Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Intimbarbering – hvem, hva, hvor

De fleste kvinner i alle aldre barberer seg regelmessig under armene og på bena. Mange – særlig yngre kvinner under 40 år – velger også å intimbarbere seg nedentil. Det kan særlig være ved bikinilinjen. Mange velger også å bli helt glattbarbert, ved at alle hårene fjernes. Her, hvor huden er ekstra tynn og følsom, kan det være litt av en utfordring å komme unna med det uten å etterlate huden irritert, med kløe og røde nupper.

Har du det best med å barbere deg nedentil, hjelper det ikke noe å få høre at du bare kan droppe det. Nei, hvordan sikrer du i stedet at du kan fortsette med intimbarberingen uten å få de irriterende røde og kløende nuppene?

Her kan du lese mere om intimbarbering og få veiledning og gode råd om hva som er viktig å huske når du barberer deg, for at du kan slippe de røde nuppene og den ubehagelige kløen etterpå.

Intimbarberingspakken
3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Intimbarberingspakken - 3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering

Hvorfor velge intimbarbering som kvinne?

Moten og skjønnhetsidealene skifter fra decennium til decennium – og det samme gjør holdningen til kjønnsbehåring. De fleste av oss blir påvirket av tendensene, enten vi innrømmer det eller ikke. Akkurat nå «tillater» ikke idealet for mye kjønnsbehåring – det ses på som ukvinnelig – og derfor velger mange kvinner å overgi seg til intimbarberingen.

Fordeler og ulemper ved intimbarbering

Det er faktisk ikke mange fordeler med intimbarbering. Men det kan det jo likevel være et personlig valg. En av fordelene kan være at mange opplever det som lettere å holde seg ren nedentil. Man kan dog saktens opprettholde en god hygiene selv om det er hår, så det er altså primært et spørsmål om vaner og motetendenser.

Ulempene er derimot flere. De handler blant annet om problemer med røde nupper, svie, kløe, inngrodde hår og betennelse i hårsekkene. Medmindre du altså vet hva du kan gjøre for å unngå det.


Intimbarbering – trinn for trinn

Over halvparten av de kvinnene som intimbarberer seg opplever ubehag. Allikevel velger flesteparten av de yngre kvinnene under 40 år stadig intimbarbering. Heldigvis kan du selv gjøre mye for å redusere ubehaget hvis du er oppmerksom på noen enkle råd omkring barbering. Du kan for eksempel følge denne trinn for trinn-veiledningen når du intimbarberer deg.

Hårene vokser fort ut igjen, så for de fleste vil det være nødvendig å barbere seg omkring annenhver dag for å være fullstendig hårfri. Men husk på at huden har godt av en pause fra barberingen innimellom. Så, hvordan foregår intimbarbering?

Intimbarbering for kvinner – Slik gjør du

 1. Sett av godt med tid
  Først og fremst skal du sette av godt med tid, ha et godt lys og sørg for at du kan se hva du gjør underveis.
 2. Bløtgjør og rengjør huden grundig 
  Sørg for å bløtgjøre og rengjøre huden godt før barberingen. Det kan du gjøre med lunkent vann og en intim wash (intimsåpe) som motvirker de bakteriene som gir røde nupper.
 3. Trim evt. med saks først
  Hvis du har veldig lange hår nedentil, er det en god idé å trimme dem med en saks før du begynner barbere. Da trenger du ikke barbere området så mange ganger.
 4. Bruk en god barbergel
  Noen foretrekker å bruke barberskum eller barbergel på huden, mens de barberer.
 5. Bruk kun rene og skarpe høvler
  Bruk alltid en ren barberhøvel eller en rengjort barbermaskin eller epilator. Da unngår du bakterier. Det er også viktig at du bruker et skarpt barberblad og ikke en gammel halvsløv høvel.
 6. Stram huden opp
  Sørg for å strekke huden ut mens du barberer. På den måten unngår du lettere å skjære deg.
 7. Skyll huden grundig etterpå
  Skyll huden godt etter intimbarberingen, slik at du får fjernet eventuelle produktrester.
 8. Avslutt med en pleiende balsam
  Avslutt med en mild og pleiende intim balsam, som er spesielt beregnet til bruk etter barbering. Velg produkter, gjerne med innhold av pleiende og beroligende naturmidler som aloe vera eller tea tree oil. Det er viktig at du finner et produkt som huden din tåler.
 9. Unngå stramme truser
  Unngå å bruke stramme truser og truser av syntetisk materiale like etter en intimbarbering, ettersom det kan irritere huden. Bruk heller et par løse truser av bomull.

Får du småsår eller rifter etter barbering til tross for du passer godt på, skal de behandles med et antiseptisk middel til intimbarbering. Det kan du kjøpe på apoteket eller i en helsekostbutikk.


Unngå røde nupper etter intimbarbering

Når man barberer seg – det gjelder uansett hvor på kroppen eller i ansiktet – risikerer man lett å få noen røde og kløende nupper på huden kort tid etter barberingen. De røde nuppene kalles også barbernupper.

Heldigvis kan du selv gjøre mye for å unngå plagene ved intimbarbering. Det er viktig å holde huden ren og bløt, så du unngår å få bakterier i hudporene. Det kan medvirke til å gi røde og betente nupper.

Det viktigste våpenet mot de røde nuppene er derfor gode, milde og pleiende produkter – både før og etter barberingen.

Et naturmiddel som tea tree oil er kjent for å fjerne bakterier samt sin kjølende og lindrende effekt, og derfor er mange glade for å bruke produkter med innhold av den australske tea tree oil. Fra Australian Bodycare kan du få en aftershave som pleier og beroliger huden og hemmer bakterieveksten og dermed risikoen for å få røde nupper. Du kan også få et komplett sett til intimbarbering med alt du trenger både før og etter barberingen.

Intimbarberingspakken
3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Intimbarberingspakken - 3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering

Slipp kløe etter intimbarbering

Mange plages med irritert hud etter intimbarberingen. Hud som klør og har røde nupper. Det er ubehagelig, og det ser heller ikke det spor pent ut.

Hvis du vil slippe kløe etter intimbarberingen, handler det igjen om å behandle huden godt, både før, under og etter barberingen. Den tida du bruker på det, og de penge du bruker på gode og pleiende produkter, er godt anvendt. Det er de færreste som kan tåle å barbere seg helt uten å forberede huden på det og uten å pleie den godt i etterkant.

Det tar ikke lang tid å bruke noen gode produkter når du intimbarberer deg, og resultatet blir betydelig bedre. Det handler om å finne noen gode og pleiende produkter, som huden din tåler. Det vil for langt de flestes vedkommende bety milde produkter uten parfyme, men med kjølende, pleiende og kløestillende ingredienser.


Barbermaskin, høvel eller epilator – hva er best?

Når du fjerner hårene med voks, er du fri for hår i lenger tid enn om du fjerner hårene med en barbermaskin eller høvel. Til gjengjeld opplever mange at en voksbehandling kan være litt for hard kost for huden, særlig på steder hvor huden er tynn og følsom.

De fleste velger derfor å ordne intim hårfjerning selv hjemme med en barbermaskin, en ladyshaver, en epilator eller en høvel.

En epilator er en elektrisk maskin som fjerner hårene med rota. Det betyr at en behandling holder lenge, til gjengjeld tar det lang tid og er temmelig smertefullt. En epilator er heller ikke så billig å anskaffe sig.

De fleste velger altså å barbere seg med en barbermaskin eller høvel. En barbermaskin er dyrere enn en høvel. Til gjengjeld risikerer du ikke så lett å skjære deg med en barbermaskin. Det blir en smakssak om du foretrekker barbermaskin eller høvel. Men uansett hva du velger, så sørg for å bruke et rengjort blad/maskin, slik at du unngår bakterier herfra. Og sørg også for å holde huden ren, bløt og godt fuktet, så du kan gjøre mye for å unngå røde nupper og andre plager ved intimbarbering.

Intimbarberingspakken
3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Intimbarberingspakken - 3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram