Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er svie i skjeden?

Svie i skjeden er et utbredt problem hos mange kvinner. Det er en skjærende og brennende følelse som ofte blir verre når du tisser. For noen går det over av seg selv, mens det for de fleste krever behandling. Når det svir i skjeden, advarer kroppen din deg om at du har et problem som behøver en løsning. Og kroppens signaler skal du alltid lytte til. Svie i skjeden er en kilde til mange ubehag som på den ene eller andre måten må avhjelpes.


Derfor har du svie i skjeden

Det finnes ikke et entydig og overordnet svar på hvorfor du har svie i skjeden. Mens noen har svie på grunn av en infeksjon i skjeden som for eksempel sopp, har andre svie fordi de har fått en bakteriell infeksjon som ofte overføres gjennom sex. Det nytter altså ikke å feie alle kvinner under én kam når det gjelder svie i skjeden. Derfor er det også alltid en god idé å oppsøke legen din hvis du opplever en sviende fornemmelse i skjeden.

Når det er sagt, er det ofte mildere årsaker som ligger til grunn for svien. I langt de fleste tilfeller skyldes ubehaget nemlig vaginal irritasjon. Det er en tilstand som ikke er farlig, men som er høyst plagsom. Irritasjon i skjeden kan opptre av forskjellige årsaker.

Hva er vaginal irritasjon? Irritasjon i skjeden

Irritasjon i skjeden oppstår når det er ubalanse i det vaginale området. Det kan enten være på grunn av bakterier, eller fordi skjeden er tørr. I mange tilfeller er tørre slimhinner i skjeden grunnen til at kvinner opplever svie. En tørr hud er mer sårbar enn en velpleiet og fuktet hud er. Den revner lettere og er mer utsatt for små sår. Det samme gjelder for skjeden din hvis den er tørr.

Hvis du har fått en rift på huden et hvilket som helst sted, vet du også hvordan det kan svi og gi en varm, skjærende fornemmelse. Det gjør det naturligvis også hvis en tørr skjede får en rift.

Men hvorfor oppstår tørrhet i skjeden? Det kan det være mange grunner til. Først og fremst fuktes skjeden gjennom slimhinnene som får fukt fra østrogen dannet i eggstokkene. Fukten er karakteriseres gjennom utflod. Østrogen dannes fra puberteten til overgangsalderen, og i tiden fram til overgangsalderen faller østrogennivået i takt med at du blir eldre. Derfor er tørrhet i skjeden for mange kvinner i overgangsalderen et stort problem.

Vaginal irritasjon rammer imidlertid ikke bare eldre kvinner. Det er også et uttalt problem for mange yngre kvinner. Det kan skyldes graviditet, p-piller eller andre medisiner som tørker ut slimhinnene i skjeden – og så oppstår det problemer med svie.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Svie i skjeden etter samleie

Svie i skjeden kan være et problem selv under praktiske gjøremål i hverdagen. Du kan føle svie når du sykler, går eller løfter ting. Men svie i skjeden forverres ofte i forbindelse med samleie. Det gjør det hvis du ikke selv produserer tilstrekkelig med utflod, som er kroppens naturlige smøring. Et «tørt» samleie ledsages av smerter både under og etter fordi det oppstår friksjon. De tørre slimhinnene sjeneres, blir ømme og irriterte – og det øker risikoen for smårifter på slimhinnene. Dette svir ubehagelig i skjeden.

Svie og samleie burde ikke ha noen sammenheng. Men det er dessverre tilfelle for mange kvinner. Og frykten for smerter og svie nedsetter derfor også naturlig nok sexlysten. Men med litt hjelp kan du få sexlysten tilbake.

Et godt sted å starte er at du og din partner gir hverandre god tid til sex. Hvis du plages med svie og tørrhet i skjeden, duger det ikke med et quick fix. Det gir ganske enkelt ikke skjeden din tid nok til at bli klar. Det er viktig å ta seg god tid til forspillet før selve samleiet igangsettes. På den måten får du de beste forutsetningene til å bli tilstrekkelig fuktig, slik du unngår rifter og dermed svie i skjeden.

Imidlertid er et langt og grundig forspill ikke alltid nok hvis slimhinnene dine har tendens til å tørke ut. Da er du nødt til å få litt hjelp utenfra. Her er Intim Glide fra Australian Bodycare et godt middel som gir deg masser av fukt, slik at du unngår friksjon i skjedeåpningen. Intimgelen er en dermatologisk testet vannbasert gel som du kan bruke så ofte du ønsker – helt uten bekymring for om den er for sterk for det sarte området. Gelen bygger på den aktive og antiseptiske ingrediensen Tea Tree Oil som med sine antibakterielle egenskaper motvirker bakterier, slik du unngår uønskede bakterier fra mannen. På den måten er du både beskyttet mot svie på grunn av bakterier og svie etter tørrhet og rifter i skjedeåpningen.

Gelen har en bløt konsistens som er lett å påføre. Husk bare å smøre rikelige mengder enten direkte på mannens penis eller ved skjedeinngangen, slik at du er sikker på å få godt med fukt. Dette får sexlysten til at vende tilbake.


Svie i skjeden ved graviditet

Når man er gravid er det mange ting som endrer seg. Det kan medføre en del skavanker. Har du opplevd svie i skjeden under graviditet? Svie er oftest forbundet med sopp som irriterer underlivet og derav forårsaker svie. Sopp er relativt harmløst, men utrolig plagsomt.

Svie og sopp i skjeden forårsakes enten av endringen i hormonbalansen og dermed pH-verdien i underlivet eller en bakteriell ubalanse. Det er ganske normalt å få sopp når man er gravid, fordi kroppens prosesser er lettere forstyrret. Prøv dessuten å gå i bomullstruser på dagtid, og prøv å sove uten truser. Det kan hjelpe underlivet med å puste bedre.


Svie i skjeden og hyppig vannlating

Hvis du opplever svie i skjeden kan det være et symptom på flere ting. Hyppig vannlating er bare én av de tingene som kan forårsake svie i skjeden, men svien er bare et symptom på sopp. Sopp er det relativt lett å få bukt med, og du har kanskje pådratt deg svie og sopp i skjeden fordi du er gravid og ofte må tisse.

Når underlivet blir holdt «fuktig» i lengre tid fordi du tisser hyppigere, er det lettere for soppbakterier å formere seg. Sørg derfor først og fremst for å gå i bomullstruser, som underlivet kan puste i. Behandle deretter svie og sopp med cremeprodukter.


Svie i skjeden og overgangsalder

Hvis du opplever svie i skjeden og kanskje opplever tegn på å være i overgangsalderen, kan svie i skjeden bare være enda et tegn. Det forholder seg slik at når man er i overgangsalderen produserer man mindre av de kvinnelige kjønnshormonene, og det gjør det vanskeligere for underlivet å skape de samme gode forholdene som når man er yngre. Det gjør for eksempel at huden er tynnere og barrieren er svekket. Nettopp derfor kan du oppleve svie i skjeden på grunn av overgangsalderen. Man kaller dette symptomet skjedekatarr på fagspråket.

LES OGSÅ: Tørre slimhinner i overgangsalderen 


Avhjelp svie i skjeden

Hvis du er plaget av svie i skjeden, kan du selv gjøre mye for å avhjelpe problemet. Ettersom svie ofte forårsakes av tørrhet ved skjedeåpningen, er det viktig å ikke tørke den ut ytterligere. Din intimhygiene er viktig, men hvis du vasker deg for mye risikerer du at det oppstår irritasjoner i skjeden. Vask deg derfor høyst to ganger daglig i intimområdet. Helst kun med vann – ellers med en god intimsåpe.

Intimvask til intimbarbering
Intimsåpe mot inngrodd hår, røde nupper etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Intimvask til intimbarbering - Intimsåpe mot inngrodd hår, røde nupper etter intimbarbering

Du kan også yte førstehjelp til svie og kløe med Australian Bodycares Femigel. Gelen virker hurtig lindrende og avkjølende på svie ved skjeden på de ytre kjønnsdeler takket være Tea Tree Oil, som er en ingrediens kjent for sine helende egenskaper. Samtidig virker den også effektivt mot bakterier. Du avhjelper derfor problemer med bakterier som kan skape eller forverre den sviende fornemmelsen.

Den vannbaserte gelen inneholder naturlige aktiver, akkurat som den også er dermatologisk testet. Du kan derfor bruke den uten begrensninger. Mange kvinner er blitt kvitt svie og kløe etter bruk av gelen. I et klinisk forsøk på 4 uker viste det seg at 9 av 10 kvinner slapp unna det intime ubehaget.  Samtidig forsvant også luktplagene.

Påfør en liten mengde Femigel rundt skjedeinngangen etter behov. Er du hardt rammet av svie, bør du behandle opp til to ganger daglig. Opplever du lettere svie, er det nok å bruke ett stk. daglig. Du vil raskt kunne merke forskjell. Du kan også bruke Femigel i forbindelse med sex, likesom den er velegnet før og etter besøk i svømmehallen hvor du er særlig utsatt for bakterier.

Det er også en god idé å supplere med Femi daily. Akkurat som navnet antyder kan den brukes for daglig forebygging. Gelen er et godt redskap til å forebygge problemer med tørrhet og svie i skjedeåpningen.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram