Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er ising i tennene?

Ising i tennene oppstår når det er raske temperaturendringer i munnen eller ved inntak av visse matvarer. Surt, søtt, eller veldig kaldt får ofte tennene til å reagere med en skarp eller stikkende følelse.

Dette skyldes at tannens nerve eksponeres gjennom åpninger i emaljen eller tilbaketrukket tannkjøtt. Bruk av en hard tannbørste eller feil børsteteknikk kan også føre til dette problemet ved å slite bort det beskyttende laget på tennene.

Behandlingen av disse ubehagene fokuserer på å dekke disse åpningene og styrke emaljen. Fluorlakk og spesielle tannkremer med ekstra fluor anbefales ofte for å redusere sensitiviteten.

Det er viktig å velge en myk tannbørste og bruke riktig børsteteknikk for å unngå ytterligere skade på tannkjøttet og emaljen.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Årsaker og risikofaktorer for ising i tennene

Tilbaketrukket tannkjøtt eksponerer ofte tannhalsene og skaper en direkte vei for kalde, varme, søte, eller sure stoffer å stimulere nervene inni tennene, noe som fører til sensitivitet.

Syreskader fra brus og energidrikker er også en stor synder, spesielt blant unge. Disse drikkene etser på emaljen og gjør tennene mer mottakelige for sensitivitet.

Regelmessige tannlegebesøk kan hjelpe til med å oppdage tidlige tegn på emaljeskader.

Andre faktorer inkluderer munntørrhet, som kan intensivere sensitiviteten siden mangel på spytt gjør det lettere for syrer og bakterier å angripe tennene. Skader på tennene fra ulykker eller spiseforstyrrelser kan også bidra til problemet.

Dårlige vaner som hyppig kaffekonsum eller bruk av blekningsprodukter øker risikoen for å utvikle sensitivitet. Et nøye vedlikeholdt munnmiljø anbefales sterkt for å redusere risikoen for sensitivitet.


Symptomer og konsekvenser av ising i tennene

Mange mennesker opplever plutselig smerte når de konsumerer varme eller kalde drikker, et tydelig symptom på ising i tennene. Denne sensitiviteten kan også oppstå når man spiser søte eller sure matvarer.

Sensitivitet signaliserer ofte at noe er galt med helsen til tennene dine. Konsekvensene av ubehandlet sensitivitet strekker seg fra mildt ubehag til alvorlige tannproblemer, slik som hull i tennene.

Disse tilstandene kan kreve behandling av en spesialisttannlege, muligens inkludert rotbehandling eller andre inngrep.

God munnhygiene kan forebygge mange av disse problemene. Det anbefales å bruke tannkrem med høyt fluorinnhold og praktisere riktig børsteteknikk for å redusere risikoen for sensitivitet.

Å redusere sur mat og drikke kan også bidra positivt. Uten riktig forebygging og behandling av vedvarende sensitivitet, kan tannkjøttet trekke seg ytterligere tilbake, eksponere tannrøttene mer og øke sensitiviteten.

Dette understreker viktigheten av regelmessige tannlegebesøk for å holde tannproblemer i sjakk og sikre en sunn munn.


Behandling og forebygging av ising i tennene

Ising i tennene kan behandles og forebygges ved å følge disse anbefalingene:

1. Bruk tannkrem og munnskyll spesielt designet for sensitive tenner for å redusere sensitiviteten.

2. Din tannlege kan anbefale fluorbehandling for å styrke emaljen og redusere sensitiviteten.

3. For å forhindre sensitivitet er det viktig å behandle karies, siden hull i tennene kan forårsake sensitivitet.

4. Unngå sure drikker og matvarer, og bruk en myk tannbørste og korrekt børsteteknikk for å forhindre sensitivitet.

5. Ved periodontale sykdommer kan din tannlege anbefale omfattende behandling, inkludert rengjøring og muligens kirurgi, for å redusere tannfølsomheten.

6. Hyppig tannbleking bør unngås for å forhindre ekstrem sensitivitet.

7. Regelmessige tannlegebesøk er en effektiv måte å unngå sensitive tenner og ising på, siden eventuelle problemer kan undersøkes og behandles.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

FAQ


Hvorfor får jeg ising i tennene?

Du kan oppleve ising i tennene av ulike årsaker, inkludert eksponering for sur mat og drikke, bakterieangrep eller graviditet. Disse faktorene kan føre til midlertidig sensitivitet eller konstant ising.


Hva kan gjøres for å behandle ising i tennene?

For å behandle ising i tennene kan du bruke spesialtannkrem designet for sensitive tenner, unngå sur mat og drikke, og opprettholde god munnhygiene for å bekjempe bakterieangrep. Det er også viktig å besøke en tannlege for riktig behandling.


Kan tannkrem virkelig hjelpe mot ising i tennene?

Ja, å velge en tannkrem som er spesielt utviklet for sensitive tenner kan redusere sensitiviteten ved å styrke emaljen og redusere følsomheten for ytre påvirkninger.


Er det spesielle tips for gravide kvinner med ising i tennene?

Gravide kvinner opplever ofte ising i tennene på grunn av hormonelle endringer. Det anbefales at gravide forbedrer sin munnhygiene, unngår sur mat og drikke, og konsulterer sin tannlege for sikre behandlingsalternativer under graviditeten.


Kan sensitivitet forsvinne?

Ja, sensitivitet i tennene kan ofte avta eller forsvinne når den underliggende årsaken behandles. Dette kan innebære bruk av tannkrem for sensitive tenner, fluorbehandlinger eller tannlegebehandlinger som påføring av lakk eller fyllinger for å beskytte eksponerte tannrøtter eller reparere hull som forårsaker sensitiviteten.


Kilder:

mayoclinic.org

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram