Hva er vannkopper?
Du har garantert hørt om, hatt eller fryktet vannkopper, som på engelsk heter chickenpox, men som også kan utvikle seg til barnesår fordi utslettene klør så voldsomt.
Vannkopper er en av de mest smittsomme barnesykdommene. Vannkopper er en barnesykdom som gir både feber og utslett. Den forårsakes av viruset varicella-zoster (VZV). Når et barn smittes med vannkopper, betyr det som regel at en i barnets nære omgangskrets har vannkopper.
Vannkopper er en svært vanlig sykdom, og forløpet er som regel mildt til moderat hos barn med et normalt immunforsvar. I tillegg får de fleste barna sykdommen når de er små, og deretter er de immune.
Innhold på siden
FAKTA: 5 kjappe om vannkopper
- Vannkopper er en barnesykdom som gir feber og utslett
- Vannkopper smitter ved dråpesmitte, og er derfor den mest smittsomme av alle barnesykdommene
- Smittefaren er over når utslettene danner skorper
- De fleste barn vil få vannkopper når de er små, og deretter blir de varig immune
- Det finnes en vaksine mot vannkopper, men den er ikke en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge
Hvor vanlig er vannkopper?
Vannkopper er en svært vanlig sykdom hos barn. Det er som oftest barn, småbarn og babyer som blir smittet – til gjengjeld er vannkopper den mest smittsomme av alle sykdommene.
Årsaken er at den smitter ved dråpesmitte. Med dråpesmitte menes smitte via luften, med små væskepartikler i forbindelser med nysing, hosting, prating, oppkast, puss, urin og blod. Hvis barnet har omgang med andre barn, skal det med andre ord ikke særlig mye til før den ene smitter den andre.
Som hovedregel får man vannkopper kun én gang i livet, selv om sykdommen for noen kan dukke opp igjen på et senere tidspunkt.
Rundt 95 prosent av den voksne norske befolkningen har hatt vannkopper som barn, noe som ytterligere understreker hvor vanlig sykdommen er.
Årsaker til vannkopper
Vannkopper er utrolig smittsomt, og smitten foregår blant annet via væske fra blemmene, via hender, leketøy eller lignende, men barn kan også smitte hverandre via nysing og hosting. Vannkopper skyldes altså smitte med viruset VZV, og smitter som beskrevet her.
En person smitter fra ca. to dager før selve utslettet bryter ut, til det er dannet skorpe på blemmene. Det går 10 til 20 dager fra du er smittet med vannkopper til sykdommen bryter ut.
Smitte med vannkopper kan skje både fra en person som har vannkopper og en person som har helvetesild. De aller fleste vil få vannkopper som barn, og så blir de immune. Dersom du får vannkopper igjen på et senere tidspunkt, kalles det helvetesild. Årsaken er at viruset forblir i kroppen og at sykdommen kan bryte ut igjen hvis du for eksempel har redusert immunforsvar.
Vannkopper – symptomer
Sykdomsforløpet ved vannkopper er som regel udramatisk. Barnet vil i de aller fleste tilfellene oppleve feber og sykdomsfølelse i et døgns tid før eller samtidig med at utslettet bryter ut.
Vannkoppene kan variere mye. Noen får en enkel knupp uten feber (og merker det knapt), mens andre kan være hardt rammet med høy feber og mange vannkopper på hele kroppen.
Hvis barnet klør og klorer mye, kan det oppstå risiko for barnesår.
Symptomer på vannkopper:
- Utslett som starter på kroppen og i ansiktet, og som kan spre seg til hodebunn, armer og ben
- Kløende utslett
- Utslett i form av røde flekker som i løpet av noen timer utvikler seg til blemmer, som etter et par dager blir til sår
- Nye blemmer oppstår i tre til seks dager
- Feber
- Feber og slapphet frem til sykdommen bryter ut
Barn som får sykdommen blir generelt mindre påvirket av den enn voksne, som ofte får et tøffere sykdomsforløp.
Sykdomsforløp ved vannkopper
Når en person rammes av vannkopper, vil sykdommen som regel forløpe som beskrevet her:
- Vannkopper starter med lett feber og hodepine i 1 til 2 dager
- Etter et par dager med hodepine og lett feber vil utslettet som regel starte i hodebunnen og ansiktet
- I de følgende 3 til 6 dagene vil utslettet spre seg. Røde flekker dukker opp før de blir til blemmer, som til slutt brister og blir til sår med skorpe. Barnet vil derfor har både gamle og nye vannkopper samtidig
- I svært sjeldne tilfeller kan det oppstå luftveisinfeksjoner som kan påvirke hjernen med en betennelsestilstand som kan gi bevissthetssvekkelse, kramper og nakkestivhet
Vannkoppene starter som regel i hodebunnen, før de sprer seg til ansiktet. Deretter kan de spre seg til armer og ben, samt til resten av kroppen. Barnet kan i noen tilfeller også få vannkopper på slimhinnene i munnen, i øynene og på kjønnsorganene.
Vannkopper gir sjelden arr, men det er likevel viktig å være oppmerksom på at sårene ikke forstyrres for mye med kløe og kloring. Det kan bidra til å skape små arr, men det kan også utvikle seg barnesår.
Det finnes en rekke produkter på markedet for effektivt å lindre kløen, og på den måten gjøre vannkoppene mer utholdelige. Blant annet har Australian Bodycare et sett bestående av 3 produkter som er kløelindrende.
Er vannkopper farlig?
For personer som ellers er friske og har et normalt immunforsvar, er vannkopper sjelden farlig. Vannkopper er i utgangspunktet en uskyldig sykdom som ofte går over av seg selv.
Men det finnes situasjoner der vannkopper kan ha mer alvorlige konsekvenser. Det gjelder blant annet for:
- Mennesker med leukemi eller andre kreftformer
- Nyfødte, der moren ikke har hatt vannkopper
- Gravide i slutten av graviditeten, der hun ikke har hatt vannkopper før
- Personer som ikke har hatt vannkopper, og som går på immundempende medisiner
Årsaken til at vannkopper kan være spesielt farlige for denne gruppen, er det reduserte immunforsvaret. Svekket immunforsvar i kombinasjon med vannkopper kan gi svært alvorlige konsekvenser. Her kan en vaksine være aktuell, mens gravide bør vente med denne vaksinasjonen til graviditeten er overstått.
Vannkopper gir sjelden komplikasjoner, men kan gi:
- Lungebetennelse hos voksne
- Godartet hjertebetennelse hos barn
- Bakteriell hudinfeksjon i utslettet
Én gang vannkopper – to ganger helvetesild
Er det mulig å få vannkopper mer enn én gang? Svaret er ja – men det er svært sjeldent. For de aller fleste vil infeksjonen gjør dem immune resten av livet, men noen kan altså oppleve å få vannkopper på nytt.
Det skjer gjerne med personer med nedsatt immunforsvar, mens svaret i andre tilfeller kan være at det første tilfellet av vannkopper slett ikke var vannkopper, men en feil diagnose.
Hvis man som voksen opplever enda et utbrudd av vannkopper, kalles det helvetesild. Det utbruddet skyldes at viruset ligger i dvale i kroppen, og forårsaker helvetesild hvis det reaktiveres.
Hva er helvetesild?
Helvetesild (herpes zoster) er et smertefullt utslett, forårsaket av vannkoppevirus. Du kan kun få helvetesild hvis du har hatt vannkopper tidligere.
Vannkoppeviruset gjemmer seg i kroppens nerver, og helvetesild er derfor en lokal gjenoppblussing av vannkopper i det området. Helvetesild kan oppstå over hele kroppen og i ansiktet, men den vil alltid være halvsidig, som betyr at den holder seg til enten høyre eller venstre side.
Selv om helvetesild er smertefullt, er det verken farlig eller livstruende. Helvetesild starter som regel med hodepine og generell sykdomsfølelse, før den syke kan oppleve svie og smerte i huden i det rammede området. Etter 3 til 6 dager vil det oppstå utslett med rød hud og blemmer i området, før det danner seg skorper på blemmene.
Ved lette tilfeller behandles helvetesild med smertestillende, tålmodighet og god hygiene. Hvis smertene er sterke, kan det være nødvendig å få utskrevet morfin av legen sin.
Behandling av vannkopper
Hva skal du gjøre hvis du mistenker at barnet ditt har vannkopper? Hvis du kjenner igjen noen av de nevnte symptomene over vannkopper, bør du først og fremst sørge for å holde barnet hjemme fra barnehage eller skole – i hvert fall til feberen er borte og den siste blemmen har tørket inn. På den måten sikrer du at barnet ditt ikke smitter noen av de andre barna.
I utgangspunktet blir ikke vannkopper behandlet med medisiner, men du kan bruke kremer til å lindre kløen. I tillegg er det viktig å sørge for en god hygiene. Hvis du opplever at barnet ditt er svært plaget av kløe, kan du hjelpe ved å smøre en mild, kløestillende krem på området, som disse fra Australian Bodycare.
I alvorlige tilfeller bør man behandle med medisin
I noen tilfeller kan det være relevant å behandle barnet med Aciclovir, i form av tabletter, flytende oppløsing eller en injeksjon som har god effekt mot vannkopper. Men det virker kun hvis behandlingen startes opp innenfor 24 timer i normale tilfeller. I noen tilfeller kan man gi denne behandlingen til nyfødte barn som har utviklet komplikasjoner av vannkopper eller spesielt utsatte, kronisk syke barn med nedsatt immunforsvar.
Det finnes en vaksine til spesielle risikogrupper
Det finnes en vaksine mot vannkopper, men siden vannkopper i utgangspunktet er rimelig uskadelig, brukes den ikke rutinemessig. Vaksinen brukes likevel i spesielle tilfeller til enkelte risikogrupper, som barn med leukemi.
Hva kan du gjøre for å lindre kløen?
I utgangspunktet finnes det ingen behandling mot vannkopper, men det er mulig å gjøre noe for å holde kløen på et akseptabelt nivå. Det finnes kremer og lotions som kan lindre kløen.
Blant annet har Australian Bodycare en serie av produkter som effektivt lindrer kløen i forbindelse med blant annet vannkopper. I serien får du en mild såpe til kroppen, en god body lotion til daglig bruk, samt en ekstra pleiende krem til tørr og skadet hud – og vannkopper. Innholdet av Tea Tree Olje bidrar til å gjøre produktene antiseptiske, så kroppen holdes fri for skitt og bakterier.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva er vannkopper?
Vannkopper kommer av viruset varicella-zoster (VZV), og er den mest smittsomme barnesykdommen. Vannkopper sees som kløende utslett med væskende blemmer som etter hvert får sårskorper.
Vannkopper rammer som oftest barn, som deretter utvikler livslang immunitet. Noen få kan få et senere utbrudd av vannkopper, som da kalles helvetesild.
Hvorfor får man vannkopper?
Vannkopper spres med dråpesmitte, så vannkopper smitter via hosting, nysing, snakking, samt hvis du kommer i kontakt med væske fra vannkopper på hendene og så videre.
Vannkopper er den mest smittsomme barnesykdommen, og rundt 95 prosent av den norske befolkningen har hatt vannkopper som barn.
Hva er forskjellen på skabb og vannkopper?
Forskjellen på skabb og vannkopper er at vannkopper skyldes et virus, mens skabb skyldes en midd i huden. Begge deler gir kløe og utslett med rød hud og væskende blemmer.
Skabb vil klø mest om natten, og utslettet vil ikke oppstå på hodet og i nakken. Vannkopper starter derimot i hodebunnen, før de sprer seg til ansikt, nakke og eventuelt resten av kroppen. Her er det altså enkelt å se forskjell på om det er snakk om det ene eller det andre.
Hvis du er i tvil om barnet ditt har skabb eller vannkopper, bør du oppsøke lege. Vannkopper forsvinner av seg selv, men skabb krever behandling.
Hva forårsaker vannkopper?
Vannkopper oppstår som følge av smitte fra andre som har vannkopper i utbrudd. Vannkopper smitter fra et par dager før utbruddet starter, til det er dannet skorper på alle blemmene.
Det anbefales å holde barnet sitt hjemme fra barnehage og skole til alle vannkoppene er borte for å være på den sikre siden. Årsaken er at vannkopper er voldsomt smittsomt, og det ikke skal mer til enn et host, et nys eller litt prating for å spre smitten.
Er vannkopper farlig?
Vannkopper er ufarlig for vanlige, friske mennesker med et normalt immunforsvar. Men det finnes grupper der vannkopper kan ha større konsekvenser. Det gjelder mennesker med nedsatt immunforsvar, eventuelt i følge med en sykdom som leukemi.
Hvor enkelt smitter vannkopper?
Vannkopper er vår mest smittsomme barnesykdom. Rundt 95 prosent av den voksne befolkningen har hatt vannkopper.
Vannkopper spres via dråpesmitte, så den smitter gjennom luft via prating, nysing, hosting og så videre. I tillegg smitter vannkopper gjennom fysisk kontakt med blemmer, samt væsken fra blemmene.
Er det kun barn som kan få vannkopper?
Vannkopper regnes som en av barnesykdommene, men også voksne kan få vannkopper. Hvis du får vannkopper som voksen, vil det ofte være forbundet med flere komplikasjoner.
Hvis du ikke har hatt vannkopper som barn, er det verdt å være litt ekstra oppmerksom. Det gjelder spesielt for gravide, som har forhøyet risiko for å utvikle virusbetinget lungebetennelse.
Kan man få vannkopper to ganger?
Du kan få vannkopper to ganger, siden viruset ligger latent i kroppen. Viruset kan i sjeldne tilfeller gi nytt sykdomsutbrudd. Hvis du får vannkopper på nytt, kalles det for helvetesild. Helvetesild vil gjerne oppstå hvis du har nedsatt immunforsvar.
Kan man bli vaksinert mot vannkopper?
Det finnes en vaksine mot vannkopper, men den er ikke en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Årsaken er at vannkopper i utgangspunktet er en harmløs sykdom som i de fleste tilfeller går over av seg selv.