Hva er symptomene på sopp på tungen?
Hvis du har fått sopp på tungen, vil du gjerne oppdage det ved en ubehagelig og metallisk smak i munnen. Smakssansen kan også være redusert.
Vanligvis vil du se noen hvite eller gule belegg på tungen, og kanskje også i ganen og på innsiden av kinnene hvis soppen har spredt seg til hele munnhulen.
De hvite eller gulaktige beleggene kan være en anelse hovne, og hvis du skraper dem bort, kan det oppstå små sår som er ømme og blør lett.
Det er også noen som sier de får en «bomullsaktig» følelse i munnen når de har tungesopp.
Sopp på tungen kan dessuten gi en brennende og sviende følelse som blir forsterket av sterk mat og drikke.
Det er heller ikke uvanlig å oppleve tørrhet i munnen og å få sprekker i munnvikene når du har tungesopp.
Hvis soppen sprer seg til resten av munnhulen og ganen, snakker man om munnsopp. I noen tilfeller kan soppen også spre seg til tannkjøttet, og til og med mandlene eller svelget, og det kan oppstå rødme og betennelse.
Kontakt lege med mistanke om tungesopp
Hvis du mistenker at du har fått sopp på tungen, bør du ta kontakt med fastlegen din så du kan få en skikkelig undersøkelse.
Hvis du i utgangspunktet har et svekket immunforsvar, er det spesielt viktig at du straks kontakter fastlegen din, så legen kan avgjøre om symptomene skyldes tungesopp eller noe annet – og at du raskt kan komme i gang med behandling.
Tannlegen din vil også kunne slå fast om du har tungesopp, eller om plagene er symptomer på noe annet.
Symptomene på sopp på tungen kan lett forveksles med symptomene på andre sykdommer og lidelser, så det er viktig at du blir skikkelig undersøkt.
Undersøkelsen består gjerne av en soppskrape på tungen, som så dyrkes og undersøkes, eventuelt ledsaget av en blodprøve.
Hva er på sopp på tungen?
Sopp i munnen skylles en infeksjon med gjærsoppen Candida Albicans, som finnes naturlig i munnhulens slimhinner hos alle mennesker.
Men hvis det skjer en overdreven vekst av soppsporer, for eksempel som følge av svekkelse og nedsatt immunforsvar på grunn av sykdom eller medisinbruk, kan soppinfeksjonen gi de symptomene som plager oss.
Vanligvis vil kroppen selv sørge for at bakterier, virus og sopp ikke får altfor gode forutsetninger for vekst, men hvis immunforsvaret er svekket kan denne balansen bli forskjøvet, og så kan det oppstå tungesopp.
Hvorfor behandler man sopp på tungen?
Sopp på tungen skal alltid behandles med det samme, for det er en ubehagelig lidelse som sjelden går over av seg selv. Men det er viktig å finne årsaken til tungesoppen, så også årsaken kan bli behandlet.
Hvis tungesoppen for eksempel skyldes en piercing i tungen, er det ikke nok å behandle soppen. Hvis du ikke tåler piercingen, vil soppen kommer rimelig fort tilbake hvis du ikke fjerner piercingen.
Hvis du opplever symptomer som minner om symptomene på tungesopp, bør du gå til fastlegen din for å undersøke det nærmere.
Det gjelder ikke minst hvis du allerede har et svekket immunforsvar, for eksempel som følge av sykdom.
Sopp på tungen er vanligvis en harmløs lidelse, men den er svært ubehagelig og skal selvfølgelig behandles. Men hvis du har nedsatt immunforsvar, kan sopp på tungen være en mer alvorlig lidelse hvis den ikke bli behandlet, siden du kan risikere at soppen rekker å spre seg til fordøyelsessystemet og luftveiene.
Midler mot sopp på tungen
Hvis du har fått konstatert sopp på tungen, vil du få resept på en soppdrepende medisin. Vanligvis vil denne medisinen være en mikstur eller gel.
I mer alvorlige tilfeller kan det bli nødvendig med en soppdrepende tablettbehandling.
Du kan prøve å lette problemet ved å skylle munnen med et klorheksidinpreparat.
Et gammelt kjerringråd anbefaler å skylle munnen eller pensle tungen med Farris med masse kullsyre. Det anbefales blant annet til babyer med trøske (sopp) på tungen. Blant leger er det likevel delte meninger om det har noen effekt.
Det finnes ingen reseptfrie legemidler mot sopp på tungen, så hvis du har mistanke om at du har det, bør du kontakte fastlegen din raskt.
Hvis du har en lettere grad av tungesopp, og for øvrig er frisk og rask, er det smart å starte med mildere midler mot sopp. De sterkere midlene mot tungesopp kan nemlig ha enkelte bivirkninger.
Her anbefaler vi å bruke en munngel med tetreolje for å motvirke irritasjon og kløe i munnen. Den naturlige tetreoljen er kjent for sin gode effekt mot bakterier, kløe og irritasjon. Vi anbefaler at du bruker munngel 1-4 ganger daglig for optimal effekt. Tetre smaker ikke spesielt godt, men smaken forsvinner etter kort tid og gir en sunn og ren følelse i munnen. Dette motvirker også dårlig ånde når det gjøres 3-4 ganger i uken.
Den har en lang rekke virkeområder som er effektive i forhold til symptomer i munnhulen – både for å lette og for å forebygge forskjellige plager.
- Den virker effektivt mot irritasjon i munnen.
- Den holder munnen ren.
- Den forhindrer dårlig ånde.
- Den holder munnen sunn og frisk.
- Den motvirker sprekker i munnvikene.
Hvordan kan man forebygge sopp på tungen?
Hvis du har fått sopp på tungen, er det viktig å søke behandling. Men i tillegg er det også verst å se på hvordan du i fremtiden kan forebygge nye utbrudd av tungesopp.
Forebygg sopp på tungen ved å:
- Sørge for å opprettholde en god munnhygiene ved å supplere tannpussen med en børsting av tungen og munnhulen med en myk tannbørste.
- Unngå røyking
- Sørge for å unngå, eller i det minste redusere forbruket av, sukker, søte saker og brus.
- Sørge for alltid å skylle munnen med vann hvis du har brukt en inhalasjonsspray med binyrebarkhormon.
Hvorfor smitter sopp på tungen?
Sopp kan smitte, men sopp på tungen er ikke den mest smittsomme typen. Sopp på tungen smitter generelt ikke ved vanlig fysisk kontakt, og heller ikke gjennom kyss. Babyer med sopp på tungen kan likevel smitte moren sin med sopp på brystvortene ved amming. Babyer kan selv bli smittet med sopp under fødselen, dersom moren har sopp i skjeden.
Generelt er de fleste friske og raske mennesker ikke så mottakelige for soppinfeksjoner som mennesker med svekket immunforsvar, men det finnes ingen regler uten unntak.
I de aller fleste tilfeller oppstår sopp på tungen fordi det av en eller annen grunn har skjedd en endring i kjemien i munnhulen, og ikke fordi vi er blitt smittet. Endringen gir soppen gode forutsetninger for å vokse, og etter hvert begynner soppen å plage oss.
Hvorfor får man sopp på tungen?
Årsaken til sopp på tungen vil alltid være en endring av kjemien i munnhulen.
Så lenge vi har en naturlig balanse mellom de ‘gode’ og ‘dårlige’ bakteriene og soppene, vil vi ikke oppleve plager. Symptomene og plagene kommer først når denne balansen forskyves.
Bakteriebalansen forskyves som oftest hos mennesker som allerede har et svekket immunforsvar, og det kan det være mange forskjellige årsaker til.
Noen av de vanligste årsakene til sopp på tungen er:
- Antibiotika/penicillin.
- Inhalasjonsspray med binyrebarkhormon.
- Vitaminmangel eller blodmangel.
- Nedsatt spyttproduksjon.
- Bruk av tannprotese.
- Stoffskiftesykdommer eller immundefekter.
- Svekket/nedsatt immunforsvar hos kreftpasienter i behandling med cellegift eller strålebehandling.
- Svekket/nedsatt immunforsvar hos pasienter med hiv og aids.
- Røyking.Stress eller feil kosthold.
- Piercing i tungen.
- Dårlig tannhygiene/dårlig tannprotesehygiene.
- Stort og hyppig inntak av sukker, søtsaker og brus.
Noen av de vanligste årsakene til tungesopp er bruk av inhalasjonsspray med binyrebarkhormon, behandling med antibiotika, bruk av tannprotese og sukkersyke.
Hvis du befinner deg i risikogruppen for å utvikle tungesopp, kan det være en god idé å tenke gjennom hvordan du selv kan forebygge og redusere risikoen for å få sopp på tungen.
Hvis du for eksempel bruker en inhalasjonsspray, er det viktig å skylle munnen grundig etter bruk. Får du antibiotika, skal du være oppmerksom på symptomene, så du raskt kan komme i behandling.
Hvis du bruker tannprotese, kan tannlegen vise deg hva du selv kan gjøre for å opprettholde en god munnhygiene.
Og hvis du har sukkersyke, skal du sørge for å ha god kontroll på sykdommen så ikke spyttet ditt blir for sukkerholdig.
For mennesker som ellers er friske og raske, er tungesopp som regel helt ufarlig. For mennesker som allerede er svekket, kan det derimot være mye mer alvorlig. Hos dem er det ekstra viktig å få rask behandling, så ikke soppen sprer seg til fordøyelsessystemet og luftveiene.
Kan babyer få sopp på tungen?
Det er helt vanlig at babyer får sopp på tungen og i munnen. Hos små barn kaller man tungesopp for trøske. Det viser seg som hvite belegg på tungen, og eventuelt også på gummene og innsiden av kinnene.
Lettere tilfeller av trøske vil noen ganger gå over av seg selv, men i mer alvorlige tilfeller kan det plage barnet og gjøre det vanskelig og vondt å spise. Det er uansett alltid en god idé å behandle trøsken så den ikke blir verre.
Det anbefales ofte å behandle lette tilfeller av trøske med en vattpinne dyppet i kamillete eller Farris. Bare husk at det er delte meninger om effekten. Hvis det ikke virker, kan du få et soppmiddel hos legen eller på apoteket.
Hvis du er i tvil om belegget på tungen er trøske eller bare melkerester, kan du skrape litt forsiktig i dem. Hvis du kan skrape det bort, er det melkerester. Hvis det blir sittende, er det trøske.
Hvis barnet har fått trøske, er det stor risiko for å smitte moren ved amming. Det er også en av grunnene til at det er så viktig å behandle soppen.
Når babyer lett kan få sopp på tungen, eller trøske, skyldes det trolig at immunforsvaret deres ennå ikke er så godt utviklet, og at de derfor er mer mottakelige for soppinfeksjon.
FAQ om sopp på tungen
Hvorfor får man sopp på tungen?
Det kan være mange forskjellige årsaker til at du har fått sopp på tungen. Det kan blant annet oppstå etter en antibiotikabehandling, ved bruk av inhalasjonsspray med binyrebarkhormon, hos pasienter med sukkersyke, ved bruk av tannprotese, hos røykere eller hvis du har en piercing i tungen. Tungesopp rammer som hovedregel mennesker som allerede har et nedsatt immunforsvar grunnet medisin eller sykdom.
Hvordan ser tungesopp ut?
De typiske symptomene på tungesopp er hvitt eller gulaktig belegg på tungen, gjerne ledsaget av en ubehagelig og metallisk smak i munnen (og noen ganger til og med en «bomullsaktig» følelse i munnen). Smakssansen kan også være nedsatt. Beleggene kan være en anelse hovne, og hvis du skraper dem bort, kan det oppstå små sår som er ømme og blør lett. Belegget kan også spre seg til ganen og innsiden av kinnene.
Er stopp på tungen farlig?
For mennesker som ellers er sunne og friske, er sopp på tungen en stort sett ufarlig lidelse. Men tungesopp bør behandles, siden den sjelden forsvinner av seg selv. For mennesker som har redusert immunforsvar, for eksempel grunnet sykdom eller medisinsk behandling, kan derimot tungesopp arte seg mer alvorlig hvis den ikke behandles med det samme. Risikoen er at den kan spre seg til andre deler av kroppen, blant annet fordøyelsessystemet og luftveiene.
Hvor raskt forsvinner sopp på tungen?
Det er svært stor variasjon i hvor fort du kan bli kvitt sopp på tungen. Det avhenger blant annet av hvor lenge du har hatt sopp på tungen, og om den har spredd seg. Vanligvis vi du merke forbedring allerede etter noen dagers behandling med et soppdrepende middel, men det kan gå lengre tid. Og behandlingen kan gjerne strekke seg over flere uker.