Dårlig ånde – sånn blir du kvitt problemet

Profesjonelt oppdatert: 1/10/2021

Dårlig ånde er noe vi alle vet hva er. I denne artikkelen skal vi gjøre deg litt klokere på hvordan to produkter med tetreolje kan bidra til å forebygge dårlig ånde eller fjerne den allerede eksisterende dårlige ånden din.

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Anne, Varde apotek
Anne har en MSc i farmasi fra Syddansk Universitet og har arbeidet som farmasøyt ved Varde apotek i flere år. Her gir hun råd til både kunder og leger om korrekt bruk av medisinske produkter.

Hva er dårlig ånde?

De aller fleste av oss vil i perioder oppleve dårlig ånde. Det er en trøst at problemet ikke er sjeldent, men du vil helst slippe det helt, ikke sant? 

Dårlig ånde er en ubehagelig lukt fra munnen. Du opplever det gjerne om morgenen, men du vil også erfare at den dårlige luften forsvinner så fort du har spist frokost eller pusset tennene. En dårlig ånde kommer til uttrykk ved at munnen din lukter, men den kan også innebære dårlig smak i munnen. 


Hva er årsakene til dårlig ånde? 

Det kan være mange grunner til at du får dårlig ånde Den mest hyppige årsaken er dårlig munnhygiene, og det skal vi se litt nærmere på her. Andre årsaker til dårlig ånde kan være: 

  • Tannkjøttbetennelse
  • Betennelse i forbindelse med frembrudd av visdomstenner
  • Munntørrhet (gjerne i forbindelse med medisiner)
  • Sykdommer (diabetes, nyresykdommer, spiseforstyrrelser)
  • Polypper og kronisk infeksjon i nesen
  • Mat og nytelsesmidler
  • Medisin

Australian Bodycare Mouth Wash

Mundskyl med bakteriemodvirkende Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne

139,00 kr

Se produkt

Vil bli kvitt den dårlige ånden: 7 trinn

90 prosent av årsakene til dårlig ånde stammer fra munnen, der bakterier bryter ned matrester og danner svovelforbindelser. Det er disse svovelforbindelsene som gir dårlig ånde. Hvis du mistenker at den dårlige lukten ikke stammer fra munnen, anbefaler vi at du oppsøker fastlegen din. 

1) Puss tennene grundig

For å redusere mengden av illeluktende svovelsyre fra munnen, bør du pusse tennene dine både morgen og kveld. Bruk vår tannpasta med tetreolje med antiinflammatoriske egenskaper. 

Sørg for at alle tannflater blir pusset, men press ikke for hardt. Det kan ødelegge emaljen på tennene og skade tannkjøttet. 

Tannkjøttet ditt skal helst være både stramt og rosa. Hvis de er hovent og mørkt rødt kan det være tegn på en betennelsestilstand, og det gir dårlig ånde, og kan til og med være smertefullt.

2) Bruk munnskyll mot dårlig ånde

Etter tannpussen bør du avslutte med å skylle munnen din med vårt munnskyll med tetreolje, som gir deg en munn som er helt frisk og uten dårlig lukt. Munnskyll sørger for at du verken har dårlig smak eller at munnen din lukter.

Australian Bodycare Mouth Wash

Mundskyl med bakteriemodvirkende Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne

139,00 kr

Se produkt

Hva er tetreolje?

Det er vanskelig å slå fast når man første gang oppdaget de mange gode egenskapene fra den tetreolje. Men faktum er at den bakteriehemmende egenskapen har vært i bruk i mange år. 

Først via bladene i sin naturlige form, og etter hvert med den oljen man utvinner fra treet. Tetreolje er en eterisk olje fra treet Melaleuca Alternifolia, som vokser i fuktige, subtropiske områder i Australia. 

Tetreolje kan brukes mot betennelse, svie, kløe, sopp, akne og til håret. Nå kan du også få det fantastiske produktet i tannpasta og munnskyll mot dårlig ånde. 

3) Rengjør tungen grundig

Når det gjelder munnhygiene, er det mange som glemmer tungen. Du har pusset tennene, men det sitter også bakterier på tungen din, så gi gjerne tungen litt ekstra oppmerksomhet før du avslutter med munnskyll. 

Du kan med fordel ta litt ekstra tannpasta med tetreolje på tannbørsten når du pusser tungen ren. Hvis du trenger mer hjelp, kan du bruke en tungeskrape. 

4) Husk mellomrommene

Tannbørsten klarer ikke hele jobben alene. Mellom tennene og i tannkjøttlommene kan det ligge matrester, og det er å regne som små luksusboliger for bakteriene. Vær flittig med tanntråden og bruk eventuelt en solobørste som kan komme inn der tannbørsten ikke får plass. 

5) Drikk masse vann

Vi overlever ikke uten vann, og derfor må vi stole på at vann er bra for kroppen vår. Det er et faktum, men faktisk er vann også til god hjelp i kampen du fører mot dårlig ånde. 

Vann hjelper deg med å holde munnen fuktig, og det skyller vekk noen av bakteriene og matrestene fra munnhulen din. 

Gjør det til en vane å ha en vannflaske i vesken, så du kan skylle munnen i løpet av dagen. 

6) Unngå røyking, kaffe og krydret mat

Hvis du er superplaget av dårlig ånde, kan du vurdere å justere spisevanene dine. Krydret mat kan gi dårlig ånde. Det samme gjelder kaffe og sigaretter. Hvis du ikke klarer å ligge unna dette, kan du prøve å nedjustere bruken en periode for å se om det er årsaken til den dårlige ånden din. 

Hvis du ser en forbedring når du nedjusterer, kan du vurdere om du bør legge om noen av vanene dine. 

7) Vær oppmerksom på spyttsirkulasjonen din

En tørr munn kan gi bakteriene gode forutsetninger. Spytt beskytter nemlig slimhinnene i munnen mot infeksjoner og tennene mot karies. I tillegg hemmer det vekst av mikroorganismer og dreper bakterier. 

Det er flere ting du kan gjøre for å holde spyttproduksjonen din ved like. Drikk masse vann, bruk en sukkerfri tyggegummi eller prøv preparater som kan hjelpe deg på vei. Suge tabletter eller vårt munnskyll med tetreolje kan hjelpe spyttsirkulasjonen din. 


Alt starter med tannbørsten

Den gode munnhygienen og kampen mot dårlig ånde starter med tannbørsten og en tannpasta med tetreolje. Hvis du blir godvenn med tannbørsten og arrangerer daglige avtaler, vil du raskt se en forbedring av munnhygienen din. 

Selv tannkjøttbetennelser kan reddes ved en mer grundig bruk av tannbørsten. Inviter gjerne tanntråd, tungebørste, solobørste og munnskyll med inn i vennekretsen. Så er du sikker på å ha et givende vennskap som holder hele livet.


Kombiner den gode munnhygienen din med et tannlegebesøk

Selv om du har fått en god vane med daglig og grundig fokus på munnhygiene med produkter med tetreolje, bør du besøke tannlegen når de kaller deg inn til dine årlige eller halvårlige avtaler. 

Det fungerer på samme måte som å sende bilen på service for å sjekke at alt er i orden. Vi blir eldre, og det blir tennene våre også. Vi må passe godt på dem så de holde hele livet, og vi holder den dårlige ånden unna. 

Australian Bodycare Mouth Wash

Mundskyl med bakteriemodvirkende Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne

139,00 kr

Se produkt