Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er tørrhet i skjeden?

Når jenter/kvinner kommer i puberteten, begynner kroppen å produsere østrogen i eggstokkene, og det fortsetter helt fram til kvinnen kommer i overgangsalderen. Østrogenproduksjonen påvirker slimhinnen i skjeden slik den blir fuktig, og det dannes utflod. Fukten fungerer også som smøremiddel ved samleie.

Når østrogenproduksjonen opphører, vil mange kvinner derfor oppleve tørre slimhinner i skjeden (skjedens slimhinnevegg er blitt tynnere, og det fører til nedsatt fuktighet i skjeden).

Det svir og klør, og det kan også være smerte eller småblødninger i forbindelse med samleie. Dette er veldig sjenerende og ubehagelig. Faktisk er tørr skjede den hyppigste årsaken til smerter ved samleie.

Mange kvinner føler at tørrhet i skjeden bare er noe de må lære seg å leve med. Men det er det absolutt ingen grunn til. Det er gode muligheter for behandling av problemet, blant annet med en glidekrem eller en creme/gel.


Hvordan kan man behandle tørrhet i skjeden?

Hører du til de mange kvinner som lider av tørrhet i skjeden eller svie i skjeden, er det absolutt ingen grunn til bare å avfinne seg med plagene og ubehaget. Det er nemlig gode muligheter til å behandle problemet.

Spørsmålet er bare om du ønsker en tradisjonell hormonbehandling, eller du foretrekker å bruke lokalbehandlende midler med et naturlig innhold. Det er selvfølgelig alltid en god idé å rådføre deg med legen din om de forskjellige alternativene.

Utover det kan du også alltid spørre på apoteket, hos Matas eller i din helsekostbutikk hvis du vil vite litt mer om de forskjellige produktene.

Hormonbehandling – lokal eller generell

Går du til legen din, vil den typiske behandling av plager i overgangsalderen ofte være en hormonbehandling som erstatter den naturlige – og nå manglende – produksjon av hormoner (østrogen og/eller gestagen). Det kan være i form av en generell behandling som behandler hele kroppen, eller en lokal behandling med stikkpiller, vaginaltabletter eller creme/gel.

Er det snakk om flere forskjellige plager i forbindelse med overgangsalderen, vil noen kvinner kanskje foretrekke en generell behandling. Er det derimot «bare» snakk om en enkeltstående plage som tørrhet i skjeden, vil mange imidlertid foretrekke å nøye seg med en lokal behandling.

Det er både fordeler og ulemper ved en behandling med hormoner. For noen kvinner er det en god løsning på problemet, men andre ønsker ikke å få hormontilskudd. Så finnes det heldigvis forskjellige naturmidler som også effektivt kan løse problemet med tørrhet i skjeden.

Femigel fra Australian Bodycare er en lett, glatt gel. Den inneholder naturlig Tea Tree Oil som kan avhjelpe problemer med kløe, svie, tørrhet og irritasjon ide ytre kjønnsorganer, som mange kvinner opplever. Femigel er en kur mot problemet mens Femi daily brukes forebyggende mot problemet.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Femigel mot tørrhet og ubehag i skjeden

Har du generelt problemer med tørrhet i skjedeåpningen – kanskje ledsaget av kløe, irritasjon og andre plager – bør du absolutt søke behandling fremfor å lide videre i stilhet. Det er heldigvis gode muligheter til å lindre ubehaget.

Tea tree oil er et velkjent middel mot kløe, irritasjon, tørrhet og andre hudplager. Femigel fra Australian Bodycare er en vannbasert, hormonfri gel som inneholder nettopp tea tree oil. Gelen motvirker kløe, irritasjon og tørrhet i skjedeåpningen og hjelper med å gjenoppbygge fuktighet og smidighet omkring skjeden. Femigel har en dokumentert effekt mot intimt ubehag.

Femigel er dermatologisk og gynekologisk testet ved et 4-ukers klinisk studie. Studiet viste følgende resultater hos kvinner som brukte Femigel:

  • 100 % sier at Femigel fjerner kløe.
  • 94 % sier at Femigel fjerner tørrhet.
  • 94 % sier at Femigel fjerner irritasjon.
  • 88 % sier at Femigel fjerner uønsket lukt.

Det anbefales å bruke Femigel cirka hver tredje dag ved milde symptomer. Ved mer alvorlige symptomer kan du påføre gelen to ganger om dagen. Da Femigel inneholder 100 % naturlige aktiver, kan den brukes over lengre perioder – eller også hele tiden.

Tradisjonelle legemidler må derimot kun brukes i en begrenset periode. Deretter må kroppen ha en pause før behandlingen kan gjenopptas.

Femigel naturlig intimpleie
Intimpleie til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 139,00 kr
Salgspris Fra 139,00 kr Vanlig pris
Femigel naturlig intimpleie - Intimpleie  til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe

Glidekrem mot tørrhet i skjeden

Lider du av Tørrhet i skjedeåpningen, vil du typisk oppleve smerter og/eller småblødninger i forbindelse med samleie. Det er ubehagelig og kan påvirke samlivet og livskvaliteten. Det er det ingen grunn til, for det er hjelp å få.

Glidekremer er utviklet for å minske den friksjonen (gnidningsmotstanden) som oppstår i forbindelse med et samleie. Det finnes mange forskjellige typer og merker av glidekremer. Foretrekker du en gel basert på naturlige aktiver, er Intim Glide fra Australian Bodycare et godt tilbud.

Intim Glide inneholder Tea Tree Oil som er kjent for å virke effektivt mot kløe og irritasjon. Gelen tilfører ekstra fuktighet og er derfor meget velegnet, så lenge problemet er tørrhet.

Har du kun problemer med tørrhet ved skjedeåpningen i forbindelse med sex, vil en gel være en god måte å avhjelpe det på. Har du derimot generelt problemer med tørr skjede, vil en glidekrem ikke kurere problemet. Her kan en krem eller gel, for eksempel Femigel, som går inn og behandler problemet, være en mer hensiktsmessig metode.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Hvordan kan man forebygge tørrhet i skjeden?

Opplever du innimellom problemer med tørrhet i skjeden, eller har du slitt med problemet i lang tid og er endelig sluppet av med det, er det godt å vite hva du kan gjøre for å unngå det fremover. For det er nemlig mye du selv kan gjøre for å forebygge tørrhet i skjeden.

Hører du til dem som liker å vaske deg grundig nedentil, skal du være veldig oppmerksom på hvilke produkter du velger. Dersom du da ikke bare nøyer deg med vann. Selvfølgelig er det viktig med god hygiene, men det er også viktig, at du ikke vasker deg så grundig at du sjenerer huden og det naturlige miljøet i skjeden unødig og forverrer tørrheten.

Vil du bruke såpe er det derfor viktig at du alltid kun bruker en mild og hudvennlig intimsåpe som har den rette pH-verdien.

Gamle husråd som handler om å behandle tørrheten med yoghurt, eddik og lignende, kan ikke anbefales. Du risikerer å forverre problemet.

Vask med en god intimsåpe kan imidlertid ikke gjøre det alene hvis du er plaget av tørrhet i skjeden. Vil du gjøre mer for å forebygge tørrheten, kan du gjøre det til en vane å daglig bruke en god og hudvennlig intimgel nedentil.

Femi Daily fra Australian Bodycare er en mild og hudvennlig gel med innhold av tea tree oil, som motvirker tørrhet, kløe, irritasjon og utover det også uønsket lukt i det ytre intimområdet. Femi Daily kan brukes daglig som en forebyggende behandling for å unngå problemet.

Opplever du problemet i forbindelse med sex, kan du bruke en Gel. Intim glide fra Australian Bodycare er det opplagte valget. Intim glide fra Australian Bodycare en lett, glatt og sensuell gel. Den inneholder naturlig Tea Tree Oil og kan avhjelpe problemer med kløe, svie, tørrhet og irritasjon ved de ytre kjønnsorganene som mange kvinner opplever.

Har du allerede problemer med tørrhet i skjedeåpningen, skal det til litt mer til for å behandle tørrheten. Her er en kur som Femigel et godt valg.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Slik unngår du tørr skjede ved samleie

Tørrhet i skjeden er den hyppigste årsaken til smerter ved samleie. Det er et ubehagelig problem som for mange påvirker samlivet og livskvaliteten ganske betydelig. Dessverre er det noe som nesten halvdelen av alle kvinner stifter bekjentskap med i årene etter overgangsalderen. Det skjer når østrogenproduksjonen opphører, hvilket ofte fører til at skjeden blir tørr og irritert.

Har du problemer med en tørr skjede, opplever du kanskje også svie og kløe i underlivet, og at det er smerter og/eller småblødninger i forbindelse med samleie.

En gel vil i langt de fleste tilfeller kunne løse problemet. Den er utviklet nettopp for å minske friksjonen (gnidningsmotstand) som oppstår i forbindelse med sex – og er huden tørr, vil det være større friksjon.

Hvis du foretrekker en gel med naturlige aktiver, kan du prøve Intim Glide fra Australian Bodycare. Den inneholder tea tree oil som er kjent for at virke effektivt mod kløe og irritasjon, og utover det tilfører den ekstra fuktighet, som det nettopp er behov for ved tørrhet i skjedeåpningen.

En gel brukes ved sex. Vil du utover det forebygge og behandle tørrhet i skjeden skjedeåpningen, kan du bruke Femi Daily og Femigel De tilfører begge fukt og bekjemper kløe, svie og tørrhet.


Hvem opplever problemer med tørrhet i skjeden?

Tørrhet i skjeden er noe som mange kvinner kjenner til. Helt opp mot halvdelen av alle kvinner stifter bekjentskap med problemet etter overgangsalderen. Utover det er det også kvinner som opplever problemer med tørr skjede når de blir gravide eller i forbindelse med amming.

Tørrheten kan også forekomme i forbindelse med andre former for hormonforandringer eller hormonforstyrrelser, for eksempel i forbindelse med kreftbehandling (kemoterapi eller strålebehandling). I enkelte tilfeller kan tørrheten oppstå på grunn av røyking eller i forbindelse med en spiseforstyrrelse.

Hovedårsaken til tørrhet i skjeden er imidlertid fortsatt en nedsatt eller manglende produksjon av østrogen eller en hormonell ubalanse.

Tørrhet i skjeden kalles også vaginal tørrhet eller, med et latinsk uttrykk, vaginal atrofi.


Om overgangsalder og tørrhet i skjeden

Tørrhet i skjeden er noe som særlig kvinner i og etter overgangsalderen stifter bekjentskap med. Man erkjenner at opptil halvdelen av alle kvinner i den aldersgruppe vil få problemer med tørr skjede.

Det er ubehagelig og meget sjenerende, og det påvirker livskvaliteten. Men det er ingen grunn til bare å leve med plagene. Dette er et problem du selv kan gjøre mye med.

Ved sex kan en glidekrem være til god hjelp. Utover det kan du bekjempe tørrheten med en god intimgel.

Femigel er en hudvennlig kur og Femi Daily virker forebyggende med et naturlig innhold av trea tree oil som er kjent for å virke effektivt mot kløe, svie, irritasjon og tørrhet.


FAQ om tørrhet i skjeden

Hva er årsaken til tørrhet i skjeden?

Tørrhet i skjeden oppstår når produksjonen av østrogen i eggstokkene opphører eller er nedsatt. Det skjer når kvinner kommer i overgangsalderen. Utover det kan det også skje i forbindelse med graviditet eller amming. Det er også kvinner som opplever tørrhet i skjeden i forbindelse med kreftbehandling (kemoterapi eller strålebehandling). Endelig kan årsaken også i sjeldne tilfeller være røyking eller spiseforstyrrelser.

Hvordan behandler man tørrhet i skjeden?

Østrogenproduksjonen påvirker slimhinnen i skjeden slik at den blir fuktig. Når østrogenproduksjonen opphører, vil skjeden derfor hos mange kvinner bli tørr. Dette er veldig plagsomt. Tørrheten kan behandles på forskjellige måter. Dels med en hormonbehandling, og dels med lokale midler som glidekrem og kremer/gel.

Hvordan unngår man tørrhet i skjeden?

Tørrhet i skjeden skyldes i langt de fleste tilfeller opphør av østrogenproduksjonen, og det kan man ikke gjøre noe med selv. Men du kan derimot gjøre noe selv for å forebygge tørrheten og for å unngå at det blir et problem. Det kan du gjøre ved daglig å bruke en hudvennlig og mild intimcreme som forebygger tørrhet, kløe og irritasjon. Det finner du blant annet i kremen Femi Daily med innhold av tea tree oil til de ytre kjønnsorganene.

Hva er vaginal tørrhet?

Vaginal tørrhet er bare et annet ord for tørrhet i skjeden. På latin kalles det vaginal atrofi. Hovedårsaken til tørrhet i skjeden er en nedsatt eller manglende produksjon av østrogen eller en hormonell ubalanse. Etter overgangsalderen vil opptil halvdelen av alle kvinner oppleve problemer med tørr skjede. Utover det er det også kvinner som stifter bekjentskap med problemet i forbindelse med graviditet eller amming.

Kan man selv behandle tørrhet i skjeden?

Der er heldigvis mye du kan gjøre selv for å behandle eller forebygge tørrhet i skjeden. Ved samleie kan du bruke en god glidekrem. Den tilfører også fukt. Utover det kan du daglig bruke en krem/gel som motvirker tørrhet, kløe, svie og irritasjon og tilfører fukt ved skjedeåpningen. Det finner du for eksempel i produktene Femigel og Femi Daily, som begge er milde og hudvennlige kremer med naturlig innhold av trea tree oil. Den australske tea tree oil er kjent for å virke effektivt mot kløe, svie og andre hudproblemer.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram