Sånn blir du kvitt munntørrhet
Sliter du med tørrhet i munnen? Du er slett ikke alene. Mange har problemer med tørrhet i munnen, og det er heldigvis mulig å gjøre noe med det.
Her kan du få vite mer om hvorfor du blir tørr i munnen og hva du kan gjøre med det.
Innhold på siden
Hvordan kan munntørrhet forebygges og behandles?
Det er viktig at du behandler og prøver å forebygge munntørrhet for å sikre de beste forutsetningene for en sunn munn.
Men hvilke midler kan du bruke mot munntørrhet?
Sørg for en god munnhygiene
Det er først og fremst viktig å alltid ha en god og sunn munnhygiene.
Puss tennene to ganger om dagen – morgen og kveld. Hverken mer eller mindre. Hvis du pusser mer, vil det slite for mye på både tenner og tannkjøtt.
Sørg for å bruke en myk tannbørste og unngå for hardt trykk mens du pusser.
Bruk tanntråd mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til. Her sitter det mange matrester som må fjernes før de skader tennene dine.
Skyll eventuelt munnen med en munnskyll for å sikre en ren og frisk ånde.
En sunn munn har glatte tenner, rosa tannkjøtt og en frisk ånde.
Smør munnen med munngel
Når du har alvorlige problemer med munntørrhet, krever det de rette midlene. Bruk for eksempel Australian Bodycares Mouth Gel, som er spesielt utviklet mot den tørre følelsen i munnen.
Munngelen inneholder den aktive ingrediensen tetreolje, som har en bakteriehemmende effekt, mens både panthenol og allantoin motvirker den tørre følelsen i munnen takket være deres fuktgivende egenskaper.
For å få gode resultater bør du bruke gelen 1-4 ganger om dagen, avhengig av problemets omfang. Du trenger ikke pusse tennene før du bruker munngel, men det er lurt å skylle munnen med rent vann før du påfører gelen.
Trykk ca. 2 cm ut på tannbørsten eller fingeren og fordel på tenner, tunge og tannkjøtt. Unngå å drikke eller spise de første 30 minuttene etter at du har brukt munngelen – så får du størst effekt.
Sugetabletter og sprayer
Det finnes forskjellige sugetabletter, sprayer og tyggegummier på markedet som er utviklet for å hjelpe mot munntørrhet.
De forskjellige midlene mot munntørrhet har en spyttstimulerende effekt, så den økte mengden spytt hjelper med å redusere den tørre følelsen i munnen.
OBS: Snakk alltid med legen eller tannlegen din hvis munntørrheten ikke forsvinner. Det er viktig å gjøre noe med problemet så det ikke utvikler seg til helseskadelige problemer.
5 gode råd for å unngå og forebygge munntørrhet
- Drikk masse vann – gjerne 2-3 liter daglig.
- Unngå mat med mye sukker.
- Dropp sigarettene. De gir i seg selv en tørr følelse i munnen.
- Reduser alkoholforbruket ditt. Alkohol tørker ut munnen.
- Puss tennene og sørg for en god munnhygiene.
Hva er munntørrhet?
Munntørrhet er en tilstand der du har en følelse av at slimhinnene i munnen klistrer seg fast til tennene, og der det føles som om maten ikke glir ned så enkelt som den burde.
Tilstanden kjennetegnes ved følelsen av å ha for lite spytt i munnen. På fagspråk kalles munntørrhet for xerostomi.
Hvem er gjerne plaget av tørr munn?
Munntørrhet kan ramme alle. Du kjenner sikkert igjen følelsen hvis du er nervøs, eller hvis du ikke har drukket noe på lenge.
Så mye som 20 % av voksne opplever å være plaget av tørrhet i munnen i større eller mindre grad – og det er ofte den eldre delen av befolkningen som er mest plaget. Det skyldes ikke alderen, men andre årsaker som du kan lese mer om lenger ned i denne artikkelen.
Symptomer på munntørrhet.
Det kan forekomme flere forskjellige indikasjoner på munntørrhet. Hva skal du følge med på?
De vanligste symptomene på tørrhet i munnen_
- Halsen føles tørr.
- Leppene er sprukne.
- Tungen er rød og tørr.
- Munnen har sår.
- Du har en tørr og klebede følelse i munnen.
- Du har en følelse av at munnen brenner.
- Du sliter med å svelge, tygge, smake og snakke.
Hva kan være årsakene til munntørrhet?
Hvorfor blir du tørr i munnen? Det finnes det ikke noe entydig svar på, for det kan være flere forskjellige årsaker til at munnen føles tørr. Nedenfor kan du lese mer om mulige årsaker til munntørrhet.
Medisin og kjemoterapi
De aller fleste tilfeller av munntørrhet kommer fra medisinbruk. Det henger derfor også sammen med at munntørrhet er et vanlig problem hos den eldre garde, siden de ofte trenger medisiner.
Men også yngre medisinbrukere opplever tørrhetsplager i munnen. Det gjelder spesielt medisin mot angst og depresjon, høyt blodtrykk, astma og allergi.
Hvis du er i kreftbehandling og behandles med kjemoterapi, er du også mer tilbøyelig til å oppleve munntørrhet. Behandlingen påvirker spyttproduksjonen, som settes ned som følge av behandlingen.
Graviditet
Mange gravide opplever en irriterende munntørrhet mens de bærer frem et barn.
Tørrheten er spesielt tydelig om natten og om morgenen når den gravide nettopp har våknet. Munntørrhet i forbindelse med graviditet skyldes at kroppen din opplever en masse hormonelle endringer som kan påvirke spyttproduksjonen.
Overgangsalder
Er du i overgangsalderen? Det kan også gi munntørrhet.
Årsaken er at overgangsalderen sender hormonnivåene dine opp og ned – og det går ut over spyttkjertlene. Det kan gi vedvarende munntørrhet.
Stress, angst og nervøsitet
Når du blir stresset, redd eller nervøs, kan det påvirke nervesystemet ditt. Nærmere bestemt den delen som hjelper med å regulere spyttproduksjonen din.
Derfor vil du ofte oppleve at munnen føles tørr som sandpapir hvis du stresser over en oppgave eller er nervøs i en situasjon.
Når blir munntørrhet et problem?
Hvis vi ser bort fra det mest åpenbare, som problemer med å svelge og den ubehagelige brennende, sviende og tørre følelsen i munnen, kan munntørrhet også føre med seg andre konsekvenser.
Tørrhet i munnen øker risikoen for infeksjon i munn og svelg, hull i tennene og betennelse i tannkjøttet. I tillegg kan munntørrhet gi deg dårlig ånde, noe som er ekstremt ubehagelig i sosiale sammenhenger.
Spytt er viktig for en sunn munn
Munntørrhet er ikke bare et irriterende problem, men kan på sikt også gi helseproblemer. Tørrhet i munnen gir bakterier bedre forutsetninger for å formere seg, så derfor er spytt en viktig del av munnhelsen din.
I gjennomsnitt utskiller spyttkjertlene dine mellom 0,5 og 1,5 liter spytt hvert eneste døgn – og det bidrar til å opprettholde det sunne miljøet i munnen din.
Spytt har viktige funksjoner for deg og munnen din:
- Spyttet hjelper til med å fjerne matrester og nøytraliserer syre fra bakteriedannelse, så du blir bedre beskyttet mot karies.
- Spyttet beskytter slimhinner og tenner mot infeksjoner.
- Spyttet smører både tenner og slimhinner i munnen, så det blir lettere å tygge, svelge og snakke.
- Spyttet har en beskyttende effekt mot syre i mat og drikke, og som sliter på tennene dine.
- Spyttet er gunstig for smakssansen og den generelle opplevelsen av mat.