Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er bekkeninfeksjon?

Bekkeninfeksjon er en samlebetegnelse som dekker flere ulike betennelsestilstander i det kvinnelige reproduksjonssystemet. Det er en infeksjon i de indre bukorganene og kan derfor være en infeksjon i livmoren, egglederne og/eller eggstokkene. Bekkeninfeksjon omtales også ofte som PID, som er en forkortelse for Pelvic Inflammatory Disease.

Betennelsen i underlivet sitter i livmorslimhinnen og egglederne. Egglederne og livmorslimhinnen henger sammen, så bekkeninfeksjon vil forekomme i både livmorhulen og egglederne. Bekkeninfeksjon kan påvirke både kvinnens reproduktive organer og vevet rundt dem, og det er en vanlig tilstand som krever behandling.


Derfor får man bekkeninfeksjon

Hvis du får bekkeninfeksjon, er det alltid fordi bakterier har kommet inn i livmoren via skjeden - og det er disse bakteriene som forårsaker en infeksjon i livmoren. Det finnes flere ulike bakterier som kan forårsake underlivsinfeksjon.

Den vanligste av disse er klamydia, som er en av de svært vanlige kjønnssykdommene som kan ramme både menn og kvinner. Det anslås at mer enn 10.000 danske kvinner smittes med klamydia hvert år. De fleste av disse kvinnene er i alderen 15-25 år.

Ettersom bakteriene som forårsaker underlivsbetennelse overføres til livmoren via skjeden, er sex den vanligste årsaken til underlivsbetennelse. Derfor er underlivsbetennelse vanligst hos kvinner som er seksuelt aktive.

Risikoen for at kvinner utvikler bekkeninfeksjon etter en abort er også økt, og det samme er risikoen for bekkeninfeksjon etter livmoroperasjoner og bruk av spiral. Dette skyldes at når instrumenter føres inn i skjeden, er det større risiko for at bakterier samtidig overføres i fra skjeden til livmoren.

Når ikke-seksuelt aktive kvinner får bekkeninfeksjon, skyldes det vanligvis at tarmbakterier fra endetarmen overføres til skjeden. Dette kan skje hvis du tørker forover når du går på toalettet.

Toksisk sjokksyndrom

Endelig kan bruk av tampong i for lang tid (mer enn åtte timer) utløse toksisk sjokksyndrom, som er en streptokokk-/stafylokokkinfeksjon. Denne typen underlivsbetennelse er svært sjelden, men også svært farlig og kan være livstruende.

Det er derfor viktig at du aldri bruker samme tampong for lenge av gangen, og at du reagerer raskt hvis du mistenker toksisk sjokksyndrom.


Behandling av bekkeninfeksjon- Hvordan behandle bekkeninfeksjon?

Bekkeninfeksjoner er sjelden noe som går over av seg selv hvis du venter lenge nok. Tvert imot kan du risikere at tilstanden blir verre hvis du ikke får behandling.

Hvis du mistenker at du har underlivsbetennelse, er det derfor viktig at du oppsøker legen din og blir undersøkt.

Bekkeninfeksjon må alltid behandles

Hvis du ikke søker behandling, kan bekkeninfeksjonen i noen tilfeller gå over av seg selv, men du risikerer at "prisen" for en ubehandlet bekkeninfeksjon er kroniske smerter, tilbakevendende bekkeninfeksjoner og at det blir vanskeligere å bli gravid eller at du kanskje ikke kan bli gravid i det hele tatt.

I de fleste tilfeller vil bekkeninfeksjonen først være i livmoren og kanskje i egglederne. Hvis infeksjonen i underlivet sprer seg til eggstokkene, er det mer alvorlig.

Behandlingen vil alltid avhenge av årsaken til underlivsbetennelsen. Hvis det er forårsaket av klamydia, vil du bli behandlet for klamydia. Hvis det er forårsaket av andre bakterier, er behandlingen annerledes.

I alle tilfeller vil behandlingen vanligvis være en tablettbehandling med antibiotika. Behandlingen varer vanligvis én til to uker.

I behandlingsperioden vil du vanligvis bli anbefalt å ta det med ro og unngå sport og fysisk aktivitet for å minimere risikoen for at infeksjonen sprer seg videre.

I mer alvorlige tilfeller av underlivsbetennelse kan det være nødvendig med operasjon. Dette skjer vanligvis hvis det er en abscess mellom egglederne og eggstokkene. I sjeldne og spesielt alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å fjerne egglederne og eggstokkene.

2 produkter til Intim pleie
2 produkter mot intimt ubehag, lukt og kløe i underlivet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
2 produkter til Intim pleie - 2 produkter mot intimt ubehag, lukt og kløe i underlivet

Hvilke skader kan ubehandlet bekkeninfeksjon forårsake?

Hvis du blir behandlet for en bekkeninfeksjon relativt raskt, vil du ikke få senskader eller andre skader på bekkenorganene. Men hvis du bærer på en ubehandlet bekkeninfeksjon over lang tid, kan den forårsake skade. Betennelsen kan spre seg og danne abscesser i magen og forårsake kroniske magesmerter.

Til syvende og sist kan ubehandlet bekkeninfeksjon også gjøre det vanskelig eller umulig å bli gravid. Dette gjelder i de aller fleste tilfeller der infeksjonen er forårsaket av klamydia. Denne typen bakterier kan forårsake store skader på slimhinnene i egglederne, noe som gjør det vanskelig å transportere egget ned til livmoren.

Hvordan vet du om du har en underlivsinfeksjon?

Som nevnt tidligere er det viktig at du oppsøker lege hvis du har den minste mistanke om en bekkeninfeksjon. Derfor, hvis du har ett eller flere av de ovennevnte tegnene og symptomene på bekkeninfeksjon, må du oppsøke lege i stedet for å vente på at det skal gå over av seg selv. For det gjør det sjelden. Bekkeninfeksjon krever behandling - i de aller fleste tilfeller.

Behandling av bekkeninfeksjon må startes så snart som mulig. Og den eneste måten å finne ut om du har en infeksjon i livmoren, og dermed bekkenbetennelse, er at en lege stiller diagnosen.

Legen vil først spørre deg om symptomene dine og deretter avgjøre om du trenger ytterligere undersøkelser. Hvis du gjør det, vil legen vanligvis utføre en gynekologisk undersøkelse og ta en vaginal ultralydskanning. Mens legen undersøker underlivet ditt, vil han eller hun også ta en vattpinne fra livmorhalsen din.

Prøven vil avgjøre om det finnes en bakterie, slik at diagnosen kan stilles med sikkerhet og du kan få riktig behandling. Ofte vil legen allerede starte behandling med et bredspektret antibiotikum før resultatet av prøven kommer tilbake fra laboratoriet. Hvis prøven viser et annet resultat enn forventet, kan det være nødvendig å endre behandlingen slik at du får antibiotika rettet mot den typen bakterier som forårsaker infeksjonen.

Som et siste trinn i undersøkelsen for underlivsbetennelse vil legen nesten helt sikkert også ta en blodprøve. Ved å ta en blodprøve kan et laboratorium få et inntrykk av blodsenkningshastigheten og antallet hvite blodlegemer. Hvis du har bekkenbetennelsessykdom, vil tallene vanligvis være forhøyet.


Unngå intim kløe, svie og irritasjon.

Hvis du er seksuelt aktiv, men med samme partner over lang tid, utvikler dere resistens mot hverandres bakterieflora.

Hvis du derimot har skiftende partnere og ikke bruker kondom, utsetter du deg for mange forskjellige nye bakterier og dermed risikoen for å få en kjønnssykdom. Kondom er derfor den beste beskyttelsen mot både kjønnssykdommer og underlivsbetennelser.

Under sex kan du generelt bruke et produkt som motvirker bakteriene som kan forårsake problemer som kløe, irritasjon, tørrhet og uønsket lukt.

Australian Bodycare Intimate Glide er en gel som inneholder den naturlige antibakterielle tea tree-oljen, som er kjent for å effektivt motvirke bakterier.

Du kan også aktivt bidra til å forhindre at bakterier forårsaker kløe, svie og irritasjon. Femigel og Femi daily er geler som er effektive mot bakterier. Femi daily kan brukes daglig for å forebygge uønskede bakterier. Og begge gelene er både hormonfrie og pH-regulerte for å bidra til å gjenopprette den naturlige bakteriefloraen.

2 produkter til Intim pleie
2 produkter mot intimt ubehag, lukt og kløe i underlivet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
2 produkter til Intim pleie - 2 produkter mot intimt ubehag, lukt og kløe i underlivet
Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Hvordan føles bekkeninfeksjon?

Bekkeninfeksjon er en ubehagelig tilstand, og hvis du har blitt rammet, vil du sjelden være i tvil om at noe er galt.

I mildere tilfeller kan det imidlertid være vanskelig å vurdere om symptomer som smerter og endret utflod skyldes vanlige menstruasjonssmerter eller noe mer alvorlig som underlivsbetennelse.

Hvis du får feber samtidig med de andre symptomene, er det ofte en mer alvorlig tilstand enn menstruasjonssmerter. Hvis du er i tvil, bør du alltid oppsøke legen din for en sjekk, da du aldri bør la en underlivsbetennelse gå ubehandlet.

Hos noen kvinner er symptomene på bekkenbetennelse ganske milde (særlig i begynnelsen), så det kan være vanskelig å oppdage at noe er galt. Men hvis du mistenker at noe ikke stemmer, bør du alltid reagere på det.

Ved toksisk sjokksyndrom er de typiske symptomene en plutselig og rask temperaturstigning til 39-40 grader, sløret bevissthet, dårlig allmenntilstand og eventuelt hudutslett. Heldigvis er dette en sjelden tilstand, men den er livstruende, og ved mistanke er det viktig å handle raskt og søke umiddelbar behandling.

Hva er tegn på bekkeninfeksjon?

Bekkeninfeksjon er ikke noe å spøke med. Ikke bare er det ubehagelig, ubehandlet bekkeninfeksjon kan ha betydelige konsekvenser som kroniske bekkensmerter, tilbakevendende bekkeninfeksjoner, arrdannelse i eggstokkene og egglederne, risiko for svangerskap utenfor livmoren og/eller vanskeligheter med å bli gravid eller til og med infertilitet.

Det er alltid verdt å kjenne til de typiske tegnene på underlivsbetennelse, slik at du vet når alarmklokkene bør ringe.

Symptomer på bekkeninfeksjon

Bekkeninfeksjon har typiske symptomer som du kan se etter for å oppdage infeksjon i livmoren før den gjør skade. Bekkenbetennelse ledsages ofte av kvalme og feber, men du kan også ha bekkenbetennelse uten feber. Så det kan være vanskelig å navigere, men det er en god idé å oppsøke lege hvis du opplever noen av følgende tegn:

  • Smerter i underlivet.
  • Endret utflod, som vanligvis øker i volum og ser og lukter annerledes enn vanlig. Oftest er den brunlig eller gulgrønn i fargen, tyktflytende og illeluktende.
  • Feber og dårlig allmenntilstand, kanskje ledsaget av frysninger, kvalme og oppkast.
  • Spotting mellom menstruasjoner eller etter sex.
  • Kraftigere eller mer smertefulle menstruasjoner enn vanlig.
  • Smerter eller svie ved vannlating.

Ikke forveksle bekkeninfeksjon med skedekatarr.

Selv om livmorhalsbetennelse og generell bekkenbetennelse er en infeksjon og derfor en betennelsestilstand, må den ikke forveksles med skedekatarr. Skedekatarr er en betennelse i skjeden og oppstår når miljøet i skjeden endres. Miljøet i skjeden er naturlig surt på en syre-base-skala, noe som bidrar til å holde skjeden og slimhinnene sunne og med riktig bakterieflora.

Selv om surhetsgraden varierer gjennom menstruasjonssyklusen, oppstår vaginitt bare når endringen er så markant at de forskjellige bakteriene formerer seg og skaper ubalanse.

Vaginitt kan forårsake noen av de samme tegnene og symptomene som underlivsbetennelse. Disse inkluderer:

  • Økt og endret utflod som endrer både farge og lukt. Ofte med en skummende og tykk konsistens som avgir skarp lukt.
  • Følelsen av å "tisse knust glass", som maskerer en sviende og brennende følelse når du går på toalettet.
  • En kjedelig følelse og en følelse av tyngde i underlivet.

Selv om skedekatarr ikke er farlig, er det fortsatt en ubehagelig og plagsom tilstand. Og fordi det deler mange likheter med tegn og symptomer på bekkenbetennelsessykdom, er det en annen god grunn til å oppsøke legen din for å finne ut hva som forårsaker endringene i underlivet ditt.

Som med mange andre tilstander kan symptomene være de samme for forskjellige tilstander. Dette gjelder også for bekkenbetennelsessykdom. For eksempel kan blindtarmbetennelse, urinveisinfeksjon, svangerskap utenfor livmoren og en sprukket vanncyste på eggstokken forårsake noen av de samme symptomene og forveksles derfor ofte med bekkenbetennelse.


Underlivsbetennelse etter fødsel

Under fødselen har bakterier lettere tilgang til livmoren. Sammentrekninger betyr også at bakterier kan presses inn i vevet rundt livmoren. Hvis bakterier kommer inn i livmoren, blir du ikke nødvendigvis syk. I noen tilfeller kan det imidlertid føre til underlivsbetennelse.

Fødsel ved keisersnitt medfører økt risiko for bekkenbetennelse. Dette skyldes at livmorhulen åpnes gjennom huden, noe som gjør det lettere for bakterier å komme inn.

En fødsel er generelt en stor påkjenning for kroppen, og i tiden etter fødselen skjer det også store endringer i kroppen.

De første seks ukene etter fødselen kalles barseltiden. Det er i denne perioden at risikoen for bekkenbetennelsessykdom er høyere enn vanlig.

Bekkeninfeksjon er en av hovedårsakene til barselfeber hos kvinner. Symptomene er hovedsakelig feber, men kan også omfatte smerter i underlivet, generelt ubehag og illeluktende utflod.

Hvis du opplever denne typen symptomer, bør du oppsøke lege og bli undersøkt.


Bekkeninfeksjon etter abort

Under en abort føres instrumenter inn i skjeden og livmoren. Selv om instrumentene selvsagt er sterile og inngrepet utføres under gode hygieniske forhold, er det alltid en viss risiko for at bakterier fra skjeden føres inn i livmoren.

Det finnes så mange forskjellige mikroorganismer i skjeden at risikoen alltid vil være til stede.

Hvis du etter en abort opplever symptomer som smerter i underlivet og magen, sykdomsfølelse, feber, kvalme, tykk og illeluktende utflod, smerter ved vannlating eller annet ubehag, kan det være tegn på underlivsbetennelse.

Hvis du mistenker at du har underlivsbetennelse, er det viktig at du kontakter legen din slik at du kan bli undersøkt og eventuelt behandlet.

Abort øker risikoen for underlivsbetennelse. Det gjør også innsetting av kobberspiral.

Risikoen er størst de første tre månedene. Hvis du har fått satt inn spiral og får symptomer på underlivsbetennelse, bør du alltid oppsøke lege for å bli undersøkt.


Bekkeninfeksjon uten feber

Selv om underlivsbetennelse ofte forårsaker feber og sterke magesmerter som strekker seg helt ned til hoften, er ikke dette nødvendigvis tilfelle for alle. Faktisk går ikke underlivsbetennelse nødvendigvis hånd i hånd med feber, og i de fleste tilfeller vil det være andre symptomer før du eventuelt får feber. Det er derfor alltid viktig å reagere på endringer i underlivet, ellers kan du risikere alvorlige konsekvenser som infertilitet.

Symptomer på underlivsbetennelse kan være smerter, endringer i utflod fra skjeden og mulige blødninger. I noen tilfeller kan du også få feber, men du kan ha underlivsbetennelse uten å ha feber. Det er derfor viktig å huske at du ikke trenger å ha alle symptomene samtidig før du kan være rammet av en underlivsinfeksjon.

I utgangspunktet må to av tre symptomer være til stede for at diagnosen skal kunne stilles: feber (temperatur over 38,5 grader), forhøyet infeksjonstall (målt ved blodprøve) og ømhet i livmoren (ved gynekologisk undersøkelse). Det er ikke avgjørende at du har feber for å få diagnosen underlivsbetennelse. Underlivsbetennelse kan derfor presentere seg som en sykdom der du bare har milde smerter uten å føle deg veldig syk.


FAQ om underlivsbetennelse


Hvordan føles underlivsbetennelse?

Symptomene på underlivsbetennelse kan variere fra mildt til alvorlig ubehag. Uansett er det viktig at du alltid søker behandling hvis du har underlivsbetennelse.
Det er derfor bra å kjenne til de typiske symptomene: smerter i underlivet, endring av utflod til brunlig eller gulgrønn, tykk og illeluktende, feber og dårlig allmenntilstand, spotting mellom menstruasjoner eller etter sex, kraftigere eller mer smertefulle menstruasjoner og/eller smerter og svie ved vannlating.


Hva er underlivsbetennelse?

Bekkenbetennelse er en betennelse i livmoren, egglederne og/eller eggstokkene. Betennelsen sitter i slimhinnene og forårsakes alltid av bakterier som kommer inn i livmoren via skjeden.


Hvorfor får man underlivsbetennelse?

Underlivsbetennelse forårsakes av bakterier som vandrer fra skjeden til livmoren. Den vanligste bakterien er klamydia. Underlivsbetennelse er vanligst hos seksuelt aktive kvinner. Det er også økt risiko for underlivsbetennelse hos kvinner som har gjennomgått abort eller underlivskirurgi, og hos kvinner som har fått satt inn kobberspiral.


Er underlivsbetennelse

En vanlig akutt underlivsbetennelse som behandles raskt, vil sjelden være farlig eller gi varige plager. Ubehandlet underlivsbetennelse kan derimot være farlig og kan føre til kroniske underlivssmerter, dannelse av arrvev og/eller vanskeligheter med å bli gravid eller til og med infertilitet.


Produkter fra Australian Bodycare

2 produkter til Intim pleie
2 produkter mot intimt ubehag, lukt og kløe i underlivet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
2 produkter til Intim pleie - 2 produkter mot intimt ubehag, lukt og kløe i underlivet
Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram