Follikulitt – betennelse i hårsekk

Profesjonelt oppdatert: 22/11/2022

Hvert eneste hår på kroppen vokser i sin egen hårsekk. Follikulitt betyr at det har kommet bakterier i én eller flere hårsekker. Vi ser ofte betennelse i en hårsekk på bena, i hodebunnen eller etter intimbarbering – men problemene kan oppstå alle steder på kroppen der det vokser hår. Det er ubehagelig og klør, men det kan behandles og unngås med god pleie.

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Anne, Varde apotek
Anne har en MSc i farmasi fra Syddansk Universitet og har arbeidet som farmasøyt ved Varde apotek i flere år. Her gir hun råd til både kunder og leger om korrekt bruk av medisinske produkter.

Hva er follikulitt?

Follikulitter ligner på små kviser. Hvis du ser ekstra godt på dem, kan du gjerne se et lite hårstrå i midten. Det er tegn på at det er betennelse i hårsekken. Du kan få én eller flere follikulitter, og de klør mer eller mindre.

Tilstanden skyldes som regel gule stafylokokker, og er kviselignende knupper, spesielt hos yngre menn, i hodebunnen og andre steder med hår. Follikulitt er også svært vanlig, både hos kvinner og menn.

Follikulitt forsvinner hvis det blir behandlet. Hvis det fortsetter å komme tilbake, er det viktig å undersøke hvor smittekilden er, om det for eksempel er en selv eller andre i familien som har stafylokokker i nesen eller andre steder på kroppen.

Hvorfor blir det betennelse i hårsekkene?

Friksjon mot huden, trange klær eller hvis du svetter mye og har tørr hud. Alt dette er faktorer som øker risikoen for betennelse i hårsekkene.

 • Follikulitt kan også dukke opp etter barbering.
 • Boblebad / badestamp kan være en mulig smittekilde.
 • Betennelse i hårsekker oppstår hyppig hvis du i tillegg har problemer med eksem.

Hvor på kroppen kan du få follikulitt?

Follikulitt kan du få alle steder på kroppen og i ansiktet der det er hårvekst.

 • Hodebunnen 
 • Ansiktet
 • Benene
 • Intime områder

Behandling av follikulitt

Follikulitt kan behandles og pleies på flere måter:

 • Vask med såpe som inneholder klorheksidin. Det er også viktig med vanlig vask med såpe og rikelige mengder vann.
 •  Antibiotika kan hjelpe mot follikulitt. Men det er alltid en risiko for at antibiotikabruk kan gi resistens for antibiotika, i tillegg til risiko for kontaktallergi.
 • Det er en god idé å børste huden med en klut før barbering.
 • For å forebygge tilbakefall av follikulitt, er det viktig å utrydde bakteriene fra smittestedet. Det kan være i nesen, og det avdekkes ved en dyrking. 
 • Follikulitt i skjeggregionen behandles lokalt med antibiotika eller med tabletter.
 • Hvis du har utbredt follikulitt (furunkulose) er det nødvendig med antibiotika, og du er nødt til å oppsøke lege.

Pleie av hud og hodebunn

Hvis du sliter med hårsekkene, er det smart å pleie huden godt ved å vaske huden og hodebunnen med antiseptisk såpe. 

Ved problemer i hårsekker i hodebunnen anbefaler vi daglig pleie med hodebunnskuren Scalp Serum, sjampoen Hair Clean og balsamen vår, Hair Care.

På kroppen anbefaler vi at du bruker Body WashBody Lotion og Body Cream.

Pakke til tørr hud på kroppen

3 produkter mot kløe, tørr og uren hud

369,00 kr 459,00 kr

Hodebunnspakken

Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

399,00 kr 439,00 kr

Barbering av det intime området

Ved intimbarbering risikerer du lett å få røde og kløende knupper på huden kort tid etter barbering. De røde knuppene kalles også barberingsutslett og forårsakes av at bakterier trekker ned i hudporene.

Derfor er ren hud den aller viktigste faktoren for en vellykket intimbarbering uten røde knupper. Ved intimbarbering kan du med fordel bruke Intim Wash, Intim Shave og Intim Balm.

Ikke del barbermaskin, håndklær eller vaskekluter med andre

Intimbarberingspakken

3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering

399,00 kr 439,00 kr

Unngå trange klær

Du kan også prøve å forhindre tilbakefall av follikulitt ved å:

 • Unngå trange klær. Det reduserer friksjonen mellom huden din og klærne dine.
 • Hvis du regelmessig bruker gummihansker, skal du vrenge dem etter hver gangs bruk, skylle med såpe og vann og tørke dem godt.
 • Varme karbad skal kun gjøres i helt rene badekar, og bad kun i oppvarmede svømmebassenger. Husk å vaske boblebad og bassenger regelmessig, og tilsett den anbefalte mengden klor.

Pleie av intimområdet

Hvis du har problemer i intimområdet, kan du bruke Femigel, som effektivt pleier svie, kløe og ubehag i intimområdet. Takket være Tea Tree Oljens antiseptiske egenskaper, virker geleen pleiende, lindrende og beroligende på den sarte huden.

Femi Daily pleier og støtter Femigel, og hemmer bakteriene som gir kløe, irritasjon og luktplager. Samtidig pleier og opprettholder den også den naturlige bakteriefloraen og tar vare på det naturlige fuktighetsnivået i området.

Produktene fra Australian Bodycare er pH-regulert til intimt bruk og dermatologisk testet, så vi kan forsikre om at produktene våre er hudvennlige – også for folk med sensitiv hud.

Pakke: Femigel + Femi Daily

Mot intim irritasjon, kløe, tørrhet og luktplager

299,00 kr