Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er hårtap?

Hårtap er en tilstand der håret så smått er i ferd med å tynnes ut, og til slutt kan håret forsvinne helt. Det kan derfor både være en tilstand der hårprakten tynnes ut – ofte langs midtlinjen midt på vertex på den øverste del av kraniet, også kjent som issen. Men det kan også gi skallethet flere steder på issen. Det er som regel menn som rammes av skallethet, mens kvinner opplever hårtap som en uttynning av håret i større eller mindre grad.

Hårtap er faktisk en sykdom. Det kan både være en forbigående og en vedvarende tilstand, alt avhengig av årsaken til problemet. Hårtapet kan enten være telogen effluvium, som dekker over en tilstand med tynt hår over hele hodebunnen, eller androgenetisk alopeci, som er arvelig betinget hårtap.

Hodebunnen din har i gjennomsnitt 100.000 hårstrå. Hvert hårstrå går gjennom tre faser, der den anagene er den første. Her vokser mer enn 90 % av hårstråene. De anagene hårene sitter så godt fast i hodebunnen at de er vanskelige å nappe ut. Hvert hårstrå blir sittende i flere år før de faller ut og blir erstattet av et nytt, friskt hårstrå.

Neste fase kalles den katagene fasen. Det er da cellene dør. Fasen varer i rundt to uker, og deretter beveger hårstrået seg over i den telogene fasen. Denne fasen varer i rundt tre måneder. Fasen er en slags hvilefase før håret støtes vekk. Det betyr at disse hårene lettere kan trekkes ut. Du mister opp mot 100 telogene hår daglig, men det regnes ikke som hårtap. Dersom antallet stiger vesentlig, vil det bli ansett som et hårtap, siden håret blir mye tynnere.


Hva er årsaken til at man mister håret?

Du er ikke den eneste som opplever at håret forsvinner. Det er et problem du deler med mange. Men årsakene kan være svært forskjellige. Det finnes nemlig et hav av faktorer som påvirker håret og hodebunnen, og alle kan være årsaken til hårtapet. Men mønstrene kan være forskjellige.

Hair Loss pakken
3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 629,00 kr
Hair Loss pakken - 3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår

Genetiske og arvelige faktorer

Den hyppigste årsaken til hårtap er genetisk og arvelig betinget. Det kalles androgenetisk alopeci, og er vanlig for både kvinner og menn.

Lett androgenetisk alopeci er uttrykk for at hårsekkene skrumper inn når du blir eldre. Det betyr at hårstråets kvalitet også daler – og det får håret til å falle ut.

Ved alvorlig androgenetisk alopeci er det snakk om arvelig, kraftig hårtap. Her skrumper hårsekken så mye sammen at de ikke lenger kan gi håret vekstmuligheter. Dette rammer oftere menn, og det gir den velkjente “månen” og skallede issen.

Hårløkene, som er de som danner hårstråene, forsvinner langsomt, og dermed er de ikke lenger i stand til å få nye hår til å vokse ut igjen. Unge menn begynner i puberteten å storprodusere testosteron, som kan få hårsekkene til å skrumpe sammen, og hvis de blir for små er det umulig å få håret til å vokse igjen. Hvis du er disponert for hårtap, vil hårløkene være ekstra følsomme, og dermed vil du i høyere grad miste håret.

Vitaminmangel og feilernæring

Får du et korrekt kosthold og nok vitaminer? Hvis ikke, kan det være årsaken til telogen effluvium, som tynner ut håret fordi hårsekkene går i dvale og støter fra seg hårstråene.

Hvis du mangler biotin og niacin, som begge er B-vitaminer, kan det gå ut over hårprakten. B-vitamin er viktig for håret, og hvis du ikke får nok gjennom maten, kan det gjøre håret tynt over hele eller deler av hodebunnen. Nettopp derfor kan man med fordel bruke produkter med biotin for å styrke håret.

XL pakke til hårtap
5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.069,00 kr
Salgspris 1.069,00 kr Vanlig pris 1.269,00 kr
XL pakke til hårtap - 5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår

Kronisk stress

De fleste av oss har prøvd å være stresset. Det bør ikke være nok til å gi hårtap. Men hvis du lider av kronisk stress – over en lang periode – kan det påvirke håret ditt. Kronisk stress er nemlig en hyppig årsak til uttynning av håret.

Når kroppen er stresset, skjer det en hormonell ubalanse i hårets vekst. Ubalansen stopper hårveksten, og så mister du håret.

Overdreven bruk av hårprodukter

Hårets sunnhet er tett knyttet til de fysiologiske tilstandene. Derfor kan både livsstil og miljømessige faktorer spiller inn når det gjelder hårtap.

Det kan være snakk om overdreven bruk av hårprodukter, hårfarging, rettetang og krølltang, og alle disse tingene kan være tøffe mot håret. De forskjellige påvirkningene kan irritere hodebunnen og skape ubalanse i den naturlige hårstrukturen. Det sliter ned røttene, tørker ut håret og åpner for ubalanse i hårveksten, så den blir redusert. Det kan til slutt føre til mer eller mindre utbredt hårtap.

Sykdom og hårtap

Hårtap kan også forårsakes av en underliggende sykdom. Noen sykdommer innebærer at kroppen begynner å danne antistoffer mot håret, så håret blir tynnere eller rett og slett faller helt ut.

Stoffskiftesykdommer, spiseforstyrrelser, stoffmisbruk og lignende gir hudforandringer som kan lede til at håret får dårligere forutsetninger for å vokse, og derfor begynner å fall av.

Medisinsk bivirkning

Legemidler kan forårsake hårtap. Spesielt cellegift, som brukes i kreftbehandling, er en medisinsk årsak til at håret faller av. Samtidig kan p-piller og andre «harmløse» preparater også være årsaken til at håret blir tynnere.

Hvis du tar medisiner kan det lønne seg å lese pakningsvedlegget grundig eller snakke med fastlegen din, så du vet hvilke bivirkninger du kan vente deg.


Hvem rammes oftest av hårtap?

Du er langt fra alene om å være rammet av hårtap. Hårtap rammer både kvinner og menn. Opptil 25 % av dansker rammes i større eller mindre grad av hårtap fra 25-årsalderen. Hårtap kan med andre ord ramme alle, siden årsakene kan være både fysiske og psykiske.

For menn er det mer regelen enn unntaket at hårprakten tynnes ut. Spørsmålet er ikke så mye om de mister håret, men når det skjer. Det er likevel svært forskjellig fra mann til mann, og der noen begynner å miste håret allerede i tenårene, er det noen som slipper helt frem til seniorårene. Det beregnes av 20 % av menn i 20-årene opplever hårtap, ca. 40 % av menn i 40-årene og ca. 60 % av menn i 60-årene.

Hårtap er også utbredt blant mange kvinner, og helt opp mot 50 % av kvinner i 50-årsalderen lider av større eller mindre uttynning av håret.


Symptomer på hårtap – hva skal du følge med på?

Hårtap viser seg ved en lang rekke symptomer. Det kan starte med tynt hår, som etter hvert blir verre og verre. Symptomene er gjerne forskjellige hos menn og kvinner.

Hårtap hos menn

Ved hårtap hos menn starter håret å bli tynnere på toppen av kraniet – på issen. Uttynningen viser seg som tilbaketrekkende hårlinje med høye viker som til slutt smelter sammen med den såkalte “månen” bak på hodet.

Det har lett for å gi en hesteskoformet hårkrans. Flekkvis skallethet starter gjerne med bar isse, og kan etter hvert ende opp som komplett skallethet.

Les mer om hårtap hos menn.

Hårtap hos kvinner

Hårtap hos kvinner viser seg ofte som en uttynning av håret på den øverste delen av kraniet, kalt vertex. Her tynnes håret ut i større eller mindre grad, mens hårprakten på sidene og i nakken ikke påvirkes.

Kvinner opplever ikke i samme grad skallethet og flekkskallethet slik menn gjør, der alt håret forsvinner.

Les mer om hårtap hos kvinner.


Hvilken behandling finnes mot hårtap?

Finnes det et middel mot hårtap? Og kan du få tilbake den tapte hårveksten? Det finner gode muligheter for behandling av hårtap – men du skal huske at det ikke finnes noen mirakelkurer, og arbeidet krever både innsats og stor tålmodighet.

Middel for å motvirke hårtap

Hvis du mister håret, enten du er kvinne eller mann, skyldes det en ubalanse som oppstår i hårets naturlige vekst. Til det har Australian Bodycare utviklet en serie unike produkter som reduserer risikoen for hårtap.

De tre produktene er et serum, en sjampo og en hårspray. Alle inneholder en rekke nærende ingredienser, som tetreolje, biotin og capilia longa, som er effektive mot hårtap.

Hair Loss pakken
3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 629,00 kr
Hair Loss pakken - 3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår

Tetreolje, biotin og capilia longa

Alle de tre produktene er basert på de naturlige, aktive ingrediensene capilia longa og tetreolje. I tillegg inneholder serumet biotin. Sammen styrker de håret og hjelper til med å gi et sunnere og tykkere hår.

Tetreolje  er utvunnet fra australske trær og har antibakterielle egenskaper som renser hodebunnen for urenheter og skitt. Det gir håret de aller beste forutsetninger og et hodebunnsmiljø som bidrar til at håret kan vokse seg sterkt og fyldig.

Biotin er et vannløselig B-vitamin som er essensielt for kroppen og for hårets sunnhet. Biotin er en del av kroppens stoffskiftereaksjoner, og i kroppens regulering av sukkeromsetningen. Biotin brukes for eksempel til å forbrenne karbohydrater og fett, og derfor er kroppens celler avhengig av vitaminet. Cellenes vekst spiller en stor rolle for dannelse av nytt hår og ny hud, og derfor er biotin en viktig kilde til hårets generelle vekst.

Capilia longa er en multiaktiv ingrediens som er utvunnet av gurkemeieplanten. Capilia longa er klinisk dokumentert mot hårtap og gir deg de beste forutsetningene for å få et fyldig hår.

Bruk produktene sammen

Serumsjampo og hårspray ved hårtap kan brukes hver for seg, men kan med fordel brukes sammen for et optimalt resultat. Serumet masseres inn i hodebunnen for å fremme et sunt hår og hodebunnsmiljø.

Sjampoen renser mildt hodebunnen for urenheter, så de ikke hemmer hårveksten.

Hårsprayen kan du bruke etter sjampoen, eller på de dagene da du dropper hårvasken. Den hjelper med å styrke hvert enkelt hårstrå, som dermed blir sterkere og mer motstandsdyktige mot knekking.

Sammen fungerer produktene som en innsats for å motvirke hårtap ved å styrke håret og hodebunnen. Alle de tre produktene kan brukes daglig.

Sterkere medisinsk behandling

Du kan også få medisinsk behandling mot hårtap. Den består som oftest av en hormonbehandling med tabletter. Tablettbehandling skal motvirke de hormonene som hemmer hårveksten, men behandlingen har bivirkninger, blant annet mannlig impotens.

Det er fastlegen din som skriver ut tablettene, så du må en tur innom legekontoret før en eventuell behandling. Legen vil vurdere om behandlingen passer for deg.

Transplantasjon av “friske” hår

Hårtransplantasjon er en annen form for behandling av hårtap. Transplantasjonen foregår ved at det finnes donorområder med sterke hårstrå og hårsekker, gjerne i nakken eller på siden av hodet, der det fortsatt er mange hår. Hårsekkene hentes ut enkeltvis og plantes på de nakne områdene, som for eksempel ned bare issen eller de høye vikene.

Etter et par uker vil de transplanterte hårene falle ut, mens de nyplantede så smått begynner å vokse frem fra hodebunnen. Det endelige resultatet av behandlingen er først synlig etter 12-18 måneder.


Forebygging av hårtap

Det finnes flere metoder for å forebygge hårtap. For selv om det kan være vanskelig å bremse naturen, er det ingen grunn til å gi opp i utgangspunktet.

Gi kroppen riktig næring

Hvis kroppen din mangler vitaminer og næring, kan det ha innflytelse på hårprakten din. For å gi håret de beste forutsetninger for å holde seg sunt og sterkt, kan du med fordel spise massevis av frukt og grønt. Begge deler er fylt med antioksidanter og vitaminer som kan gavne håret ditt.

Sørg også for at du får nok B-vitaminer gjennom kostholdet ditt. De fungerer som aktive ingredienser i hårsekkene og hjelper til med å opprettholde den naturlige balansen som er så viktig for at håret skal vokse.

XL pakke til hårtap
5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.069,00 kr
Salgspris 1.069,00 kr Vanlig pris 1.269,00 kr
XL pakke til hårtap - 5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår

Unngå stress

Det er ikke mulig å unngå alt stress. Men du skal passe på så du ikke går og er stresset i lange perioder. Det kan nemlig manifestere seg som et hårtap. Sørg derfor for å få gode strukturer og rutiner i hverdagen, så du har oversikt over det du skal rekke.

Det gjelder både på jobben og hjemme. Og husk å koble helt fra noen ganger, bruk tid på deg selv og lad opp batteriene dine. På den måten reduserer du mengden stresshormoner i kroppen din.

Bruk færre hårprodukter

Hvis du bruker mange forskjellige produkter i håret ditt, kan det være en god idé å forebygge et fremtidig hårtap ved å begrense bruken av dem.

La håret lufttørke i stedet for å bruke føneren, og bruk ett stylingprodukt med flere funksjoner i stedet for mange forskjellige. Sørg også for at stylingproduktet inneholder milde ingredienser som ikke skader håret.

Kan man forebygge hårtap?

Ja, det er faktisk mulig å forebygge hårtap hvis du gjør noe med det samme, og ikke bare lar det stå til.

Det er akkurat det samme som å skifte olje på bilen, så den ikke skal på verkstedet så ofte. Sånn er det også med håret. Du kan nemlig forebygge skader på hårstråene og samtidig gjøre håret sterkt ved å bruke hårprodukter som fungerer ved hårtap.

Komplett hårtapspakke med XL produkter
5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.239,00 kr
Salgspris 1.239,00 kr Vanlig pris
Komplett hårtapspakke med XL produkter - 5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram