Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Inngrodd hår – hva er det?

Et inngrodd hår er et hår som vokser innover, enten fordi det ikke klarer å trenge ut gjennom huden eller fordi det tvinges tilbake i huden. Inngrodde hår kan oppstå over hele kroppen og i ansiktet der det er hår. Både kvinner og menn kan få inngrodde hår. Problemet oppstår spesielt i forbindelse med barbering, og derfor er det som regel menn som sliter med inngrodde hår i ansiktet og på halsen, mens kvinner gjerne opplever problemet i forbindelse med barbering av ben, armhuler og intimbarbering.

Et inngrodd hår kan også oppstå i forbindelse med friksjon eller trykk, som hvis du for eksempel bruker svært trange klær. Det kan være snakk om trange jeans eller elastikken på et par nylonstrømper. Mennesker med krøllet hår og menn med mye kroppsbehåring skal etter sigende ha en ekstra stor tendens til å utvikle inngrodde hår.

Produkter til inngrodde hår – klikk her

Et inngrodd hår er ikke farlig, men det ser ikke pent ut. Det starter som en rød prikk i huden som kan gi rødme, svie og kløe. Det kan ligne, og blir ofte forvekslet med, en kvise, og det er irriterende å få, spesielt på synlige steder.

Et ubehandlet inngrodd hår kan faktisk også utvikle seg til en infisert, betent og smertefylt kvise eller byll i huden. Så det er mange gode grunner til å sørge for å behandle de inngrodde hårene sine – og å gjøre alt for å forebygge at de overhodet oppstår.

Gå direkte til:

Hva kan man gjøre med et inngrodd hår?
Hva kan man gjøre for å unngå inngrodde hår?

Intimbarbering uten inngrodde hår og røde nupper
3 produkter mot barberingsnupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 637,00 kr
Intimbarbering uten inngrodde hår og røde nupper - 3 produkter mot barberingsnupper og inngrodde hår etter intimbarbering
Aftershave Balm til barbering
Aftershave lotion ved, kløe, utslett og røde nupper etter barbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 169,00 kr
Salgspris 169,00 kr Vanlig pris
Aftershave Balm til barbering - Aftershave lotion ved, kløe, utslett og røde nupper etter barbering

Hva er årsaken til inngrodde hår?

Når det dannes et hår i hårsekken vil det normalt vokse ut og trenge gjennom huden. Men hvis noe hindrer håret i å vokse rett ut, vil det i stedet vokse sidelengs under huden, og vips, så har det oppstått et inngrodd hår. Det kan for eksempel være døde hudceller som hindrer håret i å vokse fritt ut gjennom huden.

Et inngrodd hår kan også oppstå ved at tuppen på et utvokst hår tvinges tilbake inn i huden eller den hårsekken den kom fra. Det kan for eksempel skje etter trykk fra trange klær eller etter barbering.

Inngrodd hår etter barbering

Barbering er tøft mot huden. Dessverre svarer gjerne kroppen på den tøffe behandlingen med svie, klør, røde nupper, barberingsutslett og inngrodde hår.

Barbering er den vanligste årsaken til at det oppstår et inngrodd hår. Det er mulig å få inngrodde hår overlat der du barberer deg – i ansiktet og på bena, under armene, på ryggen, i de intime områdene og alle andre steder på kroppen.

Symptomene kan se like ut, men inngrodde hår og barberingsutslett med røde nupper er ikke det samme, og årsakene er heller ikke de samme.

LES OGSÅ: Middel mot barberingsutslett

Barberingsutslett er når det oppstår bakterieinfeksjon og påfølgende betennelse i en hårsekk. De røde nuppene som er det synlige tegnet på barberingsutslett kan utvikle seg til kviser eller blemmer som er fylt med betent puss. En sånn ansamling av puss kalles også en furunkel. Den kan i aller verste fall utvikle seg til en skikkelig byll. Betennelsen kommer gjerne fra bakteriene stafylokokker eller streptokokker.

Årsaken til et inngrodd hår, er som nevnt ovenfor, derimot at håret vokser innover under huden fordi det tvinges tilbake under huden. Symptomene på et inngrodd hår kan derfor være det samme som ved barberingsutslett. En rød nupp som er irritert, svir og klør. Den nuppen kan senere bli til en betent kvise eller byll.

Inngrodde hår på grunn av trange klær

Når tuppen på et utvokst hår tvinges tilbake i huden eller den hårsekken den kom fra, kan det skylder trykket fra trange klær. Det kan være snakk om trange jeans eller elastikken i et par nylonstrømper som konstant presser mot huden og på den måten hindrer håret i å vokse fritt.

Problemet med inngrodde hår oppstår spesielt etter barbering, og da kan trange klær bidra til å forverre risikoen for inngrodde hår. Det er med andre ord en god idé å unngå trange jeans eller stram elastikk på truser og strømper de første dagene etter barbering eller hårfjerning med voks.

Inngrodd hår som ikke vokser ut

Et inngrodd hår kan oppstå fordi håret blokkeres og aldri klarer å presse seg ut gjennom huden. Når håret er «fanget» under hudoverflaten, vil det vokse videre under huden. Det kan gi en betent byll.

Dette fenomenet – der et inngrodd hår ikke har oppstått på grunn av barbering – kan oppstå overalt, men sees spesielt hos menn med kraftig hårvekst mellom rumpeballene. Det inngrodde håret danner et væskefylt hulrom (en cyste). Når cysten blir infisert med bakterier, dannes det en rød og smertefull byll. Cysten kalles en pilonidalcyste og ses mellom rumpeballene og endetarmsåpningen. Det kan bli nødvendig med operasjon for å bli kvitt byllen.


Hva kan man gjøre med et inngrodd hår?

Den beste behandlingen av et inngrodd hår, er selvfølgelig å sørge for at de ikke oppstår. Men hvis du allerede har fått et inngrodd hår, er det heldigvis også mulig å behandle det så du blir kvitt det.

Sånn kan du fjerne et inngrodd hår

  1. Start med en varsom peeling av det området det inngrodde håret befinner seg. Ved en peeling fjerner du talg, fett, skitt, døde hudceller og annet som kan få huden til å tette seg. Du kan bruke en peelingkrem og eventuelt supplere med en skrubbehanske. Et produkt seg egner seg godt til å bekjempe inngrodde hår med desinfiserende ingredienser, er Australian Bodycare Body Scrub. Body Scrub går inn og fjerner døde hudceller, samt virker forebyggende mot inngrodde hår.
  2. Gjør huden myk og varm med et varmt omslag på området med det inngrodde håret. Du kan for eksempel bruke et håndkle som er vridd opp i varmt vann. Du kan også gjøre huden myk i et varmt bad.
  3. Fjern forsiktig håret ved hjelp av en steril pinsett eller nål. Når huden er myk og varm bør håret komme opp til overflaten og være mer synlig. Du skal ikke grave rundt etter håret, for da risikerer du å ødelegge huden.
  4. Vask området der det inngrodde håret har sittet med vann og såpe.
  5. Husk deretter å peele huden regelmessig så du fjerner talg, fett, skitt og døde hudceller, og på den måten minimerer risikoen for nye inngrodde hår. Bruk også en god bodylotionaftershave balm eller spray hver gang du har barbert deg. Det virker mot hudirritasjon og inngrodde hår. Det finnes flere produkter som kan motvirke inngrodde hår. Velg et produkt som virker beroligende på huden. Tetreolje og aloe vera er for eksempel kjent for å hemme bakterier og virke kløestillende.

Video: Sånn motvirker du hudirritasjon og inngrodde hår.

Pakke til barbering av ben
3 produkter mot røde nupper ved barbering og hårfjerning
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 479,00 kr
Pakke til barbering av ben - 3 produkter mot røde nupper ved barbering og hårfjerning

Alternative midler til behandling av et inngrodd hår

I tillegg til peeling, varme og fuktige omslag og bruk av pinsett eller nål, finnes det også kjerringråd for å bli kvitt et inngrodd hår.

En brødbit som er dyppet i varm melk skal for eksempel gjøre huden så myk at det blir enkelt å fjerne det inngrodde håret. Litt salt blandet med varmt vann skulle også være effektivt. Sitronsaft skal visstnok være et effektivt middel mot inngrodde hår. Og hvis du masserer litt kaffe på området, skulle det kunne gjøre huden så myk at det etter hvert blir enklere å fjerne det inngrodde håret.

Laserbehandling og operasjon

Hvis du ikke blir kvitt de inngrodde hårene, kan alternativet være en laserbehandling som fjerner hårene permanent. Ved laserbehandling kan du får fjernet både de inngrodde hårene og alle andre hår i området permanent, så du i fremtiden slipper å måtte tenke på barbering eller andre metoder for hårfjerning. Og på den måten kan du også slippe problemet med inngrodde hår.

I aller verste fall kan det være nødvendig med operasjon for å fjerne et inngrodd hår. Det skjer heldigvis sjelden, og kun hvis det inngrodde håret er blitt en betent, stygg byll som ikke kan fjernes på annet vis.


Hva kan man gjøre for å unngå inngrodde hår?

Årsaken til inngrodde hår er som regel barbering. Så de forebyggende rådene handler spesielt om barbering. Men hvis du ofte har inngrodde hår, bør du vurdere om du også bruker for trange klær.

Intimbarbering uten inngrodde hår og røde nupper
3 produkter mot barberingsnupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 637,00 kr
Intimbarbering uten inngrodde hår og røde nupper - 3 produkter mot barberingsnupper og inngrodde hår etter intimbarbering

Gode råd i forbindelse med barbering

Når det gjelder barbering og inngrodde hår, handler det først og fremst om å ta godt vare på huden din og å pleie den grundig både før og etter barbering – og selvfølgelig mellom barberingene. Det er sjelden det oppstår inngrodde hår på en myk, godt fuktet hud.

Før du barberer deg kan du forberede huden på barberingen ved å vaske og rense den med varmt vann og en mild krem til inngrodde hår, og gjerne en krem som inneholder desinfiserende ingredienser. Du kan eventuelt ta et varmt bad. Det gjør huden myk, og da er det enklere å barbere huden uten å skade den. Når huden er ren og tørr kan du bruke barberskum eller barberkrem på huden før du starter barberingen. Det desinfiserer huden og reduserer risikoen for skader. Husk å barbere i hårenes vekstretning – det reduserer faren for inngrodde hår. Vær ekstra forsiktig hvis du må barbere mot vekstretningen.

Når du er ferdig med barberingen, er det viktig at du sørger for å bli kvitt overflødig barberskum før du smører huden med en god after shave mot inngrodde hår eller bodylotion. Mange liker produkter som inneholder tetreolje eller aloe vera gel, som er kjent for å være milde mot huden, samtidig som de hemmer bakterier. Det er en god idé å unngå produkter med parfyme, da parfymerte produkter kan øke hudirritasjonen etter barbering. Det finnes også spesialprodukter for forebygging og behandling av inngrodde hår.

Det er alltid viktig med god hygiene når man barberer seg. Så sørg for at barberingsutstyret ditt alltid er rent, skift jevnlig til nye, rene barberblader, og del aldri barberingsutstyret ditt med andre.

Men det er hudområder som er spesielt følsomme, og der huden er ekstra tynn. Det gjelder blant annet langs bikinilinjen. Kvinner – og menn – som intimbarberer seg, bør derfor være spesielt oppmerksomme på å passe ekstra godt på huden her, så de reduserer risikoen for å få et inngrodd hår.


FAQ om inngrodd hår

Hvordan oppstår inngrodd hår?

Et inngrodd hår oppstår når håret hindres i å vokse fritt. I stedet vokser håret innover. Årsaken er at håret ikke klarer å trenge gjennom hudoverflaten, og i stedet fortsetter å vokse sidelengs under huden. Det kan også komme av at håret blir tvunget til å vokse tilbake i huden eller i den hårsekken den kom fra. Både barbering og trange klær kan forårsake det.


Hva er forskjellen på inngrodd hår og barberingsutslett?

Et inngrodd hår oppstår når et hår vokser innover. Det kan gi betennelse i huden. Barberingsutslett oppstår derimot som følge av en bakterieinfeksjon og etterfølgende betennelse i en hårsekk som følge av barbering. Årsakene er med andre ord forskjellige, men symptomene ligner på hverandre.


Hvordan blir man kvitt inngrodde hår?

Peeling er et viktig hjelpemiddel for å fjerne et inngrodd hår. Når du peeler huden, fjerner du talg, fett, skitt og døde hudceller som kan tette huden. Etter peeling skal du sørge for at huden er myk og varm før du forsiktig prøver å fjerne det inngrodde håret med en steril nål eller pinsett. Husk å vaske og smøre huden etterpå med produkter med desinfiserende og bakteriedrepende egenskaper.


Kan kvinner få inngrodde hår?

Både kvinner og menn kan få inngrodde hår. Et inngrodd hår kan oppstå overalt der det er hår – og overalt hvor du barberer bort hårene. I tillegg kan inngrodde hår oppstå på grunn av trykk på huden fra trange klær.


Kan man få inngrodde hår overalt på kroppen?

Inngrodde hår kan oppstå over hele kroppen der det er hår. De inngrodde hårene viser seg gjerne der man har barbert seg. For menns vedkommende vil det derfor spesielt gjelde i ansiktet og på halsen, mens det for kvinners del særlig gjelder på bena, under armene og i bikinilinjen.


Hvordan unngår man å få inngrodde hår?

Den beste metoden for å unngå inngrodde hår – i tillegg til å stoppe med å barbere deg – er å peele huden med jevne mellomrom, for eksempel et par ganger i uken. I tillegg er det viktig å ta godt vare på huden din når du barberer deg. Og når du er ferdig med barberingen, er det viktig at du holder huden myk og godt fuktet med en god bodylotion eller aftershave-krem.

Intimbarbering uten inngrodde hår og røde nupper
3 produkter mot barberingsnupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 637,00 kr
Intimbarbering uten inngrodde hår og røde nupper - 3 produkter mot barberingsnupper og inngrodde hår etter intimbarbering

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram