Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er klamydia?

Klamydia skyldes en bakterie som heter chlamydia trachomatis. Klamydia er en seksuelt overførbar sykdom som smitter ved ubeskyttet sex. Et av de store problemene med klamydia er at mange rett og slett ikke får symptomer på sykdommen, selv om de er smittet med bakterien. Faktisk blir det estimert at rundt 50.000 nordmenn er smittet av klamydia uten å vite det, og det kan være farlig.

Kvinner risikerer å utvikle en betennelsestilstand i eggstokkene, mens menn står i fare for å utvikle betennelse i bitestiklene. Begge sykdommene kan i verste tilfelle gjøre deg steril, altså at du ikke kan få barn.

Klamydia er en infeksjon som gjerne viser seg ved betennelse i urinrøret og livmorhalsen. Her hjemme er klamydia som regel en seksuelt overførbar sykdom, men i tropene kan sykdommen også være årsak til øyesykdommen trachom.

Klamydia invaderer celler – primært cellene i urinrøret og livmorhalsen – og så formerer de seg. Klamydia kan på samme måte ramme cellene i endetarmen og i øynene, og det bør du ta alvorlig på grunn av de følgetilstandene som kan oppstå.

Hvem får klamydia?

Selv om alle kan bli rammet av klamydia, er det spesielt unge mennesker som får sykdommen. Tall viser likevel et stadig flere over 40 år får sykdommen – noe som kan skyldes at det er en generasjon som ikke er vant til å bruke kondom.

I Norge påvises det opptil 30.000 tilfeller av klamydia i året, men det fryktes at minst dobbelt så mange er smittet. Siden en av klamydiaens følgetilstander er sterilitet og barnløshet, skal du ikke ta lett på en ubehandlet klamydia-infeksjon.

2 produkter til Intim pleie
2 produkter mot intimt ubehag, lukt og kløe i underlivet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
2 produkter til Intim pleie - 2 produkter mot intimt ubehag, lukt og kløe i underlivet

Klamydia-symptomer – Hvordan føles klamydia?

Det farlige ved klamydia er at symptomene enten er svært svake, eller at det slett ikke er noen. Klamydia kan derfor opptre uten symptomer, og kun 50 % av de rammede kvinnene, samt 80 % av rammende menn opplever symptomer i forbindelse med sykdommen.

Klamydia-symptomer menn

Menn kan oppleve:

 • Utflod fra urinrøret
 • Svie ved vannlating
 • Betennelse i bitestikkelen

Hos menn er det spesielt viktig å holde øye med urinrørsbetennelse, siden det er et viktig symptom. Det vil gjerne komme klar utflod fra urinrøret, på samme måte som det også kan være kløe og svie i forbindelse med vannlating. Som mann kan du oppleve utflod fra urinrøret eller endetarmen hvis du har hatt analsex. På sammen måte kan feber være et symptom på klamydia.

Klamydia-symptomer kvinner

Kvinner kan oppleve:

 • (økt) utflod
 • Svie ved vannlating
 • Småblødninger
 • Underlivsbetennelse

Hos kvinner kan det være spesielt vanskelig å finne symptomene, siden sykdommen er svært symptomsvak eller slett ikke viser noen symptomer. Men hvis du opplever økt utflod fra skjeden eller svie i forbindelse med vannlating, kan det være et tegn på klamydia. Utfloden kan komme både fra urinrøret og livmorhalsen, og som kvinne kan du også oppleve underlivssmerter og i sjeldne tilfeller feber. Hvis du har hatt analsex, kan det også komme utflod fra endetarmen.

Finnes det andre tegn på klamydia? Sjeldne symptomer

I sjeldne tilfeller kan du oppleve at klamydia gir utslett på kjønnsdelene i form av sopp-, vorte- eller blomkållignende utvekster. Utslettet vil i de fleste tilfellene være smertefrie, og forsvinner som regel etter et par ukers tid.

Menn kan også få en spesiell versjon av klamydia, kalt klamydiagranulom, som starter som en helt vanlig klamydia. Etter hvert utvikler den seg til hovne lymfeknuter i lysken. Infeksjonen kan vise seg som et sår eller en blemme på penis eller ved endetarmen, i de tilfellene der du har hatt analsex. Såret er smertefritt og vil bli bra igjen i løpet av en ukes tid. Noen uker etter sårdannelsen kan lymfeknutene i lysken hovne opp.

Begge disse tegnene er svært sjeldne – men sikre tegn på klamydia.

Hvis du opplever noe av det som er nevnt her, bør du straks oppsøke lege for å få behandling med antibiotika.

De vanligste tegnene på klamydia:

 • De hyppigste symptomene er svie ved vannlating og utflod fra urinrøret, for kvinner også fra livmorhalsen
 • Menn kan ha kløe i urinrøret
 • Kvinner kan småblø eller blø i forbindelse med samleie, samt oppleve kraftigere menstruasjoner
 • Menn kan få bitestikkelbetennelse
 • Underlivsbetennelse hos kvinner
 • Smerter i underlivet
 • Smerter i testiklene

Les også: 

Behandling av skjedesopp

Svie etter samleie – hvordan unngår du det?

Visste du? 

Mange kvinner og menn opplever kløe, svie og irritasjon etter sex, og det kan være skikkelig ubehagelig. Hvis sex er årsaken til problemene, kan det hjelpe å bruke en gel som fjerner tørrhet og intimt ubehag. Australian Bodycare har utviklet en gel som inneholder tea tree olje. Intim glide er dermatologisk testet og kan hjelpe mot intim tørrhet og intimt ubehag, samt gi dere begge en sensuell opplevelse.

Intim glide fra Australian Bodycare er en lett, glatt og sensuell gel. Den inneholder naturlig Tea Tree Olje som kan lindre problemer med kløe, svie, tørrhet og irritasjon som mange kvinner opplever under og etter sex.

3 stk. Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris
3 stk. Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Hvordan får du klamydia?

Klamydia er i utgangspunktet en seksuelt overførbar sykdom, så det kreves seksuelt samvær for å overføre smitten.

Hos kvinner setter bakterien seg i livmorhalsen øverst i skjeden, men den kan også forekomme i urinrøret.

Hos menn setter bakterien seg i urinrøret, men både kvinner og menn risikerer at bakterien sprer seg videre til de indre kjønnsorganene.

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia smitter via kontakt mellom slimhinner. Slimhinner har du blant annet i endetarmen, i skjeden, på penis og i munnen. Derfor kan klamydia smitte ved kontakt mellom kjønnsorganer, samt ved oral- og analsex. Men klamydia kan ikke smitte fra munnen – kun fra penis, skjede eller endetarm, så klamydia smitter ikke via kyss. Til gjengjeld kan det fint smitte til munnen hvis du for eksempel gir ubeskyttet oralsex til en som er smittet med klamydia.

Hvor lett smitter klamydia?

Klamydia smitter utrolig enkelt, og bakterien kan også lett spre seg til de indre kjønnsorganene. Klamydia kan også overføres hvis du deler sexleketøy med en smittet.

Hvor raskt smitter klamydia?

Så fort du er i kontakt med en smittet person, kan du selv bli smittet. Du kan godt ha sykdommen uten å ha symptomer. Det tar som regel 5 til 21 dager fra du blir smittet til du utvikler eventuelle symptomer.

Hvis du går med sykdommen uten å bli behandlet, blir det antatt at kroppen i løpet av 1 til 2 år kan helbrede seg selv. Men det er ikke en anbefalt strategi, siden følgetilstandene ikke kan helbredes av seg selv, og de bør forhindres før de dukker opp.

Kan klamydia smitte ved oralsex?

Ja. Klamydia kan smitte hvis du gir ubeskyttet oralsex til en som er smittet med sykdommen. Men klamydia kan ikke smitte fra munn til munn, så kyssing er ikke forbundet med risiko.

Les også: Sånn lindrer du tørre slimhinner i skjeden

Hvordan unngår du klamydia?

Ved å kun ha sikker sex. For å unngå å bli smittet med klamydia skal du unngå at slimhinnene dine kommer i kontakt med slimhinnene til en person som har klamydia. Du skal også unngå kontakt med vedkommende forsats, sperma eller skjedesekret.

Det kan ellers også smitte hvis du berører en smittet persons kjønnsorganer, for deretter å berøre dine egne.

Klamydia kan smitte både ved sex mellom en mann og en kvinne og ved sex mellom to kvinner eller to menn.

Alt etter hva slags sex du har, kan du beskytte deg på følgende måte:

 • Kondomer: du kan bruke dem til oralsex, samt ved samleie i skjeden, endetarmen eller på sexleketøy.
 • Hansker: du kan bruke hansker spesielt designet til formålet, så du kan bruke dem ved berøring av skjeden, endetarmen eller penis.
 • Slikkelapper: du kan bruke dem hvis du vil gi oralsex. Både vaginalt og analt.

Hverken spiral, p-piller, pessar, sæddrepende krem, p-stav, minipiller eller å hoppe av i svingen før utløsning minimerer risikoen for å få seksuelt overførbare sykdommer.

Hvem har spesielt stor risiko for å få klamydia?

 • Personer med mange sexpartnere
 • Personer som har usikret sex

Noen personer kan befinne seg i faresonen for å bli smittet med klamydia. Hvis du ofte skifte sexpartner, har du forhøyet risiko for å få klamydia.

Det er som oftest kvinner som blir diagnostisert med klamydia, men det skyldes trolig at kvinner blir testet oftere.

Likevel er heteroseksuelle menn ansvarlige for den største andelen av klamydiatilfeller, men det betyr for eksempel ikke at risikoen er mindre for mannlige par. Menn som har sex med menn har generelt større risiko for å få seksuelt overførbare sykdommer som syfilis og gonoré.

De fleste smittede er i alderen 15 til 29 år, og tall viser at 5 % av alle unge i Norge er smittet med klamydia.

Les også: Bli kvitt kløe i skjeden

Hvordan konstateres klamydia?

Legen kan stille diagnosen på forskjellige måter. Det kan enten gjøres ved en poding fra urinrøret, og hos kvinner også fra livmorhalsen. Klamydiasmitten kan også konstateres ut fra en urinprøve, som etter hvert er blitt den vanligste metoden for å diagnostisere klamydia.

Ligner klamydia andre sexsykdommer?

Klamydia kan minne om gonoré, men sykdommene skal behandles svært forskjellig. Derfor er det så viktig at du får en korrekt diagnose, så du skal undersøkes for begge sykdommene ved symptomer i urinveiene.

Når kan diagnosen stilles?

Legen kan først stille diagnosen 1 til 2 uker etter smittetidspunktet.

Klamydiatest – hvordan tester man for klamydia?

Hvis du går til legen for å bli testet for klamydia, vil det enten foregå ved en poding av urinrøret, og ved kvinner også av livmorhalsen. Der er mulig å gjøre en urinprøve, noe som er den mest vanlige metoden blant norske leger.

Menn tar gjerne også testen med poding av urinrøret, siden urintesten fortsatt er forholdsvis ny.

Klamydia hjemmetest

Det er mulig å ta en klamydiatest hjemme, dersom du ikke ønsker at legen skal teste. Hvis du har mistanke om at du er smittet med en seksuelt overførbar sykdom, har du ellers rett til å bli undersøkt av en annen lege enn fastlegen din.

I dag kan du kjøpe klamydiatester på nettet og teste deg selv hjemme. Det anbefales at du oppsøker lege for å få korrekt behandling, og at du i hvert fall ikke gir deg i kast med å handle medisiner på nettet. Behandlingen mot klamydia er reseptpliktig antibiotika, så du kan ikke kjøpe det på egen hånd.

Kvinner kan få en veiledende test, som på samme måte som en graviditetstest gir deg svar i løpet av 10 minutter, mens menn må sende prøven inn til et laboratorium, og får svar i løpet av en ukes tid. Adressen du skal sende prøven til vil stå på den pakken med testen du bestilte på nettet.

Hvis prøven er positiv, bør du oppsøke lege for å få behandling mot klamydia.

Hvis du har symptomer, samtidig som testen var negativ, bør du søke lege, siden det kan være symptomer på andre, mer alvorlige sykdommer.

Klamydiabehandling – Hvordan behandler man klamydia

Selv om klamydia virker som en voldsom sykdom, er det heldigvis enkelt å behandle den, og i de aller fleste tilfeller tar du knekken på sykdommen med antibiotika. Etter 7 til 10 dager er infeksjonen borte, og du er ikke lenger smittefarlig.

I Norge behandles klamydia for tiden med Azithromycin, som er et antibiotikum som gis som en enkel dose.

I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig å ta medisin i lengre tid og over flere ganger, men det er noe du avtaler med legen din.

Klamydia behandles med tablettkur

Det er viktig at både du og partneren din blir undersøkt og behandlet. Behandlingen er en tablettkur.

Ofte stilte spørsmål og svar om klamydia

Kan du ha sex mens du blir behandlet for klamydia?

Så lenge du går til undersøkelse og er i behandling, skal du unngå å ha samleie, eller du kan ha sikker sex med kondom.
Det er også en god idé å vente minst 7 dager etter behandlingen er ferdig før du har samleie igjen. Det er viktig at symptomene er helt borte før du har samleie igjen.
Hvis du i forbindelse med klamydia opplever tørrhet, irritasjon eller kløe i imtimområdet, kan du bruke produkter som Femigel og Intim Glide for å hindre irritasjon før, under og etter sex. Dette er ikke en kur mot klamydia, og det er fortsatt svært viktig at du bruker kondom hvis du er smittet med eller under behandling for klamydia.

Må du fortelle det til dine tidligere partnere?

Det er svært viktig at den eller de personene du har vært sammen med de siste ca. 6 månedene, også bli undersøkt for klamydia. Hvis det ikke blir gjort, er det fare for at du enten blir smittet igjen, eller at andre smittes av sykdommen. Så selv om det aldri er en spesielt artig beskjed å gi, er det svært viktig at du gjør det.

Kan du få klamydia flere ganger?

Ja, du kan få klamydia flere ganger. Behandlingen av infeksjonen gjør deg ikke immun overfor fremtidig smitte, så selv om du én gang har hatt klamydia og fått det behandlet, kan du fortsatt får det igjen hvis du har ubeskyttet sex med en som har klamydia.

Når bør du teste om du har klamydia?

Siden svært mange ikke opplever symptomer når de har klamydia, er det enkelte situasjoner da det er smart å undersøke om du er smittet. Derfor anbefales det å ta en prøve i følgende situasjoner:

 • Før en provosert abort
 • Før innsetting av spiral
 • Hos unge kvinner som skifter sexpartnere ofte
 • Hos unge kvinner med økt utflod
 • Hos gravide under 25 år
 • Hos yngre kvinner med symptomer på underlivsbetennelse
 • Ved småblødninger eller andre blødningsforstyrrelser (også hos p-pillebrukere)

I tillegg anbefales det at seksuelt aktive personer under 25 år bør la seg undersøke for klamydia ved hyppig utskifting av sexpartnere. Det er også smart å la seg teste hvis du for eksempel innleder et nytt forhold og gjerne vil unngå å bruke kondom.

Hvordan ser fremtiden ut hvis du har klamydia?

 • Hvis du har en klamydiainfeksjon som behandles i tide, gir det ingen følgevirkninger.
 • En ubehandlet klamydiainfeksjon kan spre seg hos kvinner og gi underlivsbetennelse. Menn kan få betennelse i bitestiklene.
 • En følgevirkning av underlivsbetennelse kan være at det befruktede egget får problemer med å passere gjennom eggstokken ned til livmoren, så kvinnen ikke kan bli gravid.
 • En klamydiainfeksjon kan utløse Reiters-syndrom, men tilstanden kan også sees etter en tarminfeksjon. Reiters-syndrom er en sjelden tilstand som karakteriseres ved smerter i ett eller flere ledd, som kan være ømme og hovne, betennelse i urinveiene, øyebetennelse og utslett på slimhinner og hud. Tilstanden rammer hovedsakelig yngre menn med en bestemt vevstype.
 • Klamydia bidrar hvert år til å gjøre 500 par sterile, så de ikke kan få barn fordi de har hatt klamydia. Disse parene kan kun få barn ved hjelp av kunstig befruktning.
 • 300 norske kvinner blir hvert år gravide utenfor livmoren på grunn av klamydia.

Innholdet i denne artikkelen kan ikke brukes som grunnlag for å stille diagnoser eller utarbeide behandling. Her anbefaler vi at du kontakter egen fastlege.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram