Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er smerter ved samleie?

Det er ikke meningen at et samleie skal være smertefullt. Men det gjør det dog ikke mindre sannsynlig. Mange opplever et samleie som en opplevelse preget av smerter i og omkring skjeden. Og det er særlig kvinner som opplever problemer med smerter i forbindelse med sex. Smertene kan være uttalte og føles overalt i hele underlivet, eller de kan være lokalisert til bestemte steder i underlivet. Kvinnens smerter kan opptre ved samleiets begynnelse, på slutten, under hele samleiet eller sågar dukke opp dager etter.

Du kan oppleve en sviende og skjærende fornemmelse i underlivet, eller du kan oppleve kramper i skjeden hvor du spenner og trekker seg sammen musklene dine. Det blir vanskelig å gjennomføre samleiet fordi du ikke gir plass til at din partner får trenge inn.

Har du hatt smerter i forbindelse med sex gjennom lenger tid, er det en god idé å la seg undersøke av legen for å finne ut av årsaken til smertene.


Derfor får du smerter etter samleie

Vondt i underlivet etter samleie kan blant annet skyldes infeksjoner som gir ømhet i skjeden. Men mange gange skyldes det faktisk tørrhet i skjeden eller bakterier fra mannen. Og det er disse smertene som føles som stikkende, brennende sviende jag i skjeden både under og etter samleie.

Tørrheten i intimområdet skyldes at dine slimhinner i skjeden ikke produserer nok fukt. Og når de ikke gjør det, ender samleiet med ubehagelige friksjoner og dermed smerter for deg. En ru overflate gir lettere rifter etter samleie enn en glatt overflate. Det samme gjelder for forholdet mellom en tørr og fuktig skjede. Er du ikke fuktig nok, gir friksjonen under sex altså små rifter som lett begynner å blø og svir enormt. Det er ikke en farlig tilstand, men gir store smerter og ubehag. Dette er noe som nedsetter sexlysten markant.


Hvorfor blir skjeden tørr?

Smertene under eller etter samleie skyldes altså som oftest tørrhet i skjeden. Men hvorfor blir skjeden din tørr? Det kan det være flere grunner til. Blant annet er overgangsalderen karakterisert ved å etterlate kvinner med intim tørrhet. Men også unge jenter kan oppleve en tørr intimirritasjon på bakgrunn av p-pille-inntak eller andre former for medisinbruk. Tørrhet i skjeden og ved skjedeåpningen kan altså ramme kvinner i alle aldre, og derfor er det ofte også et stort problem – særlig når det kommer til sex.

Fra du kommer i puberteten til du går over i overgangsalderen produseres det østrogen i eggstokkene dine. Det er mengden av østrogen som bestemmer fuktigheten i skjeden. En fornuftig produksjon av østrogen viser seg som utflod. Det er en måte for skjeden å rense seg selv for bakterier på. Men jo nærmere du kommer overgangsalderen, desto mindre østrogen produserer kroppen din. Og det betyr altså at slimhinnene i skjeden tørrer ut.

Femigel naturlig intimpleie
Intimpleie til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 139,00 kr
Salgspris Fra 139,00 kr Vanlig pris
Femigel naturlig intimpleie - Intimpleie  til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe

Avhjelp smerter etter samleie

Når sex gjør vondt, nedsettes sexlysten derfor også hos mange kvinner som prøver å krype utenom når partneren legger opp til intimt samvær. Det kan føre til problemer i parforholdet hvis sexlivet ikke fungerer eller er ikke-eksisterende. Men heldigvis er det råd og behandling å hente når du har smerter etter samleie. Og det behøver ikke være sterke legemidler du trenger å bruke for å komme problemet og smertene til livs.

Først og fremst er tid det første steget i behandlingen mot smertefri sex. Hvis du har problemer med en tørr og irritert skjede, som igjen og igjen gir svie og ubehag etter sex, er det altavgjørende at du og din partner tar dere god tid til samleiet. Det betyr at forspillet ikke må forhastes. Innen selve samleiet setter i gang, er det nemlig viktig å være godt forberedt. Og det blir du kun hvis skjeden gjøres klar til sex. Som bonus gir et godt og dypt forspill også en bedre sexopplevelse. Så ta dere god tid til å varme opp, slik at skjeden får de beste betingelsene for å finne det rette fuktnivået.

Hvis du ikke er i stand til selv å produsere tilstrekkelig med fukt ved skjedeåpningen, kan du supplere med Intime Glide fra Australian Bodycare. Gelen kan brukes ved sex for å avhjelpe problemer med smerter, kløe og svie under og etter sex. Gelen er laget til formålet på en vannbasert formel som også inneholder naturlige aktiver, så du trygt kan bruke den i det sarte intimområdet. Konsistensen er bløt og lekker og rik på den aktive ingrediensen Tea Tree Oil, som takket være sine effektive antibakterielle egenskaper holder bakterier fra mannen unna. De kan også føre til intim kløe og irritasjon.

Smør rikelige mengder krem rundt på skjedeåpningen, eller påfør direkte på mannens penis.

Suppler med intimgel

Det er også en god idé å ha et ekstra redskap i bakhånden hvis gelen av en eller annen grunn ikke har dekket det hele, og du derfor opplever smerter etter samleie. Her kan du bruke Femigel som en førstehjelp mot svie og smerter ved skjedeåpningen.

Akkurat som intim glide inneholder Femigel Tea Tree Oil. Den lindrer og beroliger kløe, svie og irritasjon i intimområdet på en effektiv måte. Gelens effekt understøttes av en klinisk, dermatologisk test, hvor 9 av 10 kvinner slapp svie og kløe ved bruk av produktet.


Når skal du gå til legen?

Smerter etter samleie ledsages ofte av rifter og småsår som lett begynner å blø fordi skjeden er tørr, og det som sagt oppstår friksjon under samleiet. Men da skjeden og underlivet er et veldig sårbart område, skal det ikke mye til før de sarte slimhinnene får en liten rift – også selv om du er godt fuktet av glidekrem. Noen kvinners underliv er sartere enn andres, og derfor kan de godt oppleve en mindre mengde blod etter samleie. Det skjer fra tid til annen.

Men her er det viktig å holde øye med om du blør hver gang du har hatt sex. Gjør du det bør du undersøkes av legen for at alvorligere tilstander og lidelser skal kunne utelukkes. Blødning etter sex er karakterisert ved at blødningen oppstår under eller etter gjennomføring av samleiet og forutsetter at du ikke har menstruasjon. Det kan være mange grunner til småblødninger i forbindelse med samleie, men det er ikke normalt. Derfor skal du oppsøke din lege dersom det skjer hver gang.

Vi anbefaler alltid å oppsøke egen lege og veiledning.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram