Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kviser på haken?

Kviser kalles også akne og uren hud. Alle innebærer at huden ikke er så frisk og fin i akkurat det området der kvisen oppstår. Kviser eller uren hud på haken er en liten rød hevelse i huden, og den kan også ha gult, underliggende puss.

Kviser på haken er en betennelsestilstand i huden, og den kan dukke opp etter kort tid hvis huden utsettes for bakterier. Urenheten oppstår i porer og talgkjertler, og det er betennelsen som gir hevelsen og irritasjonen i huden.

Du kan få kviser på haken, men også i resten av ansiktet og på kroppen der det er talgkjertler og porer. I de fleste tilfellene er det ansiktet som er plaget med kviser, fordi ansiktshuden har så mange porer kvisen kan utvikle seg i.

Kviser på haken og andre steder i ansiktet og på kroppen kan være et stort problem, siden det føles både pinlig og kosmetisk skjemmende med de røde utslagene som alle kan se.

Men hvorfor får du overhode kviser på haken? Det kan du lese mer om her.


Hva forårsaker kviser på haken?

Det er så irriterende når du oppdager en rød og betent kvise på vei på haken. Men hva er egentlig årsaken til kviser på haken? Det kan være mange grunner til at du får en kvise på haken. Det skjer som regel når det passer som aller minst.

Talg og tette porer gir kviser

Når du får kviser på haken, skyldes det at hudens porer tettes med fett, døde hudceller og skitt. Det gjør porene tette, og gir huden den røde hevelsen vi kjenner som en kvise.

Kviser kommer også av talg. Huden til alle mennesker danner naturlig talg. Det er hudens naturlige fuktmiddel, og er viktig for å holde huden ren og sunn. Men når talget samler seg i talgkjertlene, snevres kjertelgangene inn, samtidig som talgproduksjonen fortsetter.

Kjertlene klarer ikke å holde tritt, og så har du plutselig opphoping av talg. Det setter seg som avfallsstoffer og bakterier i kjertelen, som blir irritert.

Bakterien kalles Propionebacterium acnes, og den lever av fettet i huden. Bakterien danner en betennelse som gir hevelse og rød hud – en kvise.

Derfor er overproduksjon av talg og tette porer en av de hyppigste årsakene til at du får kviser på haken og andre steder på huden. Genetikk kan også spille inn. Hvis foreldrene dine har store porer, kan du også være mer utsatt for det. Men det er likevel ikke sånn at vi kan si at kviser er direkte arvelig.

Hormonell ubalanse kan være én synder

Hvis du sliter med kviser på haken, kan det skyldes hormonell ubalanse. Kroppen inneholder hormoner, og hvis de vippes ut av sin naturlige balanse, kan det gi uren hud og irriterende, ømme kviser. Ubalansen kan oppstå hvis du er stresset eller gravid.

Mange legger skylden for uren hud og kviser på fettrik mat. Men det finnes ikke vitenskapelig grunnlag for å påstå at chips og andre usunne og fete matvarer har en direkte forbindelse til dannelsen av kviser. For selv om du spiser massevis av grønt og grovt, kan du like fullt få kviser. Men det finnes noen matvarer som kan gi hormonell ubalanse. Det gjelder for eksempel melk.

I kumelk finnes det naturlige hormoner, siden kua også produserer hormoner, akkurat som oss. Det er en liten, og ikke minst naturlig mengde, som slett ikke er farlig. Likevel kan en sart hud med tendens til kviser reagere på hormoninnholdet og påfølgende utvikle kviser.


Hvem får oftest kviser på haken?

Kviser er en av de aller vanligste hudtilstandene, og alle kan få kviser på haken eller andre steder på huden. Men problemet er likevel mer uttalt innenfor enkelte grupper.

Kviser hos unge

I puberteten er det ekstra vanlig å få kviser på haken og i ansiktet. I tenårene økes nivået av kjønnshormoner i blodet for begge kjønn. Kjønnshormonene blir til et mer aktivt hormon, takket være enzymer i talgkjertlene. Det betyr at talgkjertlene blir større, samt at produksjonen av talg økes.

Den økende mengden talg gjør huden fetere, og det fører ofte til flere kviser i denne perioden i livet. Kviser på haken og i ansiktet kan være et problem for unge i flere år, men det avtar gjerne i 19-årsalderen, sammen med utgangen av tenårene.

Kviser hos voksne

Selv om kviser på haken gjerne er et problem for unge mennesker med tendens til fet hud, betyr det ikke at du er garantert å slippe det som voksen. Det gjelder spesielt for kvinner, som gjerne vil være utsatt for kviser under menstruasjon eller graviditet, siden hormonene vippes ut av balanse, med økt talgproduksjon som resultat.


Symptomer på kviser på haken

Kviser på haken viser seg som en rød hevelse i huden, gjerne med underliggende gult puss som understreker betennelsestilstanden i huden. Kvisen kan være øm, og bli enda ømmere når du tar på den, takket være betennelsen.

Kviser kan vise seg som overfladiske urenheter, men de kan også dukke opp som dype fortykkelser i huden med et slimete og gult sekret. I de tilfellene kan kvisen føles som en form for kule under huden.

Symptomene forsvinner gradvis, og kvisen blir mindre og mindre i løpet av noen dager. Hvis det er en dyptliggende, fortykket kvise, kan det ta lengre tid før betennelsen forsvinner og huden får mulighet til å helbrede seg selv.


Hva slags behandling finnes?

Hvis du sliter med kviser, er spørsmålet hva som er den beste behandlingen for å komme problemet til livs. Selv om det er et problem mange plages med, finnes det heldigvis metoder.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

4 produkter mot kviser på haken
Ansiktsprodukter til daglig rens ved kviser på haken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot kviser på haken -  Ansiktsprodukter til daglig rens ved kviser på haken

Sørg for å rense huden

Når du behandler kviser, er det aller viktigste å sørge for at huden er ren og bakteriefri, siden bakterier er årsaken til at betennelsen og kvisen dukker opp på haken. Det er den mest effektive metoden for å fjerne kviser og uren hud.

I Australian Bodycares Face-serie får du en komplett pakke med fire produkter som effektivt motarbeider kviser på haken og i resten av ansiktet. Pakken består av Spot Stick, Face Wash, Face Tonic og Face Cream, som alle inneholder den 100 % naturlige ingrediensen tetreolje. Oljen har unike antibakterielle egenskaper og hemmer dermed bakterier på huden ved å danne en tynn hinne som gjør det vanskelig for bakteriene å trekke inn i hudens talgkjertler og porer for å bli til en betent kvise.

Sammen sørger produktene for å holde huden ren og uten bakterier. Vask ansiktet med den milde ansiktsvask morgen og kveld. Dermed renser du huden for bakterier, fett og skitt – uten å tørke ut huden Men pass på så du ikke vasker ansiktet for mye. Det vil bare irritere huden og gjøre problemet verre. Med Face Tonic kan du rense porene effektivt i dybden, mens Face Cream brukes som det avsluttende leddet i behandlingen mot kvisene. Kremen gir den siste beskyttelsen mot bakterier, og gjør huden jevn, glatt og myk.

Med en Spot Stick for hånden har du øyeblikkelig hjelp til å stoppe utviklingen av en kvise på haken. Bruk stiften på hudområdet så fort du aner de første tegnene til en kvise, så får du en effektiv lindring samtidig som du hindrer at den utvikler seg.

4 produkter mot kviser på haken
Ansiktsprodukter til daglig rens ved kviser på haken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot kviser på haken -  Ansiktsprodukter til daglig rens ved kviser på haken

Legebehandling av kviser

Selv om vask og rens er den mest effektive metoden for å bli kvitt kviser på haken, kan det noen ganger være nødvendig med ytterligere behandling og et legebesøk. Ved alvorlige tilfeller av akne og kviser er det derfor en god idé å oppsøke fastlegen din for å hindre arr på lang sikt.

Her kan legemidler, som tøffe salver og tabletter, bli nødvendige. Legen kan som regel henvise deg til en hudlege, som er ekspert i å vurdere hvilke midler som kan hjelpe deg med problemet ditt.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram