Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er skjedekatarr?

Skjedekatarr er en betennelsestilstand i skjeden. En kvinnes skjede består av et unikt system av melkesyrebakterier og andre bakterier, sopp og mikroorganismer som bor side om side. I den riktige kombinasjonen mellom alle delene opprettholdes en naturlig og sunn bakterieflora i skjeden, og det viser seg som en fortløpende strøm av sekreter fra skjeden.

Sekretene kaldes i daglig tale utflod. Men kan bakterier komme utenfra, og de kan ta over og ødelegge den naturlige floraen av bakterier. Skjedekatarr er altså en inflammasjon i skjeden som oppstår, når skjeden infiseres med bakterier eller sopp – og det gir typisk ubehag som økt og illeluktende utflod.


Hva er utflod?

Men hva er nå utflod helt presist? Utflod er en væske fra skjedens slimhinner kombinert med døde hudceller fra livmoren. Væsken kommer ut fra skjeden, og det er en måte for den å rense seg selv på naturlig.

Derfor er utflod helt normalt – også på daglig basis. Og alle kvinner uansett alder opplever utflod i en eller annen grad. Mengden av kvinners utflod varierer mye, og derfor er det ikke noen allmenngyldig regel for hva som er en normal mengde utflod. Imidlertid betegnes normalt utflod som en lettere slimet, klar eller hvit konsistens.

Utflod er utover å være et uttrykk for skjedens selvrensende funksjon også en forsvarsmekanisme i skjeden. Skjedens mikroorganismer og melkesyrebakterier danner nemlig tilsammen et forsvar som skal forhindre fremmede bakterier i å finne vei lenger opp i underlivet til livmorhalsen, eggstokkene og egglederen. Miljøet i skjeden er surt og ligger normalt på 3,8-4,2 på en syre-baseskala. Den store mengden av melkesyrebakterier hjelper derfor til med å holde det surt, da et surt miljø er mer motstandsdyktig overfor fremmede og skadelige bakterier.

Hvordan føles skjedekatarr?

Symptomene på skjedekatarr kan være mange og varierende. Men felles for skjedekatarr er altså endret utflod, kløe, irritasjon og noen ganger lett blødning fra skjeden. Betennelse i skjeden fører derfor til mange plager i underlivet. Det er ubehagelig med kløe i og omkring skjedeåpningen, og når du klør kan det være en ond sirkel å komme inn i fordi det bare forsterker kløen.

Skjedekatarr kan også gi svie i forbindelse med vannlating og sex, akkurat som den også kan gi smerter eller tyngdefornemmelser nedad i underlivet. Skjedekatarr eller betennelse i skjeden kan derfor gi ubehag i form av endringer av utflodens farge, konsistens og lukt, sviende og smertende fornemmelser eller begge deler.

Femigel naturlig intimpleie
Intimpleie til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 139,00 kr
Salgspris Fra 139,00 kr Vanlig pris
Femigel naturlig intimpleie - Intimpleie  til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe

Derfor får du skjedekatarr

Det kan være flere årsaker til at du får skjedekatarr. Men i langt de fleste tilfeller skyldes det en vaginal ubalanse eller en infeksjon. Skjedekatarr kan deles opp i forskjellige typer av «betennelse», og derfor avhenger årsaken til skjedekatarren også av den typen du har. Under finner du de mest alminnelige formene for skjedekatarr.

Skjedesopp

Skjedesopp er en hyppig forekommende tilstand hos et stort antall kvinner. Det regnes med at opptil 75 % av alle kvinner i løpet av livet vil bli plaget med sopp i skjeden. I langt de fleste tilfeller, faktisk omkring 80 % av sopptilfellene, vil denne typen skjedekatarr skyldes en gjærsoppinfeksjon med «Candida albicans».

Gjærsoppen lever naturlig i skjedens slimhinner sammen med melkesyrebakterier, mikroorganismer og andre naturlig forekommende bakterier i skjeden. Men økes vekstbetingelsene i skjeden, vil soppene få rik mulighet til å formere seg – og da får du skjedesopp med plager som økt utflod, som ofte er hvit, tykk og klumpet. Utfloden kan sammenlignes med en pultostlignende konsistens. Ubehaget viser seg også ofte som kløe og svie i skjeden.

Skjedesopp oppstår typisk etter en penicillinbehandling med antibiotika. Behandlingen dreper melkesyrebakteriene som holder skjedens balanse stabil og sur, slik at den er motstandsdyktig overfor bakterier og infeksjoner. Og det gir altså gjærsoppene fritt leide til å formere seg eksplosivt.

Bakteriell vaginose

Med bakteriell vaginose følger en vaginal ubalanse i skjeden din. Når den naturlige balansen brytes, kan det gi sterke fiskeliknende luktplager fra skjeden og en grålig utseende utflod. Det er vanligvis bakterien «Gardnerella vaginalis» som får lov å dominere slik at melkesyrebakteriene ikke kan gjøre forsvarsarbeidet sitt ordentlig ved å holde miljøet regulert og surt.

Bakterien vokser altså hvis den sure pH-verdien nedsettes og i stedet blir mer basisk. Skjedens pH-verdi kan eksempelvis bli mindre sur når utflod og sæd blandes under samleie. Sæd er nemlig basisk, og det kan derfor forstyrre det sure miljøet og gi intimt ubehag.

Trichomonas

Opplever du plutselig at utfloden din endrer seg og blir gul eller grønnaktig, kan det være et tegn på infeksjon med Trichomonas-parasitten. Trichomonas er en type skjedekatarr som også kan gi utfloden en stygg lukt, og ledsages av svie og smerter i og omkring vagina.

Parasittinfeksjonen overføres seksuelt. Det er en sjelden tilstand i Norge, men er til gjengjeld en av de mest utbredte infeksjonene i resten av verden.

Vaginal tørrhet og irritasjon

En annen form for skjedekatarr er «Astrofisk vaginit» som gir vaginal tørrhet og irritasjon som følge av nedsatt fuktighet i skjeden. Særlig eldre opplever at slimhinnene fortynnes etter overgangsalderen, og at utfloden minskes av den grunn. Det endrer sammensetningen av bakterier i skjeden slik at forsvarsmekanismene nedsettes og kan føre til bakterieangrep. De tørre og irriterte slimhinnene kan gi store plager som kløe og også brennende, sviende fornemmelser i skjeden.

LES OGSÅ: Avhjelp tørre slimhinner i overgangsalderen


Bivirkninger av skjedebetennelse

Overordnet sett gir skjedekatarr ikke komplikasjoner utover at det naturligvis kan være smertefullt, ubehagelig og plagsomt.

Imidlertid skal gravide kvinner være særlig oppmerksomme på infeksjon med Trichomonas og ubalanse i bakteriefloraen med bakteriell vaginose, da begge former for skjedekatarr kan føre til fødsler før tiden og dermed svekkelse av den nyfødte.


Slik behandler du skjedekatarr

Har du allerede fått skjedekatarr, finnes det både stikkpiller og melkesyrepiller som kan hjelpe til med å gjenopprette forsvarsmekanismene i skjeden. Du kan kjøpe dem på apoteket.

Du kan også generelt avhjelpe intimproblemer med gel. Eksempelvis er Australian Bodycares Femigel velegnet til formålet. Den behandler kløe, svie og ubehagelig lukt i intimområdet, samtidig med at australsk Tea Tree Oil motvirker bakterier. Gelen er pH-regulert og hjelper dermed med å gjenskape et naturlig miljø i intimområdet. I et klinisk forsøk oppnådde 9 av 10 kvinner gode resultater med gelen.

Den beste behandlingen av skjedekatarr er, som alt annet, forebyggelse. Du minimerer risikoen for betennelse i skjeden ved å ta følgende forbehold:

  • Sørg for god daglig intimhygiene med en mild såpe til formålet. Bruk eksempelvis Intim Wash fra Australian Bodycare, som varsomt vasker området fri for bakterier og samtidig holder huden fuktet, slik at den ikke blir irritert.
  • Bruk en gel som hjelper med å opprettholde den naturlige balansen og bakteriefloraen ved de ytre kjønnsorganer. Femi daily er en gel som ved daglig bruk omkring skjedeåpningen effektivt motvirker bakterier og dermed hjelper til med å regulere fuktnivået og opprettholde harmonien. Gelen er dermatologisk testet og er dermed velegnet selv til personer ved sensitiv hud. Likeledes er den pH-regulert for formålet.
  • Unngå så vidt mulig å bruke truseinnlegg eller bind, da det fort skaper grobunn for vekst av fremmede bakterier.
  • Tørk deg aldri foran og bak under toalettbesøk – gjør du det vil du nemlig tørke bakterier fra endetarmen over til skjeden, hvor de kan formere sig.
  • Sørg for å bruke bomullstruser som tillater intimområdet å puste. Unngå derfor syntetiske truser og stramtsittende bukser.
  • Bruk kondom ved samleie. Da er du sikker på å unngå at den basiske sæden blander seg med din utflod og derved risikerer å skape ubalanse i skjedens bakterieflora.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram