen og den omkringliggende huden brytes og blir sårbar for bakterie-, sopp- og mikroorganismeangrep, som deretter setter seg som en infeksjon i negleleiet.

Neglebiting og plukking

En av de vanligste årsakene til neglerotbetennelse er når du biter eller plukker negler. I disse tilfellene vil kanten av neglen være spesielt utsatt for brudd, noe som åpner døren for bakterier å komme inn i huden og forårsake betennelse.

Manikyr eller kunstige negler

Hvis du har manikyr, pedikyr eller kunstige negler, er risikoen for neglesenginfeksjon også høyere. Ofte er en av disse årsakene årsaken til at kantene på neglene dine blir infisert med bakterier. Når du får neglene dine ordnet, arbeider negleteknikeren med neglebåndene og kantene, noe som kan bryte barrieren mellom neglen og kanten og forårsake en infeksjon ved neglens basis.

Tørre neglerøtter

Har du tørre neglerøtter? Dette kan være årsaken til neglerotbetennelse. Som all annen hud på kroppen er tørre neglebånd og neglebåndskanter spesielt sårbare. Tørr hud brekker lettere enn fuktig og sunn hud. Dette er grunnen til at tørre neglebånd og røtter ofte lar bakterier komme inn i neglekantene og etterlate dem betente.

Nedgrodde negler

Inngrodde negler er en annen vanlig årsak til at neglerøttene blir betente. Nedgrodde negler er en tilstand på føttene - oftest på stortåen - der sidekantene eller hjørnene på neglene vokser inn i tåens bløtvev, kalt neglebrett. Dette etterlater ofte neglerøttene irritert og betent.

Vann og fukt

Vann og fuktige omgivelser kan til og med forårsake neglerotbetennelse. Arbeid med hendene i vann store deler av dagen eller mye oppvask kan føre til neglerotbetennelse. Hvis neglekantene og huden rundt neglene er konstant våte eller fuktige, blir de på samme måte som tørre negleleier mer sårbare for brudd - og dermed for at bakterier kommer inn og forårsaker infeksjon.


Symptomer på neglerotbetennelse

Hvordan vet du om du har en infeksjon i negleleiet på hendene eller føttene? Det er ofte noen veldig tydelige symptomer som indikerer at neglesengen er infisert med en bakterie, sopp eller mikroorganismer. Derfor er det noen tegn å se etter hvis du er usikker på om du har neglerotbetennelse.

Hvis du har neglerotbetennelse, vil du i de aller fleste tilfeller oppleve rødhet og hevelse ledsaget av pussdannelse i negleleiet. Huden på siden av neglen hovner ofte opp og blir rød og bankende. Ømheten kan være på den ene siden av neglen eller på begge sider hvis huden har blitt infisert på begge sider av neglen.

De tydelige tegnene på at du har en betennelse i neglesengen er derfor

 • Rødme
 • Hevelse
 • Ømhet/smerter
 • Pusdannelse

Behandling av neglerotbetennelse

Selv om neglerotbetennelse er en vanlig tilstand blant jenter og gutter, kvinner og menn i alle aldre, er den heldigvis også lett å behandle og reversibel. Behandlingen bør baseres på om du har akutt eller kronisk neglerotbetennelse.

Behandling av akutt neglerotbetennelse

Den beste måten å håndtere akutt neglerotbetennelse på er å holde det infiserte området rent. Du kan gjøre dette enkelt med såpe og vann. Sørg for å vaske det infiserte området med såpe og vann 3-4 ganger om dagen. Du kan bruke en såpe med klorheksidin for å desinfisere området effektivt.

Noen ganger kan det være nødvendig å supplere behandlingen med antiseptiske midler som oljer og salver. Disse finner du reseptfritt på ditt nærmeste apotek.

For å holde hendene og neglene sunne og sterke, anbefaler vi at du vasker hendene daglig med Body wash som inneholder naturlig Tea Tree Oil. I tillegg kan du bruke Nail Oil for neglene dine på daglig basis.

Neglepleie til gule negler
2 produkter til pleie ved neglesopp
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,95 kr
Salgspris 349,95 kr Vanlig pris 407,95 kr
Neglepleie til gule negler - 2 produkter til pleie ved neglesopp

Behandling av kronisk neglerotbetennelse

Den beste måten å håndtere akutt neglerotbetennelse på er å holde det infiserte området rent. Du kan gjøre dette enkelt med såpe og vann. Sørg for å vaske det infiserte området med såpe og vann 3-4 ganger om dagen. Du kan bruke en såpe med klorheksidin for å desinfisere området effektivt.

Noen ganger kan det være nødvendig å supplere behandlingen med antiseptiske midler som oljer og salver. Disse finner du reseptfritt på ditt nærmeste apotek.

For å holde hendene og neglene sunne og sterke, anbefaler vi at du vasker hendene daglig med Body wash som inneholder naturlig Tea Tree Oil. I tillegg kan du bruke neglereparasjon for neglene dine på daglig basis.


Når skal du oppsøke lege?

Hvis behandlingen ikke har hjulpet innen 14 dager, eller du er usikker på om det er andre mer alvorlige tilstander, er det viktig å oppsøke lege. Han eller hun kan undersøke området, diagnostisere tilstanden og avgjøre om det er behov for medisiner eller annen behandling.

I noen få tilfeller kan det være nødvendig å lage et lite snitt for å la betennelsen renne ut. Du bør aldri forsøke å gjøre dette selv, men alltid overlate det til en fagperson. Ellers risikerer du å gjøre vondt verre.


Forebyggelse av neglerotbetennelse

Når det gjelder neglene dine og huden rundt dem, kan du gjøre mye for å forhindre neglerotbetennelse eller andre problemer:

På med hanskene

Hvis du jobber i et yrke der hendene dine ofte blir utsatt for vann, for eksempel som renholder, frisør eller oppvasker, bør du gjøre det til en vane å bruke hansker slik at neglene og huden rundt ikke blir våte hele tiden.

Klipp neglene riktig

Når du klipper neglene dine, spesielt på tærne, er det viktig at du ikke klipper dem for korte eller for langt ned på sidene. Mange har en tendens til å klippe neglene i en buet form. I stedet bør du faktisk klippe neglen rett over, slik at du ikke skjærer inn i det myke vevet på sidene av neglen. Hvis du gjør dette, er det mer sannsynlig at de graver seg inn i huden, der de kan forårsake betennelse.

Velg de riktige skoene

Pass på at du bruker riktig fottøy. Hvis du bruker for små eller for spisse sko, vil de presse tærne og neglene sammen. Dette skaper et dårlig miljø for neglene dine, som i den trange plassen presses ned i negleleiene og lar bakterier komme inn.

Hold neglene dine sunne

Den beste måten å holde neglerotbetennelse i sjakk er å holde neglene sunne. Du kan gjøre dette ved å:

 • Unngå å trekke, bite og dra i neglene. Hvis du har en løs bit av neglen, må du ikke bite eller trekke den av. Klipp den i stedet slik at du ikke trekker av noe levende vev.
 • La neglebåndene være i fred. Mange mennesker skyver og skyver neglebåndene tilbake med en negl eller lignende. Hvis du ikke kan leve med neglebåndene dine, bruk en rosepinne for å skyve dem på plass igjen.
 • Gi neglene og neglebåndene fuktighet. Dette kan du gjøre ved å bruke en god håndkrem et par ganger om dagen. Sørg for å massere kremen grundig inn i neglene og neglebåndene, og legg til en negleolje hvis de trenger litt ekstra fuktighet.
 • Tørk hendene og føttene grundig. Etter at du har dusjet eller vasket hendene, er det viktig å tørke hendene og føttene grundig. Innestengt fuktighet er en varm velkomst for bakterier til å formere seg i området rundt neglene dine.
 • Bruk hansker. Enten du gjør rent eller vasker opp, er det lurt å bruke hansker for å beskytte hendene mot vann.
 • Bruk milde neglelakkfjernere. Hvis du ofte bruker neglelakk, bruker du sannsynligvis også neglelakkfjerner ofte. Sørg for å fjerne neglelakk med et produkt uten aceton. Aceton er veldig tøft for hud og negler, som lett tørker ut og blir sårbare for brudd og bakterieangrep.

Neglepleie til gule negler
2 produkter til pleie ved neglesopp
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,95 kr
Salgspris 349,95 kr Vanlig pris 407,95 kr
Neglepleie til gule negler - 2 produkter til pleie ved neglesopp

FAQ


Hva er neglerotbetennelse?

Betennelse i neglesengen er en tilstand som kan påvirke negler på både hender og føtter. Det finnes kroniske og akutte former for neglesengbetennelse. Akutt betennelse oppstår plutselig og er ofte forårsaket av skade på hudbarrieren rundt neglen, som er infisert med en bakterie. Kronisk neglesengbetennelse utvikler seg langsomt og er ofte forårsaket av en infeksjon med Candida-sopp.


Hvorfor får jeg neglerotbetennelse?

Hvis du har en tendens til å bite eller pille på neglene og huden rundt, er det økt risiko for at bakterier infiserer området og blir infisert. Andre årsaker kan være for tørre eller fuktige neglerøtter, hvis du arbeider mye med vann eller bruker uttørkende produkter. I tillegg kan feil fottøy og negleklipping føre til at negleroten blir betent.


Hvilke symptomer viser seg ved neglerotbetennelse?

Neglerotbetennelse viser seg ofte som hevelse og rødhet på siden av neglen. Det er ofte ledsaget av ømhet og smerte som forverres hvis området berøres..


Hvordan behandler jeg neglerotbetennelse?

Den beste behandlingen for neglerotbetennelse er å holde det betente området rent med såpe og vann flere ganger om dagen. Dette kan suppleres med antiseptiske midler. Samtidig er det viktig å minimere fuktige omgivelser slik at huden rundt neglene ikke er konstant fuktig.


Hvordan forebygger jeg neglerotbetennelse?

For å forebygge neglesopp, sørg for å bruke hansker når du arbeider med vann og tørk hendene og føttene godt etter bading. Finn fottøy som ikke klemmer tærne, og pass på at du ikke klipper neglene for korte eller for langt ned på sidene.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram