Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er skjeggpest – og hvem blir rammet?

Skjeggpest oppstår som følge av bakterieinfeksjon i en hårsekk. Når hårsekken er infisert, oppstår det en betennelsestilstand som viser seg i form av røde knupper og øm hud. De små knuppene kan senere utvikle seg til små blærer fylt med betent puss. En sånn ansamling av puss kalles også en furunkel. Hvis det er mange furunkler på samme sted, kalles det furunkulose.

I forbindelse med skjeggpest har du kanskje også hørt betegnelsen follikulitt eller hårkjertelbetennelse, som brukes om en tilstand der det er betennelse i en hårsekk.

Relevante guider

> Glattbarbering uten røde knupper

Unngå røde knupper etter intimbarbering

Middel mot skjeggpest – Se produktene her

Skjeggpest, også kjent under det latinske navnet pseudofolliculitis barbae, oppstår i forbindelse med barbering og hårfjerning. Det er derfor som oftest menn, som barberer seg i ansiktet, som rammes av skjeggpest.

Men skjeggpest kan oppstå i forbindelse med enhver form for barbering og hårfjerning overalt på kroppen. Derfor kan også kvinner som barberer seg under armene, på bena, langs bikinilinjen eller som intimbarberer seg, også oppleve å få skjeggpest.

GÅ DIREKTE TIL: Sånn behandler du skjeggpest med produkter fra Australian Bodycare

Skjeggpest er et voldsomt navn for noe som heldigvis er en både uskadelig og ufarlig lidelse, selv om den kan være både plagsom og ubehagelig.

Den enkle løsningen vil være å la skjegget og håret gro fritt, men i de fleste tilfeller er ikke det en akseptabel løsning. Heldigvis er det mulig å både forebygge og behandle skjeggpest.

Det handler om å være oppmerksom på noen få og enkle ting når du barberer deg eller fjerner hår. Dessuten finnes det forskjellige produkter du med fordel kan og bør bruke før og etter barbering og hårfjerning.

Pakke mot rød nupper etter barbering
2 produkter mot inngrodde hår, røde barberingsnupper og barberingsutslett
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris 279,00 kr
Pakke mot rød nupper etter barbering - 2 produkter mot inngrodde hår, røde barberingsnupper og barberingsutslett

Sånn behandler du skjeggpest i ansiktet

Skjeggpest er heldigvis en uskadelig lidelse, men den er plagsom og ubehagelig å ha. Derfor er det godt å vite hva du selv kan gjøre for å bli kvitt det.

Hvis du har fått skjeggpest, handler det om å starte behandlingen, slik at du så fort som mulig kan bli kvitt de røde og ømme nuppene og ikke fortsetter å smitte deg selv.

Krem mot skjeggpest

I milde tilfeller av skjeggpest vil du stort sett kunne komme pesten til livs med en krem til skjeggpest. Kremen får du på apoteket. Der kan du også få en såpe som inneholder klorheksidin, til vask av huden.

Et naturlig middel mot skjeggpest

Det finnes flere forskjellige naturmidler med antiseptisk (bakteriedrepende), lindrende og kløestillende effekt. Og det er akkurat det du trenger når du er angrepet av skjeggpest. Blant disse finnes det naturmidler som inneholder tea tree olje mot skjeggpest (Tea Tree Olje) eller aloe vera. Du kan for eksempel få kløestillende kremer og tea tree olje aftershave som du kan bruke etter barbering. Du kan også få oljer med aloe vera eller tea tree olje som du kan klappe på huden, eventuelt i fortynnet form.

De forskjellige hjelpemidlene kan du finne i Matas og helsekostbutikker. Her kan du også få råd og veiledning om bruken.

Sånn behandler du skjeggpest med produkter fra Australian Bodycare

Fremgangsmåte:

 1. Vask området med Face Wash.
 2. Skyll grundig med lunkent vann.
 3. Barber med Shave Gel.
 4. Skyll grundig med lunkent vann.
 5. Fordel After Shave på området etter barbering.

Alle barberingsprodukter inneholder Tea Tree Olje og lindrer irritasjon, motvirker forekomsten av inngrodde hår og røde knupper og tilfører fukt og pleie til huden.

Se de nevnte produktene nedenfor:

Pakke mot rød nupper etter barbering
2 produkter mot inngrodde hår, røde barberingsnupper og barberingsutslett
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris 279,00 kr
Pakke mot rød nupper etter barbering - 2 produkter mot inngrodde hår, røde barberingsnupper og barberingsutslett

Antibiotikabehandling

Hvis det gjør veldig vondt, eller hvis skjeggpesten din ser alvorlig ut, bør du oppsøke lege og la ham eller henne se på det. I de fleste tilfeller vil legen gi deg en antibiotikabehandling for å slå ned infeksjonen. Det kan være i form av en salve eller krem mot skjeggpest som skal smøres på huden lokalt. I svært alvorlige tilfeller, for eksempel der skjeggpesten har utviklet seg til byller, kan det bli nødvendig med antibiotika i tablettform for å behandle hele kroppen.

La skjegget gro

Det er selvfølgelig også en mulighet at du bare lar skjegget eller håret gro! Men det er slett ikke alle som har mulighet til det. Samtidig er det ingen tvil om at det er det aller beste alternativet for huden. Med de riktige produktene og den riktige behandlingen av huden og barberingsutstyret, er det likevel mulig å barbere seg uten å få skjeggpesten med på kjøpet.

Hvordan ser skjeggpest ut – og hvordan føles det?

Det vanligste symptomet på skjeggpest er små, røde knupper i huden. Det er en infeksjon i hårsekken, og den røde knuppen er den påfølgende betennelsestilstanden. Huden vil dessuten være både hoven og øm.

Knuppene kan også klø. I noen tilfeller vil knuppene, eller i hvert fall noen av knuppene, utvikle seg til små blemmer som er fylt med betent puss. De blir med andre ord til kviser. I verste fall kan knuppene utvikle seg til byller. Da kan du også oppleve å få feber.

I tillegg til at det er smertefullt å ha skjeggpest, er det også plagsomt å ha små, røde knupper som er synlige for alle og vanskelige å skjule, spesielt hvis de sitter i ansiktet. Totalt sett er det svært ubehagelig å ha skjeggpest – det vet alle som har prøvd.

Fakta:

Hvis du bruker produkter med Tea Tree Olje etter barbering, hemmer du de bakteriene som gir skjeggpest og røde knupper.

Tea Tree Olje er antiseptisk og hemmer derfor bakterier og urenheter.

Les mer om Tea Tree Olje – klikk her

Skjeggpest kan dukke opp de fleste steder på kroppen. Alle de stedene der det vokser hår – og der du fjerner håret med barbering eller på annen måte. Menn vil typisk få skjeggpest i ansiktet, fordi de barberer av seg skjegget. Det er også her navnet kommet fra. Men både kvinner og menn kan få skjeggpest over alt på kroppen hvis de barberer seg eller fjerner hår.

Hvorfor får man skjeggpest?

Skjeggpest kan oppstå etter barbering eller hårfjerning. Årsaken er en bakterieinfeksjon som oppstår i den hårsekken med det håret du har barbert.

Vi har alle bakterier og sopp overalt i kroppen og på huden. Det er helt normalt og til vanlig uskadelig. Men når bakteriene kommer ned i en hårsekk blir hårsekken infisert, og det oppstår en betennelsestilstand. Betennelsen kommer gjerne fra bakteriene stafylokokker eller streptokokker. Ved barbering kan du med andre ord lede bakterier fra huden og ned i hårsekken.

Personer med høy talgproduksjon og en fet hud er mer utsatt for skjeggpest enn andre. Det kan skyldes at disse personene har en høy forekomst av bakterier.

Du kan smitte deg selv – og andre

Når du først har fått skjeggpest i form av infiserte hårsekker, vil du enkelt fortsette å smitte deg selv ved å spre infeksjonen videre fra hårsekk til hårsekk.

Du kan også smitte deg selv hvis du bruker barberingsutstyr som ikke er helt rent, og der det skjuler seg bakterier på barberbladet. Det kan skje fordi du har glemt å vaske barberingsutstyret ditt etter endt barberinger, eller fordi du har lånt noe barberingsutstyr som ikke var helt rent fra noen andre. Det er med andre ord viktig å vaske barberingstustyret ditt når du er ferdig barbert. Det er også viktig å huske at du ikke skal dele barberingsutstyr med andre.

Håndklær eller vaskekluter som ikke er helt rene kan også spre smitten videre. Fra deg selv til deg selv eller til andre – eller fra andre til deg. Så skift håndklær ofte – spesielt de som er i kontakt med barbert hud.

Sånn forebygger du skjeggpest

Det er, som ved så mange andre anledninger, bedre å forebygge enn å behandle. Det aller beste er at du helt slipper å få skjeggpest – da slipper du plagene og du slipper å måtte behandle det.

Først og fremst handler det om å sørge for at de bakteriene vi alle har helt naturlig på huden, ikke kommer ned i hårsekkene når du barberer deg. Det gjør du ved å opprettholde en god hygiene. Det får du aller best til ved å innarbeide noen få og gode råd i de daglige rutinene dine. Det tar ikke lang tid. Hvis du følger rådene, ligger du godt an til å slippe skjeggpest fremover.

Følgende gode råd bør du alltid forholde deg til når du barberer deg:

 • Bruk alltid kun ditt eget barberingsutstyr. Lån ikke bort barberingsutstyret ditt til andre – og lån ikke av andre.
 • Sørg for å bruke en ny eller ren høvel. Det er det aller viktigste. Til gjengjeld er det ikke viktig om høvelen din har to eller fire blader, eller at den var dyr.
 • Vask huden før du barberer deg for å fjerne bakteriene. Du kan vaske deg med lunkent vann og en vaskekrem. Velg eventuelt en som er spesielt beregnet til bruk før barbering.
 • Bruk barberskum hver gang du barberer deg. Da glir høvelen lettere, og det reduserer risikoen for småsår og skraper som gir bakteriene fritt leide. Barberskummet desinfiserer også huden.
 • Bruk god tid når du barberer deg. Bruk speil, så du ser hva du driver med.
 • Barber alltid i hårenes vekstretning – ikke mot vekstretningen. Da irriterer du ikke huden så mye.
 • Sørg for å vaske og eventuelt desinfisere barberingsutstyret ditt hver gang du har brukt det, så bakteriene fjernes.
 • Bruk aftershave mot skjeggpest eller en krem som er spesielt godt egnet til bruk etter barbering, etter hver eneste barbering. Det desinfiserer, kjøler og pleier huden.
 • Skift håndklær og vaskekluter hver dag hvis du bruker dem på hudområder du har barbert.

Mange mennesker opplever at en elektrisk barbermaskin er langt mer skånsom mot huden enn en høvel. Hvis du bruker høvel i dag, kan du investere i en barbermaskin for å se om det er en bedre løsning for deg. Men husk at også den må rengjøres etter bruk, og glem ikke gode produkter på huden etter barberingen.

Uansett hvordan du barberer deg, er barberingen tøff mot huden. Det er viktig å pleie huden godt etterpå – og å klargjøre huden i forkant.

Pakke mot rød nupper etter barbering
2 produkter mot inngrodde hår, røde barberingsnupper og barberingsutslett
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris 279,00 kr
Pakke mot rød nupper etter barbering - 2 produkter mot inngrodde hår, røde barberingsnupper og barberingsutslett

FAQ om skjeggpest

Hva er skjeggpest

Skjeggpest er en betennelsestilstand i huden som kommer av barbering eller hårfjerning. Skjeggpest kommer når en hårsekk er infisert. Deretter oppstår det en betennelsestilstand som viser seg i form av røde knupper og øm hud. Skjeggpest er en ufarlig lidelse, men den er ubehagelig og plagsom.

Hvordan behandles skjeggpest?

Skjeggpest kan behandles med en krem mot skjeggpest. Kremen får du på apoteket. Du kan også behandle med Tea Tree Olje, som har en antiseptisk (bakteriedrepende), lindrende og kløestillende effekt. Det kan blant annet være midler som inneholder lavendel tea tree olje (tetreolje) eller aloe vera. Du kan finne dem i Matas og helsekostbutikker. I alvorlige tilfeller bør skjeggpest behandles med antibiotika. Da må du til fastlegen din for å få resept.

Hvordan ser skjeggpest ut?

Skjeggpest viser seg gjerne som små, røde nupper på huden. Det er infeksjonen i hårsekken, og den påfølgende betennelsestilstanden, som viser seg som røde knupper. I tillegg vil huden gjerne være hoven og øm. Knuppene kan også klø, og de kan utvikle seg til små, betente blemmer med puss. I verste fall kan knuppene utvikle seg til byller.

Hvorfor får man skjeggpest?

Skjeggpest oppstår etter barbering eller hårfjerning. Det skyldes en bakterieinfeksjon som oppstår i hårsekken. Det er gjerne bakteriene stafylokokker eller streptokokker som gir betennelse i hårsekken.

Når forsvinner skjeggpesten?

Du kan være så heldig av skjeggpesten forsvinner av seg selv, men det aller beste er å behandle med det samme for å unngå at tilstanden forverres. Når du har skjeggpest kan du nemlig risikere å smitte deg selv, så skjeggpesten blir enda verre. Derfor er det viktig å behandle raskt med en krem mot skjeggpest, og deretter forebygge skjeggpest i fremtiden gjennom å hele tiden sørge for god renslighet og hygiene for både hud og barberingsutstyr.

Kan kvinner få skjeggpest?

Alle som barberer seg eller på annet vis fjerner hår, kan få skjeggpest. Så både kvinner og menn er i faresonen for å utvikle skjeggpest. Årsakene, symptomene og behandlingen er også den samme, uavhengig av hvem som får skjeggpest – og uansett hvor på kroppen det rammer.

Er skjeggpest farlig?

Skjeggpest er ikke farlig, men det er ubehagelig og plagsomt. Derfor er det lurt å overholde noen få og enkle regler når du barberer deg. Og husk å bruke noen gode produkter til huden i forbindelse med barbering, for barbering er tøft mot huden.

Smitter skjeggpest?

Du kan smitte deg selv med skjeggpest fra hårsekker du allerede har skjeggpest i, til andre hårsekker. Du kan også smitte andre med skjeggpesten din – og få skjeggpest fra andre – hvis du for eksempel deler barberingsutstyr eller håndkle med andre. Så husk at barberingsutstyret er personlig, og ikke noe du deler med andre.

Pakke mot rød nupper etter barbering
2 produkter mot inngrodde hår, røde barberingsnupper og barberingsutslett
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris 279,00 kr
Pakke mot rød nupper etter barbering - 2 produkter mot inngrodde hår, røde barberingsnupper og barberingsutslett

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram