Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er hårtap hos kvinner?

Hårtap hos kvinner er et irriterende, men dessverre utbredt problem for mange. Hårtap hos kvinner er en tilstand der håret begynner å falle ut og bli tynnere. Det kan skje i større eller mindre grad. Uansett er det en tilstand som har en negativ effekt på livskvaliteten til den som rammes av hårtapet.

Ved hårtap hos kvinner sees hårtapet gjerne rundt midtlinjen midt på vertex, altså på issen i det øverste området på kraniet. Håret tynnes sakte ut i toppen, mens håret i sidene og nakken holder seg normalt. Der menn har lett for å miste alt håret i ett område, mister ikke kvinner alle hårstråene på samme måte. Men det er like fullt et kosmetisk problem som kan ha psykiske konsekvenser for mange kvinner. Hårtap hos kvinner kan være både forbigående og vedvarende.

Hårets biologiske oppbygging

Det sitter i gjennomsnitt 100.000 hårstrå i hodebunnen. Alle hårstråene går gjennom forskjellige faser. Først den anagene fase, der mer enn 90 % av hårene her vokser. Anagene hår er vanskelige å trekke ut, siden de sitter dypt i det subkutane vevet. Den anagene fasen utgjør mer eller mindre hele hårets levetid, og hvert hår blir også sittende i flere år før de blir erstattet av nye.

I den neste fasen, den katagene fasen, oppstår det celledød. Denne fasen varer i rundt to uker. Deretter går håret over i den telogene fase, som varer i ca. tre måneder. Denne fasen er en slags hvilefase før håret støtes vekk. Telogene hår er også enklere å trekke ut enn anagene hår.

Hver dag mister du opp mot 100 telogene hår – og det er helt normalt. Det er først snakk om hårtap hos kvinner hvis hun minster mange flere hår enn dette.

Hair Loss pakken
3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 629,00 kr
Hair Loss pakken - 3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår

Hva er årsaken til at kvinner mister håret?

Men hvorfor mister noen kvinner håret? Det kan det være mange årsaker til, og her kommer det en oversikt over dem.

Arvelige faktorer

Arvelige faktorer kan være en av årsakene til at kvinner mister håret. Hvis moren din hadde problemer med hårtap, er det fare for at også du blir rammet av problemet. Arvelig betinget hårtap hos kvinner starter allerede i 20-årene. Sakte men sikkert over de neste 10-20 årene forverres hårtapet mer og mer.

Her forsvinner hårløkene, som er de som sakte danner hårstråene. Det betyr at hvert enkelt hårstrå blir lysere og tynnere, for til slutt å stoppe hårveksten helt.

Hormonelle endringer og stress

En annen årsak til at kvinner mister håret, er hormonelle endringer i kroppen. Det kan for eksempel skje i forbindelse med bruken av p-piller, overgangsalder eller graviditet. I alle disse tilfellene skjer det forandringer med kroppens hormoner. Det kan føre til tilstanden med det medisinske navnet Telogen effluvium.

Ved denne tilstanden skjer det et plutselig skifte mellom antallet anagene og telogene hår i hodebunnen. Fra å være 90 % anagene og 10 % telogene hår, forandres det i stedet til 70 % anagene hår og 30 % telogene hår. Det innebærer at du mister 300 eller mange flere hår om dagen, og så begynner det å tynne ut i den ellers fyldige hårprakten.

Når årsaken til forandringen i hårantallet fjernes (for eksempel graviditet, fødsel eller p-piller) kan hårtapet vedvare i inntil seks måneder til. Deretter begynner hårets tilstand å normalisere seg igjen, så hårene finner tilbake til sin vante balanse.

Mangel på vitaminer og mineraler

Får du nok vitaminer og mineraler? Det kan ellers ha innflytelse på håret ditt. Hårtap hos kvinner kan nemlig skyldes mangel på vitaminer. Hvis ikke kroppen din får de vitaminene den trenger, kan det påvirke mengden hår på hodet.

Derfor kan kostholdet i enkelte tilfeller ha stor betydning for hårtap. Det gjelder spesielt hvis du lider av jernmangel eller ikke får nok B- og D-vitaminer. Begge deler har betydning for hårets sunnhet, så derfor kan et mangelfullt kosthold være årsaken til at håret sakte men sikkert tynnes ut.

XL pakke til hårtap
5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.069,00 kr
Salgspris 1.069,00 kr Vanlig pris 1.269,00 kr
XL pakke til hårtap - 5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår

Sykdommer i hodebunnen

Også hudsykdommer, som for eksempel psoriasis og flass i hodebunnen kan være synderen i forhold til hvorfor håret ditt blir tynnere. Psoriasis er et flassende og tørt hudutslett som ofte viser seg i tinningene, bak ørene, ved hårlinjen og i andre deler av hodebunnen. Selv om psoriasis i hodebunnen ikke alltid er knyttet til hårtap, kan sykdommen i alvorlige tilfeller gi hårtap som følge av dårlige forutsetninger i hodebunnen.

Overdreven bruk av hårprodukter

En av årsakene til at du mister håret kan være overivrig bruk av sjampo, balsam, hårlakk, hårmousse og andre hår- og stylingprodukter. De mange tøffe kjemikaliene og andre stoffene i produktene kan irritere hodebunnen og helt ødelegge den naturlige hårstrukturen så røttene blir nedslitt.

De mange produktene bidrar til å tørke ut håret og fjerne de naturlige oljene, med nedsatt vekst som følge. Det kan gi tap av mange hårstrå.

Bivirkninger av medisin

Enkelte medisiner kan ha som bivirkning at hårene faller ut. Det gjelder spesielt hvis du får cellegift som en del av en kreftbehandling. Men det kan også være en bivirkning ved andre typer medisin. Det står oppført i pakningsvedlegget til medisinen hvis en av bivirkningene er hårtap.


Hvem rammes oftest av hårtap?

Flere undersøkelser viser at mange kvinner lider av hårtap. Faktisk er det et problem for så mange som 50 prosent av alle kvinner i og rundt 50-årsalderen. Halvparten melder om at håret begynner å bli tynnere, og for så mange som 10-15 prosent er hårtapet markant.

Men hårtap kan ramme alle kvinner i forskjellige perioder i livet, for eksempel i forbindelse med hormonelle endringer under graviditet, stress på jobben eller andre faktorer som spiller inn på de hormonelle endringene i kroppen.


Hvilken behandling finnes mot hårtap hos kvinner?

Selv om hårtap hos kvinner er en vanlig tilstand, finnes det gode muligheter for å behandle og forbedre utseendet så du igjen får et tykkere hår og normal hårvekst.

Middel mot hårtap hos kvinner

Når du mister håret, er årsaken en ubalanse i hårets naturlige vekst, og det kan ha flere grunner. Australian Bodycare har utviklet en kur bestående av tre produkter. Alle produktene inneholder tetreolje og capilia longa, som sammen reduserer risikoen for hårtap.

Mens den 100 % naturlige tetreoljen renser bort urenheten fra hodebunnen og fremmer den naturlige balansen og sunnheten som gir håret de beste forutsetninger for å vokse seg sterkt og fyldig, reduserer den naturlige capilia longa risikoen for hårtap. Den multiaktive ingrediensen er utvunnet fra gurkemeieplanten og er klinisk dokumentert mot hårtap.

De tre unike produktene er et serum, en sjampo og en hårspray mot hårtap. De kan brukes hver for seg, men kan med fordel brukes sammen for et optimalt resultat.

Bruk serumet som trinn 1 i kampen mot hårtap. Påfør serumet i hodebunnen daglig og masser det inn. Serumet skal ikke vaskes ut, men forbli i hodebunnen.

Sjampoen fungerer som trinn 2. Den masserer du grundig inn i vått hår og hodebunn for å styrke hodebunnsmiljøet.

Bruk hårsprayen som trinn 3 etter hårvask eller på de dagene da du dropper hårvasken. Hårsprayen styrker håret og hjelper med å hindre knekte hårstrå.

Samlet gir produktene håret og hodebunnen din de beste forutsetninger for at håret skal vokse seg sterkt og tykt, samtidig som de motvirker risikoen for hårtap.

Hair Loss pakken
3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 629,00 kr
Hair Loss pakken - 3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår

Når skal du gå til lege?

Hvis du er usikker på hvorfor du plutselig begynner å miste håret, er det alltid en god ide å ta en tur til fastlegen for å undersøke årsakene nærmere. Hvis du har lavt stoffskifte, en hudsykdom i hodebunnen eller noe helt annet, krever det ekstra behandling. Det kan legen din hjelpe deg med.


Forebygging av hårtap – hva kan du gjøre selv?

Hvis du ønsker å stanse hårtapet, kan du faktisk selv gjøre en rekke aktive tiltak som kan hjelpe hårveksten din på den rette veien.

Oppretthold en sunn livsstil

Med et sunt og næringsrikt kosthold kan du kommer langt på vei med forebygging av hårtap. Sørg for å spise masse frukt og grønt. Både frukter og grønnsaker er smekkfulle av vitaminer og antioksidanter, og begge deler styrker håret så hårtapet motvirkes. Spis også sesamfrø, solsikkekjerner og gresskarkjerner som inneholder mineraler som er effektive mot hårtap.

Hvis du ikke får nok B-vitamin gjennom kostholdet, kan du med fordel supplere med B-vitamintilskudd. B-vitamin er kjent for å styrke håret.

Begrens bruken av hårstyling

Føner, hårspray, hårmousse, rettetang og krølltang. Alt dette er tøft for håret ditt. Derfor vil håret ditt tjene på at du reduserer bruken av hårstylingsprodukter og -redskaper.

Gjør det til en vane å vaske håret kvelden før, så det kan lufttørke. Da slipper du å bruke hårføneren. Hvis du ikke kan leve uten føneren eller rettetangen, er det en god idé å gå til innkjøp av noen milde hårprodukter som er varmebeskyttende og uten kjemikalier og andre tøffe stoffer.

Gode råd for et sunnere hår

Har du ofte håret satt opp med strikk? Da bør du ta en ekstra titt på strikken og se om den er festet med metallklips. Hvis den er det, bør du snarest gå til anskaffelse av hårstrikker uten metall. Metalldelen har nemlig en tendens til å skade og slite på håret.

Hvis du sover med håret løst, kan det også slite enormt på håret, siden du gnir og gnur det mot hodeputen hver natt. Det kan trekke ut hårstråene og gjøre håret mindre fyldig. Sett det i stedet opp i en løs hestehale eller topp, så du ikke sliter det mot hodeputen på samme måte når du går inni drømmeland.

Kan hårtap hos kvinner forebygges?

Ja, de ter faktisk mulig å forebygge hårtap hvis du gjør noe med det samme, og ikke bare lar det stå til.

Det er akkurat det samme som å skifte olje på bilen, så den ikke skal på verkstedet så ofte. Sånn er det også med håret. Du kan nemlig forebygge skader på hårstråene og samtidig gjøre håret sterkt ved å bruke hårprodukter som fungerer ved hårtap.

Komplett hårtapspakke med XL produkter
5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.239,00 kr
Salgspris 1.239,00 kr Vanlig pris
Komplett hårtapspakke med XL produkter - 5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram