Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er fotsopp – og hvem rammer det?

Fotsopp er en svært utbredt soppinfeksjon – faktisk den mest alminnelige av alle. Sopp mellom tærne rammer særlig unge og voksne, men sjeldent barn. Idrettsutøvere og andre, som ofte har føttene lukket inne i tettsittende og ikke-pustende fottøy, er ekstra utsatte for å få fotsopp. Det engelske utrykket for fotsopp er faktisk Athlete’s Foot, selv om det altså ikke utelukkende er idrettsfolk som får fotsopp.

Fotsopp kalles også tinea pedis og angriper typisk huden mellom de ytterste tærne (lilletåen og den neste). Herfra kan den så spre seg til huden mellom de andre tærne, tåneglene og kanskje videre opp på foten.

LES OGSÅ: Fotsopp behandling


Kløe og utslett

Du vil typisk oppdage fotsoppen på grunn av den meget generende kløen, som ikke blir borte. Mellom tærne vil du også kunne se et rødlig, litt flassende utslett. Og kanskje er det også små væskefylte blærer.

Fotsopp smitter lett, så det er viktig å gå i gang med behandling så snart du oppdager det. På den måten kan du kanskje begrense smitten – både til andre deler av kroppen og til andre mennesker.

Les også: Slik behandler du liktorn


Hvordan ser fotsopp ut – og hvordan føles det?

Fotsopp sidder typisk godt gjemt mellom tærne. For det meste starter det i huden mellom de to ytterste tærne, og derfra kan det så spre seg videre til de andre tærne, neglene og foten.

Du vil normalt oppdage det ved at det plutselig begynner å klø, svi og brenne mellom tærne. Det er en vedvarende kløe og brennende følelse, som ikke lar seg ignorere uten videre. Og kløen har det med kun å bli stadig verre hvis ikke du får gjort noe med fotsoppen.

Når du kikker etter, vil du typisk oppdage at huden mellom tærne er litt rød og flassende. Senere kan det også komme små væskefylte blærer, som svir og klør. Fotsopp kan også gi sure tær som lukter vondt.

Mokasinsopp

Hvis du opplever at det svir, klør og brenner under fotsålene, og du får mye tørr hud under fotsålene og opp på siden av føttene, kan det være snakk om en annen type fotsopp. Det er den sjeldne fotsoppen som kalles mokasinsopp.

Ved mokasinsopp rammer fotsoppen hele foten. Det ser ut som om du har gymnastikksko eller mokasiner på føttene, og furene i huden er tydelig markerte. Hvis du ikke får mokasinsoppen behandlet, vil det utvikle seg til en kraftig flassdannelse som ligner på eksem. Du kan også få et lignende utslett i håndflatene.

Gå til legen med fotsoppen din

Det beste du kan gjøre hvis du opplever symptomer på fotsopp (den ene eller den andre typen), er å gå til legen. Han eller hun kan raskt stille en diagnose, for fotsopp er en utbredt lidelse som leger ofte støter på. Det er viktig å komme fort i behandling, så du ikke bringer smitten videre til andre eller til andre deler av din egen kropp.

Er legen i tvil, kan det være nødvendig å ta et lite hudskrap som så skal sendes videre til dyrking og undersøkelse. Det er helt smertefritt å få tatt et hudskrap, og det tar bare et øyeblikk. Det kan dog ta et par uker før du får svar på prøven, for soppen skal først dyrkes, og det tar tid.


Hvorfor får man fotsopp?

Fotsopp skyldes en infeksjon med en hudsopp som kalles dermatofytter. Det er en soppart, som vi alle har i kroppen, akkurat som vi har mange andre sopper og bakterier i kroppen og på huden. Normalt er soppen helt uskadelig. Den lever av døde hudceller og gjør ingen skade. Det er først når soppen plutselig får alt for gunstige vekstbetingelser at den vil begynne å formere seg voldsommere enn ellers, og da vil de angripe for eksempel hud eller negler.

Soppen trenger inn i det ytterste laget av huden. Det får huden til å produsere flere celler enn normalt. Når disse cellene blir presset mot hudoverflaten, blir huden tykk og flassende. Ofte kan det ses en rød kant på overgangen mellom den normale huden og den syke huden. Den tydelige avgrensningen mellom den angrepne huden og den normale huden ses ofte ved soppinfeksjoner i huden generelt, også andre steder enn på føttene.

Fukt og varme

Soppen trives best i fuktige og varme omgivelser, så hvis føttene blir for varme og for fuktige, gir du altså soppen litt for gode vekst- og levevilkår.

Fotsopp er temmelig smittsomt, så du kan ha fått det fra andre. Men du kan også ha fått fotsopp uten å ha blitt smittet av andre. Hvis føttene er godt bortgjemt i et fuktig og varmt miljø en stor del av tiden, gir du soppen gode betingelser for å trives og formere seg.


Hvordan kan fotsopp behandles?

Fotsopp er heldigvis en helt ufarlig lidelse, som er lett å behandle. Både mulighetene for behandling og effekten av behandling er gode. Det viktigste er at du ikke bare ignorerer fotsoppen din – hvilket også kan være vanskelig på grunn av den svært generende kløen.

Du kan være så heldig at fotsoppen din forsvinner av seg selv hvis føttene får masser av frisk luft – og du ikke er så hardt angrepet. Men behandler du ikke fotsoppen, risikerer du altså også at det blir verre. Så spørsmålet er om du virkelig tør satse på at det går vekk av seg selv uten behandling?

Det er viktig med behandling

Uten behandling risikerer du å smitte andre med fotsopp. Men du risikerer også at fotsoppen sper seg til andre deler av kroppen. Det kan for eksempel spre seg til neglene, så du også får neglesopp. Og neglesopp er langt vanskeligere å kurere enn fotsopp. Så gå straks til legen hvis du har mistanke om at du har fått sopp mellom tærne eller på føttene.

LES MER: Slik blir du av med neglesopp

Hvis du ikke gjør noe med fotsoppen din, risikerer du ikke bare at det sprer seg og smitter videre. Du kan også risikere at de små revnene og sårene som oppstår i huden på grunn av fotsopp, gir adgang for bakterier. Hvis bakterier trenger inn i huden, risikerer du å få en infeksjon som eksempelvis rosen. Og så er det ikke nok med en soppdrepende behandling, Det også være nødvendig med en antibiotikakur.

Generelt er det flere forskjellige muligheter for behandling mod fotsopp. Legen vil som regel foreslå en krem/salve eller en tablettkur. Men det finnes også alternative behandlingsmuligheter, blant annet naturmidler, atamon og diverse husråd.

Krem eller salve mot fotsopp

I de fleste tilfeller vil legen gi deg en resept på en krem mot sopp eller salve med soppdrepende effekt. Den skal smøres lokalt på området en eller to ganger om dagen i noen uker i alt. Hos de fleste vil det være en effektiv kur mot fotsopp, og det er ingen bivirkninger ved det. Selv om symptomene er forsvunnet, er det viktig å fortsette med behandlingen tiden ut, ellers risikerer du at fotsoppen ikke er helt borte og derfor fort kommer tilbake.

Tablettbehandling

Er du hardt angrepet av fotsopp, eller virker kremen/salven bare ikke på deg, kan legen gi deg en tablettkur. Har du fått infeksjon i dine sår eller rifter, kan det i tillegg bli nødvendig med en antibiotikakur for å slå ned infeksjonen.

Naturlig behandling

Det finnes flere forskjellige naturmidler som motvirker bakterier, samtidig med at de er veldig hudvennlige. Det er blant annet naturmidler med innhold av tea tree oil (tetreolje), kamilleolje, aloe vera eller lavendel. I noen land er Tea Tree Oil godkjent som naturlegemiddel til behandling av fotsopp.

Naturmidlene duppes på huden og motvirker bakterier, samtidig med at de lindrer kløe og svie. Du kan få de forskjellige naturmidlene i helsekostforretninger.

Fotkrem med Tea Tree Oil
Fotkrem med Urea 10% og 100 % naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Fotkrem med Tea Tree Oil - Fotkrem med Urea 10% og 100 % naturlig tetreolje

Reseptfrie midler

Du kan få forskjellige midler mot fotsopp. I de fleste tilfeller vil de kunne kurere fotsoppen din. Det er imidlertid veldig viktig at du fortsetter i hele behandlingsperioden, også selv om symptomene er ved å forsvinne. Ellers risikerer du at fotsoppen blusser opp igjen.

Har du ikke hatt fotsopp før, er det kanskje en god idé å la legen din se på det. Da vil du få bekreftet om det er fotsopp. Får du det deretter på ny, kan du kanskje nøye deg med å gå på apoteket og få et reseptfritt middel neste gang.


Hvordan smitter fotsopp?

Fotsopp smitter gjennom hud eller hudrester. Derfor er smittefaren størst hvis du går med bare føtter på steder hvor mange andre mennesker også ferdes i bare føtter. Det er typisk i felles baderom i svømmehallen, på treningssenteret eller i idrettshallen. Men det kan selvfølgelig også være på et utendørs svømmebasseng eller på et hotellværelse.

Vi utstøter alle sammen hudflak som ikke kan ses med det blotte øye. Men flakene legger seg på gulv, i tepper, i sengetøy, i strømper og sko. Ferdes du derfor i bare føtter et sted hvor en annen person med hudsopp har gått med bare føtter, risikerer du altså å bli smittet.

Det beste du kan gjøre, er derfor å huske badesandalene når du skal bade i offentlige baderom. Eller generelt når du går i bare føtter på steder hvor mange andre mennesker også ferdes barføtt.

Da fotsopp er veldig smittsomt, kan du altså lett bli smittet av andre. Og har du selv fått fotsopp, kan du like lett sende smitten videre til andre.

Selv om du ferdes et sted hvor det er fotsopp, er det imidlerti ikke sikkert du blir smittet – heller ikke selv om andre gjør det. For vi er ikke alltid like mottagelige overfor soppesporer, og to personer reagerer ikke likt, selv om de utsettes for den samme smitten.

Fotsopp og neglesopp

Fra fotsoppen mellom tærne og på føttene er det ikke langt til tåneglene. En ubehandlet fotsopp kan derfor fort spre seg til neglene og forårsake neglesopp. Smitten går derimot sjeldent andre veien, da neglesopp slett ikke er like smittsomt som fotsopp. Neglesoppen er til gjengjeld noe vanskeligere å få bukt med enn fotsopp, så sørg for å bli kvitt fotsoppen før den sprer seg og utvikler seg til noe verre.

Neglesopp stammer således ofte fra en fotsopp, som enten ikke har litt oppdaget, eller som har vært ignorert for lenge.

LES OGSÅ: Hvordan kan neglesopp behandles?

Fotkrem med Tea Tree Oil
Fotkrem med Urea 10% og 100 % naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Fotkrem med Tea Tree Oil - Fotkrem med Urea 10% og 100 % naturlig tetreolje

Hva kan du selv gjøre for å forebygge fotsopp?

Det er viktig å behandle fotsopp hvis du først har fått det. Men minst like viktig er det å forebygge utbrudd av fotsopp.

Det er viktig med en god renslighet og hygiene for å forebygge fotsopp. Men selv om du sørger for det, kan du allikevel godt få det, ettersom det er så smittsomt. Du kan imidlertid minimere risikoen ved å overholde noen enkle råd og forholdsregler.

Gode råd om forebyggelse av fotsopp:

  • Sørg for å tørke føttene godt, og også mellom tærne når du har dusjet.
  • Skift sko ofte.
  • Skift gjerne ut fottøy av kunstmaterialer med lær, som huden bedre kan puste igjennom.
  • La føttene få luft så ofte som mulig – gå gjerne i sandaler hvis lar seg gjøre.
  • Skift strømper hver dag – og skift ut de syntetiske strømper med strømper av bomull eller ull.
  • Sørg for alltid å holde føttene tørre og rene.
  • Vask strømper, sengetøy, håndklær og annet ved en temperatur på minst 60 grader C, ellers blir ikke soppsporene slått ihjel.
  • Har du fotsopp, så tørk føttene til slutt – og legg deretter håndkledet til vask.

FAQ om fotsopp

Hvordan ser fotsopp ut?

Fotsopp viser seg typisk ved kløe, svie og en brennende følelse i huden mellom tærne. Huden vil ofte bli rød og lett flassende. Der kan også være små væskefylte blærer på huden.


Hva er fotsopp?

Fotsopp er en veldig alminnelig soppinfeksjon som angriper huden mellom tærne. Typisk starter fotsoppen mellom de ytterste tærne (lilletåen og den neste), hvorfra den sprer seg til de andre tærne og kanskje til resten av foten.


Hva er årsaken til fotsopp?

Fotsopp skyldes en infeksjon med hudsopp, som også kalles dermatofytter. Det er en soppart som vi alle har på kroppen, og som normalt er helt uskadelig. Det er først, når soppen plutselig får alt for gunstige vekstbetingelser (varme og fuktige omgivelser), at den begynner å formere seg voldsommere enn ellers og angripe for eksempel hud eller negler.


Hvor lenge smitter fotsopp?

Fotsopp kan smitte så lenge du har det. Derfor gjelder det om å få det behandlet så fort som mulig, slik at du ikke smitter andre – eller smitter andre deler av din egen kropp, for eksempel tåneglene, slik at du også får neglesopp.


Kan man bruke atamon mot fotsopp?

Atamon er et middel som man bruker til konservering av føde- og drikkevarer, slik at veksten av skimmel- og gjærsopp hemmes. Man bruker det blant annet i syltetøy. Det er derfor noen som har fått den nærliggende tanken at atamon også kan brukes mot fotsopp. Legevitenskapen hevder imidlertid at atamon ikke virker mot dermatofytter, som nettopp er den soppen som er årsaken til fotsopp.


Hvordan behandler man fotsopp?

Det er forskjellige behandlingsmuligheter for fotsopp. De mest alminnelige, og de som legen typisk vil anbefale, er kremer/salver med en soppdrepende virkning og eventuelt en tablettkur.

I forbindelse med fotsopp opplever man ofte kløe og løs hud. Her kan naturmidler med innhold av tea tree oil (tetre-olje) være til stor hjelp.


Kan fotsopp gå vekk av seg selv?

Du kan være heldig ved at masse frisk luft til føttene kan kurere fotsoppen din. Men du kan også risikere å bære smitten videre til deg selv eller andre hvis du ikke gjør noe med den. Så det beste rådet mot fotsopp er rask behandling.


Kan fotsopp smitte til andre steder på kroppen?

Fotsopp er veldig smittsomt, så du kan saktens spre soppen videre til andre deler av kroppen. Størst risiko er det nok for at fotsoppen sprer seg til netånegle og blir til neglesopp.

Fotgel med Tea Tree Oil
Fotsopp pleie til kløe, svie og rød hud mellom tærne
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 169,00 kr
Salgspris 169,00 kr Vanlig pris
Fotgel med Tea Tree Oil - Fotsopp pleie til kløe, svie og rød hud mellom tærne

Finn mer informasjon her:

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram