Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er slimhinner?

Der finnes slimhinner mange forskjellige steder på kroppen. Blant annet i nesa, øynene, tarmene, munnen, lungene og luft- og urinveiene. Slimhinnene er et innvendig lag hud som er dekket av et tynt lag slim – derav navnet slimhinner.

Alle kroppens slimhinner er mer eller mindre bygget opp på den samme måten. De er nemlig en del av kroppens samlede immunforsvar, som bidrar til å beskytte deg mot at fremmede stoffer trenger inn i den.

Gå direkte til: Behandling av tørre slimhinner i skjeden

Med en velfungerende og sunn slimhinne er det vanskelig for fremmede stoffer å finne veien inn – slimhinnene fungerer nemlig som et slags skjold. Men når slimhinnenes funksjon er nedsatt, blant annet fordi de er tørre, blir det altså lettere for bakteriene å angripe. Det er derfor viktig at du holder slimhinnene sunne og sterke, slik at du står best rustet mot fremmede partikler som kan utvikle seg til bakterieinfeksjoner.

Tørre slimhinner i skjeden kan eksempelvis medføre en soppinfeksjon i skjeden. De uttørrede slimhinnene får nemlig pH-verdien i skjeden til å forandre seg, og det får den naturlige bakteriefloraen ut av kurs. Det gir soppveksten god mulighet til å formere seg og utvikle seg til en reell skjedesopp. Tørre slimhinner og skjedesopp er en ubehagelig cocktail.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Hva er tørrhet i skjeden?

Tørre slimhinner og tørrhet i skjeden betegner en ubehagelig tilstand i underlivet som får skjeden til å føles tørr og irritert fordi skjedeveggen eller slimhinnene fortynnes av forskjellige årsaker. Den medisinske betegnelsen for tilstanden er vaginal atrofi.

Tørrhet i skjeden oppstår altså når slimhinnene ikke er tilstrekkelig fuktige, og den tørre følelsen i skjeden er ledsaget av mye irritasjon og ubehag i underlivet.

Hvordan føles tørre slimhinner?

Tørre slimhinner i skjeden er et ytterst sjenerende problem. Det er det ganske enkelt fordi det er veldig ubehagelig for de kvinner som er rammet av det. Mange kvinner beskriver følelsen som å ha sandpapir i skjeden. Det kan de fleste sikkert forestille seg ikke er en god følelse. Skjeden kan gi kløende, sviende og brennende følelser. Smertene kan sitte både oppe i skjeden, og omkring skjedeåpningen og utenpå de ytre og indre kjønnsleppene.

Skjedeåpningen kan føles tillukket og snever fordi slimhinnene har mistet noe av sin elastisitet. Du kan sammenligne det med huden i ansiktet ditt. Du vet selv hvordan en fuktet og velpleiet ansiktshud er mer elastisk og fleksibel enn en trist og tørr hud. Det samme gjelder huden og slimhinnene i skjeden.

De sjenerende og ubehagelige smertene i underlivet kan gjøre selv vanlige daglige gjøremål til en pine. Løping, sykling eller anden form for mosjon kan være forbundet med mange smerter fordi bevegelsen forsterker følelsen av å ha «sandpapir» i skjeden. Det betyr også at sex blir veldig smertefullt og ledsages av et stort ubehag.

Symptomer på tørre slimhinner i skjeden

Hvis du er i tvil om du har tørre slimhinner i skjeden, er det alltid en god idé å oppsøke legen din. Sammen kan dere finne frem til om du har tørrhet i skjeden, og i så fall hvilken behandling som er den rette for deg. Mistenker du tørre slimhinner i skjeden, ramser vi opp noen av symptomene her. Dem skal du holde et øye med. Opplever du én eller flere av nedenstående symptomer, kan du nemlig ha sarte og tørre slimhinner i skjeden.

De mest utbredte symptomer på tørre slimhinner i skjeden er:

 • Tørrhet. Som beskrevet tidligere kan skjedens slimhinner og vegger føles som sandpapir. Det glir ikke særlig godt der nede.
 • Svie. Skjeden kan føles sviende og brennende og gi små ubehagelige jag. Det kan være, når du beveger deg, eller eksempelvis når du tisser
 • Kløe. Tørre slimhinner klør ofte. Likesom huden på resten av kroppen har tørr hud mer tendens til å klø enn velfuktet hud.
 • Irritasjon. De tørre slimhinnene gir anledning til vaginal irritasjon. Her er tørr hud igjen mer eksponert for rødhet og irritasjon enn fuktet hud.
 • Småblødninger. De tørre slimhinner har lettere for å revne – og det kan gi småblødninger. Både i forbindelse med sex, men også under selv enkle daglige gjøremål.

Hvem får tørre og sarte slimhinner i skjeden?

Du kan ha tørre slimhinner flere steder på kroppen, men i denne artikkelen fokuserer vi på tørre slimhinner i skjeden. Det er nemlig et svært plagsomt problem for et stort antall kvinner.

Problemet med sarte og tørre slimhinner i skjeden kan ramme kvinner i alle aldre, men særlig kvinner i overgangsalderen, kvinner som bruker p-piller, og gravide kvinner opplever økt tørrhet og irritasjon i skjeden. Det skyldes typisk hormonelle utslag.

Årsakene til problemet kan du lese mer om lenger ned i artikkelen. Det antas at helt opp til 9 av 10 kvinner i løpet av livet plages av tørrhet i skjeden.

Gå direkte til: Behandling av tørre slimhinner i skjeden


Årsaker til tørre slimhinner i skjeden – hvorfor får du tørre slimhinner?

Men hvorfor får du tørre slimhinner i skjeden? Det er et spørsmål som krever flere svar. Der kan nemlig være mange forskjellige årsaker til at slimhinnene i skjeden tørrer ut og forårsaker smerter, irritasjon eller annet ubehag. Den hyppigste grunnen til tørre slimhinner i skjeden er at du mangler østrogen.

Nedsatt mengde av kvinnelige kjønnshormoner

I langt de fleste tilfeller er et fall i østrogennivået årsaken til tørre slimhinner i skjeden. Østrogen kalles også for det kvinnelige kjønnshormonet. Når jentene kommer i puberteten, begynner de å danne stoffet i eggstokkene. Det viser seg som utflod; et slimete sekret i skjeden som hjelper med å opprettholde et fuktig og selvrensende miljø.

Produksjonen av østrogen bidrar altså til å holde skjedens slimhinner fuktige, likesom den også opprettholder et sunt miljø med et naturlig antall melkesyrebakterier. Melkesyrebakteriene er viktige for å holde en lav pH-verdi i skjeden og dermed en stabil og sunn bakterieflora som gjør deg motstandsdyktig overfor bakterier.

Du danner østrogen i eggstokkene fra puberteten og inntil overgangsalderen, hvor mengden av østrogen begynner å falle. Og i takt med at østrogenmengden faller, faller også mengden av melkesyrebakterier og fuktighet i skjeden. Det betyr at skjedens slimhinner blir tørrere, elastisiteten forsvinner, og de blir tynnere. Alt dette til sammen gjør at slimhinnene dine i skjeden blir mer sarte og sårbare.

Det fallende østrogennivået er altså hyppigst forbundet med vanlig overgangsalder. Men det kan også være andre årsaker til at produksjonen av østrogen falder og dermed gir plager i form av tørre slimhinner.

Årsakene kan være:

 • Spiseforstyrrelser og overdreven mosjon kan påvirke syklusen og medføre at menstruasjonen uteblir.
 • Røyking nedsetter både blodsirkulasjonen i underlivet og østrogenproduksjonen i eggstokkene.
 • Amning kan være skyld i at menstruasjon, eggløsning og dermed produksjon av østrogen stopper forbigående.
 • Sykdommer i eggstokkene, som for eksempel kreft.
 • Fjerning av eggstokker.
 • Kemobehandling kan nedsette eggstokkenes østrogenproduksjon.

P-piller og andre medisiner

Årsaken til de sarte og tørre slimhinnene i skjeden kan også finnes i bruken av p-piller eller annen form for medisin. Når du tar p-piller som svangerskapsforebyggelse, gir du også kroppen din et ekstra skudd hormoner. Det kan få medisinske bivirkninger som nedsetter slimhinnenes naturlige utskillelse av utflod. Det skaper derfor en ubalanse i skjedens slimhinner som kan bli mer følsomme og tørre fordi de ikke er tilstrekkelig fuktige.

Lykkepiller og antibiotika er andre eksempler på medisiner som kan ha samme bivirkninger på utskillelsen av sekreter i skjeden.

Skjedesopp

Sopp i skjeden kan være en annen årsak til at slimhinnene i skjeden føles tørre og sarte. På huden lever det sopp naturlig – og det samme gjør det i skjeden. I små mengder er de harmløse, men når gjærsoppen candida albicans, som er årsaken til soppinfeksjoner får lov til å formere seg, blir de altså til en reel infeksjon med sopp i skjeden.

Skjeden er et optimalt sted for gjærsoppene å formere seg fordi der er lunt og fuktig. Når soppene får optimale vekstbetingelser, forstyrrer de den naturlige balansen mellom slimhinnenes mikroorganismer – og da blir det en soppinfeksjon, som utover å tørre ut slimhinnene også ofte gir kløe og luktplager.

Bakteriell vaginose

Skjeden består av et hav av naturlig forekommende bakterier. Men når det oppstår en ubalanse i den naturlige bakteriefloraeb, kan det oppstå vaginalt ubehag. Skjer det en overvekst i én av de vaginale typene av bakterier, tipper bakteriebalansen. Tilstanden kalles for bakteriell vaginose, og det er en form for skjedekatarr, som igjen kan betegnes som betennelse i skjeden.

Betennelse i skjeden kan blant annet oppstå når sekret fra skjeden blandes med sæd. Skjedens miljø er surt, mens sæd er basisk. Og når de to møtes på syreskalaen, kan det bringe skjedens naturlige bakterieflora i ubalanse. Det kan gi luktplager med fiskeluktende utflod, men det kan også vise seg som tørre og irriterte slimhinner med kløe til følge.

Overdreven intimhygiene

Mange kvinner vil gjerne holde seg rene og friske i intimområdet, og derfor vasker de seg ofte grundig med såpe og vann i skjeden.

Det er viktig med en god intimhygiene, men faktisk kan overdreven vask i området være årsaken til tørrhet i skjeden. Vann og såpe tørrer nemlig ut slimhinnene. Det forstyrrer simpelthen skjedens naturlige balanse og bakterieflora. Især direkte vannstråler og skylling med dusjhodet bringer skjedens miljø ut av balanse og kan forårsake irriterte og tørre slimhinner. Vi anbefaler alltid at man bruker en god intimsåpe ved vask i intimområdet.


Tørre slimhinner i overgangsalderen

Selv om tørrhet i skjeden kan ramme kvinner i alle aldre, forbindes tørre slimhinner i skjeden ofte med kvinner i overgangsalderen. Det er særlig denne gruppen kvinner som opplever de smertefulle plagene i underlivet.

Bortimot halvparten av alle kvinner i overgangsalderen er plaget av tørre slimhinner i sin hverdag. Det gjelder altså i skjeden, men også slimhinnene i munn, hals, nese og øyne kan være rammet. Som nevnt er særlig denne kvinnegruppen utsatt for plagene, da østrogenproduksjonen blir nedsatt idet overgangsalderen setter inn.

I takt med at østrogennivået er dalende, faller utfloden og fuktigheten på slimhinnene på samme måte. Skjedens slimhinneceller erstattes nå av celler som i stedet danner en tynnere slimhinne. Det betyr at slimhinnen i skjeden blir mer sårbar.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Tørre slimhinner ved sex

Tørre slimhinner i skjeden er ikke kun et problem under hverdagens daglige gjøremål. Det kan også være et hinder for et sunt og godt sexliv. De tørre slimhinnene påvirker sexlivet fordi de i kombinasjon med samleie ofte er forbundet med store smerter.

Sammen med nedsatt østrogenproduksjon beveger nervetrådene i skjeden seg også tettere mot overflaten. Det betyr at det under samleie er økt ubehag på grunn av friksjon. Når smerter forbindes med sex er det naturlig for kvinnen at hun får nedsatt sexlyst. Dette ødelegger ofte intimiteten i et parforhold.

Hvis du ikke selv danner tilstrekkelig med naturlig smøring, er det en god idé å anvende en gel til sex. Gelen hjelper med å få det hele til å gli litt lettere. Med en gel til sex minskes friksjonen, og tørrheten i skjedeåpningen avhjelpes med fukten fra gelen. Prøv eksempelvis Australian Bodycares Intim Glide. Den minsker ubehaget fordi den tilfører nettopp et fuktighetsboost som hjelper de tørre slimhinnene på vei. Gelen er basert på naturlige ingredienser. Dens høye innhold av Tea Tree Oil har en god virkning på irritasjon og kløe som mange kvinner opplever etter sex.

Husk også at det alltid er en god idé at sørge for et grundig forspill før selve samleiet igangsettes. Da får du de beste mulighetene til å danne tilstrekkelig med fukt, slik at sex blir en nytelse frem for en redsel.


Behandling av tørre slimhinner i skjeden

Ubehaget fra de tørre slimhinner i skjeden kan være så uttalt at det nesten er invalidiserende og nedsetter din livskvalitet. Lider du av tørrhet i skjeden, er det derfor viktig å gjøre noe med problemet. Mange kvinner lider i stilhet. Det er det absolutt ingen grunn til når behandlingene for tørre slimhinner er mange og enkle.

Du bør alltid gå til lege hvis du er det minste i tvil om dine plager, slik at han eller hun kan hjelpe deg med den rette behandlingen. Legen vil i langt de fleste tilfeller behandle deg med en lokalbehandling av hormoner som kan gjenskape den manglende østrogenproduksjonen, slik at fuktigheten vender tilbake i skjeden.

En annen behandling er med hyaluronsyre som finnes naturlig i kroppen og også i slimhinnene dine. Hyaluronsyre binder effektivt væske og hjelper på den måten med å gjenskape slimhinnenes manglende fukt og elastisitet i skjeden.


Finn selv et middel mot tørre slimhinner i skjeden

Der er også mye du kan gjøre selv for å avhjelpe de tørre slimhinnene. Hvis du ikke er begeistret for tanken på hormonbehandling, kan du få naturlige hjelpemidler på apoteket.

Australian Bodycares Femigel og Femidaily er utviklet med henblikk på å komme plagene fra intim tørrhet til livs. Der er ingen grunn til å ta til takke med intim ubehag når de to geler enkelt og effektivt avhjelper både tørrhet, kløe og irritasjon.

Femigel er effektiv førstehjelp til deg som lider av smerter og irritasjon på grunn av tørrhet. Gelen er hormonfri og basert på naturlige ingredienser som mildt motvirker den sarte huden i intimområdet. Med et rikt innhold av australsk Tea Tree Oil har gelen en beroligende og lindrende virkning på den tørre og sarte huden.

Tea Tree Oil motvirker dertil bakterier takket være sine antibakterielle egenskaper. Det hjelper til med å opprettholde en sunn intimhygiene. Fuktigheten og elastisiteten omkring skjeden forbedres, og den gynekologisk testede gelen har i et klinisk forsøk avhjulpet tørrhet og irritasjon i skjeden hos 94 % av de deltagende kvinnene.

Mens Femigel er en gel som er spesielt utviklet til å behandle allerede eksisterende ubehag, kan du bruke Femi daily til å holde tørrhet i skjeden på avstand. På daglig basis hjelper gelen med å motvirke både bakterier og tørrhet ved å opprettholde hudens naturlige fuktbalanse og motvirke kløe og irritasjon.

Gelene har en glatt og lett konsistens som gjør dem lette å påføre. Femigel kan du bruke to ganger daglig i tilfeller med sterke plager, og én gang hver tredje dag ved mildere tilfeller. Femidaily kan du bruke hver dag for å tilføre fukt, når Femigel-kuren har fått bukt med de tørre slimhinnene.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Forebygg tørre slimhinner i skjeden

Utover å bruke Femi daily-gelen som forebyggelse mot tørrhet, er det også en rekke andre tiltak for å bekjempe sarte og irriterte slimhinner. Dem tar vi et kikk på her:

 • Unngå overdreven bruk av tamponger og bind. Det irriterer skjeden og tillater ikke huden å puste.
 • Bruk bomullstruser. Truser i kunstig eller syntetisk materiale sperrer huden og skjeden inne, og det gir en tørr fornemmelse.
 • Vask deg ikke for mye i intimområdet – og aldri inne i skjeden. Det er tilstrekkelig å vaske deg med litt vand. Føler du ikke at du får den rene følelsen utelukkende med vann, skal du bruke en intimsåpe. Bruk for eksempel Australian Bodycares Intim Wash som er mild mot den sarte huden i intimområdet. Sterke såper og overdreven vask ødelegger den naturlige balansen. Vask med Intim Wash på de ytre kjønnsorganene og omkring skjedeåpningen.
 • Dyrk regelmessig sex. Ved seksuell opphisselse økes blodsirkulasjonen – også i skjeden. Det er med på å forbedre ditt vevs sunnhet. Flere undersøkelser har påvist gode resultater ved bruk av en vibrator som igangsetter blodomløpet og styrker utskillelsen av sekreter ved seksuell opphisselse.
 • Fyll kroppen med sunne oljer. Huden har godt av å bli fuktet innenfra. Ta gjerne et daglig kosttilskudd av fiskeolje, og sørg for å spise en kost fylt med gode, nærende oljer. Eksempelvis er avocado, linfrø, jomfruolivenolje, mandler og kokosolje alle gode og sunne fettstoffer.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram