✔ Rask levering & fri frakt over 349 kr

Hovent tannkjøtt – sånn blir du kvitt det

Profesjonelt oppdatert: 15/9/2022

Mange sliter med hovent tannkjøtt. I tillegg til å være irriterende, kan det også være svært smertefullt. Det er flere grunner til at tannkjøttet ditt er hovent. I denne artikkelen får du råd om hvordan du kan sørge for at tannkjøttet ditt blir sunt igjen.

» Gå direkte til behandling

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Anne, Varde apotek
Anne har en MSc i farmasi fra Syddansk Universitet og har arbeidet som farmasøyt ved Varde apotek i flere år. Her gir hun råd til både kunder og leger om korrekt bruk av medisinske produkter.

Hva er hovent tannkjøtt? 

Det er helt normalt å oppleve irritert tannkjøtt. Det kan være et symptom på at du skal pusse tennene dine ekstra grundig og å gjøre en ekstra innsats for munnhygienen din, eller at de stive hårene på den nye tannbørsten din har irritert tannkjøttet ditt. 

En ting er i hvert fall sikkert: Hvis tannkjøttet ditt er hovent, er det et tegn på at tannkjøttet ditt er irritert.

Du kan oppdage det ved at tannkjøttet er ømt eller blør når du pusser tennene. Du vil også se at tannkjøttet ditt er mer mørkerødt enn lysrødt. Sunt og rent tannkjøtt er lyserødt og ikke det aller minste ømt, mens irritert tannkjøtt er mørkerødt i fargen og ømt.

Derfor må du ikke ignorere ømt og hovent tannkjøtt

Hvis tannkjøttet ditt er hovent, kan det være et tegn på begynnende tannkjøttbetennelse. Derfor er det viktig at du er oppmerksom på dette. 

Irritert tannkjøtt kan i verste fall gi tannlidelsen periodontitt. Hvis du ikke klarer å dempe hevelsen i tannkjøttet på egen hånd, er det smart å spørre tannlegen din om råd. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje

Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen

399,00 kr 469,00 kr

Hovent tannkjøtt – hva skal du gjøre?

Den aller beste kuren mot hovent tannkjøtt er god munnhygiene

Selv om du allerede pusser tennene dine morgen og kveld, kan det hende det skal mer til for å holde munnen ren og tannkjøttet sunt. Med Australian Bodycare munn startpakke får du alt det du trenger for å ta opp kampen mot et ømt og hovent tannkjøtt.

I tillegg til en velsmakende tannkrem med pleiende tea tree olje inneholder pakken også et munnskyll og en munngel. Med startpakken på plass er du klar til å ta opp kampen mot hovent og irritert tannkjøtt, bakterier i munnen og dårlig ånde

God tannhygiene, trinn for trinn

Her er våre beste råd for en rekke gode rutiner som sikrer deg en sunn og ren munn. 

  1. Puss tennene godt hver morgen og kveld. Ta gjerne sikte på de berømte to minuttene hver gang du pusser tennene. Det øker sannsynligheten for at du kommer rundt i hele munnen og får pusset hver enkelt tann grundig. 
  2. Bruk tanntråd.Tannbørsten kan slite med å få ta i de matrestene som skjuler seg mellom tennene dine. 
  3. Skyll munnen din grundig med et godt munnskyll når tannbørsten og tanntråden har gjort sitt. Munnskyll motvirker dårlig ånde, og bidrar også til å bekjempe bakteriene i munnen og tannkjøttet ditt.
  4. Avslutt gjerne med en munngel. Hvis tannkjøttet ditt allerede er irritert og ømt, kan du få stor glede av en god munngel. Den går inn og pleier og lindrer – samtidig som den jager bakteriene ut av munnen din.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje

Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen

399,00 kr 469,00 kr

Årsaker til hovent tannkjøtt ved tann

Opplever du at tannkjøttet ditt er hovent ved én bestemt tann? Så er det her du skal sette inn kampen.

Det kan være at det har satt seg fast en liten brødsmule eller et popcornskall i en av de bitte små lommene som finnes mellom hver tann og tannkjøttet. Det kan gi en mindre lokal hevelse i tannkjøttet ditt.

Hvis en ny tann er på vei ut, for eksempel en visdomstann, kan det også forklare hovent tannkjøtt ved en tann. 

Det vil i de langt fleste tilfeller være tilstrekkelig å passe på den generelle munnhygienen din og rengjøringen av den enkelte tannen.

Hvorfor får du hovent tannkjøtt?

Dårlig munnhygiene er en av de vanligste årsakene til irritert tannkjøtt.

Hvis du ikke får pusset tennene grundig nok og renset munnen tilstrekkelig, kan bakterier finne på å sette seg i tannkjøttet, sånn at det hovner opp og skifter farge. Hovent tannkjøtt kan være skikkelig ømt, og det har også en tendens til å blø lett ved tannpuss eller bruk av tanntråd.

Det er også andre årsaker til at du får tannkjøttproblemer. Det kan være en bivirkning av medisiner du tar, og det kan også forekomme hos kvinner som opplever hormonelle endringer. Det kan være i forbindelse med graviditet eller overgangsalderen

Er tannkjøttet ditt hovent? Så sats på god munnhygiene

Like enkelt som tannkjøttet ditt kan bli irritert, like enkelt kan du få det bort igjen – selvfølgelig med den rette innsatsen.

Det aller viktigste er å holde munnen ren. Puss litt ekstra grundig, og puss gjerne en ekstra gang i løpet av dagen også, hvis du har mulighet til det. Hvis du ikke er vant til å bruke tanntråd eller munnskyll, kan det være smart å venne deg til det.

Det vil ikke bare sørge for at du slipper hovent tannkjøtt. Det kan også forebygge at det samme problemet dukker opp igjen senere.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje

Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen

399,00 kr 469,00 kr