Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er solkrem?

Solkrem beskytter huden mot solens skadelige stråler. Den inneholder spesielle filtre som blokkerer eller absorberer ultrafiolett (UV) lys fra solen for å forhindre solbrenthet og langsiktig hudskade.

Disse filtrene kan være kjemiske, som absorberer strålingen, eller fysiske, som reflekterer strålene bort fra huden. I Norge er rundt 30 forskjellige UV-filtre godkjent for bruk i solkremer. Det er viktig å velge en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler for å sikre best mulig solbeskyttelse.

Solkrem bør oppbevares kjølig og unna direkte sollys for å forhindre bakterieoppbygging, noe som holder beskyttelsen effektiv og produktet trygt å bruke.

Solcreme tekstur


Hvordan fungerer solkrem?

Solkrem gir beskyttelse mot solens skadelige stråler ved hjelp av enten fysiske eller kjemiske filtre. Fysiske filtre fungerer ved å reflektere UV-strålene bort fra huden, nesten som et speil, og inneholder ofte mineraler som titandioksid eller sinkoksid.

Kjemiske filtre, derimot, absorberer UV-strålene og omdanner dem til varme, som så frigjøres fra huden. Dette forhindrer UV-strålene fra å skade hudcellene og reduserer risikoen for solbrenthet og langsiktig hudskade.

Bruken av disse filtrene i solkrem gjør det mulig å blokkere både UVA- og UVB-stråler. UVA-stråler er kjent for å eldes huden, mens UVB-stråler kan forårsake solbrenthet.

Begge typer stråling kan øke risikoen for hudkreft. Regelmessig bruk av solkrem med en passende solbeskyttelsesfaktor (SPF) kan effektivt beskytte huden mot disse farene, spesielt under utendørsaktiviteter der direkte sollys er uunngåelig.

Solcreme Illustration


Velge riktig SPF

Å velge riktig SPF er avgjørende for huden din. Hudtypen din og styrken på solen spiller en stor rolle.

1. Kjenn hudtypen din: Personer med lys hud brenner seg raskere og trenger høyere SPF. Har du mørkere hud, kan du noen ganger bruke lavere SPF.

2. Sjekk UV-indeksen: UV-strålingen varierer etter årstid og tidspunkt på dagen. Bruk høyere SPF når UV-indeksen er høy.

3. Forstå UVA- og UVB-beskyttelse: Velg en solkrem som beskytter mot begge typer stråler for å forhindre skader.

4. Vurder aktivitetene dine: Skal du drive med sport eller svømme? Velg vannavstøtende solkrem med høy SPF.

5. Sjekk utløpsdatoen: Solkrem kan vare to til tre år hvis den oppbevares riktig ved romtemperatur.

6. Beskytt barnas hud: Bruk parfymefri og allergivennlig solkrem med høy SPF for barn for å unngå irritasjon.

7. Påfør hver andre time: Husk å påføre ofte, spesielt hvis du svetter eller svømmer.

8. Start med en test: Prøv solkremen på et lite område av huden din først for å se om du får en reaksjon.

Å følge disse trinnene hjelper deg med å velge riktig solbeskyttelse og beskytter huden mot skadelige stråler.

Påføre solkrem: Hvordan og hvor ofte?

Solkrem skal påføres rikelig på alle eksponerte områder av huden minst 20 minutter før du går ut i solen. Påfør på nytt hver andre time eller umiddelbart etter svømming, aktiviteter som gjør at du svetter, eller etter at du har tørket deg med et håndkle. Solkrem bør påføres igjen etter svømming, selv om du bruker vannavstøtende solkrem.


Oppbevare solkrem: Hvordan lagre produktet riktig?

Solkrem bør oppbevares ved romtemperatur og unna direkte sollys for å sikre lang levetid. Her er noen retningslinjer for riktig lagring:

1. Oppbevar på et kjølig, tørt sted: Hold solkremen unna ekstreme temperaturer.

2. Unngå å la den ligge i bilen: Varme eller kulde kan påvirke produktets konsistens og effektivitet.

3. Lukk lokket ordentlig: Forhindre eksponering for luft og forurensning.

4. Sjekk utløpsdatoen regelmessig: Solkrem mister effektiviteten over tid, spesielt etter åpning.

Korrekt oppbevaring av solkrem hjelper med å opprettholde dens beskyttende egenskaper mot UV-stråler, noe som er avgjørende for effektiv solbeskyttelse.


Vannavstøtende solkrem: Fordeler og bruk

Vannavstøtende solkrem gir effektiv beskyttelse mot vann, svette og fuktighet. Denne typen solkrem sikrer at du forblir beskyttet lenger, selv under vannaktiviteter, og krever ikke hyppig påføring.

Dette gjør den ideell for strand- eller bassengbesøk.

Når du bruker vannavstøtende solkrem, sørg for at den påføres jevnt og rikelig på huden minst 15 minutter før eksponering for sol og vann. Husk å påføre på nytt etter svømming eller svetting for å opprettholde optimal beskyttelse.

Vannavstøtende solkrem er ideell for utendørsaktiviteter i solrikt vær og kan være spesielt gunstig under sport, ferie ved havet eller fotturer i varmt klima.


Solkrem for forskjellige hudtyper

Solkremer er tilgjengelige for forskjellige hudtyper, slik at personer med tørr, fet eller sensitiv hud kan finne et passende produkt. Hvis du har tørr hud, velg en solkrem med ekstra fuktighetsgivende egenskaper for å motvirke tørrhet.

For fet hud, velg en oljefri solkrem som ikke tetter porene og etterlater huden blank. Personer med sensitiv hud bør velge en solkrem fri for parfymer og fargestoffer for å unngå irritasjon.

Solkrem for tørr hud

Solkrem kan forårsake tørr hud, spesielt hvis den inneholder kjemiske filtre. Derfor er det viktig å velge en solkrem som er fuktighetsgivende og beroligende for å motvirke tørrhet og irritasjon.

Noen solkremer for tørr hud inneholder beroligende ingredienser som aloe vera eller havreekstrakt, som kan hjelpe med å holde huden hydrert og myk hele dagen. Det er også viktig å være oppmerksom på solkremens holdbarhet, da gamle solkremer kan miste effektiviteten og kanskje ikke gi tilstrekkelig beskyttelse mot solens skadelige stråler.

UV-stråler kan gi tørr hud, og det er derfor viktig å velge en solkrem med høy solfaktor som gir bredspektret beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. I tillegg kan det være en fordel å smøre inn huden med fuktighetsgivende kremer eller lotion etter soling for å gjenopprette hudens naturlige fuktighetsbalanse.

Solkrem for fet hud

Fet hud krever en lett og oljefri solkrem for å unngå ytterligere opphopning av olje. Velg solkremer merket som "ikke-komedogen" for å unngå tette porer. Solkremer med salisylsyre eller tea tree-olje kan hjelpe med å kontrollere overflødig olje og redusere risikoen for tette porer.

Husk å påføre solkremen jevnt, og unngå å gni den inn i huden for å unngå å irritere hudens overflate.

Solkrem for sensitiv hud

Solkremer for sensitiv hud bør være parfymefri og miljøvennlige. Når du har sensitiv hud, er det viktig å velge en solkrem med minst SPF 30.

Sørg for å finne en solkrem som er allergivennlig for å unngå ubehagelige reaksjoner.


UV-stråler: Hva de er og hvordan de påvirker huden

UV-stråler er en form for elektromagnetisk stråling fra solen som kan påvirke huden på forskjellige måter. Disse strålene består av tre typer: UVA, UVB og UVC. UVA-stråler utgjør den største delen av UV-lyset og trenger dypt inn i huden, noe som kan forårsake soleksem, solallergi, kløe og fotoaldring.

UVB-stråler er ansvarlige for solforbrenning samt utvikling av solintoleranse og pigmentforandringer. Dette er grunnen til at det er viktig å beskytte seg mot disse strålene ved hjelp av solkrem med dokumentert SPF-effekt.

Solens UV-stråler kan også føre til utvikling av hudkreft senere i livet hvis huden utsettes for dem over lengre perioder uten beskyttelse. Derfor er det avgjørende å forstå og ta tiltak for å unngå skader forårsaket av UV-stråler.

Når UV-indeksen er 3 eller høyere, anbefales det å søke skygge eller bruke beskyttende klær og solkrem for å unngå hudskader. Med riktig kunnskap og bruk av solbeskyttelse kan man begrense risikoen for negative konsekvenser og nyte solen på en sikker måte.


De tre solrådene: Hvordan beskytte deg best mot solen

Solbeskyttelse er viktig for å unngå solskader. Her er de tre viktigste rådene for å beskytte deg mot solen:

1. Bruk solkrem med høy SPF: Hvis du oppholder deg utendørs, bruk solkrem med minst SPF 15 i Norge og minst SPF 30 når du reiser sørover.

2. Søk skygge i de mest intense timene: Mellom kl. 12 og 15 er solen mest intens. Det er best å søke skygge i disse timene for å unngå solbrenthet.

3. Bruk beskyttelse: Bruk hatter, solbriller og klær med UV-beskyttelse for ekstra beskyttelse mot skadelige stråler fra solen.


Konklusjon

Ved å velge riktig solkrem med passende SPF og nøye overveie bruken, kan du beskytte huden din mot skadelige UV-stråler. Barn bør beskyttes med parfymefri og allergivennlig solkrem, mens voksne bør velge produkter med UV-filtre.

Solkrem skal oppbevares korrekt for å unngå bakterievekst, og det er viktig å huske å påføre på nytt etter vannaktiviteter eller svette. Ved å følge disse retningslinjene kan du nyte solen på en sikker og sunn måte.

FAQ – Ofte stilte spørsmål om solkrem


Når skal man bruke solkrem?

Man skal bruke solkrem hver gang man er utendørs for å beskytte huden mot solens skadelige stråler, spesielt når ozonlaget er tynt og under skisesongen.


Kan man bli brun med solkrem?

Ja, man kan fortsatt bli brun selv om man bruker solkrem. Solkrem filtrerer UV-strålene og reduserer risikoen for solskader, men tillater fortsatt en viss mengde UV-stråling å nå huden, noe som kan føre til en gradvis og tryggere brunfarge.


Hvor høyt skal UV-indeksen være før man blir brun?

Man kan begynne å bli brun selv ved lave UV-indeksverdier, men risikoen for skadelige effekter øker med indeksen. En UV-indeks på 3 eller høyere kan øke risikoen for hudskader og fremme brunfarging. Det er viktig å alltid beskytte huden, uansett UV-indeksnivå.


Hva betyr SPF i solkrem?

SPF, eller solbeskyttelsesfaktor, angir nivået av beskyttelse mot solens UV-stråler. Jo høyere SPF, desto bedre beskyttelse.


Hvilken SPF solkrem skal jeg bruke?

Valget av SPF avhenger av hudtypen din og solens styrke. Generelt anbefales en høyere SPF for å gi best beskyttelse mot solskader og hudkreft.


Hvor lenge varer solkrem?

Solkrem forblir effektiv i cirka 2-3 timer etter påføring. Det anbefales å påføre solkrem regelmessig, spesielt hvis du svømmer eller svetter.


Kan solkrem bli gammel?

Ja, solkrem kan bli gammel. De fleste solkremer har en holdbarhet på 2-3 år, men dette kan variere avhengig av produkt. Effektiviteten kan avta over tid, spesielt hvis flasken har vært utsatt for høye temperaturer. Sjekk alltid utløpsdatoen og oppbevaringsanvisningene for å sikre maksimal beskyttelse.


Hvor kan jeg kjøpe god solkrem?

God solkrem kan kjøpes på apoteket, hvor farmasøyter kan gi råd om det beste valget for hudtypen og behovene dine. Det er også mulig å finne kvalitetsprodukter i butikker som selger medisinske legemidler eller spesialiserte merker innen solbeskyttelse.


Kan babyer bruke solkrem?

Ja, men det er viktig å velge en solkrem som er spesielt designet for babyer, da huden deres er mer følsom. Baby-solkrem bør brukes fra de er bare noen måneder gamle, spesielt hvis de utsettes for direkte sollys.


Kilder:

PubMed.gov (1)

PubMed.gov (2)

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram