Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er blottede tannhalser?

Blottede tannhalser oppstår når tannkjøttet trekker seg tilbake, og tannrøttene blir blottet. Dette kan skyldes faktorer som å børste for hardt, gingivitt eller tanntap.

Når tannrøttene blir blottet, kan det føre til følsomhet for kulde og varme og øke risikoen for tannverk og infeksjon.

Blottede tandhalse

Definisjon og årsaker

Blottede tannhalser skjer når tannkjøttet trekker seg tilbake og etterlater tannroten eksponert. Dette kan føre til økt følsomhet og smerte. Feil børsteteknikk, bruk av for hard tannbørste og tannkjøttbetennelse som periodontitt er vanlige årsaker.

Tannregulering kan også være en medvirkende faktor, med omtrent 10 % av brukerne som opplever tilbaketrekking av tannkjøttet i underkjevens front.

Endringer i munnens tilstand, som graviditet og overgangsalder, kan også bidra til utviklingen av blottede tannhalser. Disse livsfasene øker risikoen for gingivitt på grunn av hormonelle endringer, som kan fremskynde tannkjøttets tilbaketrekking.

Omtrent 25 % av den voksne befolkningen opplever økt tannfølsomhet minst en gang i uken, noe som tydelig viser problemets utbredelse. Andre faktorer inkluderer bruk av tobakkprodukter som snus og munnpiercinger, som mekanisk kan skade tannkjøttet.

4 pakke med munnpleieprodukter
Munnprodukter med tetreolje mot problemer med tunge, tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 419,00 kr
4 pakke med munnpleieprodukter - Munnprodukter med tetreolje mot problemer med tunge, tenner og tannkjøtt

Symptomer og konsekvenser

Mange opplever økt tannfølsomhet og ilinger som klare tegn på blottede tannhalser. Omtrent en fjerdedel av den voksne befolkningen møter disse ubehagene minst en gang i uken.

Disse symptomene kan gjøre det vanskelig å nyte varme drikker eller kalde matvarer uten smerte.

Konsekvensen av å ikke ta tak i blottede tannhalser er alvorlig; tannkjøttet kan ikke vokse tilbake. Dette betyr at tannroten blir mer sårbar for bakterieangrep, og risikoen for hull og periodontitt øker.

Beskyttelsen mot disse angrepene reduseres, noe som gjør det enda viktigere å raskt ta tak i problemet.


Behandlingsalternativer for blottede tannhalser

Behandlingsalternativer for blottede tannhalser inkluderer tannfyllinger, kroner og tannkjøttstransplantasjon. Munnskyllemidler og fluortilskudd kan også brukes som behandlingsalternativer.

Tannfyllinger og kroner

Tannfyllinger og kroner tilbyr en effektiv løsning for de med blottede tannhalser. Denne typen behandling hjelper med å dekke de følsomme områdene og beskytte dem mot ytterligere skader.

Tannleger bruker ofte komposittfyllinger for å fylle de skadede delene av tennene, noe som gir en glatt overflate og reduserer smerte. Tannkroner, som fungerer som en "hette" for tennene, kan også brukes for å gi ekstra beskyttelse og styrke til svekkede tenner.

Det er viktig å konsultere en tannlege for å velge den beste behandlingen basert på individuelle behov.

Foruten å redusere smerte, hjelper disse behandlingene med å gjenopprette tennens form og funksjon, slik at pasienten kan nyte et bredt spekter av matvarer uten ubehag. Ved å velge disse alternativene, sikrer du at tennene dine forblir friske og sterke for fremtiden.

Tannkjøttstransplantasjon

En tannkjøttstransplantasjon er et kirurgisk inngrep hvor vev fra ganen flyttes til de blottede områdene av tannkjøttet for å gjenopprette dekningen. Denne metoden brukes for å behandle blottede tannhalser og redusere tannfølsomhet.

Etter en vellykket tannkjøttstransplantasjon er det avgjørende å opprettholde god munnhygiene for å bevare de langvarige resultatene.

Inngrepet innebærer overføring av vev til området med den blottede tannroten. Dette kan være en effektiv og langvarig løsning for å behandle blottede tannhalser. Siden tannkjøttstransplantasjon kan redusere smerte og ubehag, er det en verdifull vurdering for de som opplever dette problemet.

Munnskyllemidler og fluortilskudd

Munnskyllemidler og fluortilskudd anbefales som en del av behandlingsalternativene for blottede tannhalser. Fluortilskudd kan hjelpe til med å styrke emaljen og forhindre ytterligere erosjon av tannrøttene.

Bruk av munnskyll med fluor kan også være fordelaktig, da det kan bidra til å redusere risikoen for hull og beskytte mot ytterligere degenerasjon av tannrøttene. Disse enkle tiltakene kan være en integrert del av behandlingsplanen for å bevare og forbedre munnhygienen for personer med blottede tannhalser.

Forebygging av blottede tannhalser

Blottede tannhalser kan forebygges ved å bruke en myk tannbørste og unngå å børste for hardt. God munnhygiene er avgjørende; dette inkluderer regelmessig tannpuss, bruk av fluortannkrem og skylling med munnskyll. Å beskytte emaljen gjennom et riktig kosthold og regelmessige tannlegebesøk er viktig. I tillegg kan bruk av en elektrisk tannbørste hjelpe til med å pusse mer skånsomt og dermed redusere risikoen for blottede tannhalser.

4 pakke med munnpleieprodukter
Munnprodukter med tetreolje mot problemer med tunge, tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 419,00 kr
4 pakke med munnpleieprodukter - Munnprodukter med tetreolje mot problemer med tunge, tenner og tannkjøtt

Forebygging og behandling

For å forebygge og behandle blottede tannhalser anbefales det å opprettholde god munnhygiene, bruke en myk tannbørste, unngå å børste for hardt, beskytte emaljen og bruke smertestillende ved behov.

Les mer om disse strategiene for å holde tennene dine sunne.

God munnhygiene

God munnhygiene er avgjørende for å holde tenner og tannkjøtt friske. Det er viktig å pusse tennene to ganger daglig med en myk tannbørste og fluortannkrem for å fjerne plakk og forhindre hull.

Regelmessige tannlegebesøk er også nødvendig, da tannlegen kan identifisere tidlige tegn på problemer og anbefale passende behandlinger. Å unngå hard børsting og bruke tanntråd bidrar også til god munnhygiene, noe som kan redusere risikoen for blottede tannhalser og andre tannproblemer.

4 pakke med munnpleieprodukter
Munnprodukter med tetreolje mot problemer med tunge, tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 419,00 kr
4 pakke med munnpleieprodukter - Munnprodukter med tetreolje mot problemer med tunge, tenner og tannkjøtt

Bruke en myk tannbørste

En myk tannbørste anbefales for å unngå ytterligere skader på blottede tannhalser. En myk tannbørste kan være en del av forebyggingen av blottede tannhalser, da den hjelper med å holde tannkjøttet rent og unngå skade på de berørte områdene.

Husk å bytte ut tannbørsten din regelmessig for å opprettholde dens effektivitet og unngå børster som er slitte og for harde. Det er viktig å bruke en tannbørste med myke børster for å unngå å irritere det følsomme tannkjøttet som er blottet av tannhalser.

Unngå å børste for hardt

Bruk en tannbørste med myke børster for å skåne tannkjøttet. En elektrisk tannbørste kan også være nyttig, da den gjør det lettere å unngå å børste for hardt. Sørg for å bruke myke, sirkulære bevegelser når du pusser for å skåne tannkjøttet og unngå ytterligere tilbaketrekking av tannkjøttet.

Beskytte emaljen

Å beskytte emaljen kan bidra til å forhindre blottede tannhalser. Dette innebærer å unngå sure og sukkerholdige matvarer, da disse kan skade emaljen og bidra til tannkjøttets tilbaketrekking.

I tillegg kan bruk av fluortannkrem og regelmessig børsting med en myk børste hjelpe til med å opprettholde sunn emalje og forhindre ytterligere problemer.

Bruk av smertestillende

Smertestillende midler lindrer midlertidig smerten som er forbundet med blottede tannhalser, men de adresserer ikke årsaken. De kan maskere symptomer og forsinke nødvendig behandling. Det anbefales å søke profesjonell tannpleie for å behandle årsaken til tannfølsomheten i stedet for å stole på smertestillende midler.

Det er viktig å unngå overforbruk av smertestillende, da dette kan ha negative konsekvenser for tennene og munnhulen.


Konklusjon

Etter å ha gjennomgått blottede tannhalser, er det klart at forebygging spiller en sentral rolle i å unngå denne tilstanden. Riktig børsteteknikk, regelmessige tannlegebesøk og å unngå tunge- og leppepiercinger er viktige steg.

Behandlingen av sensitive tannhalser kan inkludere bruk av fluortannkrem og behandling hos tannlege. Til slutt kan bruk av en elektrisk tannbørste være et nyttig verktøy for skånsom børsting.


FAQ


Hva er blottede tannhalser?

Blottede tannhalser oppstår når tannkjøttet trekker seg tilbake og etterlater tannroten eksponert, noe som kan føre til smerte og økt følsomhet.


Kan bruk av elektrisk tannbørste forverre blottede tannhalser?

Nei, en elektrisk tannbørste kan faktisk hjelpe til med å rengjøre tennene effektivt uten å skade tannkjøttet hvis den brukes riktig.


Hvordan behandles blottede tannhalser?

Behandling av blottede tannhalser varierer fra plastfyllinger til bruk av spesielle tannkremer. Prisen avhenger av typen og omfanget av behandlingen.


Kan blottede tannhalser føre til periodontitt?

Ja, hvis blottede tannhalser ikke behandles, kan de øke risikoen for periodontitt, en alvorlig tannkjøttsykdom som skader bløtvevet og beinet som støtter tennene.


Hvilke forebyggende tiltak kan tas mot blottede tannhalser?

Å opprettholde god munnhygiene med regelmessig børsting og bruk av tanntråd, samt regelmessige besøk hos tannlegen, kan bidra til å forhindre blottede tannhalser.


Kilder:

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram