Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er rosacea?

Huden er ditt største levende organ – og faktisk det mest livsnødvendige. Det er nemlig huden som beskytter kroppen mot omgivelsene, og dens primære funksjon er å virke varme-, støt- og vannisolerende, samtidig som den har en temperaturregulerende effekt. Derfor er det viktig å passe godt på huden.

Rosacea er en hudsykdom i ansiktet. Den opptrer typisk som en betennelseslignende tilstand med anfall av røde, betente nupper på huden, utvidede blodkar og generell ansiktsrødme. Det er en kronisk hudsykdom, så den som rammes har en langvarig lidelse som gjerne kommer tilbake. Men den kan både behandles og forebygges.

Rødmen starter typisk midt i ansiktet, og den kan forverres over tid. Ofte vil hudforandringene bli verre og mer uttalte med sterk, krydret mat, sollys og alkohol. På engelsk kalles hudsykdommen ‘rosácea’, og hvis du støter på denne stavemåten er det altså den engelske uttalen på den kroniske hudsykdommen.

Gå direkte til: Behandling av rosacea


Hvem rammes av rosacea?

Hvis du lider av rosacea, er du en del av de 3-5 prosentene av den norske befolkningen som har den. Sykdommen kan ramme alle – både kvinner og menn – men det er en tendens til at kvinner får hudsykdommen oftere enn menn. Hele to av tre pasienter med hudlidelsen er nemlig kvinner.

På et større plan rammer rosacea rundt regnet 10 prosent av befolkningen med hvit hud. Det er derimot veldig sjeldent at personer med mørk hud rammes av hudsykdommen.

Rosacea er en hudsykdom som oftest rammer kvinner i alderen 30-50 år. I de aller fleste tilfeller bryter den ut mot slutten av tyveårene, og det helt uavhengig av om kvinnene tidligere i livet har hatt problemer med betennelsestilstander i huden, som for eksempel akne.

Sett til pleie av rosacea, rødme & sensitiv hud
3 beroligende produkter som kan brukes ved rosacea: rens, B5 Serum & krem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 649,00 kr
Sett til pleie av rosacea, rødme & sensitiv hud - 3 beroligende produkter som kan brukes ved rosacea: rens, B5 Serum & krem

Symptomer på rosacea

Rosacea er en komplisert hudlidelse som kan vise seg på flere måter. Noen har mild rosacea, mens andre har mer uttalte plager. Hudsykdommen kan ramme ansikt, hodebunn, nese, bryst og hals, og oppstarten er gjerne midt i ansiktet, rundt øynene. Rundt hver femte som rammes av sykdommen vil oppleve begynnende øyensymptomer før lidelsen utvikler seg til huden.

Der finnes forskjellige former for rosacea. Og hver av de forskjellige typene er karakterisert av sine særegne symptomer.

Vaskulær rosacea

Denne formen for rosacea er også kjent under navnet erythematøs-teleangiektatisk rosacea, og regnes som en mildere form for rosacea med rødme og oppblussing i ansiktet.. Den stabile rødmen i ansiktet kan hos noen pasienter også ledsages av tydelige blodårer, særlig ved nesekanten og på kinnene.

Papulopustulær rosacea

Papulopustulær rosacea er en inflammatorisk form for rosacea. Her viser symptomene seg som kronisk rødme i ansiktet, samt at den røde huden får store utbrudd av røde og gule kuler. Kulene kalles pustler og papler, og kan lett forveksles med akne. Men det ligger en annen betennelsestilstand til grunn for paplene.

Phymatous rosacea

Den tredje formen for rosacea kalles også rhinophyma. Her er det uttalte symptomet en blodrød nese med veldig ujevn hud. Huden på nesen vokser for mye og blir fortykket, og tilstanden kan i noen tilfeller spre seg til huden på kinnene og pannen. Denne formen for rosacea gir dermed ansiktet et litt hovent uttrykk som følge av den overflødige huden som blir dannet. Rhinophyma rammer i overveidende grad menn.

Okulær rosacea

En fjerde form for rosacea går under navnet okulær rosacea. Det spesielle med denne typen er at den ikke kun rammer huden, men også øynene. Rosacea i øynene gir en lang rekke plager, alt fra en følelse av å ha noe i øynene, tørrhet i øynene, tårer og en prikkende, kløende eller til og med brennende følelse i øynene.

Her vil du ofte få blodsprengte øyne eller rødme i kanten på øyenlokkene, i tillegg til sti på øyet, hovne øyenlokk og lysfølsomhet. En ubehandlet okulær rosacea kan i verste fall gjøre varige skader på hornhinnen og gi synsproblemer, og til og med blindhet.


Fire stadier av rosacea

Rosacea opptrer i flere forskjellige stadier – faktisk hele fire. Det betyr med andre ord at hvis du ikke oppdager hudsykdommen eller får behandling, så vil den utvikle seg til neste stadium.

Her får du et innblikk i symptomene i de forskjellige stadiene.

Forstadium – pre-rosacea

Det første stadiet, eller rettere sagt forstadiet, henger typisk sammen med den mildere formen for rosacea, kjent som vaskulær rosacea eller erythematøs-teleangiektatisk rosacea. Forstadiet til rosacea kan i noen ganger vare i flere måneder, eller til og med flere år, da du opplever utbrudd av rødme og varme i ansiktshuden. Det opptrer gjerne når du spiser varm og sterk, krydret mat, ved inntak av alkohol, hvis huden din påvirkes av kulde og varme eller hvis du utsettes for stress.

Første stadium

Etter forstadiet kommer hudsykdommen til sitt første egentlige stadium. Her vil du oppleve symptomer som økende og kronisk rødme i ansiktet – spesielt kinn, panne og hake. Samtidig vil det i dette stadiet ofte dukke opp utbredte karutvidelser i ansiktet. Karutvidelsene, eller åresprengningene, kalles også teleangiektasier.

Andre stadium

På andre rosacea-stadium vil du oppleve en kronisk rødme i ansiktshuden. Andre stadium følger typisk den papulopustulære formen for rosacea, da det sammen med rødmen og de utvidede blodkarene vil oppstå røde og gule aknelignende utbrudd i huden. De betente, gule nuppene pipler gjerne frem på kinnene.

Tredje stadium

På tredje stadium vil symptomene være de samme som på andre stadium. Men rødmen, blodkarutvidelsene og de gule kulene i huden vil øke og bli enda kraftigere. I tillegg kan tredje stadium av rosacea også medføre hevelser, knuter og fortykkelser i huden. Derfor plasserer typen phymatous rosaceaeller rhinophyma seg også i tredje stadium.

Hvis hudsykdommen får lov til å utvikle seg, vil du kunne oppleve de forskjellige formene for rosacea i forlengelsen av hverandre. Hvis du ikke behandler rosacea, vil symptomene med andre ord gå fra milde til svært alvorlige plager. Derfor er det viktig å starte behandlingen så fort som mulig.

Gå direkte til: Behandling av rosacea

Sett til pleie av rosacea, rødme & sensitiv hud
3 beroligende produkter som kan brukes ved rosacea: rens, B5 Serum & krem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 649,00 kr
Sett til pleie av rosacea, rødme & sensitiv hud - 3 beroligende produkter som kan brukes ved rosacea: rens, B5 Serum & krem

Årsaker til rosacea – hva forårsaker lidelsen?

Det finnes ingen direkte årsak til rosacea. Det vi med sikkerhet vet det er snakk om, er en betennelsestilstand i talgkjertlene – ofte på kinnene, haken og mellom øyenbrynene. Man har aldri klart å dokumentere verken bakterier eller sopp i huden. Men betennelsen irriterer hudens talgkjertler, så det dannes røde og gule kuler i huden, samtidig som blodkarene forstyrres og gjør huden rødmusset.

Noen resultater antyder at hudlidelsen oppstår som følge av en unormal funksjon i immunsystemet. Immunforsvaret er blant annet bygget til å produsere proteiner som skal bekjempe infeksjoner i huden, bakterier og skadet vev. I stedet skjer det en vasodilatering i huden. Det betyr at muskulaturen i hudens blodkar begynner å slappe av, med det resultat at karene utvider seg og huden utvikler overfladiske blodkar.

Demodex-midd mistenkes også for å være en del av årsaken til rosacea. Det er i hvert fall flere ganger sett at personer med rosacea har en høyere mengde demodex-midd i huden enn andre. En demodex-midd er en hårsekkmidd.

Selv om det ikke finnes noe vitenskapelig belegg for årsaken til rosacea, er det likevel en rekke kjente forhold som kan gjøre hudsykdommen verre.

  • Varme og kulde
  • Sollys
  • Sterk, krydret mat
  • Alkohol
  • Binyrebarkhormon (steroidkrem)
  • Medisin som utvider blodkarene
  • Stress

Behandling av rosacea

Rosacea kan behandles på forskjellige måter. I lette og milde rosacea-tilfeller kan du oppnå effektiv behandling med kremer – spesielt effektive kremer du kan få på apoteket etter resept fra legen.

I alvorlige tilfeller kan det bli nødvendig å behandle med tabletter for å bryte ned betennelsen. Behandlingen suppleres ofte av kremer, som det anbefales at du fortsetter å bruke etter avsluttet antibiotikabehandling. Disse kremene er dessuten effektive mot rødme, men de krever resept fra lege.

I svært alvorlige tilfeller og ved mer uttalte hudforandringer, kan legen skrive ut forskjellige piller dersom antibiotikabehandlingen ikke virker.

Behandling med laser

Hvis du er plaget med sprengte og utvidede blodkar, vil du få god effekt av laserbehandling med IPL-laser. Denne behandlingsformen er svært effektiv på det rødmussede utseende som er forårsaket av de utvidede blodkarene i huden. Laseren behandler symptomene på den skadde huden.

IPL er en forkortelse for Intense Pulsed Light – altså intenst pulserende lys. Denne laseren kan sende energi ned gjennom huden, men lysstrålen er utelukkende begrenset til de røde strukturene – i dette tilfellet blodkarene. Blodkarene blir ødelagt av den store mengden energi og lys, så de trekker seg sammen. Hvis du skal behandles med IPL-laser, er det viktig at du ikke er solbrent. Det kan nemlig øke risikoen for at huden blir forbrent. Derfor må du ikke sole deg eller ta solarium i ukene frem til laserbehandlingen.

Rosacea-hudpleie – hva kan du gjøre selv?

En annen mulighet er å pleie og redusere symptomer på rosacea selv. Det viktigste du kan gjøre for å redusere rosacea er å innarbeide en god hudpleierutine med gode hudpleieprodukter. Det betyr at det er nødvendig å holde huden ren ved å rense den morgen og kveld med milde produkter, og å avslutte med en fuktighetskrem som ikke er så fet at den tetter porene.

Bruk for eksempel Face Wash og Face Cream fra Australian Bodycare i din daglige hudpleierutine. Face Wash vasker mildt og varsomt huden i dybden, så den blir kvitt skitt og smuss – helt uten å irritere. Face Cream er en lett ansiktskrem som fukter huden grundig uten å være klissete. Den trekker raskt inn i huden, der den styrker og har en beroligende effekt på huden.

Begge kan brukes morgen og kveld. Både vask og krem har et høyt innhold av pleiende og ingredienser, der spesielt australsk tetreolje spiller en stor rolle med sine anti-inflammatoriske og bakteriehemmende egenskaper.

Sett til pleie av rosacea, rødme & sensitiv hud
3 beroligende produkter som kan brukes ved rosacea: rens, B5 Serum & krem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 649,00 kr
Sett til pleie av rosacea, rødme & sensitiv hud - 3 beroligende produkter som kan brukes ved rosacea: rens, B5 Serum & krem

Kostråd ved rosacea

Kostholdet spiller en viktig rolle ved behandlingen av rosacea. Kostholdet kan ikke alene behandle hudlidelsen, men den kan medvirke til en betydelig forbedring. Lag en kostplan for deg selv der du spiser anti-inflammatorisk kost. Spesielt basisk kost bidrar til å dempe inflammasjonen i kroppen og huden.

Basiske matvarer er for eksempel grønnkål, agurk, brokkoli og bønner. Mer moderat basiske matvarer er avokado, rødbeter, kål, hvitløk, reddiker, tomat, ingefær og salat.

For å styrke blodkarene i huden din kan du for eksempel spise granateple, solbær, vannmelon og olivenolje, siden alle de matvarene har en direkte styrkende effekt på blodkarene.


Forebygging av rosacea

Den beste behandlingen er alltid forebygging – det gjelder også for rosacea. Derfor kan du selv aktivt gjøre en rekke ting for å redusere risikoen for å utvikle rosacea. Det gjelder blant annet å innføre gode hudpleierutiner morgen og kveld, så huden renses for skitt og smuss. En mild rens er et av de viktigste midlene for å forebygge, sammen med en god ansiktskrem.

Rosacea-krem

En rosacea-fuktighetskrem er en krem som ikke er så fet at den tetter porer og talgkjertler. Velg gjerne en krem med lett konsistens og som gir riktig mengde fukt. Hvis det ikke allerede er solfaktor i kremen, bør du følge opp med en oljefri solkrem med minst faktor 30 om sommeren og en litt lavere faktor om vinteren.

Hvis du bruker sminke, bør du styre unna en fet foundation. Den har lett for å tette huden så den ikke får puste. Bruk i stedet en lettere foundation som ikke legger seg som en tung maske på huden, men lar den «trekke pusten». Du kan eventuelt bruke et mineralpudder eller en mineralfoundation som lar huden puste gjennom sminken.

Kost og livsstil

For å forebygge rosacea kan du med fordel unngå å innta varme drikker og alkohol. Samtidig er det smart å styre utenom sterk, krydret mat, som også kan gi utbrudd i huden.

Hold deg unna røyking og prøv å ha et sunt og variert kosthold med minst mulig sukker og med masse grønnsaker, gjerne med anti-inflammatoriske egenskaper. Slapp av og reduser stressnivået ved å finne frem til en livsrytme som gir deg ro i hverdagen.


FAQ

Hva er rosacea?

Rosacea er en kronisk hudsykdom som kan opptre i både milde og alvorlige grader med ansiktsrødme, utvidede blodkar og betente røde og gule nupper i huden. Hvis lidelsen ikke behandles, vil den utvikle seg over tid og gi stadig mer uttalte hudplager. Både kvinner og menn kan få rosacea.


Hvordan ser rosacea ut?

Rosacea kan vise seg på mange forskjellige måter, avhengig av type og stadium. I sin milde form vises lidelsen som rødme og varme i huden med utvidede blodkar. I mer alvorlige tilfeller er huden rød og har gule kuler eller til og med overvekst av hud på nesen, slik at den kan få et klumpelignende utseende.


Hva forårsaker rosacea?

Det finnes ikke noe entydig vitenskapelig svar eller bevis på hvorfor noen mennesker får rosacea. Flere resultater tyder imidlertid på at lidelsen kan skyldes et immunforsvar som ikke fungerer normal og en høy mengde demodex-midd, som er en hårvekstmidd.


Kan man bli permanent kvitt rosacea?

Rosacea er en kronisk hudsykdom som har en tendens til å dukke opp igjen, så du kan ikke bli permanent kvitt den. Men det betyr ikke at det ikke finnes gode muligheter for å behandle og redusere symptomene markant, så du nesten ikke merker noe til lidelsen.

Sett til pleie av rosacea, rødme & sensitiv hud
3 beroligende produkter som kan brukes ved rosacea: rens, B5 Serum & krem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 649,00 kr
Sett til pleie av rosacea, rødme & sensitiv hud - 3 beroligende produkter som kan brukes ved rosacea: rens, B5 Serum & krem

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram