Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker, alderdomsflekker, leverflekker, pigmentfeil, hormonflekker – kjært barn har mange navn. Men alle de forskjellige begrepene dekker over samme tilstand, som vi i denne artikkelen vil kalle pigmentflekker.

Pigmentflekker er misfarging i et avgrenset hudområde

Pigmentflekker er solfremkalte pigmentendringer i huden som kan minne om fregner. Pigmentflekker kalles også leverflekker, som på latin heter solaren lentigines, som kan oversettes til fregner/aldersforandringer. Leverflekker har derfor ikke noe som helst å gjøre med leveren.

Det høres kanskje komplisert ut, men det er det faktisk ikke. Pigmentforandringer skyldes en opphopning av pigment i det øverste laget av huden. Det er også derfor de lett gjenkjennelige misfargingene i form av flekker som regel viser seg på den huden som har vært mest utsatt for sol.

Pigmenter kan betegnes som flere forskjellige ting:

  •  Pigmentflekker kan være vanlige fregner (efelider)
  •  Solbetingede pigmentflekker som ikke forsvinner (det kan for eksempel fregner om vinteren)
  •  Sammenflytende pigmentflekker, som kalles melasma

Uansett hva slags pigmentflekker det er snakk om, handler det om en aktivering av pigmentcellene i huden. De danner pigmentkorn som samler seg opp i huden, og så blir til synlige pigmentflekker.

Det er med andre ord hudens helt naturlige fargestoff (du kjenner det kanskje også som melanin) som klumper seg sammen og viser seg som mørke flekker.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Er leverflekker farlige?

Pigmentflekker er i seg selv helt ufarlige, så problemet er mer kosmetisk. Men pigmentflekker kan forveksles med farlige føflekker, så det er alltid lurt å holde øye med huden sin.


Hvorfor får man pigmentflekker?

Hovedårsaken til at du får pigmentflekker, er at huden er blitt utsatt for altfor mye sol. Huden har sitt eget forsvar mot solen, og det er også derfor du blir solbrun. Men hvis du har vært litt for ivrig med solbadingen (og glemt solkremen) må huden og cellene arbeide overtid – og det innebærer at de kan komme til å produsere for mye melanin (hudens pigment).

Resultatet er at huden din blir solskadet, og det kan vise seg som pigmentflekker og pigmentendringer.

Men overdreven soling er ikke den eneste årsaken til at du får pigmentflekker, selv om det er den vanligste.

Andre årsaker til pigmentflekker: Hormoner og medisiner

Pigmentflekker kan også komme som følge av hormonelle påvirkninger. Derfor er det ofte kvinner som får pigmentforandringer på grunn av hormonelle påvirkninger som graviditet eller prevensjon, som p-piller.

Er pigmentflekker og pigmentfeil det samme?

Pigmentflekker, pigmentendringer og pigmentfeil brukes ofte om samme ting – men det finnes faktisk pigmentfeil som ikke skyldes solen.

Pigmentfeil kan blant annet oppstå etter:

  •  Ubalanse i kroppen i forbindelse med psykisk belastning
  •  Allergiske reaksjoner
  •  Hårfjerning og barbering
  •  Skader i huden fra slag, fall og arr generelt
  •  Akne og eksem, som også kan gi arr
  •  Medisin, strålebehandling og kjemiske påvirkninger

Disse pigmentfeilene har forresten én ting felles med de som kommer av for mye sol, og det er at de faktisk blir forverret av overdreven soling.


Hvilke typer pigmentflekker finnes?

Alle pigmentflekker skyldes overproduksjon av pigment i huden, men vi kan likevel dele dem opp etter hvordan de ser ut. Som hovedregel skiller vi mellom to typer pigmentflekker:

1) Mørke/brune pigmentflekker: Mørke pigmentflekker kan ligne litt på fregner, det kan være snakk om flere små flekker som har “smeltet” sammen og det kan være bulende områder med pigmentfeil. Selv om de ofte forveksles, så er fregner og pigmentflekker ikke det samme. Fregner kommer og går, mens pigmentflekker er en statisk tilstand.

2) Hvite pigmentflekker I tillegg finnes det en annen type pigmentflekker som forårsakes av underproduksjon av pigment i huden. Her mangler huden melanin (pigment) og det viser seg som hvite pigmentflekker.


Hvem får pigmentflekker?

Stort sett alle mennesker som har rundet 30-årsdagen sin har pigmentflekker i en eller annen grad. Men for de fleste gjelder det at pigmentflekkene blir mer og mer fremtredende etter hvert som vi blir eldre.

Det er det jo en helt naturlig forklaring på. Jo eldre du blir, jo mer har du vært utsatt for solen – og det er jo solen som gir oss disse pigmentflekkene.

I tillegg er det en tendens til at kvinner får pigmentflekker fordi de utsettes for hormonelle påvirkninger i forbindelse med graviditet og prevensjon, som p-piller. 

Jo mer følsom huden din er overfor sollys, jo større er risikoen for at du får pigmentfeil på grunn av solen – så uansett om du har solsensitiv hud eller ikke, er det viktig at du alltid husker solkremen og følger solrådene.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Hvor på kroppen dukker pigmentflekker oftest opp?

Siden pigmentfeil skyldes solens stråler, oppstår pigmentflekkene vanligvis på de delene av kroppen som utsettes for mest sollys.

Derfor er det mest vanlig at du får pigmentflekker i ansiktet, på hendene og bena. Kvinner har også lett for å få pigmentendringer på brystet og skuldrene.


Forebygging av pigmentendringer

Det beste du kan gjøre for å forebygge pigmentflekker, er å beskytte huden din mot solen. Husk solkrem og holde deg i skyggen i de farlige timene midt på dagen.

Du passer faktisk best på huden din ved å bruke solkrem – derfor er det også flere og flere som smører seg med solkrem i ansiktet faglig for å forebygge alderstegn som pigmentflekker.


Hvordan kan man behandle pigmentflekker?

Når det gjelder pigmentflekker er angrep det beste forsvar – solkrem og gode solvaner. Det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å redusere og behandle pigmentflekkene dine.

Gjør det selv med krem og olje mot pigmentflekker:

Har du pigmentflekker i ansiktet eller på brystet? Du kan kjøpe kremer og serumer med fruktsyrer som effektivt reduserer pigmentflekker. Se etter produkter med AHA, BHA, A-vitamin, niacinamid og C-vitamin. Dette er ingredienser du kan bruke til å gi deg selv en kjemisk peeling hjemme – og selv om det høres voldsomt ut, er det faktisk mer skånsomt enn å bruke en skrubbkrem i ansiktet.

Leter du etter en krem eller olje til behandling av pigmentflekker? Her kan du bruke Australian Bodycares 4-pack mot pigmentflekker i ansiktet, som inneholder aktive ingredienser som ved jevnlig bruk kan bidra til å redusere synligheten av pigmentflekker.

Forskning viser også at du gjennom standhaftig bruk av solkrem kan redusere synligheten av pigmentflekker.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Laser, bleking og profesjonell peeling

Hvis du er kraftig plaget av tydelige pigmentflekker, kan du søke profesjonell hjelp i form av peeling og laser. Det er for øvrig et godt råd å kun benytte det hvis du er alvorlig plaget og ikke klarer å gjøre noe med problemet på egen hånd med gode produkter.


Frysing, laser eller ingen av delene?

Hvis du går til legen kan du få flekken fjernet ved at den fryses eller tas bort med laser. Det er selvfølgelig en effektiv løsning, men du kan faktisk risikere å få en hvit flekk i stedet for en brun.


Virker blekekrem mot pigmentflekker?

Du kan bruke blekekremer på pigmentflekkene dine, men da er det en mulighet for at de dukker opp igjen så fort kremens effekt på et eller annet tidspunkt avtar.


Er du veldig plaget av pigmentflekkene dine?

Hvis du er svært plaget av pigmentflekkene dine, er det lurt å kontakte fastlegen din for å få hjelp. Hvis du ikke er interessert i å bruke laser for å ta knekken på leverflekkene dine, har legen mulighet til å skrive ut resept på kremer og andre midler som kan redusere dem.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram