Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er strekkmerker på magen? 

Strekkmerker på magen er bånd av striper eller sprekker over huden på magen – de har som oftest et rosafarget eller blåfiolett skjær når de er helt nye. Etter hvert falmer de i farge og blir hvitere eller får samme farge som den omkringliggende huden. 

Strekkmerker på magen er – som alle andre steder på kroppen – en skade som påstår i underhuden din. På latin kalles strekkmerker striae. De er ikke farlige, men de kan utgjøre et kosmetisk problem. 

Når det skjer en skade i underhuden, vil den vise seg som en sprekk i overhuden din. Det er derfor et slags arr som vil følge deg resten av livet. Når du først har fått strekkmerker på magen, forsvinner de aldri helt igjen. 

Selv om de kommer til å bli faste følgesvenner, betyr ikke det at du er maktesløs i kampen om å redusere synligheten av dem. Det er det heldigvis gode muligheter for – og det viser vi deg mer om i denne artikkelen. 

Men først må du vite hvorfor strekkmerkene overhodet dukker opp på magen din.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Hvorfor får du strekkmerker på magen? 

Strekkmerker dukker ikke bare helt plutselig opp. De oppstår fordi de elastiske fibrene i underhuden din overbelastes og overstrekkes. Fibrene og huden din er generelt svært elastiske, og tåler mye strekking – uten at underhuden tar skade. 

Likevel er det grenser for hvor mye huden og de elastiske fingrene tåler. Dersom det skjer en ekstrem overstrekking i hud og fibrer, blir de så overbelastet at de ikke lenger klarer å stå imot presset. 

På samme måte som en strikk som strekkes for langt, vil de elastiske fibrene bli slappere og miste sin elastiske evne. Når de først er blitt slappe, kan de ikke få tilbake styrken sin. Så det betyr at du får det sprukne utseendet på magen din hvis det er her huden er blitt overbelastet. 

Det er forskjellige årsaker til at fibrene mister sin elastiske evne og du får strekkmerker på magen. Dem kommer vi nærmere inn på nå.

Voldsom og rask vektøkning 

De elastiske fibrene blir utvidet for raskt og voldsomt til at de kan henge med hvis du går opp for mye over en kort periode. Derfor kan overvekt være en hyppig årsak til at du opplever strekkmerker på magen din. 

Det samme kan en graviditet, siden du da også har lett for å gå opp i vekt. Under en graviditet vokser magen med barnet i på forholdsvis kort tid. 

Fibrenes elastisitet presses markant under en graviditet, og det er også derfor mange gravide får strekkmerker på magen – spesielt mot slutten av graviditeten, da de elastiske fibrene ikke lenger klarer å holde tritt med utvidelsen.

Så mange som 90 % av alle gravide opplever strekkmerker i større eller mindre grad. Strekkmerkene ses oftere ved graviditeter med mer enn ett foster i livmoren, hos overvektige gravide, yngre gravide og gravide med mye fostervann. 

Raskt og plutselig vekttap 

På samme måte som en rask vektoppgang kan gi strekkmerker på magen, kan et plutselig og raskt vekttap gjøre det samme. 

Huden «sprekker» på samme måte, siden de elastiske fibrene heller ikke ved en kraftig vektnedgang klarer å holde tritt med forandringene.

Vekst i pubertet – og trening 

I tenårene og under puberteten er det mye vekst i kroppen. Kroppen vokser betydelig, og fettdepotene utvider seg. Den markante og raske veksten kan gi deg strekkmerker på magen. 

Men det er ikke kun i puberteten kroppen din kan vokse med lynets hastighet. Det kan den også hvis du styrketrener mye og intenst med tunge vekter, slik at musklene raskt blir mye større. 

Hormonelle forhold 

De elastiske fibrene kan også bli påvirket av hormonelle endringer. 

Det er ofte i puberteten og under graviditet, da det foregår store hormonelle endringer, fibrenes elastiske evne kan bli påvirket. 

Gener og hudtype 

Hvorfor får noen strekkmerker, mens andre slipper unna? Her kan genene spille en viktig rolle. Noen har en «sterk» hudtype og elastiske fibrer, mens andre har det i mindre grad. 

Det er også grunnen til at du som regel kan se på din mors mage for å sjekke om hun har strekkmerker (for eksempel etter graviditet). Så er det stor sannsynlighet for du også får det. 

Hva kan du gjøre med strekkmerker på magen?

For mange er strekkmerker på magen et kosmetisk problem. Det er mange som gruer seg for å hoppe i badetøyet om sommeren, siden de er svært bevisste sin sprukne magehud. 

Hvis du har fått strekkmerker på magen, er du nødt til å lære å leve med dem på en eller annen måte. Men det betyr ikke at du ikke kan gjøre dem langt mindre synlige, så hverken du eller andre legger særlig mye merke til dem.

Vi guider deg til forskjellige alternativer for å redusere sprekkene i magehuden din. 

Reduser synligheten av strekkmerker på magen med naturlig hudpleie 

Med den rette pleien av huden på magen kan du viske bort strekkmerkene. Til det kan du for eksempel bruke Body. Oil, som er en nærende og pleiende olje, full av aktive ingredienser.

Tea Tree Oljesqualane, mandelolje og solsikkeolje bidrar i unik kombinasjon med hverandre til å hemme bakterier, gjennomfukte og ikke minst tilføre E-vitamin til huden. 

En gjennomfuktet hud er en sunn hud, den er mer motstandsdyktig, og spesielt fukt og E-vitamin er viktig for å forbedre synligheten av strekkmerker på magen din og andre steder på kroppen. 

75 % av testpersonene med strekkmerker opplevde at strekkmerkene deres ble mindre synlige. 

Sammensetningen av de nærende ingrediensene sørger for at oljen uten problem trekker inn i huden, så den ikke blir fet og klissete. 

Bruk oljen flittig

Du skal ikke forvente av oljen virker over natten. Det krever at du bruker den flittig og at du væpner deg med tålmodighet. Det tar tid å forbedre hudens utseende. Påfør den 1-2 ganger om dagen – først etter 12-20 uker kan du regne med å se resultater. 

Masser et par dråper olje godt inn i huden med sirkelbevegelser, og la den tørke helt før du kler på deg.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Reduser strekkmerker med laser 

Du kan prøve laserbehandling for å gjøre strekkmerkene dine mindre synlige.

Spesielt Faxel-laser egner seg godt til å finpusse strekkmerkene. Laseren lager små, kontrollerte «skader» i underhuden, samtidig som det ytterste hudlaget forblir intakt. 

Huden kickstarter en prosess der den prøver å reparere skadene, og der de elastiske fibrene aktiveres. På den måten regenereres huden og blir jevnere å se på. 

Det kreves gjerne 3-5 behandlinger med Faxel-laser før du kan se de endelige resultatene.  

Andre gode råd 

Strekkmerker kommer, når de kommer – helt uten forvarsel. Derfor kan det være vanskelig å unngå dem. Likevel kan du ved hjelp av en rekke gode råd prøve å forebygge dem.

  • Spis sunt og tren daglig. Hvis du spiser en sunn og variert kost, kombinert med daglig trening, kan du unngå overvekt. På den måten kan du unngå overvektsrelaterte strekkmerker på magen.
  • Plei huden din. Med kremer og oljer kan du pleie huden din og gi den de beste forutsetninger for å holde seg fuktet, motstandsdyktig og smidig. Det er ikke vitenskapelig bevist at kremer og oljer kan forhindre strekkmerker, men mange opplever likevel at huden deres føles mer elastisk.
  • Dropp sigarettene. Røyking gir huden din dårligere forutsetninger. Det kan påvirke helbredelse av sår og gjøre huden slappere og mindre smidig. 

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram