Hvordan ser en sunn tunge ut?
En sunn tunge har en klar rosa farge og er dekket av små, korte strå som ligner hår. De små stråene kalles papiller, og det er de som gir tungen den litt ru overflaten.
Mellom papillene kan det sitte matrester, døde hudceller og annet smuss – helt bakerst på tungen er mellomrommene størst, så her er det plass til mest avfall og bakterievekst.
Den sunne tungen har ingen flekker, knuter eller kuler, men er jevn på sin egen, ru måte.
Tungen din er en av kroppens viktigste muskler. Det er den som sikrer deg alle smaksinntrykkene fra mat og drikke, samtidig som den hjelper deg med å svelge. Ikke minst er det den som gjør deg i stand til å uttrykke deg med ord. Uten tungen ville du ikke kunne snakket.
Derfor er tungen helt spesiell – og derfor er det en enda større grunn til å holde den sunn.
Hvordan kan du behandle og forebygge belegg på tunga?
Det finnes heldigvis hjelp å få hvis du sliter med belegg på tunga.
Hvis den hvite tungen skyldes døde hudceller og bakterier, handler det generelt om å holde en god og sunn munnhygiene. Det kan du gjøre med enkle hverdagstiltak:
- Puss tennene dine grundig. For eksempel med Australian Bodycares tetreolje-tannpasta, som effektivt hjelper med å motvirke bakterier og sikre en ren og frisk munn.
- Bruk tanntråd mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til.
- Skyll munnen i Mouth Wash, som er en munnskyllevæske med effektiv virkning mot bakteriedannelse og dårlig ånde.
- Avslutt munnpleien med en tungeskrape som skraper tungen fri for døde hudceller og bakterier.
Hvis du har fått sopp på tunge, krever det en god munnhygiene og målrettede midler direkte på tungen. Vår munngel kan brukes mot sopp på tungen, da den har effektive bakteriebekjempende egenskaper.
For å få mest effekt av gelen, bør du bruke den minst én gang om dagen, og gjerne så mye som fire ganger daglig. Trykk 2 cm gel ut på en finger eller tannbørste og fordel på tungen din.
Gelen skal ikke skylles bort, og du bør unngå å spise eller drikke de første 30 minuttene etter påføring for å sikre best effekt.
3 gode, forebyggende råd mot hvitt belegg på tungen
- Sørg alltid for å pusse tenner og tunge grundig to ganger daglig for å fjerne bakterier.
- Drikk rikelig med væske i løpet av dagen, for å unngå dehydrering. Vann er bra, både for huden, tungen og den generelle velvære.
- Dropp sigarettene hvis du røyker. Røyking er med på å ødelegge munnens egne forutsetninger for å opprettholde et sunt miljø.
Hvorfor får du hvitt belegg på tungen?
En hvit eller gul tunge kan ha flere forskjellige årsaker. Noen er harmløse, mens andre krever litt mer oppmerksomhet.
Dårlig munnhygiene
Får du ikke pusset tennene før du legger deg og når du står opp? Eller husker du å pusse tennene, men glemmer tungen?
Dårlig munnhygiene er en av de vanligste årsakene til at tungen din blir hvit og at det legger seg et belegg på den.
For lite væske og dehydrering
Sørger du for at du får i deg nok væske i løpet av dagen? Hvis du ikke drikker nok, og derfor har et for lavt væskeinntak, kan det gi deg hvitt belegg på tungen.
Hvis du oppdager at du har hvit tunge, og samtidig merker at du ikke drikker nok, kan dehydrering være årsaken til at tungen din ser ut som den gjør.
Opphoping av døde hudceller
Hvis det dukker opp hvitt belegg på tungen din, kan årsaken være en opphopning av døde hudceller.
De døde hudcellene kan sette seg fast mellom papillene. Og når de gjør det, kan de gi tungen den spesielle hvite eller gule fargen.
Røyking
Har du oppdaget hvitt belegg på tungen? Røyker du?
Du risikerer å få hvit tunge hvis du røyker. Røyking påvirker i høy grad miljøet i munnen din, og det kan vise seg som en hvit-gul farge på tungen din.
Infeksjoner
En soppinfeksjon med candidasopp kan gi belegg på tungen. Det gjelder både voksne og barn. Når infeksjonen dukker opp i munnen, kalles den trøske.
For voksne oppstår infeksjonen gjerne når du har svekket immunforsvar, på samme måte som det er en vanlig bivirkning hvis du er syk eller tar medisiner som for eksempel antibiotika.
En soppinfeksjon på tungen kan ramme mennesker i alle aldre, men det er mest utbrett hos eldre, små barn og gravide.
Glossitis
Hvis du har hvitt belegg på tunge, kan årsaken være glossitis, som er en betennelsestilstand i tungen. Tungen hovner opp og får et belegg med hvite flekker.
Det skyldes gjerne at du er allergisk overfor en type mat eller medisin, at kroppen din er i hormonell ubalanse eller at du mangler B12-vitamin.
Oral lichen planus
Hvis du lider av hudsykdommen oral lichen planus, som kan oppstå flere steder på kroppen, kan det gi tungen din et karakteristisk utseende med hvite streker og et nettmønster.
Samtidig kan tungen bli øm og få røde sår.
Kreft og andre sykdommer
Hvis du sliter med hvitt belegg på tungen, samtidig som den er hoven, kan det hende nyrene dine er i ubalanse.
Andre alvorlige årsaker kan være tidlige tegn på kreft i munnhulen, der hvitt belegg er et av tegnene.
Når blir det et problem?
Tungen din er en sladrehank. Den forteller deg nemlig hvordan kroppen har det. Derfor kan tungen også være din aller beste venn, siden den kan hjelpe deg med å oppdage tidlige tegn på sykdom.
Det hvite belegget blir gjerne et problem hvis det oppstår i kombinasjon med andre symptomer. Derfor er det viktig at du alltid oppsøker lege eller tannlege hvis du er det aller minste i tvil om årsaken til belegget.
I kjølvannet på det hvite belegget kan det også oppstå andre, harmløse konsekvenser enn sykdom. Det kan for eksempel være dårlig ånde, som ikke er farlig, men likevel plagsomt, både for deg og dine omgivelser.