Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sure sko og fotsvette?

Sure sko er sko som lukter vondt. Så enkelt er det. Den sure lukten kan være intens, sånn at det er ubehagelig å gå rundt i de sure skoene.

Sure sko og fotsvette henger ofte sammen. Fotsvette betyr at du svetter på føttene. På samme måte som du kan svette i armhulene, på pannen og ryggen, kan du også svette på føttene. Det er et helt vanlig problem som de aller fleste av oss på et eller annet tidspunkt vil stifte bekjentskap med. Det er rett og slett helt uunngåelig – spesielt hvis du trener eller oppholder deg i sterk sol. Skolukten oppstår når føttene holdes innesperret i det tette miljøet i skoen – og spesielt hvis du svetter på føttene.

Fotsvette er derfor et ganske utbredt problem for mange. Likevel kan fotsvette i enkelte tilfeller være så uttalt at det blir sosialt invalidiserende for den som er rammet. Alvorlig fotsvette kan påvirke de daglige aktivitetene dine på en måte som gjør det vanskelig å leve livet som vanlig. Fotsvette er ikke en sykdom, men det er en plagsom tilstand som påvirkes av ytre omstendigheter.

Fotpleiepakke mot tåfis
3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 449,00 kr
Fotpleiepakke mot tåfis - 3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter

Hvor mange har sure sko og fotsvette?

Som sagt har de aller fleste opplevd sure tær etter en lang dag i tette sko med svettende føtter. Det er helt normalt. Men når tilstanden blir invalidiserende på en måte som gjør det vanskelig å delta i vanlige, sosiale sammenhenger og i en normal hverdag, snakker vi om en alvorlig form for fotsvette.

Tilstanden alvorlig fotsvette rammer rundt 1-2 % av den danske befolkningen, så det er en relativt sjelden tilstand.


Hvorfor får man sure sko og fotsvette?

Svette føtter er et problem de aller fleste kjenner til – så det er ingen grunn til å bekymre seg for at det er noe rart. Alle svetter i løpet av dage, selv om noen svetter mer enn andre.

Fotsvette fra naturens hånd

Årsaken til svette føtter er helt naturlig, siden vi alle fra naturens hånd svetter i løpet av dagen – og det gjelder også føttene. Det kan du ikke gjøre noe med. Men du har selvfølgelig høyere sannsynlighet til å få fotsvette hvis du går i tette sko enn hvis du har luftige sko. Det samme gjelder hvis du spiller fotball, fotball eller driver en annen idrett som får deg til å svette, så svetter du også på føttene.

Fotsvette som reaksjon på stress og følelser

En annen årsak til fotsvette – og da snakker vi spesielt om den alvorlige varianten – kan finnes i stress og følelsesmessige påvirkninger. De som lider av fotsvette opplever gjerne at de svetter mer på føttene når de står i stressede situasjoner. Det kan være snakk om eksamenssituasjonen, en lang kø som gjør det umulig å rekke til en avtale og andre lignende eksempler.

Samtidig kan fotsvette utløses av følelsesmessige reaksjoner, der du enten er veldig lei deg eller veldig glad.

Gammel svette og bakterier gir sure sko

Du trenger ikke sure sko bare fordi du svetter på føttene. Ny svette lukter nemlig ikke. Men når svetten blir sittende i skoen, er den slett ikke ny lenger – og gammel svette lukter surt.

Men det er faktisk ikke svetten for får skoene dine til å lukte surt. Derimot er det den smørsyren og de bakteriene som oppstår i gammel svette som får skoene til å stinke så fryktelig. Hvis du går med tette sko, får bakteriene så gode forutsetninger for å formere seg at det oppstår sur lukt.

Svette føtter i et tett miljø i skoen kan dessuten bidra til at du utvikler fotsopp, som også er en plagsom tilstand.


Hvorfor behandler du sure sko og fotsvette?

Så spørsmålet er om det overhodet finnes en behandling som tar knekken på svette føtter? Ja, det finnes det faktisk. Og i kampen mot fotsvette og sure sko, har du et stort arsenal av tiltak å velge fra.

Spray og middel mor sure sko og fotsvette

Det finnes flere metoder for å bli kvitt svette føtter og den etterfølgende sure lukten i skoene. Med Australian Bodycares Foot Spray, som effektivt tar knekken på fotsvette og sure tær, får du en fotspray og skospray til illeluktende, sure sko.

Sprayen motvirker svette føtter og fæl lukt, takket være den australske tetreoljens antiperspirante egenskaper. Den hemmer og setter ned svetteproduksjonen, samtidig som den reduserer de bakteriene som gir den dårlige lukten på tærne og i skoene. Sprayen er dermed effektiv til å fjerne luft fra sko, siden den både kan sprayes på føttene, så de den reduserer svetten, og kan sprayes durete på fotsåler og i skoen.

På den måten kan du med én spray mot sure sko og fotsvette holde føttene friske, så du ikke plages med pinlig lukt fra de svette tærne dine.

Følg gjerne opp med daglig vask av tærne dine. Det vasker bort svetten og holder bakterienivået på et minimum, så de ikke får de rette forutsetningene for å skape den ubehagelige lukten. Smør deretter føttene inn i en god fotkrem som styrker hudens balanse og motstandsdyktighet mot bakterier. Du kan få en komplett serie mot fotsvette og sure sko, bestående av body wash, fotkrem og fotspray fra Australian Bodycare, så har du gode verktøyer for hånden i kampen mot fotsvette og sure tær.

Fotpleiepakke mot tåfis
3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 449,00 kr
Fotpleiepakke mot tåfis - 3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter

Gift mot sjenerende fotsvette

Hvis forsvetteproblemene dine er så uttalte at de ødelegger for deg i hverdagen, trengs det muligens sterkere lut i kampen. En mulig behandling av fotsvetten er å sprøyte gift inn i hele foten via mikroinjeksjoner. Det høres voldsomt ut, men det er faktisk ikke så ille.

Giften heter botulinumtoksin, som for de fleste er mer kjent som Botox. Det er et stoff som brukes muskelavslappende over hele verden, blant annet i kampen mot rynker. Men stoffet kan også brukes til å få svettekjertlene i foten til å slappe av og være mindre aktive. Botox sprøytes ofte inn via små injeksjoner i fotsålen, tærne, fotkanten og oversiden. Det er viktig at kun en autorisert lege utfører injeksjonen.

Alternativ behandling og gode kjerringråd

Det finnes et hav av kjerringråd mot sure sko og fotsvette. Her får du et raskt overblikk:

  • Vink farvel til sur lukt med eddik. Sure sko og eddik henger faktisk sammen. For hvis du bruke eddik, får du et naturlig produkt som kan hjelpe deg med å bli kvitt fotsvette og sur lukt. Eddiken har evnen til å balansere hudens pH-verdi, samtidig som den har antibakterielle egenskaper. Bland varmt vann og eddik i et fotbad og la blandingen smelte vekk bakterier og lukt i løpet av 10 minutter.
  • Fjern lukt fra sko med bakepulver. Bakepulver kan mer enn å løfte bakverkene dine i ovnen. Det kan også fungere som naturen egen deodorant. Ved å drysse litt bakepulver på føttene og ned i skoene, forhindrer du overflødig svette, og dermed dannelsen av den sure, fæle lukten i sko og på tærne.
  • Legg skoene i fryseren og få bukt på lukten. Hvis du legger skoene dine i fryseren sammen med kjøtt, grønnsaker og andre frossenvarer, kan du faktisk fryse bort de stinkende bakteriene. Bakteriene som forårsaker lukten tåler ikke kulda, så de dør.
  • Lag desinfiserende blanding for å bli kvitt lukten. Sure sko og Rodalon er også et godt vennepar. Hvis du lager en Rodalon-blanding og heller på en sprayflaske, kan du spraye skoene dine og bli kvitt lukten.

Forebyggelse av sure sko og fotsvette

Det er heldigvis mange muligheter til å behandle sure sko og fotsvette. Men en av de mest effektive behandlingsmetodene, er ganske enkelt forebygging. Det kan du heldigvis gjøre på mange forskjellige måter hvis du vil unngå svette og lukt på tær og i sko.

  • Vask tærne dine grundig. Det er muligens en selvfølge, men du skal være flittig med såpen for å holde svetten og de luktfremkallende bakteriene unna. Vask føttene dine godt hver eneste dag. Og husk at du skal tørke dem godt etterpå, så det ikke oppstår bakterier på grunn av fukt mellom tærne.
  • Dryss talkum på føttene dine. Ha litt talkum på føttene før du trekker på deg sokkene. På den måten er du helt sikker at all fukten er absorbert, så føttene dine er avkjølt og ikke danner kondens i sokkene.
  • Skift sokker daglig – og sko jevnlig. Det er viktig at du bruker rene sokker hver eneste dag – og ikke minst at du vasker de skitne sokkene dine på minst 60 grader for å forsikre deg om at hver eneste bakterie er drept. Unngå også å bruke de samme skoene to dager på rad. Varier heller mellom skoene dine. Da blir de ikke så lett sure. Luft skoene etter bruk.
  • Unngå kunstige materialer. Syntetiske materialer gjør det vanskelig for huden å puste. Derfor er det en god idé å kjøpe sokker av naturmaterialer. Da unngår du at føttene dine blir stengt inne, uten mulighet til å bli kvitt overflødig fukt.
  • Velg luftige sko. For å unngå fotsvette og sure sko kan det være en god idé å velge sko som er åpne eller er laget av et materiale som lar føttene dine puste.

Fotpleiepakke mot tåfis
3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 449,00 kr
Fotpleiepakke mot tåfis - 3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram